فرید براتی سده در گفتگو با خبرنگار مهر درباره جزئیات راه اندازی اتاقهای امن تزریق اظهار داشت: باید ظرفیت موضوعات مرتبط با کاهش آسیب اعتیاد بررسی شود. در کشور تعدادی معتاد پرخطر داریم که عمدتاً تزریقی بوده یا عملشان سنگین است و هر اقدامی که انجام شود این افراد درمان نمیشوند.
وی افزود: بر اساس ماده 16 قانون مبارزه با مواد مخدر این افراد باید دستگیر شوند که متاسفانه به محض آزادی دوباره اقدام به مصرف مواد می کنند.
مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه در حال حاضر 200 تا 250 هزار معتاد تزریقی در کشور داریم،افزود: این افراد در محلهای مختلف حضور دارند و موضوع اصلی،بهداشت و عدم دریافت خدمات است. این افراد در صورتی که خدمات دریافت نکنند عامل اصلی انتقال هپاتیت، ایدز و اخیراً بیماری سل نیز هستند.
به گفته وی، افرادی داوطلب ارایه خدمات به این گونه معتادان به منظور کاهش آسیب هستند و خدماتشان را در محل تجمع معتادان ارایه می کنند. این بدان معنی نیست که معتادان را در جایی جمع آوری کنیم و به آنها خدمات دهیم. معتاد در همان محلی که حضور دارد خدمات را دریافت می کند.
براتی سده با بیان اینکه بسیاری از سرقتهای خرد توسط معتادان پرخطر و تزریقی انجام می شود، افزود: اگر به این افراد خدمات ارایه دهیم موضوع سرقت و مشکلات ناشی از بیماری های عفونی نیز کاهش می یابد. یکی از موارد دادن سرنگ به این معتادان است تا از سرنگهای مشترک استفاده نکنند چرا که به راحتی با یک سرنگ مشترک فردی می تواند به ایدز مبتلا شود و با یک عمل جنسی فرد دیگری را نیز مبتلا کند.
وی با اعلام اینکه طرح کاهش آسیب اعتیاد در مناطق پرخطر اجرا می شود گفت: در خارج از کشور علاوه بر ارایه سوزن، پنبه الکلی و جای تزریق در اختیار معتاد قرار می گیرد. به عنوان نمونه سوئیس موفق ترین کشور به همراه استرالیا در ساماندهی معتادان تزریقی است در حالی که هر کدام از این کشورها هر کدام یک اتاق امن تزریق دارند.
مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان این که موضوع اتاق های امن تزریق در دبیرخانه ستاد مبارزه با مواد مخدر مطرح شده است،اظهار داشت: تا کنون اجازه راه اندازی هیچ اتاق امن تزریقی را در کشور نداده ایم و اگر هم بخواهیم اتاق امن راه اندازی کنیم این بدان معنا نیست که هر کسی بتواند در هر کجا اتاقی راه اندازی کند تا باعث نگرانی مردم شود. ابتدا باید بگویم که این طرح فعلاً اجرا نشده و معلوم نیست که در آینده نیز اجرایی شود. اگر هم برنامه ای برای راه اندازی اتاق های امن تزریق داشته باشیم باید به ظرایف موجود توجه کنیم .
وی با بیان این که مردم نباید نگران راه اندازی این اتاقها باشند، افزود: قرار نیست در هر خیابانی اتاقهای امن راه اندازی کنیم. در یکی از شهرها سال گذشته یک مرکز قصد داشت چنین اقدامی را انجام دهد که با شکست مواجه شد.
براتی سده با بیان این که راه اندازی اتاق های امن تزریق باید با هماهنگی قوه قضائیه و نیروی انتظامی باشد، تاکید کرد: ارایه خدمات توسط وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی انجام می شود و ستاد به عنوان یک دستگاه سیاست گذار وارد کارهای اجرایی نمی شود. البته هلال احمر نیز می تواند به این موضوع ورود پیدا کرده و به ارایه خدمات بپردازد.