گروه استان ها- خبرگزاری مهر: زخم خطوط فرسوده انتقال نفت دوباره سرباز کرد، صیادانی که صید طبیعت شدند، سفر به قلب تاریخ از دل یک روستای کوهستانی کجور و بدهی های بانکی کمر کشاورزان طارمی را خم کرد از مهمترین گزارش های استانهای مهر در این هفته بود.

زخم خطوط فرسوده انتقال نفت دوباره سرباز کرد/ نشتی لوله گازوئیل در منطقه چمشک پلدختر

پس از ترکیدگی خط انتقال بنزین طی سال گذشته و اوایل سالجاری در روستاهای ریخان و دره خزینه این بار منطقه چمشک در شهرستان پلدختر شاهد نشتی خط انتقال گازوئیل و خسارت به محیط زیست است.

نشت فرآورده های نفتی در منطقه چمشک از توابع شهرستان پلدختر که رهاورد عبور خطوط فرسوده انتقال نفت از این شهرستان است باز هم موجب آلودگی خاک و رودخانه منطقه چمشک شد.

شکستگی، ترکیدگی، نشت و حریق و حوادث رخ داده در چند سال اخیر هر کدام حامل تلفات و خسارات زیادی ناشی از خطوط فرسوده لوله بوده که آلودگی آب، خاک، تلفات آبزیان و آسیب به جنگلها و مراتع از جمله این خسارات بوده است.

این بار آلودگی ناشی از خط انتقال گازوئیل در چمشک پلدختر موجب خسارت به محیط زیست شده است.

رئیس اداره محیط زیست شهرستان پلدختر به خبرنگار مهر گفت: در جریان ترکیدگی و شکستگی لوله گازوئیل در دو کیلومتری روستای چمشک از توابع شهرستان پلدختر مقدار زیادی از خاک و منابع آب زیرزمینی منطقه دچار آلودگی شده است.

امیر رضا محمدی نژاد افزود: این حادثه نخستین بار نیست که در شهرستان پلدختر اتفاق می افتد بلکه چند ماه پیش پیش نیز در نزدیکی روستای دره خزینه و ریخان خطوط انتقال مواد نفتی را دچار نشت شده بود.

وی گفت: اکیبی برای برآورد میزان خسارت به محیط زیست به منطقه آسیب دیده اعزام شده که پس از تعیین میزان خسارت شکایتی به مراجع قضایی تنظیم خواهد شد و اداره محیط زیست از جبران خسارات وارد به آب و خاک منطقه کوتاه نخواهد آمد.

صیادانی که صید طبیعت شدند/ خسارات وارده به مردم سیستان قابل محاسبه نیست

هامون نامی است که برای بسیاری از مردم دنیا و پرندگان مهاجر، مصیبت‌هایش آشنا است اما به نظر می‌رسد داستان سوختن هامون و زمینه شکل گیری شهر سوخته‌ای دیگر در این منطقه دل هیچ همسایه و یا دوستدار محیط زیستی را به درد نمی‌آورد.

با وجود اینکه اتفاقات به وقوع پیوسته طی چند سال گذشته در نوع خود فاجعه زیست محیطی لقب گرفته اما حتی خودکشی میلیون ها ماهی و جان دادن هزاران پرنده نیز نتوانست دل جوامع بین‌المللی و فعالان محیط زیست و از همه مهمتر همسایگان شرقی را به درد بیاورد و این تالاب همچنان در سایه بی مهری و تشنگی می سوزد.

طوفان های مستمر، بارش باران خاک، نابودی محصولات کشاورزی، انقراض نژاد گاو سیستانی، هجرت هزاران خانواده و عبور نرخ بیکاری از مرز 44 درصد و ارتزاق خانواده با آب باریکه ای به نام یارانه هر کدام حکایتی تلخ از زندگی مردم این منطقه است که به نظر می رسد مرهمی برای وسعت این همه زخم نمی توان پیدا کرد.

صبوری مردم سیستان در برابر مشکلات در طی 16 سال گذشته خود موجب شده است تا مسئولان در طی این سال ها تنها نظاره گر پائین رفتن سطح آب و خشکیدگی بیشتر تالاب باشند و متاسفانه به دلیل نبود برنامه های میان مدت و بلند مدت در این دوره 16 ساله نه تنها مشکلی از مردم حل نشده است بلکه مشکلات به سمت بحران رفته است.

