معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه برای توافق ایران و 1+5 اختلافات عمیق وجوددارد، گفت : 65در صد متن تدوین شده اما مقدار باقیمانده از لحاظ محتوایی بیش از 80 درصد محتوا را تشکیل می دهد.

به گزارش خبرنگار  اعزامی مهر به وین، در پایان ششمین دور مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 در وین و پس از صدور بیانیه مشترک وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ، سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه در جمع خبرنگاران ایرانی حاضر در وین گفت : همانطور که وزیر امور خارجه هم گفت 18 روز کار فشرده داشتیم هدف این بود که تا ٢٠ جولاي يعني تا فردا به توافق نهايي دست یابیم اما اختلافات و شكاف هاي عميق در خصوص مسائل موضوع مذاكره وجود دارد.

وی  با اشاره به اينكه در بعضي از موضوعات پيشرفت داشتيم  و دربعضي از موضوعات اين طور نبوده است، ادامه داد: شروع به نگارش پيش نويس متن کردیم پیشرفت خوبی از لحاظ متن داشتیم اما از نظر محتوا اختلافات باقی است .

به گفته عراقچی 65در صد متن تدوین شده اما مقدار باقیمانده  شامل مسائل كليدي مي شود كه از لحاظ محتوایی بیش از 80 درصد متن را تشکیل می دهد.

عراقچی گفت: از آنجا که نتوانستیم در مذاكرات  اختلافات را حل کنیم و مواضع ما با مواضع آنها هنوز فاصله زيادي دارد، راه حل ها مشکلات را حل نکرد ، با توجه به اینکه  فضاي مذاكرات سازنده است و همه طرف ها اراده برای رسیدن به راه حل اراده جدي دارند توافق شد که باید مذاکرات در شرایط فعلی ادامه یابد.

این عضو تیم مذاکره کننده ادامه داد: برای ادامه مذاکره منعی نداشتیم و 29 تیر پایان مهلت مذاکراتی نبوده است، بر اساس توافق ژنو یک سال از 24 نوامبر 2013 تا 24 نوامبر 2014 فرصت مذاكره داریم.

وی توضیح داد: گام اول توافق ژنو  6 ماهه بود و اين گام ٢٩ تير تمام مي شد و اگر تمدید نمی شد تحریم ها به جای خود باز می گشت و ایران هم می توانست به اقدامات خود باز گردد. در سه روز آخر وقتی به این نتیجه رسیدیم که امکان توافق تا تاريخ ٢٠ جولاي نیست بحث ها را به سمت تمديد گام اول بردیم
تمدید گام اول تصمیم گرفته شد که 4 ماه تا 24 نوامبر باشد.

وی افزود : معنی و مفهوم این است که همه تعهدات طرفین در توافق ژنو به مدت 4 ماه ديگر ادامه دارد و تحریم ها به مدت 4 ماه دیگر تعلیق است وتعهدات ایران هم همین طور اما بعضی از تعهدات طرفین در طول 6 ماه گذشته تغییر ماهیت داده بود و باید مذاکره می شد در این باره که گام اول در چه شرايط و با چه وضعيتي ادامه یابد.

عراقچی گفت: یکی از مباحث مبلغ 4.2 میلیارد دلار در مقابل تبدیل مواد20 درصد ایران بود كه در طول ٦ ماه به ما پرداخت شد . در این خصوص بايد  تصمیم مي گرفتیم . ما معتقد بودیم در 4 ماه آینده هم باید به همان میزان از منابع  مالی ایرا بايد ن آزاد شود و چون برای 6 ماه 4.2 میلیارد دلار بود برای  هر ماه ٧٠٠ ميليون دلار حساب كنيم طبعا بايد در 4 ماه آینده 2 میلیارد و 800 میلیون دلار پول ايران آزاد شود،.

وی افزود: در مورد نحوه آزاد شدن با توجه به اينكه بعضي اعتقاد داشتند كه با توجه به اينكه اقدام ايدان براي تبديل ٢٠ درصد تمام شده در اين باره هم نبايد اقدام جديدي صورت گيرد،مذاكرات سختي صورت گرفت و  مقرر شد در نهایت که این مبلغ دریافت شود و 2 میلیارد و 800 دلار ديگر  در 4 ماه آینده در 4 قسط 500 میلیون دلاری و دو قسط 400 میلیون دلاری و کلا در 6 قسط پرداخت می شود. از اول ماه اوت هر 20 روز یا سه هفته این مبلغ به حساب بانک مرکزی واریز می شود.

معاون وزیر خارجه گفت : مشابه توافق ژنو که یک نان پیپر برای اجرای عملیاتی توافق داشت برای تمدید هم یک نان پیپر داریم و بعضی از نقاط ابهام در توافق ژنو را سعی کردیم برطرف کنیم. از جمله در مورد نحوه پرداخت ها مشکلاتی وجود داشت که سعی کردیم حل شود، همچنین در خصوص بیمه ابهاماتی وجود داشت که در برنامه عملیاتی جدید سعی کردیم برطرف کنیم.

