به گزارش خبرگزاری مهر، میرعلیاصغر ساجدی که در همایش کاتالیست در تهران سخن می گفت، افزود: ساخت کاتالیست در ایران با توجه به اینکه کشور در سالهای گذشته با تحریمهای سختی از سوی اروپا و آمریکا مواجه بوده است، از سوی پژوهشگران و محققان داخلی و با اتکا به دانش فنی روز دنیا انجام شده است.
وی ادامه داد: ما موفق به کسب دانش فنی برای تهیه و تولید مواد اولیه کاتالیستها شدهایم و تلاش های بسیار موثری در مرکز پژوهش صنعت نفت و مرکز پژوهش و فناوری پتروشیمی انجام شده است.
ساجدی با بیان اینکه ایران در موضوع کاتالیستهای مربوط به بنزین سازی به حد خودکفایی رسیده است افزود: اکنون ما توانایی داریم تا اکثر کاتالیستهای مربوط به این گروه را تولید کنیم.
وی با بیان اینکه قابلیت تولید تمام کاتالیستهایی که مربوط به بنزین استاندارد یورو 4 است در ایران وجود دارد، ادامه داد: تنها در یک بخش از کاتالیستهای مربوط به بنزین سازی موفق نشدهایم به خودکفایی برسیم که آن نیز کاتالیست FCC&RFCC است که پیشبینی ما این است تا سه سال آینده موفق به ساخت این کاتالیست در کشور شویم.
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت افزود: در زمان حاضر در بخش کلی «جاذبها» تقریبا 80 درصد به خودکفایی رسیدهایم و در بخش کاتالیستها، نیز در کشور نیاز کل کشور 28 هزار تن در سال است که ما موفق به تهیه و تولید یک سوم آن در ایران شدهایم و برای دو سوم مابقی برنامهریزیهایی کردهایم به طوری که تا سه سال آینده مقدار تولید یک سوم نیاز کشور به دو سوم افزایش پیدا میکند و برای مابقی نیز پژوهشها و تحقیقات در حال انجام است.
وی ادامه داد: ساخت کاتالیست در ایران تا سال 1380 تقریبا موضوعی غریب و ایدهای دست نیافتنی به نظر میرسید و معمولا تمامی کاتالیستهای موردنیاز کشور از سازندگان کاتالیست بینالمللی که بازارهای اروپا و آمریکا بودهاند تهیه می شد اما از سال 80 به بعد حرکتهایی برای تهیه و تولید کاتالیست در کشور از سوی شرکتهای خصوصی شکل گرفت که البته به جز موارد اندکی از آن مابقی بدون نتیجه رها شد. آن موارد محدود نیز به جاذبهای آب و کاتالیستهای صنایع فولاد و کاتالیستهای ZNO و تولید هیدروژن محدود شد.
وی تصریح کرد: پس از این فعالیتها از سال 1382 به صورت جدیتر در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت انجام شد و با اوجگیری محدودیتهای بینالمللی و تحریمها در اواخر دهه 80 حرکتهای جدیتر و سریعتری در حوزه تولید کاتالیست انجام شد.
ساجدی افزود: در سالهای اخیر نیز با شکلگیری کمیته کاتالیست در شرکت ملی پالایش و پخش و همچنین با پشتیبانی شرکت ملی صنایع پتروشیمی از سازندههای کاتالیست واحدهای پتروشیمی نتیجهای غیرقابل پیشبینی شکل گرفت و آن نیز تولید کاتالیستهای مورد نیاز کشور تا حد نزدیک به خودکفایی بود.
وی اظهار کرد: خوشبختانه در زمان حاضر با ساخت انواع کاتالیستهای موردنیاز در صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی در چند سال اخیر موفق به گسترش فعالیتهای علمی در حوزه تولید این محصولات شدهایم.
ساجدی تاکید کرد: به منظور استمرار موفقیت آمیز راه تهیه کاتالیستها در ایران و خودکفایی در این حوزه تعامل سازندهی واحدهای پژوهشی، از قبیل پژوهشگاه صنعت نفت و مرکز پژوهش و فناوری و پتروشیمی و مراکز دانشگاهی، با کارخانههای ساخت کاتالیست و حمایت و پشتیبانی وزارت نفت از این گروه امری حیاتی به نظر میرسد.