جامعه صیادی سیستان که با جمعیت 3 هزار و 707 صیاد روزگاری از سفره پر برکت هامون نان برای خانواده خود صید می‌کرد در حال حاضر به دلیل خشکیدگی تالاب خود صید طبیعت شده است و موجب شده تا بیش از 5 هزار خانواده خودکفا به مهاجرت و  آوارگی در شهرهای شمالی ایران تن دهند و در لیست خانواده های نیازمند کمیته امداد جای گیرند.

صیادان سیستانی مدت مدیدی است که در تور مشکلات گرفتار آمده اند و دیگر نانی بر قلاب آنها به چنگ نمی افتد و لذا مشاغل جدیدی از جمله کارگری، بنزین فروشی و دست فروشی در کنار خیابان ها را پیشه خود کرده اند.

مراکز بزرگ فروشگاهی تهدیدی جدید برای بقای کسب و کار سنتی/ فعالیت 150 هزار واحد صنفی خرد در تبریز

جای تردیدی نیست که اصناف و اتحادیه های صنفی در هر دوره ای از تاریخ کشورمان نقشی پررنگ در تحولات سیاسی و اقتصادی و دیگر حوزه ها ایفا کرده اند، نقشی که در خصوص اصناف آذربایجان شرقی و بویژه تبریز با توجه به مشخصه های جغرافیایی و تعاملات با کشور های همسایه اهمیت دو چندانی می یابد، حال اما مراکز فروشگاهی عظیم در گوشه و کنار شهر اولین زنگ خطرها را برای بقای آنها به صدا درآورده است.

 اصناف و کسبه های کشورمان همواره نقشی پررنگ در جریان های مختلف روزمره و حتی سیاسی و اجتماعی و صد البته اقتصادی داشته اند بطوریکه بازار تبریز و سایر شهرهای آذربایجان شرقی با تعطیلی مراکز کسب و کار خود به عنوان یکی از ابزارهای اصلی معیشتی جامعه پیرامون خود، نقش تعیین کننده ای در اعتراضات ضد رژیم شاهنشاهی داشته اند و علاوه بر آن در دوران هشت سال دفاع مقدس نیز با حضور در جبهه های نبرد حق علیه باطل و در دوران پس از جنگ و نوسازی کشور نیز از جایگاهی ویژه برخوردار هستند.

در سال های گذشته نیز اصناف با حوزه تاثیرگذاری 25 میلیون نفری خود به عنوان بازوان دولت در تامین، ذخیره سازی و توزیع کالاهای مورد نیاز جامعه، عملکرد مناسبی داشته اند و در عین حال نمی توان از نقش این حوزه در ثبات نسبی بازار و تامین کالاهای روزمره مورد نیاز جامعه در زمان تحریم های یکجانبه علیه کشور غافل شد.

با وجود تمام این محاسن و نیز تاثیر بسزای اصناف و کسبه های خرد و سنتی در اشتغالزایی برای نسل جوان بویژه در کلانشهری چون تبریز، تسریع روزافزون روند ایجاد مراکز خرید و فروشگاهی معظم در این شهر به عنوان زنگ خطری جدی برای ادامه حیات این بنگاه های کوچک و صد البته سنتی اقتصادی بصدا درآمده است، هرچند که نمی توان منکر مزایای اقتصادی و اجتماعی وجود چنین مراکز نوینی در سطح شهر و تاثیر آن بر  رفتار اجتماعی و اقتصادی مردم شد.

روزگار ناخوش عشایر کوه سیاه "لنده" از کم آبی

چشم های پرفروغ و پوست های پرچروک عشایر کوه سیاه "لنده" در استان کهگیلویه و بویراحمد شرح حال انسان های تلاشگر و کم توقعی است که در روزهای سخت کم آبی چشم امید به حمایت مسئولین دارند.

عشایر کوه سیاه لنده به صورت تک خانه و با فاصله های زیادی از هم زندگی می کنند و خودکفایی مبتنی بر دامداری اصل راسخ زندگی آنان است.

اگرچه ساده زیستی و همت فولادین، عشایر کوه سیاه را در مقابل هر گونه سختی مقاوم کرده، اما آنها نیز مشکلاتی عدیده ای دارند که به لحاظ نوع زندگی، این مشکلات بیشتر بروز و ظهور یافته است.