وی با بیان اینکه بعضی از اقدامات ایران كه طبق زمان بندي قصد اجراي آن را داشتيم روشن تر مطرح شده است گفت : تولید سوخت رآکتور تحقیقاتي تهران طبق جدول زمان بندی خود ما ادامه می یابد و تبدیل پسماندهای مواد غنی شده به اورانیوم طبیعی که آماده غنی سازی مجدد شود طبق برنامه خودمان انجام خواهد شد.

وی گفت : اینها اقداماتی است که در نان پیپر ذکر شده و هدف این است که فضای مساعد  مذاکراتی حفظ شود، مذاکرات جدی در سه روز گذشته داشتیم تا ابهامات گذشته رفع شود واقدامات طرفين براي ٤ ماه آينده مشخص شود و فضای مناسب خفظ شود تا مذاکرات را ادامه دهیم.

عراقچی با بیان اینکه مذاکرات ساعت 12:30 شب ( به وقت وین ) تمام شد، افزود: گام اول توافق ژنو را به مدت ٤ ماه تمدید کردیم و نحوه تمديد و شرایط آن تعیین شده و در 4 ماه آینده فضای مناسبی داریم که مذاکرات ادامه یابد.

وی گفت : پیش از ادامه مذاکرات دو سه هفته تنفس دادیم بعد مذاکرات در سطوح مختلف خواهد بود ، نیاز به مذاکرات کارشناسی خواهیم داشت و معاونان و مذاکرات در سطح آقای ظریف و خانم اشتون احتمالا براي اواخر آگوست و يا اوايل سپتامبر تنظيم خواهدشد.

وی گفت : مذاكرات كارشناسي را پس از يكي دوهفته مجدد تنظيم مي كنيم، ممکن است مذاکرات دو جانبه با کشورها هم باشد ، بنابر این زمان دقيق و محل مذاکرات  مشخص نیست. بستگی دارد که چه نوع مذاکره را در نظر بگیریم . اگر مذاکرات به شکل فعلی باشد وین خواهد بود ، اینها در مذاکرات بنده و خانم اشمید تعیین می شود.

عراقچی در این باره که آیا ایران تعهد عملي جدیدی نداشته است ، گفت: تعهد جدیدی نخواهد بود ، بعضي از اقداماتي كه ايران طبق برنامه خود قصد انجام ان را داشت ادامه خواهد داد، جزييات ان در نان پيپر ذكر شده است ، تلاش ما این است که فضای مذاکراتی را حفط کنیم.

وی درباره بیانیه جان کری و طرح اين مطلب كه ايران تمام اورانیوم غنی شده خود را به سوخت تبديل م يكند، گفت: خير، ایران اورانیوم غنی شده 20 در صد خود را كه قبلا  تبدیل اكسيد شده به سوخت راكتور تهران تبديل خواهد کرد این اورانیوم قبلا به سوخت تبدیل شده است برای راکتور تهران ، برنامه ما این بوده که اورانیوم را تبدیل به اکسید و سپس سوخت کنیم تا الان اکسید شده و از الان به بعد تبدیل به سوخت می شود.

عراقچی گفت : ما به برنامه خود برای تولید سوخت رآکتور  تهران ادامه می دهیم و اين برنامه لزوما در ٤ ماه تكميل نمي شود، يعني همه اكسيد ٢٠ درصد ما به سوخت تبديل نخواهد شد ،مقداري از اآن تبديل مي شود و مابقي طبق برنامه خود ماست ،در 4 ماه آینده 25 گیلو گرم از اکسید به سوخت تبدیل می شود و مازاد بر ان در ماه های بعد طبق برنامه ایران تبدیل می شود.

وي درباره بخشي از توافق ژنو كه مربوط رقيق سازي است و ايران امتعهد به انجام آن است ، بيان كرد: اين اقدام انجام شده است، اين اقدام جزو تعهدات ٦ ماه است و ظرف يكي دو روز آينده آژانس تأييد مي كند كه اين كار انجام شده است و قسط هشتم پرداخت مي شود.

وی در بخش دیگری از سخنانشدرباره اختلافات بر سر توافق براي نگارش متن توافق جامع گفت : مهم ترین موضوع اختلاف غنی سازی است که درباره میزان و ظرفيت  اختلاف نظر وحود دارد . در اين خصوص ايده هاي مختلفي مطرح شده و انچه براي ما اهميت دارد اين است كه برنامه هسته ای ما یک چشم انداز صنعتي شدن  دارد که باید تثبیت شود که همانطور که مقام معظم رهبری گفتندر جشم انداز نهايي بايد بتوانيم ١٩٠ هزار سو توليد كنيم، اين نياز اروز نيست ولي  . چشم انداز هسته ای کشور صنعتي  است نه يك چشم انداز كوچك تحقيقاتي و سمبوليك و اين چشم انداز بايد در هر راه حلي حفظ شود. این یکی از موارد اختلافی است و اينكه چگونه بايد اندازه و ظرفيت غني سازي را چگونه تعيين كنيم.. 

