سنندج - خبرگزاری مهر: اوقات فراغت جوانان و نوجوانان در ایام تابستان همواره یکی از نگرانی های والدین است که این امر در کردستان به دلیل نبود امکانات و تجهیزات لازم به مراتب بیشتر از سایر استان های کشور است و نبود امكانات اوليه و برنامه ريزي هاي كليشه اي مديران و مسئولان باعث مشكلات ديگري در اين حوزه شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، اوقات فراغت بهترین فرصت برای رفع خستگی 9 ماهه سال تحصیلی و هم چنین تجدید قوا و کسب آمادگی بیشتر برای ادامه فعالیت دانش آموزان و دانشجویان در مهرماه و آغاز سال تحصیلی جدید است.

میزان رضایت مندی قشر جوان و موفقیت آنها در سال تحصیلی می تواند حاکی از بازخورد، داشتن اوقات فراغتی غنی و ارزشمند وتاثیرگذار در ایام تعطیلات تابستان باشد.

در حالیکه اوقات فراغت فقط مختص به تعطیلات تابستانی نیست و برنامه های غنی سازی این اوقات باید برای تمام طول سال تهیه و تدوین شود، ولی متاسفانه  تعدادی از مسئولان هنوز هم در برنامه ریزی برنامه های اوقات فراغت تابستانی مانده اند.

به لحاظ اینکه زمان اوقات فراغت با تعطیلی مدارس در تابستان به مراتب بیشتر است و دانش آموزان و دانشجویان در این ایام حدود 10 ساعت وقت فراغت دارند وباید به گونه ای آن را سپری کنند، حائز اهمیت و حساسیت ویژه ای است ولي متاسفانه امسال نيز همچون يكي دو سال اخير بار ديگر برنامه هاي غني سازي اوقات فراغت همزمان با گرماي تابستان سوخت و مسئولان چاره اي بهتر براي درمان اين معضل پپيدا نكردند.

بیشتر اقشار مختلف جامعه به ویژه جوانان و نوجوانان در اوقات فراغت خود به دنبال کسب نشاط و شادابی و سرگرمی با انجام یک سری فعالیت های مورد علاقه اشان اعم از هنری، ورزشی و غیره هستند.

ستاد ساماندهی اوقات فراغت جوانان در سراسر کشور با نظارت استانداران و دبیرخانه ادارات کل ورزش و جوانان با شروع فصل تابستان آغاز به فعالیت و تشکیل جلسات می کند.

در سال جاري تنها دو جلسه ستاد مذکور در کردستان آنهم  دومین جلسه آن در ميانه هاي تیرماه جاری که عملا برنامه های اوقات فراغت وارد فاز اجرایی شده بود، در سالن شهدای گمنام استانداری تشکیل شد البته بدون حضور استاندار که رئیس این ستاد است.

در جلسات ستاد ساماندهی اوقات فراغت می بایست  مدیران دستگاه ها و نهادهای عضو این ستاد برنامه های عملیاتی غنی سازی اوقات فراغت که شامل مشخصات کامل برنامه ها، نحوه ارتباط مخاطبین با برنامه مورد نظر، زمان و مکان برنامه ها بر اساس تفکیک شهر و روستا است، را بیان کنند.

35 درصد از دستگاه های عضو ستاد برنامه های اوقات فراغت خود را اعلام کردند

دبیرستاد ساماندهی اوقات فراغت جوانان در کردستان در گفتگو با خبرنگار مهر، عنوان کرد: از دستگاه های عضو این ستاد تاکنون آموزش و پرورش، اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی، صداوسیمای مرکز استان، جمعیت هلال احمر، کمیته امداد امام(ره)، اداره کل ورزش و جوانان و میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری برنامه های اوقات فراغت را به دبیرخانه ستاد ارسال کردند.

حامد جولایی عنوان کرد: متاسفانه یک ماه از اوقات فراغت دانش آموزان سپری شده و هنوز تعداد زیادی از دستگاه های مرتبط برنامه های تدارک دیده شده خود را اعلام نکرده اند.

از آنجا که قرار بود کارنامه برنامه های تدارک دیده شده ادارات و سازمان ها و نهادهای درگیر و مسئول غنی سازی اوقات فراغت جوانان استان تا 15 خرداد بسته شود ولی متاسفانه تا اواسط تیرماه امسال نیز این مهم محقق نشده بود و هنوز هم بیشتر اعضا برنامه های خود را به دبیرخانه ستاد ساماندهی اوقات فراغت ارسال نکرده اند.

