به گزارش خبرنگار مهر، نمایش های ترکیبی میدانی که تئاتری بدون دیالوگ همراه با پخش تصاویری روی پرده نقره ای است شیوه تقریبا جدیدی از اجرا در کشور به شمار می رود که توانسته به خوبی مخاطبان خود را جذب کند و روایت های خاص خود را به شکلی مناسب به مخاطب منتقل کند.
یکی از نمایش هایی که به این سبک در چند شب اخیر در اهواز به نمایش درآمده، نمایش «ستاره صبح» است که در منطقه ای محروم به نام کوی علوی به روی صحنه رفته و توانسته به خصوص از میان جوانان تشنه معرفت و آگاهی مخاطبانش را جذب کند.
نمایش ستاره صبح روایت مختصری است که از زندگی حضرت آدم شروع می شود و به زندگی حضرت عیسی، حضرت موسی و دیگر پیامبران و معصومان اشاره می کند و در ادامه به وقوع انقلاب اسلامی در ایران و هشت سال دفاع مقدس می پردازد و در نهایت با ظهور حضرت مهدی (عج) به پایان می رسد. با گسترش تئاتر میدانی به تمام شهرها با توجه به مضامین آن می توان مردم را به تئاتر نزدیک تر کرد که این امر تلاش بیشتر هنرمندان و مسئولان را می طلبد. که برای نمونه در اهواز برخی اتفاقات معاصر نیز به شیوه ای نو به نمایش درمی آید.
اجرای نمایش «ستاره صبح» از تاریخ 25 خرداد آغاز شده و تا تاریخ سوم تیرماه سال جاری ادامه می یابد. این نمایش دو ساعته پس از نماز مغرب و عشا در کوی علوی اهواز در سوله ای پنج هزار نفری الغدیر با هنرنمایی یک صد بازیگر بومی به زبان فارسی و فصیح عربی به اجرا درمی آید.
مقدمات این فعالیت فرهنگی هنری از 45 روز قبل از آغاز نمایش با مشارکت مردم به ویژه جوانان منطقه و همکاری نزدیک موسسه فرهنگی جواد الائمه خوزستان و برخی دستگاه های اجرایی و فرهنگی آغاز شده و امید است این کار فرهنگی هنری منشاء اثرگذاری و ماندگاری برای مردم اهواز و شهرهای همجوار باشد.
طراح، نویسنده و کارگردان نمایش ستاره صبح سعید اسماعیلی، مجری طرح علیرضا کوه فر، طراح صحنه آنا محمد ایری، طراح جلوههای ویژه رضا ترکمان، تولید شهاب فراهانی، طراح نور عباس رحمانیپور و راوی این نمایش رسالت بوذری است.
تماشای این نمایش برای عموم رایگان است. نمایش «ستاره صبح» تاکنون در شهرهای گرگان، بهبهان، بشاگرد هرمزگان و تهران با عنوانهای دیگری به اجرا درآمده است.
برقراری ارتباط مردم با نمایش
نکته جالب این نمایش استقبال مناسبی است که از آن صورت گرفته به گونه ای که در این نمایش مردم در برخی از صحنه های به شدت گریه می کنند یا در صحنه سجده نکردن شیطان بر حضرت آدم با صدای بلند شیطان را لعنت می کنند.
افرادی که از این نمایش استقبال کرده اند اغلب مردم عادی اهواز هستند که شاید هیچگاه چنین فرصتی برای جذب آنها با این مراسم خوب مذهبی مهیا نشود و جالب اینکه در طول اجرای نمایش که تقریبا دو ساعت به طول می کشد آنها به هیچ وجه احساس خستگی نمی کنند زیرا نمایش از جذابیت کافی و جلوه های ویژه برخوردار است.
علیرضا کوه فر مجری طرح این نمایش در این خصوص به خبرنگار مهر اظهار کرد: این سبک نمایشی که همراه با تصویر و موسیقی و نوحه و .... تقریبا از سال 1383 در کشور ابداع شد و مورد استقبال خوبی از سوی مردم قرار گرفت. نمونه قبل از آن نمایشی به نام شب آفتابی بود که مورد استقبال خوبی قرار گرفت.
وی افزود: در نمایش ستاره صبح تصویر هم اضافه شده است که به نظر می رسد بر جذابیت نمایش اضافه کرده است. قبل از اهواز در سایر مناطق در چپ و راست محل اسقرار مردم تصویر مورد استفاده قرار می گرفت که به علت هزینه بر بودن آن را حذف کردیم.
کوه فر ادامه داد: سبک های قبلی به علت پیچیدگی های بیش از حد هر دو سال یک بار امکان نمایش وجود داشت ولی در نمایش ستاره صبح به علت اینکه برخی پیچیدگی ها را حذف کردیم، کار را می توان در سال دو یا سه بار در مکان های مختلف اجرا کرد.
حضور 80 هنرور اهوازی
مجری طرح نمایش ستاره صبح عنوان کرد: در این نمایش 80 هنرور اهوازی که در مدت 10 روز تمرین برای اجرای این نمایش که بی کلام و بدون دیالوگ است، حضور دارند و اتفاقا به خوبی از عهده کارهایی که به آنها محول شده است برآمده اند.
