دكتر مرتضي گودرزي ديباج، رئيس پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامي، در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" درباره ضرورت برگزاري همايش بررسي انديشه هاي مددپور گفت : درباره فردي كه جايگاه علمي در كشور دارد قطعاً برگزاري همايشي در جهت تبيين آن افكار ضروري به نظر مي رسد.
وي در ادامه افزود: دكتر مددپور از معدود شخصيتهايي بود كه در مورد هنر ديني دغدغه داشت و داشتن دغدغه در اين برهه زماني قطعاً بسيار مهم است. چرا كه وي بخش عظيمي از عمرش را درگير مبحثي نمود كه به آن علاقه داشت و در جهت پژوهش در مورد آن مسائل تلاش نمود.
دكتر ديباج مقوله هنر ديني را از جمله مسائلي دانست كه بسياري از متفكران و انديشمندان ما درگير آن بودند اما به صورت جدي اين مسئله را پيگيري نكردند. ولي مرحوم مددپور تنها فردي است كه در دوره معاصر عمر مفيدش را در راه تبيين و تشريح هنر ديني صرف كرد. اينكه نتيجه اي گرفته يا نه؟ اينكه مشكلي را حل كرد يا نه؟ اينكه به سئوالات عديده كه پيرامون هنر ديني و اسلامي مطرحند پاسخ داده يا نه؟ البته مقولاتي هستند كه بايد بررسي شوند.
وي در ادامه سخنانش به اين نكته تأكيد كرد كه مددپورعمري را صرف طرح مقوله هنر ديني كرد و اين مسئله مي تواند محل تأمل باشد. ضمن اينكه به دلايل متعددي وي تأثير گذار بود و يكي از آن تأثيرگذاريهاي وي يكدستي مباحث و پيگيري و استمرار در مطالعات و تحقيقات بود كه توانست محل تأمل براي دانشجويان و هنرمندان باشد. به همين دليل مجموعه آثاري كه وي ارائه كرد مي تواند حداقل به خلأهايي را كه پيرامون اين بحث مطرح هستند جواب دهد. اين مجموعه همچنين مي تواند به عنوان محل و منبعي براي دانشجويان قرار گيرد.
رئيس پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامي در پاسخ به اين پرسش كه ارزيابي شما از وضعيت هنر ديني در ايران چيست و نقش مرحوم مددپور را چگونه ترسيم مي كنيد، گفت : وي از آن دسته افرادي است كه به تأليف اثر درباره هنر ديني روي آورد. ضمن اينكه در تفسيرها و تحليلهايي كه در آثار پيشين انجام مي داد بسيار هوشمندانه عمل مي كرد و سعي مي كرد گزينشهاي مناسبي داشته باشد كه آثار نابتر و قأبل تاملي را ارائه كند و اين ويژگي بسيار خوبي است كه مي تواند آثار وي را متمركز كند.
دكتر ديباج آثار مددپور را داراي يك انرژي مثبت توصيف كرد و گفت : واقع امر اين است كه دكتر مددپور تمايل بسياري به انديشه ورزي داشت و اين مورد در آثار وي قابل جستجوست و خيلي راحت مي شود اين موارد را پي گرفت ولي كفايت نمي كند. من تصور مي كنم برخي از آثار وي بايد مجدداً بازخواني شوند.
وي با تأكيد بر اين مطلب كه مددپور فردي تاثير گذار بر مسائل هنر ديني بود گفت : دكتر مددپور را در گستره حوزه هنر ديني در كشور نمي توان حذف كرد. اين همايش قصد دارد در اولين مرحله به تبيين انديشه هاي وي بپردازد. چرا كه وي از جمله افرادي بود كه در اين زمينه كارهاي زيادي انجام داد. ما در مرحله بعدي قصد داريم كه بحث نقد انديشه هاي وي را مطرح كنيم. ما تا وقتي كه انديشه هاي كسي را نقد نكنيم نمي توانيم آنها را تبيين كنيم. هدف هم اسطوره سازي از مددپور نيست اما اگر ما شكل و دلايل تأثيرگذاري آنها را مطرح نكنيم و اگر واقعاً مباحث مهم و كليدي را كه مطرح كرده است شفافتر بيان نكنيم آن مباحث و انديشه ها از وجاهت مبنايي و انديشگي خود دور مي شوند.
رئيس پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامي در پاسخ به اين پرسش كه اگر مرحوم مددپور زنده بود برايش همايش مي گرفتيد، گفت : زماني كه فردي مثل ايشان زنده هست نيازمند به بستر سازي است تا انديشه هاي خودش را مطرح كند. لذا او نياز به مجال زايش فكري دارد. اگر وي زنده بود قطعاً همايشي برايش برگزار نمي كرديم چرا كه همايش براي فرد زنده باعث مي شود تا او از كار اصليش بازماند.