این روزها در کوه سیاه، آب تنها دغدغه ایلیاتی هاست و کمبود آب، گرمای طاقت فرسای تابستان جنوب را بر آنها سخت تر کرده و بهداشت و سلامت آنان را به خطر انداخته است.

 

 

یکی از عشایر کوه سیاه لنده با بیان اینکه این کوه یک منطقه بی آب است، گفت: در سال های گذشته برای تأمین آب مورد نیاز از برف های زمستانی ذخیره شده در این کوه استفاده می کردیم و به دلیل اینکه کوه سیاه تنها تا اواخر بهار برف داشت در اوایل تابستان مجبور به کوچ و برگشتن به مناطق قشلاقی بودیم.

علی بدیع نژاد با بیان اینکه در سال های اخیر اداره امور عشایر شهرستان کهگیلویه اقدام به تأمین آب آشامیدنی مورد نیاز آنها از طریق تانکرهای سیار کرده است، افزود: امیدواریم این آبرسانی ها تا نیمه شهریور ادامه یابد.

وی مهمترین دغدغه عشایر کوه سیاه را آبرسانی عنوان کرد و بیان داشت: تأمین آب آشامیدنی تا نیمه شهریور مانع از کوچ زودرس ما می شود و در این صورت علوفه گرمسیر برای فصل زمستان ذخیره می شود.

یک روز با مبلغ روستای شورین همدان/ خوشرویی مبلغان عامل دلگرمی و اعتماد اهالی روستا

تبليغ دين همواره يكي از اصول انبيا الهي بوده، امري كه در اسلام از آن به عنوان سرلوحه فراگير شدن دين نام برده مي شود که در همین خصوص يك روز با يكي از مبلغان ديني در روستاي شورين همدان همراه شديم .

بعد از عبور از چهار راه بابک همدان، در مقابل مرقد امامزاده خضر به شهرک اندیشه می‌رسم، زنگ خانه ای با حیاط جنوبی را می‌زنم که با صدای آمدم آمدم.. خود را آماده دیدن روحانی مبلغی می‌کنم که قرار است با او همسفر تبلیغ شویم.

سیدی خوشرو و جوان با عبایی قهوه ای رنگ در را باز می‌کند، فرصت رفتن به منزلش نیست چرا که به وقت اذان نزدیک می‌شدیم و باید خود را به روستا برسانیم، با او همراه می‌شویم تا به سوی روستای تاریخی شورین در منتهی الیه شرقی همدان حرکت کنیم.

خودرو سید در مقابل مسجد صاحب الزمان روستا که بر اساس سنگی نصب شده در آن متعلق به 220 سال قبل است متوقف می‌شود، به گفته اهالی، فردی سنگ بنای این مسجد را گذاشته که هیچ گاه نمازش قضا نشده و این مسجد در کنار درخت توت کهنسال و قناتی که از کنار آن می‌گذرد بنا شده و در مرکز روستا قرار دارد.

شورین دارای دو مسجد تاریخی و دو حسینیه است و مسجد صاحب الزمان(ع) به علت فرسودگی در سالهای قبل  مورد بازسازی قرار گرفته و با عدم رعایت نمای سنتی آن از آجرهای زرد رنگی استفاده شده که کمتر فضای معماری اسلامی را به نماز گزاران القا می‌کرد.

در حالی که چندی به اذان مانده بود با  سید حسین رضوی به گفتگو می‌نشینم و اهالی نیز  به جمع ما اضافه می‌شوند.

کرمانشاه بیکارترین استان کشور شد/ اشتغال مسئولین به کشمکش های حاشیه ای

روند افزایش نرخ بیکاری در استان کرمانشاه از تابستان 92 تا آخرین گزارشی که مرکز آمار ایران در روزهای گذشته منتشر کرد به گونه ای است که کرمانشاه با 15 پله سقوط به عنوان بیکارترین استان کشور معرفی شده و این درحالیست که بسیاری از انرژی های مدیریتی کرمانشاه همچنان صرف چینش پستها و کشمکش های سیاسی می شود.

