به گزارش خبرنگار مهر، عصر روز گذشته یکشنبه 15 تیر ماه، آیین گشایش داوری شانزدهمین جشن سینمای ایران، با حضور اهالی سینما در خانه سینما و با حضور داوران این جشن برگزار شد.
کامران ملکی در ابتدای این مراسم با اشاره به اینکه اعضای خانه سینما از شهریور سال 1390 تا به امروز اینگونه دور هم جمع نشده بودند، گفت: یادمان است پانزدهمین جشن سینمای ایران، با تمام فشارها و نبایدهای موجود باشکوه برگزار شد، جشنی که خاطره شیرین آن بعد از گذشت نزدیک به سه سال هنوز در یادمان مانده است. در آن سال یکی از بزرگان سینما دبیری این جشن را برعهده گرفت که امروز دور هم جمع شده ایم تا قبل از آغاز به کار داوری شانزدهمین جشن سینمای ایران از او تقدیر کنیم.
سپس، محمد مهدی عسگرپور مدیرعامل خانه سینما، فرهاد توحیدی رئیس خانه سینما و محمد بزرگ نیا دبیر شانزدهمین جشن سینمای ایران به روی صحنه آمدند و از کیومرث پوراحمد دبیر پانزدهمین جشن سینمای ایران تقدیرز کردند.
بسیاری از سینماگران در این 6 سال منحوس کار نکردند
کیومرث پوراحمد کارگردان سینمای ایران در این مراسم گفت: یادم است که در اختتامیه پانزدهمین جشن سینمای ایران، یک کیف به روی دوشم بود که به دلیل نبود جای مناسب زمانی که روی صحنه رفتم آن را با خود بردم. فردای آن روز یکی از نشریات نوشته بود که دبیر پانزدهمین جشن سینمای ایران با یک کیف بردوش در حالی که شکلی عجیب و غریب داشت به روی صحنه آمد. نمی دانم چرا این نشریه شکل من را عجیب و غریب دید اما امیدوارم امروز خیلی عجیب و غریب نباشم.
وی ادامه داد: درست در ایام برگزاری جشن پانزدهم، برای اولین بار تجربه کارگردانی یک تئاتر را پشت سر می گذاشتم و روزی 12 ساعت در حال تمرین با گروه خود بودم. محمد مهدی عسگرپور آمد و به من گفت که دبیری پانزدهمین جشن سینمای ایران را برعهده بگیرم، من هم گفتم که از این کارها بلد نیستم. بعد عسگرپور گفت: بیا مازیار میری هست و کمک می کند. خوشبختانه مازیار میری در طول این جشن مانند یک شیر حضور داشت و من هم سعی کردم نقش خود را خوب اجرا کنم.
کارگردان فیلم سینمایی «اتوبوس شب» با اشاره به دوره قبلی مدیریت سینما گفت: آن زمان به آقای «چیز» می گفتیم که تو تنها یک پشت میز نشینی و این ما هستیم که می مانیم، او گفت همه ما رفتنی هستیم و ما به او می گفتیم که حداقل اگر همه ما رفتنی هستیم، ما فیلم هایی را ساخته ایم که در خاطره ها باقی می ماند اما تو چی؟ با آن همه خراب کاری هایی که در سینمای ایران انجام داده ای. اگر کارنامه فعالیت این شخص توسط چند کارشناس بررسی شود، یک کیفرخواست پرو پیمان را می توان آماده کرد. بسیاری از ما طی این سال ها در سینما عذاب کشیدیم و افراد بسیاری مانند من در این 6 سال منحوس نتوانستند کار کنند.
کمک کنیم به مدیران سینمایی آدرس غلط ندهیم
در ادامه مراسم، محمد مهدی عسگرپور مدیرعامل خانه سینما، بیان کرد: برای همه ما جای خوشحالی است که این آمادگی را داریم تا شانزدهمین جشن سینمای ایران را برگزار کنیم، سال گذشته در همین ایام بود که اهالی خانه سینما پشت درهای بسته این خانه تجمع کردند و همه تلاش خود را کردند تا این خانه باز شود، نتیجه آن همه تلاش و پایداری برگزاری شانزدهمین جشن سینمای ایران است.
