قم - خبرگزاری مهر: وزیر نیرو گفت: سد کوچری تا پایان امسال به بهره‌برداری می‌رسد تا شاهد بهتر شدن وضعیت آب قم باشیم.

به گزارش خبرنگار مهر، حمید چیت‌چیان که پنج‌شنبه شب در برنامه 1404  صدا و سیمای قم صحبت می‌کرد با اشاره به نحوه مدیریت آب در دنیا اظهار داشت: در بسیاری از کشورها اینطور نیست که آبی که در شبکه لوله‌کشی شهر جریان دارد آب شرب باشد بلکه آب بهداشت را در شبکه توزیع خانگی عرضه کرده و مردم برای شرب را از آب بسته‌بندی استفاده می‌کنند.

وی افزود: در حال حاضر این جداسازی آب شرب از آب بهداشتی به یک مطالبه مردم تبدیل شده است که این نشانه خوبی است.

وزیر نیرو با اشاره به تلاش‌های این دستگاه برای تأمین آب در کشور گفت: در بیشتر شهرهای کشور به این دلیل که آب موجود در منطقه کفایت نمی‌کرده یا کیفیت مطلوب نداشته مجبور شدیم سرمایه‌گذاری‌ سنگینی انجام داده و از ده‌ها کیلومتر دورتر به شهر بیاوریم.

وی درباره مشکلات تأمین آب در قم خاطرنشان کرد: آبی که امروز مردم قم برای شرب استفاده می‌کنند از 300 کیلومتر دورتر با هزینه‌های گزاف به قم آمده است.

چیت چیان به هزینه سنگین برای تأمین این آب اشاره کرد و افزود: به ازای هر متر مکعب آب 65 تومان هزینه تنها برای بهره‌برداری صرف می‌شود.

وی با اشاره به مشکلات بین شرکت آب منطقه‌ای و آب و فاضلاب استان قم گفت: هزینه‌ای که آبفا باید برای هر متر مکعب آب بپردازد 45 تومان است اما در عمل این شرکت به دلیل محدودیت‌هایی که دارد یک سوم این مبلغ را می‌تواند بپردازد.

وی با اشاره به بهره‌برداری سد کوچری در سال جاری خاطرنشان کرد: اجرای این طرح شرایط بهتری برای آب قم ایجاد می‌کند.

قیمت تمام شده هر متر مکعب آب هزار تومان است

وزیر نیرو به چالش‌های اقتصاد آب اشاره کرد و ابراز داشت: به طور متوسط در کشور ما قیمت تمام شده هر متر مکعب در آب هزار تومان است که شامل هزینه‌های تأمین احداث سد خطوط انتقال تصفیه و ... می‌شود. قیمتی که مردم در شهرها می‌پردازند کمتر از یک سوم است و قیمت آب روستاها یک دهم قیمت واقعی است.

وی با اشاره به اینکه قیمت آب در کشور ما بسیار ارزان است ادامه داد: متوسط دریافت ما از مردم حدود 6 هزار تومان در هر ماه است. در بازار امروز 6 هزار تومان قیمت 2 کیلو میوه معمولی است.

چیت چیان با اشاره به اینکه قیمت همین مقدار آب در کشورهای دیگر حدود دو دلار است اضافه کرد: معمولاً برای آب شرب در همه دنیا یارانه داده می‌شود تا مردم دچار مضیقه برای شرب و مصارف بهداشتی نشوند.

صرفه‌جویی در مصرف آب یک وظیفه شرعی و ملی است

وی با اشاره به اینکه امروز صرفه‌جویی در مصرف آب یک وظیفه شرعی و ملی است ابراز داشت: حتی اگر توان داریم که هر قدر آب مصرف کردیم پولش را بدهیم باید در نظر بگیریم به دلیل این استفاده عده دیگری دچار محرومیت می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه عمده استفاده از آب در بخش کشاورزی است اضافه کرد: حدود 92 درصد از کل آب کشور اختصاص دارد به آب کشاورزی. دو درصد هم در صنعت و 6 درصد برای شرب مصرف می‌شود.

وزیر نیرو گفت: مصرف آب در کشاورزی در کشور ما حتی نسبت به کشورهایی که از نظر فناوری و اقلیمی شبیه ما هستند، بسیار بیشتر است.

وی با اشاره به دلایل هدر رفتن آب در کشاورزی اضافه کرد: اولین دلیل این است که آب کشاورزی بسیار ارزان ارائه می‌شود. دلیل دوم این است که آموزش‌های لازم به کشاورزان داده نشده است.

الگوی کشت در کشور باید اصلاح شود

چیت چیان ابراز داشت: موضوع دیگر این است که الگوی کشت در اقلیم‌های مختلف در کشور ما باید اصلاح شود و در این زمینه هدایت و همت وزارت جهاد کشاورزی بسیار مهم است.

وی افزود: مسئله دیگر این است که شیوه آبیاری باید اصلاح شود. روش غرقابی که امروز در مزارع استفاده می‌شود مقدار بسیار زیادی از آب را هدر می‌دهد و با جایگزین کردن روش بارانی می‌توان این میزان را به نصف رساند.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه راه سوم رفتن به سوی کشت گلخانه‌ای است گفت: در این نوع کشت هم درآمد کشاورز بیشتر است، هم محصول بیشتر بوده و آب کمتر مصرف می‌شود.