اراک-خبرگزاری مهر: برخی افراد به دلیل اینکه توانایی حل مسئله و مهارت لازم برای مواجه شدن با مشکلات را ندارند همیشه دوست دارند آسانترین راه را برای رهایی از مشکلات بوجود آمده انتخاب کنند، بنابراین به زعم خودشان و باورهایشان به سمت افراد فالگیر و دعانویس می روند. فالگیرانی که با شگردهای مختلف اعتماد این افراد را به خود جلب کرده و با هزینه های بالا در این بازار سیاه درآمدهای هنگفت و بدون زحمت کسب می کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، فنجان قهوه یکی از راه های کسب درآمد برخی از افراد سودجو و یکی از راه های ظاهرا مطلع شدن از آینده افراد شاید ظاهرا ساده است. امروزه با پیشرفت تکنولوژی می توان گفت که کار فالگیران و رمالان نیز همزمان با این پیشرفت ها تغییر کرده و دچار تحول گشته است.

برخی افراد به دلیل اینکه توانایی حل مساله و مهارت لازم برای مواجه شدن با مشکلات را ندارند همیشه دوست دارند آسانترین راه را برای رهایی از مشکلات بوجود آمده انتخاب کنند ؛ بنابراین به زعم خودشان و باورهایشان به سمت افراد فالگیر و دعانویس می روند.

فنجان قهوه و طعم خبر از آینده

زهرا دختر جوانی است که به گفته خودش گاهی سری به یکی از فالگیران شهر اراک می زند، وی در گفتگو با خبرنگار مهر در این خصوص می گوید: چندی پیش از طریق یکی او دوستانم با یکی از فالگیران شهر اراک مراجعه کردم.

زهرا اضافه می کند: در محل کار این فالگیر، خانم دیگری هم مشغول به کار است که فقط از طریق تلفن فال می گیرد؛ البته این را هم باید اضافه کنم که این اشخاص اول پول می گیرند و بعد از چند روزی فال شما را می گیرند.

وی در خصوص هزینه های فالگیران می گوید: هزینه های آنها متفاوت است از 15 هزار تومان، 20هزار تومان، 50 هزار تومان و بعضی وقت ها هم برای باطل کردن طلسم و اینجور چیزها حدود 200 یا 300 هزار تومان دریافت می کنند.

مریم نیز در این خصوص به خبرنگار مهر می گوید: امروزه وقتی وارد مکانی برای فال گرفتن می شوید آنقدر مجهز است که شاید به جرات بتوان گفت شبیه برخی از مکان های اداری است که شماره حساب دارند و خلاصه کلی وسیله برای کارشان دارند.

وی ادامه می دهد: بعضی از این افراد تنها به فال قهوه و دعا نویسی هم بسنده نمی کنند بلکه فال شمع، حنا، پاسور، دیکشنری و غیره را هم می گیرند.

سارا هم خانم جوان دیگری است که در خصوص فال گیری به خبرنگار مهر می گوید: برای اولین بار از سر کنجکاوی و به اصرار دوستم پیش یکی از کسانی که فال می گرفت رفتم، در همان دو ساعتی که آنجا بودیم تا نوبتمان بشود با چیزهای عجیبی مواجه شدم مثلا اینکه بعضی ها برای بستن زبان شوهر، شوهر خواهر و مادر شوهر به این خانم مراجعه می کردند، یکی برای قبولی در کنکور و یکی برای باز شدن بختش آمده بود جالب اینجا است که برای همه این ها هم دعا و طلسم می داد.

وی ادامه می دهد: واقعا مانده ام که مردم چطور راضی می شوند بعضی از کارهایی را که فالگیر می گوید و اصلا در شان انسان ها نیست را به راحتی و با اطمینان خاطر انجام دهند.