 استان کرمانشاه از نظر ظرفیت های ایجاد اشتغال در همه بخش ها با توجه به شرایط ویژه ای که دارد یکی از توانمندترین مناطق کشور است. ظرفیت هایی که بدون بهره برداری صحیح هرز می روند و در همین حین جوانان استان کرمانشاه سالهای اوج انرژی خود را در بیکاری سپری می کنند.

ظرفیت های ویژه کشاورزی استان با اقلیمی چهار فصل، آب کافی، خاک حاصل خیز و میزان بارندگی بالاتر از متوسط کشور موضوعی است که با تدبیر و ایجاد صنایع تبدیلی بزرگ در کار آن می تواند بسیاری از مشکلات بیکاری در این استان را پوشش دهد.

ظرفیت های گردشگری منحصر به فرد برای ایجاد فرصت های شغلی در حوزه گردشگر پذیری نیز مسئله ای است که استان کرمانشاه بر خلاف بسیاری از استان هایی که پتانسیل های آنها در سطح پایین تری قرار دارد، نتوانسته است از آن به خوبی بهره برده و برای رفع و یا حداقل کاهش معضل بیکاری قدمی بردارد.

مرز مشترک قابل توجه به کشور عراق و پتانسیل های بالقوه در بخش صادرات نیز دردی از زخم عمیق بیکاری استان دوا نکرده است و در تمام این بی توجهی ها کرمانشاه از نظر صنعت نیز وضعیت مناسبی ندارد و به گفته مدیرکل صنعت، معدن و تجارت اصلا نمی توان به آن استانی صنعتی گفت.

به همه این موارد می توانید تعطیلی درصد بالایی از واحد های تولیدی استان کرمانشاه و نیروی کاری که از این طریق شغل خود را از دست داده است نیز اضافه کنید.

ثروتی که به آتش کشیده می‌شود/ پوست پسته؛ از آلایندگی تا ارزآوری

هر ساله در کرمان دپوی هزاران تن پوست پسته به یکی از مهمترین مشکلات زیست محیطی تبدیل می‌شود که در نهایت نیز به آتش کشیده می‌شوند. در حالی که طبق تحقیقات پژوهشگران این محصول باغ‌های پسته می‌تواند با تبدیل به کربن خالص، 10 درصد از نیاز صنایع داخلی به این ماده را کاهش دهد.

استان کرمان نخستین تولید کننده پسته در جهان است و سالانه هزاران تن پسته از باغهای استان کرمان برداشت می شود این صنعت سود آور که سالانه حداکثر 1.7 میلیارد دلار سود عاید کشاورزان می کند و هزاران فرصت شغلی در کشور ایجاد کرده است.

هزاران هکتار باغ پسته و صنایع وابسته بالا دستی و پائین دستی پسته صنعتی عظیم را به وجود آورده‌اند که در صورت توجه بیشتر و توسعه آن به سادگی می‌تواند بخش قابل توجهی از صادرات غیر نفتی کشور را به خود اختصاص دهد و وابستگی اقتصادی به نفت را کاهش دهد.

تولید انحصاری پسته ایران هر چند در سال‌های اخیر در سایه کم توجهی‌های مسئولان داخلی و عدم دوراندیشی و همچنین توسعه کشت پسته در دشت‌های ترکیه، یونان و آمریکا حالت چند قطبی گرفته است اما این صنعت همچنان یکی از اغوا کننده ترین زمینه‌های سرمایه‌گذاری در کشور محسوب می‌شود که میلیاردها دلار سرمایه را در خود جای داده است.

اما با تمام داشته‌های صنعت پسته این صنعت سودآور همچنان نقاط کور فراوانی دارد که به آن پرداخته نشده‌است. به نظر می‌رسد صنعت صادرات مغز پسته آنچنان سودآور است که پسته دارن به سادگی از کنار سودآوری سایر اقلام جانبی این صنعت گذشته‌اند.

سفر به قلب تاریخ از دل یک روستای کوهستانی کجور/ تشنگی 23 ساعته یک روستا

کلاهخود، چند قبضه شمشیر، زره و یک تشت آب، اسباب و آلات یک رسم سنتی و آیینی روستاییان مازندران و بهانه ای است تا تو را از دل یک روستای کوچک و با صفا به قلب تاریخ در بیش از 1400 سال قبل پیوند دهد.

