رئیس اسبق سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به اظهار نگرانی چندباره مقام معظم رهبری نسبت به وضعیت فرهنگی کشور، در ارزیابی عملکرد مسئولان فرهنگی برای رفع این دغدغه‌ها، تاکید کرد: لابد اگر ایشان نشانه‌هایی از عزم و تصمیم برای حركت رو به جلو در مسئولان می‌دیدند، امیدوارانه‌تر سخن می‌گفتند و اینقدر اظهار نگرانی نمی‌كردند.

علی‌اکبر اشعری رئیس اسبق سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و از فعالان عرصه فرهنگ در گفتگو با خبرنگار مهر و در پاسخ به این سوال که به نظر شما تاکیدات مکرر مقام معظم رهبری در خصوص مقوله فرهنگ و هشدار ایشان نسبت به لزوم هُشیاری مسئولان به ویژه فرهنگی کشور نسبت به خطاهای احتمالی در این عرصه، ناظر بر چه مسائل و یا مواردی می‌تواند باشد؟ ابتدا یادآور شد: انقلاب ما یك انقلاب فرهنگی بود كه ملت با رهبری حضرت امام به عنوان یك شخصیت دینی و فرهنگی و نه نظامی یا سیاسی، و با تكیه بر آموزه‌های دینی بر یك رژیم طاغوتی پیروز شد. این پیروزی كه چون موج به ویژه در میان ملت‌های مسلمان، جریان یافت و موجب بیداری آنها شد، منافع نامشروع استعمارگران را در این كشور قطع كرد و در دیگر كشورها هم این منافع را به خطر انداخت.

اشعری ادامه داد: آنها كه برای بازگشت به دوره سلطه همه روش‌های سیاسی، نظامی و اقتصادی را در مورد كشور ما آزمودند و به نتیجه نرسیدند، با بهره‌گیری از همه ابزارهای نوین اطلاع‌رسانی حملات همه جانبه فرهنگی خود را علیه باورهای مسلمانان آغاز كردند. در مقابل ما در طی سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی، علیرغم همه تلاش مسئولان در عرصه‌های مختلف، نتوانستیم آنطور كه شایسته است خود را برای این رویارویی آماده كنیم.

وی گفت: این امر عموماً ناشی از عدم شناخت مسئولان كشور نسبت به فرهنگ و این مسئله است كه تبدیل ایران به یك كشور قدرتمند و اثرگذار در معادلات جهانی، تنها از دریچه فرهنگ مقاوم و تاثیرگزار میسر است. همانطور كه تاكنون چه در دوران دفاع مقدس و چه در برخی عرصه‌های علمی دیده‌ایم؛ هر كجا ملت و بخصوص جوانان كشور با تكیه بر ایمان و روحیه جهادی تلاش كنند، بابرخورداری از عنایات و حمایت‌های الهی حتماً به توفیقات بزرگی خواهیم رسید كه نه تنها ما را از وابستگی‌ها نجات می‌دهد، بلكه این انقلاب و كشور را به عنوان الگویی الهام‌بخش در جهان امروز مطرح می‌كند.

این فعال فرهنگی تاکید کرد: حالا، در كنار این كم توجهی‌ها، دشمن كه تا حدودی به راز و رمز فرهنگی انقلاب پی برده، تمام توان خود را برای ایجاد انحراف و شكاف در این مسیر به كار گرفته است. در واقع ما امروز در یك میدان كارزاری حضور داریم كه كوچكترین غفلت به مثابه ایجاد فرصت برای دشمنی است كه مرگ و زندگی خود را در گروی پیروزی در این آخرین رویارویی فرهنگی می‌داند. بنابراین همانطور كه مقام معظم رهبری تاكید می‌فرمایند، مسئولان نظام به ویژه مسئولان فرهنگی باید با توجه به مخاطرات جهانی و رسالت انقلاب اسلامی دقیقاً همان مسیری را طی كنند كه معمار بزرگ انقلاب برای استقرار این نظام پیمودند.

رئیس اسبق سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به این سوال هم که «به نظر شما این دغدغه‌ها بیشتر ناظر بر موضع‌گیری‌های مسئولان حوزه فرهنگ است یا رویه‌هایی که در این خصوص در پیش گرفته شده است؟» اینگونه پاسخ داد: به نظر من این دغدغه‌ها هم ناظر به ضعف برنامه ما در این زمینه است و هم ناشی از برخی اظهار نظرهای ساختارشكنانه كه تداوم و اجرایی شدن آنها موجب آسیب‌پذیری و تزلزل فرهنگی جامعه می‌شود.

اشعری در پاسخ به این سوال نیز که با توجه به اینکه مقام معظم رهبری چندمین بار است که صراحتاً نسبت به وضعیت فرهنگی در جامعه اظهار نگرانی می‌کنند، عملکرد مسئولان مربوطه را در رفع این دغدغه‌ها چگونه ارزیابی می‌کنید؟ گفت: لابد اگر ایشان نشانه‌هایی از عزم و تصمیم برای حركت رو به جلو در مسئولان می‌دیدند، امیدوارانه‌تر سخن می‌گفتند و اینقدر اظهار نگرانی نمی‌كردند.