سارا اضافه می کند: من خودم اعتقاد ندارم و معتقدم هر چه خدا بخواهد همان می شود ولی مطمئن هستم که مردم از سر سادگی و گاهی هم ناچاری به این افراد مراجعه می کنند و اتفاقا سود خوبی را هم نصیبشان می کنند باورتان نمی شود در همین مدت زمان کم که من آنجا حضور داشتم این خانم حدود 500 هزار تومان درآمد کسب کرد که اصلا در تصور هم نمی گنجد کسی بدون اینکه کار علمی یا فرهنگی یا نمی دانم کاری که واقعا برای جامعه سودمند باشد را انجام دهد اینقدر درآمد کسب کند.

وی یادآور می شود: جالب است وقتی از خانم فالگیر پرسیدم که فال هایتان صحت دارد با اطمینان گفت بله هر چه من می گویم درست است اما خانم فلانی که ایشان هم فال می گیرند زیاد درست نمی گوید و حتی از من هم بیشتر پول می گیرد.

علی هم پسر جوانی است که برای پیدا کردن کار بعد از جستجوهای فراوان به سمت فال گرفتن و دعانویسی روی آورده است.

وی در این خصوص می گوید: تصورم بر این است که فالگیران و دعانویسان از یکسری مشخصات عمومی که در اکثر اسامی ما ایرانیان یا در بیشتر خانواده های ما وجود دارد استفاده می کنند.

علی با بیان اینکه شخص فالگیر به من وعده یافتن کار خوبی را داده بود، افزود: اما تاکنون که شش ماه از این قضیه می گذرد هنوز کاری را پیدا نکرده ام؛ بنابراین فکر می کنم آنها چیزهایی را که مردم دوست دارند بشنوند را بیان می کنند یا با استفاده از گرفتن برخی از اطلاعات از خود شخص اطلاعاتی را همسان با آن اطلاعات به خورد مردم می دهند.

فالگیرهایی که از جیب افراد ساده لوح به نان و نوایی می رسند

همیشه افراد سودجو برای کسب درآمد خودشان به شیوه های مختلف روی آورده اند و اغلب هم از سادگی افراد ساده سوء استفاده کرده و خود به نان و نوایی رسیده اند.

امروزه افزایش رغبت برخی از مردم به سمت فالگیر و رمالی می توان یکی از معضلات روحی، روانی و اجتماعی جامعه تلقی کرد و بخشی از آن را به گردن عدم فرهنگ سازی در این زمینه انداخت.

گر اگر طبیب بودی سر خود دوا نمودی

کارشناس مسئول پیشگیری از آسیب های اجتماعی بهزیستی استان مرکزی در این خصوص با اشاره به ضرب المثل " گر اگر طبیب بودی سر خود دوا نمودی"  به خبرنگار مهر گفت: افراد به دلیل اینکه توانایی حل مساله و مهارت لازم برای مواجه شدن با مشکلات را ندارند همیشه دوست دارند آسانترین راه را برای رهایی از مشکلات بوجود آمده انتخاب کنند ؛ بنابراین به زعم خودشان و باورهایشان به سمت افراد فالگیر و دعانویس می روند.

دکتر کیانوش امینی اضافه کرد: فالگیران مانند همه کسانی که به فکر کسب درآمد هستند، به نوعی کاسب این کار تلقی می شوند و از این راه کسب درآمد می کنند.

وی با مطرح کردن این سئوال که اگر افراد برای رهایی از مشکلات به نزد فالگیران و دعانویسان می روند تا آنها دعا و یا آیه و حدیثی را برای خواندن به آنها بدهند چرا خودشان با برقراری ارتباط نزدیکتر با قرآن و خداوند این آیات و دعاها را نمی خوانند؟ ابراز کرد: اگر افراد بتوانند خودشان با برقراری ارتباطی نزدیک با پروردگار و خواندن قرآن مشکلاتشان را حل کنند دیگر نیازی به گرفتن فال و دعا در این زمینه ندارند.