آنگاه که سرخی آفتاب و سیاهی شب تلاقی می یابد و پس از گذر از مسیر کوهستانی و 70 کیلومتری نوشهر به کجور به روستایی از توابع کجور می رسیم که " چناربن" نام دارد و رسم دیرینه اهالیش، برپایی سفره های مهربانی و آیین تعزیه خوانی در رمضان است.

صدای ربنا که از رادیوی کوچک و قدیمی و از بلندگوی مسجد محله به گوش می رسد، دسته دسته اهالی روستای کوچک اما با صفای چناربن را از گوشه و کنار محله، یا از سر مزارع و باغ به مسجد نیم ساخت و نیمه کاره اش که نام مبارک صاحب الزمان (عج) بر آن نقش بسته است و به تازگی اسکلت و سفت کاری آن به پایان رسیده است، می کشاند.

برپایی سفره های مهربانی و تعزیه خوانی از آیین های رمضانه مردمان بخش کجور مازندارن در دامنه های البرز بلند است که همزمان با ماه مبارک رمضان و شبهای احیاء با شور و حال خاصی در روستاهای مختلف برگزار می شود.

کلاهخود آهنی، زره، شمشیر، علم و یک تشت آب بهانه ای است تا کبوتر دل را از قرن 21 به قلب تاریخ پرواز دهد، زمانه ای که داستانش را حتی کودکان خردسال نیز از بر شده اند و گهگاهی برای هم بازگو می کنند.

در این روستا که بنوعی عقربه های ساعت در آن از چرخش ایستاده اند و سکوت طبیعتش را هرازگاهی صدای عبور خودرویی می شکند، همه چیز برای اجرای یک آیین سنتی و دیرینه مهیا شده است و زنان محله از ظهر مشغول تهیه افطار و گستراندان سفره مهربانی هستند.

سلام دماوند به یونسکو/ زخم های تن "دیو سپید پای در بند" را تیمار باید کرد

درحالی پرونده قله دماوند برای ثبت در فهرست میراث جهانی در دستور کار قرار می گیرد و بام ایران به یونسکو سلام می گوید که زخمهای برجای مانده بر تن آن ناشی از فعالیتهای معدنی از مشکلات و موانع اساسی این روند است.

هفت واحد معدنی و تولیدی در دامنه های قله دماوند فعالیت می کنند که برخی از آنان در ارتفاع بیش از دو هزار و 200 متر مشغول بهره برداری هستند.

بررسی فعالیت های معادن و رفع مشکلات و موانع برای ثبت جهانی دماوند چندی پیش مسئولان صنعت و معدن و میراث فرهنگی مازندران را به قله دماوند کشاند تا از نزدیک مسائل این حوزه را بررسی کنند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران در حاشیه این بازدید در گفتگو با خبرنگار مهر، با تاکید بر در آستانه ثبت جهانی شدن قله دماوند اظهار داشت: هم‌اکنون در ارتفاع 2 هزار و 200 متری قله دماوند هفت معدن فعالیت می‌کنند.

محمد محمدپورعمران با اعلام اینکه فعالیت دو معدن به پایان رسیده است، افزود: برای این معادن پروانه جدید تمدید نمی‌شود اما پنج معدن دیگر در فضای تعاملی برای مذاکره قرار دارند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران با اشاره به اینکه این سازمان و مجموعه میراث فرهنگی خواستار بازدید از این معادن شده‌اند، گفت: از طریق این دو سازمان هرچه زودتر شرایط برای رفع مشکلات این بخش فراهم می‌شود.

محمدپور با تاکید براینکه راه‌حل‌هایی برای رفع مشکلات این معادن وجود دارد، یادآور شد: باید دماوند را برای ثبت جهانی آماده کنیم.

محمدپورعمران درراستای اهمیت قله دماوندادامه داد: به دلیل اهمیت این قله به عنوان بام ایران، سازمان صنعت معدن وتجارت آمادگی خودرابرای کمک درثبت جهانی شدن نام دماوند اعلام واقدام می کند.

روزه داری برای درمان 10 بیماری تاثیر دارد/ روزه درمانی در بیمارستانهای اروپا

مطالعه پژوهشگران نشان داده که روزه‌گرفتن تاثیر قابل‌توجهی در درمان 10 بیماری از جمله کاهش چربی خون بالا، کنترل چاقی، کنترل دیابت نوع۲، تجزیه چربی‌ها، سم‌زدایی بدن، ترمیم بافت‌ها و سلول‌ها، کاهش دمای سلول‌ها، تنظیم ترشح هورمون‌ها، استراحت دستگاه گوارش و درمان افسردگی دارد.