وی با اشاره به اینکه به اندازه کافی در مورد چند سال گذشته و مشکلات خانه سینما صحبت شده است، توضیح داد: درست است در خصوص برخی از مسائل صحبت نشده اما باید از این تجربیات درس گرفت. در این چند سال وضعیت تولید و اکران نهادهای صنفی به گونه ای بود که همه ما به خوبی با مشکلات آن آشنا هستیم.
مدیرعامل خانه سینما بیان کرد: جشن امسال باید محل وفاق مجدد میان اهالی سینمای ایران باشد، متاسفانه طی سال های گذشته خانواده سینما در این طوفان شن مسیر خود را گم کرده و تعدادی از اعضای خانه از این پیکره جا مانده اند، هرچند برخی از آنها دوباره به خانه بازگشته اند اما همه ما باید تلاش کنیم تا در این جشن وفاق انجام شود. این وفاق تنها با همکاری دولت مردان، فرهنگ عمومی و سینماگران انجام پذیر است. باید تلاش کنیم تا به نقطه قوتی در سینما برسیم.
وی ادامه داد: برگزاری جشن خانه سینما همیشه با مشکلاتی همراه بود که از آن جمله می توان به آیین نامه های جشن داوری اشاره کرد که باعث شد داوری در مسیری قرار گیرد که به آن انتقاد وارد شد. اما نباید فراموش کرد که در ایران همیشه جشن و جشنواره ها بد برگزار می شد به خصوص در حوزه داوری. البته این مسئله ربطی به کیفیت داوری و حتی خود داوران ندارد.
عسگرپور با بیان این که این فرهنگ در سینمای ایران شکل گرفته که می خواهیم در همه رقابت ها شرکت کنیم و همیشه با نتیجه آن مشکل داریم، گفت: هنگام سفر آکادمی اسکار به ایران و حضور آنها در خانه سینما، آیین نامه بهتری طراحی شد و در 2 جشن گذشته وضعیت بهتری را در حوزه داوری تجربه کردیم. امیدوارم امسال هم از جهت داوری وضعیت بهتری را پشت سر گذاریم. امیدوارم به خاطر داشته باشیم که امسال برای سینما وفاق و همدلی است و روز سینما به عنوان جشن همدلی نشانه گذاری شده است.
وی با اشاره به تصمیمات جدید سازمان سینمایی برای تغییر شیوه برگزاری جشنواره فیلم فجر توضیح داد: ممکن است سینمای ایران به سمت جراحی برود که 11 سال پیش نیز تجربه شد. واقعیت این است که جشنواره فیلم فجر غیر قابل اداره شده و ربطی به مدیران وقت ندارد. به عنوان مثال در زمینه بخش بین الملل و بازار فیلم حرف های بسیاری می توان زد، این بخش ها، بودجه زیادی را در حوزه برگزاری می بلعد و خروجی چندانی هم ندارد و یا اینکه فیلم های در طول برگزاری جشنواره فیلم فجر در شهرستان ها به نمایش در می آید و گاهی این تعداد نمایش ها برای هر فیلم به 60 اکران می رسد که البته چنین مواردی جشنواره فیلم فجر را نسبت به دیگر جشنواره های سینمایی در جهان متمایز می کند. در جلسه شورای سیاستگذاری جشنواره فیلم فجر، فکر کردیم که این بخش ها بهتر است از بدنه جشنواره فیلم فجر جدا شده و در طول سال اجرایی شود.
مدیرعامل خانه سینما ادامه داد: در بخش مسابقه سینمای ایران که همیشه دعوا وجود دارد، به عنوان مثال در دوره قبلی جشنواره فیلم فجر، جایزه بگیر و جایزه نگیر معترض بودند به خصوص اینکه تنها 9 نفر به عنوان داور همه رشته ها را داوری می کردند. این خانه سینما است که به صورت طبیعی باید به بخش های مختلف سینما بپردازد، انتقال اطلاعات غلط از سوی برخی از دوستان سینماگر به مدیران قبلی سبب شد تا نه تنها سیمرغ های قبلی به این جشنواره بازگردد، بلکه برتعداد سیمرغ ها نیز افزوده شده تا همه راضی باشند.