دکتر امینی اظهار داشت: فالگیران چیزهایی را به مردم می گویند که آنها دوست دارند بشنوند؛ لذا باید به این نکته اذعان داشت که بحث خرافات در باور ما وجود دارد و این یک مساله جهان شمول است.

کارشناس مسئول پیشگیری از آسیب های اجتماعی ادامه داد: باورها قوی تر از عقل و منطق آدم ها هستند؛ لذا افراد به دلیل ضعف در تجزیه و تحلیل مساله و به دلیل عدم توانایی در این زمینه بر حسب باورهای غلط فال را انتخاب می کنند.

دکتر امینی با اشاره به اینکه انسان های نخستین بر اساس گردش ماه و خورشید چیزهایی را پیش بینی می کرده اند که تصادفا برخی از آنها مانند بارش برف و باران به دلایل جوی درست از کار در می آمد، گفت: افراد یک ناهشیار جمعی دارند که براساس آن برخی از چیزها را از نیاکانشان به ارث برده اند؛ اما باید به این نکته اشاره کنم که چرا باید در عصر کنونی باز هم مردم به دلایل ضعف فرهنگی همچون انسان های نخستین به خرافات روی بیاورند؟

وی اضافه کرد: هر قدر انسان ها به خرافات روی می آورند از عقل و منطق دورتر می شوند؛ بنابراین این موضوع و حل آن نیازمند تدوین برنامه های فرهنگی توسط مسئولان ذیربط است.

امینی با بیان اینکه خرافات همیشه به زندگی افراد ضربه زده است، ابراز کرد: فالگیران با جلب اعتماد مردم سعی در تغییر باور آنها دارند؛ لذا پایش فرهنگی راه حل رفع این موضوع است.

کارشناس مسئول پیشگیری از آسیب های اجتماعی با مطرح کردن این سئوال که چرا فالگیران توانسته اند اعتماد مردم را جلب نمایند، خاطرنشان ساخت: سه مولفه اجتماعی اعتماد، مشارکت و آگاهی مواردی هستند که باید در این زمینه به آنها بیشتر پرداخته شود.

وی عمده ترین مشکل در این زمینه را پایش فرهنگی دانست و اظهار داشت: باید مسئولان با تدوین برنامه هایی نسبت به ارتقای سطح فرهنگی مردم و دادن آگاهی به آنها با این مشکل بدون استفاده از زور و جبر مقابله کنند.

کارشناس پیشگیری از آسیب های اجتماعی نیز در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: رفتن مردم نزد فالگیران ریشه در عقاید و باورهای غلط افراد دارد و این امر موجب ایجاد استرس در زندگی آنها می شود.

 لیلا باجلان اضافه کرد: کسانی که اعتماد به نفس ضعیفی دارند و قدرت مقابله با مشکلات را ندارند بیشتر به دنبال فال گرفتن هستند.

وی اظهار داشت: این افراد معمولا شخصیت ضعیفی دارند که با مراجعه به فال گیران با شنیدن برخی از موارد منتظر رخ دادن آن اتفاقات که گاها هم ناخوشایند هستند می باشند و این امر منجر به ضربه زدن به آنها و موجب تضعیف روحیه شان می شود.

باجلان یادآور شد: سرمایه های اجتماعی شامل مشارکت، اعتماد و آگاهی سه مقوله ای هستند که باید در اجتماع بیشتر مورد توجه قرار بگیرند.

ضعف اعتقادی عامل روی آوردن به فال و طالع بینی

معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی اداره کل تبلیغات اسلامی استان مرکزی هم در گفتگو با خبرنگار مهر در این خصوص گفت: یکی از معضلاتی که امروزه به ویژه در بین زنان رواج دارد فال، چهره بینی، چهره خوانی و طالع بینی است که به هیچ عنوان مورد تائید شرع مقدس اسلام نیست و عقل سلیم انسانی هم آن را نمی پسندد.