این عضو تیم مذاکره کننده گفت : مورد دوم اراک است و كماكان در اين باره كه چه تغييراتي بايد در اراك صورت گيرد تا هم ماهيت آب سنگين و هم ميزان پلوتونيوم پايين بيايد، هنوز اين دو مورد از موضوعات اختلافي هستند، بقيه موضوعات هم كمابيش هم در بحث فردو و هم نظارت هاي سازمان و پروتكل الحاقي و ساير موضوعات اختلافات كمابيش وجود دارد.


وی خبر داد:در ١٥ روز مذاكره در خصوص توافق جامع ٨٠ درصد مذاکرات تا کنون درباره غنی ساری و اراک است، دوره اعتماد ساز هم يكي از موضوعات جدي ماست اما در مورد آن هنوز مذاكره اي صورت نگرفته است و طرف مقابل هم فکر می کند که اگر این موضوعات حل شود بقیه موارد حل می شود.

وی توضیح داد : همه چیز درباره غنی سازی مورد اختلاف است نقطه شروع، نقطه پايان ، مسير و زمان حركت و در همين قالب نوع وتعداد دستگاه ها، ميزان ذخاير و به طور كلي همه 7 یا 8 مورد سختي که شامل غني سازي  می شود.

معاون وزير خارجه بيان كرد:تعیین دوره زمانی گام پایانی و حرکت به سمت صنعتی شدن که لزوما یک دوره زمانی نیست از موارد اختلاف است و هنوز تصمیم گیری نشده است.

عراقچی گفت : پرانتزها خیلی کم شده اما آنهایی که مانده بیشتر محتوایی است، با یک متن 8 یا 9 صفحه ای مواجهیم که دو برابر ضمیمه دارد. در سند اصلی روی متن حدود 65 درصد پیشرفت کردیم، کماکان پرانتزها و نقاط خالی زیادی وجود دارد
نقاط خالی جاهایی است که اعداد و ارقام قرار است جایگزین شود و متن پر از سه نقطه است.

معاون وزیر امور خارجه درباره پیشنهاد ایران گفت : خطوط ما مشخص است راه حل های ما سازنده هستند و نگرانی های برنامه هسته ای را مرتفع می کنند.

وی درباره اختلافات درباره 190 هزار سو و ادعای امریکا در مورد زیاد بودن 19 هزار سانتریفیوژ گفت: اینکه چه تعداد از سانتریفیوژها به کار خود ادامه دهند موضوع مذاکره است 190  هزار سو خواست امروز ما نیست اینکه فاصله زمانی تا بدست آوردن 190دهزار سو چفدر است موضوع مذاکره است و اینکه ما چگونه به سمت هدف حرکت می کنیم محل بحث مذاکرات است.

وی تاکید کرد: غیر ممکن نیست که بین 19 هزار سانتریفیوژ و 190 هزار سو یک رابطه منطقی برقرار شود.

وی با بیان اینکه در وضع موجود همه 19 هزار سانتریفیوژ فعال نیست، توضیح داد تعدادی از سانتریفیوژها با گاز اورانیوم و تعدادی بدون این گاز کار می کنند، نوعشان هم یکسان نیست و اینکه چطور به کار خود ادامه دهند نیز ار موضوعات ماست.

وی تأکید کرد: در 6 ماه گذشته طرف مقابل تحریم جدید علیه ایران صادر نکرده است و اینکه تحریم ها توسط شرکت یا کمپانی نقض شود هنوز برقرار است .

عراقچی توضیح داد: انچه در 6 ماه گذشته چند بار اتفاق افتاد تحریم های جدید نبود، برای اینکه تحریم ها متوقف بماند نیاز به توضیح  دولت آمریکا در کنگره وجود دارد و آنها باید کنگره را راضی کنند که چرا قبول کرده اند تا این اندازه پول به ایران در مدت 4 ماه بدهند .

 وی درباره جدول لغو تحریم ها گفت: جدول لغو تحریم ها یکی از بحث های مورد اختلاف است . ما معتقدیم که همه تحریم ها باید یک جا رفع شود و تقسیم تحریم ها را به بخش های مختلف به هیچ وجه نمی پذیریم.

وی در عین حال گفت : فاصله زمانی را می پذیریم اقدامات ایران هم باید با فاصله انجام شود و به همین دلیل هم می تواند لغو تحریم ها با فاصله باشد.

معاون وزیر امور خارجه درباره دلیل مذاکرات دوجانبه بیش از حد معمول با طرف آمریکایی در این دور از مذاکرات گفت: بیشترین میزان اختلاف با آمریکا است بیشترین تحریم ها هم توسط آمریکا است و بیشترین مذاکره هم با آمریکاست.

عراقچی درباره شکاف دیدگاه های آمریکا و اروپا اظهار داشت: 6 کشور قطعا دیدگاه های مختلفی دارند . جلسات همگانی داشتیم و جلساتی با خانمها اشمید و اشتون . آنها نیز جلسات داخلی برای مشورت داشتند.