اگر چه در گذشته روزه را صرفا از نگاه عبادی و ارزش‌های معنوی مورد بررسی قرار می‌دادند امروزه در دنیا نگاهی که به فلسفه روزه می‌شود از جنبه سلامتی و احیای بدن پس از 11 ماه خوردن بی وقفه غذا در طول شبانه روز است.

به طوری که امروز شاهدیم در کشورهای اروپایی بیمارستان‌های ویژه درمان بیماری‌ها براساس سبک روزه و کم خوراکی تاسیس شده است.

از دید بسیاری از اطبا انواع بیماری‌ها از تجمع زیاد غذا در معده و روده که هضم کندی دارد به وجود می‌آید و تنها راه درمان آن روزه است.

روزه نه تنها در درمان بیماریهای غیر واگیر موثر است بلکه نقش تعیین کننده‌ای در بهبود و درمان بسیاری از بیماری‌های صعب العلاج و حتی آرامش روان دارد.

عضو کمیسیون بهداشت و سلامت شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: روزه‌داری عامل مهمی در پیشگیری از تمام بیماری‌ها از جمله سرطان، سکته، پارکینسون و ام اس به ویژه بیماری‌های صعب العلاج است.

احمد شریعتی اظهار داشت: عامل اصلی بروز بیماری‌های خطرناک به دلیل غلیظ شدن شدید خون و رسوب‌گذاری مواد فاسد در عروق گوناگون بدن است که روزه‌داری با استفاده از مزاج گرم و خشک به بهترین شکل ممکن تمام آلودگی‌ها را در بدن می‌سوزاند.

کشاورزان و کوه مشکلاتی که کسی جوابگوی آن نیست/ بدهی های بانکی کمر کشاورزان طارمی را خم کرد

بخش کشاورزی را می توان در کنار حوزه ای تاثیرگذار در تولید و اشتغالزایی حوزه ای نیازمند نیز دانست حوزه ای که برای بقا و توسعه خود نیازمند مولفه های متعددی همچون اعتبارات است بی شک تزلزل و یا رکود در ارائه تسهیلات به این بخش چرخه رشد حوزه کشاورزی را با چالش های جدی مواجه خواهد کرد.

کمتر کسی در ایران است که نام شهرستان طارم که به هندوستان ایران معروف است را نشینده باشد و یا از  یکی از 168 نوع محصول متنوع  این منطقه استفاده نکرده باشد، این منطقه با توجه به تنوع آب و هوایی و حاصلخیز بودن خاکش قابلیت های فراوانی در زمینه کشاورزی دارد و  در حال حاضر کشاورزان این منطقه  با چالش های مواجه اند وخاک با آنها قهر کرده است.

آنقدر گفتند و نوشتيم و خواندند و شنيدند و وقعي برآن ننهادند كه حالا كشاورزان، اين توليدكنندگان ارزشمند، انسان هايي كه خود از مسئولان بستانكارند  به بدهكاران بانكي  تبديل شده اند.

اينجا به بهشت ايران و هندوستان كشور شهره است شغل اغلب مردم ساكن آن كشاورزي است و خوشبختانه همين شغل موجب شده نرخ بيكاري روستايي اينجا بالا نرود،، فرصت ها ي شغلي و مزاياي جغرافيايي بسياري دارد اگر مشكلات  پيش روي شكوفا كردن اقتصاد آن رفع شود.

تابستان هم فرارسيد و كشاورزان طارمي  كه در انتظار برداشت محصول ، فروش آن و تامين مايحتاج زندگي و مهمتر از همه پرداخت  اقساط تسهيلات بانكي شان  بودند بار ديگر زانوي غم بغل كرده اند و مضطرب و نگران  به "چه كنم؟چه كنم؟!" گرفتار شده اند.

برخي محصولاتشان همچون گيلاس خوب فروش رفت اما محصولاتي هم بود كه  برداشت آن به دليل مقرون به صرفه نبودن انجام نشد و براي هميشه در دل خاك حاصلخيز آن دفن شد.

برچسب‌ها