به گزارش خبرنگار مهر، محمد مهدی آقا محمديان عصر یکشنبه در سلسه جلسات اداره اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی در نمایشگاه قرآن و عترت مشهد گفت: يكي از مهمترين شاخص هاي موفقيت در فعاليت هاي قرآني، حوزه نفوذ و پوشش جمعيتي و معرفي الگوها در عرصه هاي مختلف آموزشي و پژوهشي علوم قرآني است.
وی گفت: در حوزه پوشش جمعيتي، مؤسسه فرهنگي جامعه قاريان قرآن فعاليت هاي گوناگوني را تاكنون انجام داده است.
مدير عامل مؤسسه جامعه قاريان مشهد با بيان اينكه اين مؤسسه از سال 1368 به همت تعدادي از قاريان و ارادتمندان به قرآن شروع به كار كرده و بعد از جنگ تحميلي فعاليت هاي قرآني خود را سامان داده است؛ گفت: متوليان امور قرآني اين مؤسسه بيشتر پرورش يافتگان و اساتيد پيشكسوت مكتب مقام معظم رهبري در جلسات آموزش و تفسير مسجد كرامت مشهد بودند.
آقا محمديان با اشاره به اينكه بايد نهاد هاي مردمي در كنار نهاد هاي رسمي ايجاد شده تا فعاليت هاي فرهنگي در كنار فعاليت هاي انقلابي و جهادي ادامه پيدا كند افزود: مؤسسه جامعه قاريان مشهد، فعاليت هاي قرآني خود را با حداقل امكانات آغاز كرد و در مدت زماني در حدود 25 سال توانست تعداد زيادي از استان هاي كشور را تحت پوشش خود قرار دهد.
نهادهاي دولتي در حوزه فعاليت هاي قرآني نقش حمايتي و نظارتي دارند
وي با بيان اينكه نقش نهادهاي دولتي در حوزه فعاليت هاي قرآني فقط جنبه حمايتي و نظارتي دارد؛ گفت: بيش از 90 درصد افرادي كه در حوزه هاي حفظ و قرائت موفق به كسب مقام شده اند تربيت يافتگان جلسات سنتي هستند كه اين موضوع سهم نهادها و حركت هاي مردمي در حوزه هاي قرآني كشور را به خوبي روشن مي كند.
مدير عامل مؤسسه جامعه قاريان مشهد افزود: بايد نقش و جايگاه نهادهاي مردمي و دستگاه هاي دولتي از يكديگر تفكيك شده و توسط نهادهاي مستقلي آسيب شناسي شوند.
آقا محمديان با اشاره به اينكه ما بايد از سيره رسول خدا در زمينه فعاليت هاي قرآني الگو بگيريم؛ گفت: رسول خدا (ص) وقتي آيه و دستوري را از جانب خداوند دريافت مي كردند ابتدا راه عمل به آن را به مردم نشان مي دادند و سپس خودشان به آن عمل مي كردند و در مراحل بعد مراقب عمل اصحاب بودند و در مسجد آنان را گرد مي آوردند و نقاط قوت و ضعف اصحاب را بر اساس دستورالعمل بررسي مي كردند.
وي با بيان اينكه پيامبر اسلام به اجراي دستورات قرآن در صحنه هاي اجتماعي تأكيد فراوان داشتند؛ افزود: ايشان در طي زمان هاي مختلف پس از نزول يك آيه، مردم را در مسجد فراخوان كرده و ميزان پيشرفت آنان را مشخص مي كردند ودر اين تربيت عملي اشخاصي همچون "حارس ابن زياد" تربيت شدند.
وي با اشاره به كتاب "عمل توحيدي انبياء" اثر "حجت الاسلام جوادي عاملي" گفت: ما بايد تربيت اساتيد و مربيان قرآني را بر اساس الگوي عملي الهي، برنامه ريزي كنيم.
مدير عامل مؤسسه جامعه قاريان مشهد با اعلام اينكه بيش از دو هزار قاري و فعال قرآني در مشهد مشغول به فعاليت هستند؛ افزود: بايد از اين ظرفيت هاي گسترده انساني استفاده بيشتري ببريم.
اهميت خلاقيت و نوآوري در حوزه هاي قرآني
آقا محمديان با بيان اينكه بايد خلاقيت و نوآوري درحوزه هاي قرآني هم پايه فعاليت هاي قرآني شكل گرفته و به پيش برود؛ ادامه داد: دولت بايد با حمايت هاي خود از فعالان قرآني خلاق، جسارت آزمون و خطا را در زمينه نوآوري هاي قرآني به آنان بدهد.