حجت الاسلام چمانی افزود: به نظر می رسد دور افتادن از مکتب و سیره اهل بیت( ع) و مهمتر از همه انس و اعتقاد حقیقی به خداوند متعال و ضعف بنیه های اعتقادی باعث می شود که انسان به این امور چنگ بزند و در دامن صیادان دروغین گرفتار شود.

وی راه نجات انسان در طوفان های فکری و حوادث زندگی را توسل به ائمه اطهار(ع) و توکل به خداوند دانست و ابراز کرد: در گرفتاری ها و مشکلات اگر انسان به خداوند متعال توکل و به اهل بیت(ع) توسل نماید، همچنین عقل خویشتن را نیز بکار ببندد می تواند براحتی به مشکلات غلبه نماید.

معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی اداره کل تبلیغات اسلامی اظهار داشت: رجوع به فالگیرها و رمال ها نه تنها دردی را از انسان درمان نمی کند بلکه مشکلات او را نیز پیچیده تر هم خواهد کرد و مشکلات روحی و روانی را برای انسان ایجاد خواهد کرد، ضمن اینکه علاوه بر تمامی این موارد سرمایه های مادی او را هم بر باد خواهد داد.

فالگیری و طالع بینی نوعی سرگرمی و افتادن در موهومات است

حجت الاسلام چمانی با بیان اینکه فالگیری و طالع بینی یک نوع سرگرمی و افتادن در موهومات است، گفت: انسان مسلمان و عاقل هیچگاه به کارهای خرافی و به دور از عقل و شرع مقدس اسلام روی نمی آورد و سرمایه های مادی و معنوی خویش را از دست نمی دهد بلکه با تکیه بر ایمان به خداوند متعال و توسل به اولیاء الهی و توجه به دستورات الهام بخش دین مبین اسلام و قرآن کریم بر مشکلات غلبه کرده و آرامش کامل زندگی خود را حفظ خواهد کرد.

وی با اشاره به استخاره هم بیان داشت: اصل استخاره این است که اگر انسان مساله ای را تشخیص داد یا کاری را می خواهد انجام دهد در آن امر از خداوند متعال طلب خیر نماید.

معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی اداره کل تبلیغات اسلامی ادامه داد: اما آنچه امروز مرسوم است و در روایات هم وارد شده است بدون تردید بعد از فکر کردن و مشورت با اهل فن و سردرگمی در تصمیم گیری اگر به نتیجه نرسید و به مصلحتش بود و شرع مقدس هم اجازه داده بود در آن امر استخاره نماید.

وی با اشاره به اینکه انسان باید اول فکر و مشورت نماید و اگر بعد از تمام اینها در تصمیم گیری مردد بود به اسخاره روی آورد،  یادآور شد: در این صورت مانند این است که با خداوند متعال مشورت کرده اما متاسفانه بعضی از افراد می خواهند در هر کاری به استخاره رجوع نمایند و بدون بکار گیری عقل و فکر و مشورت همه امور خود را به استخاره ببندند.

حجت الاسلام چمانی تصریح کرد: این گونه استخاره کردن کار صحیحی نیست زیرا در قرآن و روایات هم مساله فکر و اندیشه مطرح شده و هم به مساله مشورت با دیگران اهمیت داده شده است؛ لذا کسانی که در همه امور به استخاره رجوع می کنند جزو کسانی هستند که فکر و اندیشه و مشورت را تعطیل کرده اند که این امر بر خلاف اسلام است.

پرداختن به مقوله سرمایه اجتماعی و جلب اعتماد مردم، همچنین آگاهی مردم نسبت به خطرات احتمالی روی آوردن به فال گرفتن و دعانویسی از موضوعات نسبتا مهم جامعه قلمداد می شود که باید سفیران فرهنگی و کارشناسان مذهبی با پرداختن به آنها آرام آرام مردم را نسبت به این موضوع هشیار نمایند.

..........
گزارش: طاهره قهیه ای