نابسامانی های موجود در ستاد ساماندهی امور اوقات فراغت جوانان استان تنها به عدم ارسال برنامه هایی که معلوم نیست حتی تدارک دیده شده اند یا نه بر نمی گردد، بلکه تعدادی از مدیران دستگاه ها و نهادهای عضو این ستاد در جلسات هم شرکت نمی کنند و حتی از معرفی و فرستادن نماینده ای به جای خود نیز دریغ می کنند.

حال با وجود این ناهماهنگی ها، تعدادی از دستگاه ها هم چون روال همیشگی خود برنامه های اوقات فراغت را آغاز کردند و نمونه آن آموزش و پرورش، کانون های فرهنگی هنری مساجد استان، اداره کل تبلیغات اسلامی است.

کلاس های تابستانی در کانون های فرهنگی تربیتی آموزش و پرورش استان و هم چنین کانون های فرهنگی هنری مساجد از اول تیرماه آغاز به کار کرده است و تا 15 شهریور ماه هم ادامه خواهد داشت.

کانون های فرهنگی تربیتی امام خمینی(ره) یکی از سه کانون موجود در سطح شهرسنندج است که به گفته معاون پرورشی اداره کل آموزش و پرورش استان کردستان این کانون از  لحاظ گستردگی، امکانات و تجهیزات جزو 11 کانون برتر سطح کشور است.

حجت الله نریمانی  درخصوص میزان استقبال دانش آموزان از کلاس های مختلف کانون های فرهنگی تربیتی ، عنوان کرد: با توجه به موقعیت جغرافیایی که کانون ها در آنجا قرار گرفته اند میزان استقبال هم متفاوت است.

وی در رابطه با میزان شهریه کلاس های دایر شده در این کانون ها هم افزود: فلسفه کار کانون های فرهنگی تربیتی ارائه خدمات رایگان است و پولی هم که از دانش آموزان هنگام ثبت نام گرفته می شود بابت تهیه ملزومات است به عنوان مثال این شهریه بابت خرید وسایلی هم چون آبرنگ، قلم مو و غیره برای کلاسی هم چون نقاشی هزینه می شود.

وی با بیان اینکه بابت فضا و امکانات کانون ها هیچ هزینه ای از دانش آموزان گرفته نمی شود،ادامه داد: اعتباری بابت پرداخت حق الزحمه به مربیان کانون در ایام تابستان نداریم لذا هم چون تهیه ملزومات این حق الزحمه نیز از خودیاری (پولی که دانش اموزان هنگام ثبت نام پرداخت می کنند)، پرداخت می شود.

استقرار 240 پایگاه غنی سازی اوقات فراغت برای دانش آموزان کردستانی

معاون پرورشی اداره کل آموزش و پرورش کردستان بیان کرد: 240 پایگاه غنی سازی اوقات فراغت برای دانش آموزان استان در ایام تابستان دایر شده که از این تعداد 140 پایگاه د رمدارس ایجاد شده است.

نریمانی بیان کرد: علاوه بر آموزش و پرورش استان خوشبختانه کانون های فرهنگی هنری مساجد نیز کلاس های خود را دایر کردند و قشر زیادی هم جذب کلاس های آنها شدند.

وی در خصوص عدم اعلام برنامه های دستگاه های عضو ستاد ساماندهی اوقات فراغت جوانان استان بیان کرد: معتقدم این اقدام تعدادی از دستگاه های اجرایی استان ربطی به ادامه و روند برنامه های اوقات فراغت دانش آموزان ندارد و مشکلی در این راستا ایجاد نمی کند.

وی ادامه داد: فقط جلسات استانی ستاد ساماندهی اگر حداقل در خردادماه  تشکیل و برنامه ها و سیاست های هر دستگاه به خوبی اعلام می شد بدون شک تاثیرات بهتری در برداشت.

برای آگاهی از دغدغه ها و شنیدن درددل های خانواده ها در خصوص اوقات فراغت فرزندانشان کافی است چندبار سوار اتوبوس های شهری شوید آنگاه پی به نگرانی های آنها می برید.

دیدگاه های خانواده ها در مناطق مختلف سطح شهر باهم بسیار متفاوت بود، در اتوبوس محله حاجی آباد سنندج که بحث اوقات فراغت را پیش آوردیم تعدادی از مادران بیشتر طالب کار و کسب مهارت توسط فرزندانشان بودند و شرکت آنها را در تعدادی از کلاس های تابستانی بیهوده می دانستند.