وی با اشاره به اینکه برخی از سینماگران به ما می گفتند که تفاوت جشن خانه سینما با جشنواره فیلم فجر تنها یک پراید است و اگر خانه سینما این پراید را به ما بدهد ما آثارمان را به جشن خانه سینما ارسال می کنیم، بیان کرد: از همه شما خواهش می کنم تا همه به هم کمک کنیم تا آدرس غلط ندهیم و به مدیران سینمای ایران کمک کنیم تا تصمیم درست بگیرند.
عسگرپور با اشاره به کیومرث پوراحمد گفت: پوراحمد مرد بزرگ سینمای ایران پذیرفت که دبیری پانزدهمین جشن سینمای ایران را برعهده بگیرد، جشنی که آبرومند برگزار شد. مازیار میری هم که در مورد هر حرکت صنفی همیشه پیش قدم است. هرچند این روزها در حال ساخت یک سریال تلویزیونی است اما هر روز در خانه سینما حضور دارد و مسائل جشن را پیگیری می کند. محمد بزرگ نیا به سینمای ایران افتخار داد که دبیری شانزدهمین جشن سینمای ایران را پذیرفت.
از آراء داوران به نیکی حفاظت می کنیم
محمد بزرگ نیا دبیر شانزدهمین جشن سینمای ایران، آخرین سخنران آیین گشایش داوری شانزدهمین جشن خانه سینما بود که به روی صحنه آمد، او گفت: امیدوارم این جشن خوب و موفق برگزار شود. فکر می کنم نتایج داوری امسال بسیار خوب و بدون حاشیه باشد. زمانی که جشن های سینمایی برگزار می شود همیشه نتایج داوری با حرف و حدیث همراه است، و من به عنوان دبیر این جشن می گویم با توجه به اینکه دبیر جشنواره براساس آیین نامه تنها شکل و شمایل مدیریتی داشته و هیچ دخالتی در انتخاب داوران ندارد، از آراء داوران حفاظت می کنم.
وی بیان کرد: من همین جا از طرف خودم و از طرف مازیار میری دبیر اجرایی این جشن، قول می دهم با تمام توان از آرا داوران به خوبی و نیکی حفاظت می کنیم.
دبیر شانزدهمین جشن سینمای ایران در پایان گفت: یکی از مشکلاتی که در این دوره از جشنواره و در زمینه انتخاب هیئت داوران وجود داشت، این بود که با توجه به اینکه نزدیک به سه سال جشن خانه سینما برگزار نشده است، کمتر داوری را می توانستیم انتخاب کنیم که در این سال ها در حوزه سینما فعالیت نکرده باشد. ما افرادی را برای داوری این دوره از جشن خانه سینما انتخاب کردیم که به خوش فکری و عدل و انصاف در بین اهالی سینما شناخته شده اند. برای حل این مشکل، در آیین نامه آمده است که داوری در 2 مرحله انجام خواهد شد، در مرحله دوم داوری گروه تازه نفسی حضور پیدا می کنند.
در این مراسم، هنرمندانی چون رویا تیموریان، مسعود رایگان، فرهاد توحیدی، حمید نعمت الله، کیوان کثیریان، کاوه سجادی حسینی، محمدعلی باشه آهنگر، ناصر چشم آذر، سیامک شایقی، همایون ارشادی، قاسم قلی پور، بهرام توکلی، محسن امیریوسفی، محسن روزبهانی، آریا عظیمی نژاد، مازیار میری، جواد نوروزبیگی، کیومرث پوراحمد، کمال تبریزی، محمد رضا بزرگ نیا، سروش صحت، شادمهر راستین و ... حضور داشتند.