وي افزود: در سال هاي اخير شاهد خلاقيت و نوآوري قرآني در يك بازه زماني طولاني و همگام با پيشرفت تكنولوژي در ايران هستيم.
مدير عامل مؤسسه جامعه قاريان مشهد با بيان اينكه در حوزه فعاليت هاي قرآني دو آسيب مهم وجود دارد؛ گفت: اولين آسيب مهم اين است كه برنامه هاي قرآني در ميان مردم مهجور است و مردم ما هنوز به اين باور عمومي نرسيده اند كه قرآن بايد در تمام شئون زندگي آنان جريان داشته باشد.
مديران ما به قوانين قرآن اشراف كامل ندارند
وي با اشاره به اينكه به بركت انقلاب اسلامي قرآن و احكام به صحنه هاي اجتماعي وارد شده و در قوانين حكومتي ما جاي گرفته است افزود: دومين آسيب در فعاليت هاي قرآني اين است كه مديران ما قرآني نبوده و به قوانين قرآن اشراف كامل ندارند.
آقا محمديان با بيان توصيه هاي رهبر انقلاب در زمينه هاي فعاليت هاي قرآني گفت: مقام معظم رهبري بر پيشرفت در حوزه هاي آموزشي قرآن، آميخته شدن تمام زواياي زندگي مردم با قرآن و مراقبت فعالان قرآني به رفتار خود به عنوان الگوي جامعه ديني، تأكيد فراوان دارند.
استفاده از بودجه بيت المال براي قاريان و فعالان قرآني
وي با اشاره به اينكه در زمان پيامبر (صَ) و حكومت حضرت علي (ص) از بودجه بيت المال براي قاريان و كساني كه در حوزه آموزش هاي قرآني فعال بودند هزينه مي شد گفت: اگر يك صدم آنچه كه دولت در حوزه مبارزه با مواد مخدر هزينه مي كند صرف آموزش علوم قرآني شود، شاهد كاهش چشمگيري از آسيب هاي اجتماعي خواهيم بود.
مدير عامل مؤسسه جامعه قاريان مشهد با بيان اهميت استمرار فعاليت هاي قرآني افزود: يكي از موفق ترين الگوهاي فعاليت هاي قرآني الگوي برگزاري محافل قرآني سنتي در كشور است.
منشور فعاليت هاي قرآني بايد عملياتي شود
وي با اشاره به اينكه مجالس قرآني مردمي به نهادهاي دولتي در رسيدن به اهداف قرآني كمك مي كنند گفت: نهادهاي دولتي بايد برنامه راه خود را مشخص كرده و منشور فعاليت هاي قرآني بايد عملياتي شود.
آقا محمديان با بيان اينكه در عرصه فرهنگ بايد تمام فعاليت ها، سازماندهي و نظام يافته باشد ادامه داد: يكي از بزرگترين مشكلات در حوزه فعاليت هاي قرآني اين است كه فعالان قرآني خود را درگير فعاليت هاي اجرايي كرده اند.
وي با اشاره به بيانات مقام معظم رهبري گفت: تمام مسئولان بايد در جايگاه خود، كار خود را به نحو احسن انجام دهند.
برخي متوليان امور قرآني به مسئوليت خطير خود توجه كافي ندارند
وي افزود: برخي از متوليان امور قرآني در عرصه هاي مسئوليتي، نظارتي، حمايتي و مديريتي به مسئوليت خطير خود توجه كافي ندارند.
مدير عامل مؤسسه جامعه قاريان مشهد با اشاره به راه هاي جذب مشاركت هاي مردمي براي رسيدن به الگوهاي موفق قرآني گفت: رسانه هاي ملي و استاني بايد در اين مورد، حوزه هاي قرآني را بيشتر پوشش دهند.
وي با بيان اهميت بومي سازي در حوزه معرفي فعالان قرآني افزود: هر كدام از رشته هاي قرآني بايد الگوهاي خاص خودش را داشته باشد و بايد بخش هاي مختلف علوم قرآني از يكديگر تفكيك شوند.
آقا محمديان افزود: بيان احكام قرآني نيز بايد نسبت به شرايط مناطق و استان هاي مختلف، بومي سازي شود.