کوه فر با اشاره به اینکه سعی کرده ایم در هر استان از نیروها و ظرفیت های بومی آن استان استفاده کنیم، گفت: با این کار نیروهایی که در تئاتر حضور دارند با این کار آشنا می شوند و تا حدودی آموزش عملی را طی می کنند که در نهایت این کارهای باعث ارتقای سطح تئاتر در استانها می شود.
وی افزود: خوشبختانه در اهواز استقبال از این نمایش بسیار بی نظیر بوده است و هر شب سالن پنج هزار نفری که در آن به نمایش می پردازیم، تقریبا تکمیل می شود و این نشان می دهد مردم به خوبی با این نمایش ارتباط برقرار کرده اند.
کوه فر ادامه داد: تئاتر و سینما مخاطب خاص خود را دارند ولی این نمایش به خوبی جامعه ای که معمولا به سمت این دو نمایش سوق پیدا نکرده اند را جذب کرده است.
اجرای نمایش به زبان عربی
مجری طرح نمایش ستاره صبح عنوان کرد: استان خوزستان به علت مرزی بودن و تهاجم فرهنگی که از سوی بیگانگان به آن می شود استعداد فوق العاده ای برای اجرای اینگونه نمایش ها آنهم در ابعداد وسیع تر دارد زیرا مردمی ولایتمدار و عاشق اهل بیت دارد که در این مدت مشاهده می شود که به خوبی با این نمایش ارتباط برقرار می کنند و با اتفاقات آن حتی گریه می کنند.
کوه فر عنوان کرد: با وجود اینکه اجرای این نمایش همزمان با فصل امتحانات و رقابت های جام جهانی مصادف شد ولی استقبال واقعا بی نظیر بوده است. ضمن اینکه به علت اینکه این نمایش در منطقه ای که همه آن را مردم عرب استان تشکیل می دهند، اجرا می شود این نمایش را به زبان عربی ترجمه کرده ایم تا مردم به خوبی از آن استفاده کنند.
وی اظهار کرد: سازمان هنری اوج این کار را اجرا می کند و دستگاه های مختلف استان تنها با دادن امکانات و نیرو به ما در این نمایش کمک می کنند.
مصطفی بوعذار کارشناس هنرهای نمایشی بعد از مشاهد این نمایش به خبرنگار مهر گفت: اثر هنری «ستاره صبح» در نگاه اول ترکیبی از نمایش و موسیقی با استفاده از عناصر بصری به نظر می رسد که با هدف ارائه برخی مفاهیم، به روایتی سطحی از مقاطع تاریخی پرداخته که در کلیت کاری ارزشمند به حساب می آید.
این نویسنده و کارگردان خوزستانی تصریح می کند: امکانات سخت افزاری گوناگونی اعم از سیستم های صوتی و تصویری و همچنین مدیا پیلیر بخش هایی از زمان نمایش را به خود اختصاص داده که امری مطلوب به نظر می رسد و به خوبی مخاطب را به سمت خود می کشاند اما استفاده نامطلوب از جلوه های ویژه مانند انفجارها در فواصل اجرای این اثر تا حدودی آزار دهنده است.
وی عنوان می کند: با توجه به پتانسیل موجود در هنرمندان خوزستانی نه تنها ظرفیت اجرای آثار هنری اینچنینی در آنها وجود دارد بلکه به دلیل شناختی که از موقعیت استان دارند در صورتی که حمایت و بستر لازم برایشان فراهم شود می توانیم شاهد تولید آثاری بهتر توسط هنرمندان بومی استان باشیم.
ظرفیت بالقوه نمایش های مذهبی
سرپرست گروه تئاتر آیین مردم می افزاید: استقبال خوب و ساماندهی شده از اجرای این نمایش در یکی از مناطق اهواز ستودنی بود و این بدین معناست که ظرفیت بالقوه ای در تماشاگران آثار هنری و مذهبی در اهواز وجود دارد.
بوعذار می گوید: دفاع شجاعانه مردم عرب خوزستان در مقابل تجاوزگران انگلیسی و گره خوردن مفاهیم دفاع مقدس و عاشورایی با هدف ترویج فرهنگ ایثار و شهادت موضوعاتی هستند که در پی رنگ این اثر هنری بسیار ضعیف دیده می شوند و بهتر بود در خصوص محتوای اپیزودها و صحنه های این اثر زنجیره به هم پیوسته ای به کار برده می شد.
کارگردان خوزستانی تئاتر اظهار می کند: پایان بندی اثر با هدف آگاهی بخشی مذهبی به مخاطبان در خصوص حوادث منطقه و اتفاقات کشورهای همسایه، عامل خوبی در این نمایش بود که باید با پرداخت بهتری در این خصوص شکل می گرفت و کلیت اثر در این محور قرار داده می شد.
به نظر می رسد تکیه و سرمایه گذاری بر این نمایش جذاب به خوبی می تواند مردم تشنه آگاهی اهواز و سایر شهرهای استان خوزستان را با معارف اهل بیت(ع) آشنا کند که این مسئله مطلبد مسئولان برای اجرای اینگونه نمایش ها مذهبی توجه خاص و ویژه ای داشته باشند.