فصل تابستان بهترین فرصت برای کسب مهارت است

مادری که خود را آسیه معرفی کرد، گفت: با شروع فصل تابستان پسرم را به مغازه ای مکانیکی در محله فیض آباد فرستادم که هم حرفه ای را بیاموزد و برای اینده اش بهتر باشد و هم کمک خرجی برای خودش خواهد بود.

وی معتقد بود که تابستان فصل کار و تلاش بیشتر است و باید بچه ها هم در این فصل با کار آشنایی پیدا کنند و تا نیرو و توان دارند برای آینده خود  تلاش کنند.

وی ادامه داد: چهارتا فرزند دارم که دو فرزندم دارای مدرک لیسانس هستند و هردو بیکارند و خانه نیشین و تمام توان خود را گذاشتم که درس هایشان را بخوانند و برای خودشان کسی بشوند ولی متاسفانه به جایی نرسیدند.

وی عنوان کرد: ولی برای دو فرزند دیگرم که یکی از آنها سال دوم دبیرستان و یکی هم پنجم ابتدایی را به پایان رسانده اند به فکر یادگیری حرفه ای هستم که بعداز پایان تحصیلاتشان بیکار نباشند ودر شغلی مهارت داشته باشند.

به فاصله کمی از محله حاجی آباد، بلوار شبلی قرار گرفته که ذهنیت و دیدگاه خانواده های آنجا واقعا علارغم نزدیکی دو محله کاملا متفاوت بود.

کودکان سنندجی از یک شهربازی هم محروم هستند

گلاله مرادی که حدود 35 سال سن دارد به خبرنگار مهر گفت: دو فرزند دارم که یکی کلاس پنجم  و یکی از آنها نیز پاییز امسال به کلاس اول ابتدایی می رود.

وی بیان کرد: برای تابستان فرزندانم برنامه ریزی کردم و آنها را در کلاس های ورزشی مورد علاقه اشون ثبت نام کردم.

مرادی اظهارداشت: فرزند بزرگم به موسیقی خیلی علاقه دارد و الان حدود سه سالی است که گیتار کار می کند و خیلی هم پیشرفت داشته و از این لحاظ بسیار خوشحال و احساس خوشبختی می کنم.

وی ادامه داد: بچه ها در تابستان باید بیشتر تفریح و بازی کنند تا در فصل پاییز با انرژی و شوق و ذوق فراوان سر کلاس های درس حاضر شوند.

این زن جوان از نبود مکان مناسب برای بازی و تفریح کودکانش گلایه کرد و افزود: کودکان این شهرحتی از وجود یک شهربازی مناسب محروم هستند و این کار والدین را بسیار سخت تر کرده است.

وی بیان کرد: در سفرهایی که به استان های دیگر کشور داشته ایم و کودکانم فضاهای بازی آنجا را دیدند با شروع فصل تابستان مدام اصرار می کنند که باید به آنجا سفر کنیم.

علاوه برسنندج دیگر شهرستان های استان هم فاقد شهربازی استاندارد هستند و این امر هم موجب شده که کودکان و نوجوانان این استان نسبت به هم سن و سالان خود در استان های دیگر کشور از وجود چنین امکاناتی محروم باشند.

شایسته بهرامی که شغل دولتی دارد هم در رابطه با اوقات فراغت فرزندانش در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: متاسفانه علاوه بر نبود شهربازی سایر امکانات تفریحی هم در حد مطلوبی قرار ندارد و نمونه آن استخرهای شنای موجود در سطح شهر است.

وی ادامه داد: دخترم به دلیل مراجعه به استخر متاسفانه با حساسیت پوستی مواجه شد و علت این امر هم عدم نظافت و ضدعفونی نامناسب استخرهای شنا بود.

وی بیان کرد: تابستان امسال دیگر دخترم را در کلاس شنا ثبت نام نکردم و ترجیح دادم او را در کلاس آیروبیک و نقاشی ثبت نام کنم.

سال هاست که کودکان، نوجوانان و جوانان کردستانی اوقات فراغت خود را در ایام تابستان با کمترین امکانات و تجهیزات سپری می کنند و دریغ از توجه و تلاشی عملی که این نسل جوان شاهد آن باشند.

کاش دغدغه های مسئولان از روی کاغذ و متن های سخنرانی خارج می شد و راهکارهای اعلامی از سوی آنها جنبه اجرایی پیدا می کرد که حسرت داشتن یک شهربازی و مکان تفریحی مناسب و استاندارد بر دل جوانان این خطه نمی ماند.

............................

گزارش؛ چنورصادقی