طرح هاي موفق قرآني را به جامعه معرفي كنيم
همچنين رئيس اداره علوم قرآن و حديث آستان قدس با بيان اينكه نقش مردم و خلاقيت و نوآوري ها در حوزه علوم قرآن بسيار مؤثر است اظهار کرد: در بحث الگو شناسي در فعاليت هاي قرآني بايد با يك نگاه هدفمند الگوسازي كرده و طرح هاي موفق را به جامعه معرفي كنيم.
مهدی لساني با اشاره به اينكه در فعاليت هاي قرآني با يك عقب افتادگي تاريخي روبرو بوديم ادامه داد: قبل از انقلاب فعاليت هاي قرآني به صورت بي برنامه و فقط در مجالس مردمي پيگيري مي شد.
وي با بيان اينكه تشكيل نهادهاي متولي امور قرآني بعد از انقلاب گامي مؤثر در جهت افزايش و نظام يافتگي فعاليت هاي قرآني است گفت: بايد براي دستيابي به مطالبات قرآني به شكل سازمان يافته و با زمان بندي مشخص گام برداريم.
بخش هاي علمي جشنواره قرآني با نقايصي روبرو است
رئيس اداره علوم قرآن و حديث آستان قدس با اشاره به اينكه هر سال شاهد برگزاري جشنواره هاي قرآني مختلف در برخي از نهادها و سازمان هاي دولتي هستيم؛ افزود: بخش هاي علمي جشنواره هاي قرآني با نقايصي روبروست و اين امر بيانگر اين موضوع است كه چرخه هاي فعاليت هاي قرآني در كشور ما به شكل نظام يافته دنبال نشده و حلقه هاي مختلف دست اندركار امور قرآني به يكديگر وصل نشده و سامان پيدا نكرده اند.
وي با بيان اينكه طرح هاي پذيرفته شده در جشنواره هاي قرآني بايد مورد حمايت قرار بگيرد گفت: اين طرح ها بايد شاخص گذاري، جمع بندي و در كشور تكثير شوند.
لساني با انتقاد از جشنواره هاي مختلف قرآني افزود: در كشور ما برگزاري جشنواره پايان كار تلقي مي شود در صورتي كه اين تازه آغاز راه بوده و عرصه اي براي اطلاع رساني و حمايت از طرح هاي برتر قرآني و حمايت از آنان است.
رسانه هاي خبري، مطالبات و پيگيري برنامه هاي قرآني را از رسالت هاي خود بدانند
رئيس اداره علوم قرآن و حديث آستان قدس رضوي با بيان خلاهاي موجود در نگاه ها و نگرش ها در مورد پوشش خبري و بازتاب برنامه هاي قرآني گفت: رسانه هاي خبري بايد مطالبات و پيگيري برنامه هاي قرآني را از رسالت هاي خود بدانند.
وي با اشاره به اينكه فعاليت هاي قرآني در تمام حوزه ها به شكل متوازن به پيش مي رود اما اين توازن در تمام استان ها به يك اندازه نيست اعلام كرد: بعد از انقلاب در حوزه هاي پژوهشي تاكنون بيش از 15 تفسير قرآني خوب، چاپ و نشر شده است.
لساني با بيان اينكه با وجود رسيدن به برخي از دستاوردهاي قرآني ولي در سازماندهي و مديريت راهبردي در جهت رسيدن به اهداف قرآني با مشكلاتي روبرو هستيم ادامه داد: يكي از دستاوردهاي قرآني بعد از انقلاب، توليد نيروهاي متخصص قرآني است.
رئيس اداره علوم قرآن و حديث آستان قدس با اشاره به اينكه ايران به قطب فعاليت هاي قرآني جهان اسلام تبديل شده است افزود: در اين عرصه هر چقدر به سمت جلو به پيش برويم بايد نگاهي تخصصي تر به علوم قرآني پيدا كنيم.
چاپ بيش از 30 مجله تخصصي در علوم مختلف قرآني
وي با بيان اعلام چاپ بيش از 30 مجله تخصصي در علوم مختلف قرآني گفت: در اين زمينه هنوز هم جاي رشد زيادي وجود دارد و بايد با ايجاد رشته هاي تخصصي قرآن، خبرنگاران تخصصي در اين حوزه را تربيت كنيم.
لساني با اشاره به اينكه در ايران نهاد هاي پژوهشي به حدي از بلوغ در فعاليت هاي قرآني رسيده اند كه ايران به عنوان ام القري جهان اسلام مطرح است افزود: پتانسيل هاي زيادي براي ارتقاء امور قرآني در كشور وجود دارد كه بايد با برنامه ريزي هاي هدفمند به آن برسيم.