به گزارش خبرگزاری مهر، مراسم چهاردهمین سال گرامیداشت یاد و خاطره شهدای ایرانی در بوسنی و هرزگوین و افتتاح نمایشگاه عکس به مناسبت قتل عام مردم بی دفاع سربرنیتسا در مجموعه فرهنگی برج آزادی برگزار شد.
در این مراسم حجت الاسلام نواب نائب رئیس انجمن دوستی ایران و بوسنی گفت: حضرت امام خمینی (ره) در سال 1342 به علما می گفتند هفته ای یک بار دور هم جمع شوید ولو به یک چای خوردن و متفرق شدن باشد. این جمع شدن ها و جلسه گرفتن ها به خاطر انس گرفتن است. انجمن دوستی ایران و بوسنی نزدیک به 20 سال است این مراسم را برگزار می کند. به گفته وی الفت مقدمه ای برای معرفت است و به همین دلیل علمای اسلام همواره توجه شان به انس و الفت بوده است.
حجت الاسلام نواب در ادامه افزود: محبت دوستداران خدا مقدمه دوستی خدا است. محبت به تدریج از انسان ها به ذات باری تعالی منتقل می شود و پس از مدتی به محبت لایزال سرمدی می انجامد. وی در پایان سخنان خود از مردم بوسنی و کسانی که برای آزادی و استقلال خود تلاش کردند و آنهایی که در این را به شهادت رسیدند، یاد کرده و برای ادامه موفقیت های مسلمانان و نظام جمهوری اسلامی آرزوی ابراز امیدواری کرد.
در بخش دیگری از این مراسم "مرصاد ایدری زوویچ" از رزمندگان دوران جنگ بوسنی با تشکر از ترتیب دهندگان مراسم گرامیداشت شهدای بوسنی گفت: موضوع جنگ بوسنی برای ایرانی ها آشنا است. 19 سال از این جنگ می گذرد. چند روز دیگر سالگرد کستار مردم سربرنیتسا است در این فاجعه هزاران نفر به دست صربها قتل عام شدند. در حال حاضر 6 هزار نفر از قربانیان این جنایت در بوسنی مدفون هستند و اجساد بسیاری از قربانیان در گورهای دسته جمعی هنوز کشف نشده است.
وی افزود: امسال قرار است همزمان با سالروز این فاجعه، جسد 172 شهید که به تازگی کشف شده طی مراسمی به خاک سپرده شود. باعث تاسف است که چنین جنایتی در مقابل دیدگان جهانیان و در قلب اروپا اتفاق افتاد. امروز سربرنیتسا پر از شهید است. طی جنگ بوسنی برادران ایرانی در کنار ما حضور داشتند، می خواهم در اینجا از دولت و ملت ایران به خاطر حمایت ها و کمک هایشان در دوران جنگ و سال های پس از آن، قدردانی کنم.
ایدری زوویچ با نقل قول از "علی عزت بگوویچ" رئیس جمهوری فقید بوسنی و هرزگوین اظهار داشت: اگر کمک های ایران نبود، معلوم نبود چه بلایی سر بوسنی می آمد. ما هر سال در ماه رمضان مراسم یادبود شهدای بوسنی را برگزار کرده و یاد آنها را گرامی می داریم. وی در ادامه تاکید کرد: کشورهای غربی اجازه دادند جنایت سربرنیتسا رخ دهد. ما اکنون در سوریه و عراق شاهد جنایت های مشابهی هستیم. در واقع واقعه سربرنیتسا همواره هر جایی که مسلمانان باشند در حال تکرار شدن است.
"عباس حیدر" مدیر عامل انجمن دوستی ایران و بوسنی دیگر سخنران این برنامه بود. وی ضمن تشکر از همکاری موسسات مختلف برای برگزاری مراسم مذکور از افتتاح نمایشگاه تصاویر بوسنی در ادامه مراسم خبر داد. حیدر با اشاره به فرا رسیدن سالروز قتل عام مردم بی دفاع سربرنیتسا گفت طی هفته آینده نمایشگاه ها و فیلم هایی در خصوص این واقعه برگزار خواهد شد. وی گفت از جمله این برنامه ها نمایش فیلم هایی در مورد بوسنی در تهران است. همچنین مجموع مستند "گلوله و زنبق" به کارگردانی "رضا برجی" در 20 قسمت از تلویزیون ایران پخش خواهد شد.
گفتنی است کمی پیش از پایان جنگ بوسنی، صرب ها با محاصره سربرنیتسا از سیزدهم جولای 1995 و در کمتر از یک هفته حدود هشت هزار بوسنیایی بی دفاع را قتل عام کردند. این جنایت در حالی انجام گرفت که این شهر در آوریل 1993 بنا بر قطعنامه 819 شورای امنیت سازمان ملل منطقه امن اعلام شده بود.