مصوبات جلسه نهایی کارگروه بازنگری جوایز فرهنگی حوزه کتاب اعلام شد که بر اساس آن جایزه کتاب فصل حذف شده و جایزه جلال آل‌احمد و پروین اعتصامی هم به بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان واگذار شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری اعلام مصوبات جلسه نهایی کارگروه بازنگری جوایز فرهنگی حوزه کتاب ظهر امروز شنبه 4 مرداد با حضور محمدرضا وصفی دبیر این کارگروه در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب در تهران برگزار شد.

بر اساس این گزارش، شورای تخصصی بررسی و بازنگری جوايز کتاب طی حکم سيدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تاریخ بیستم خرداد ماه سال جاری با هدف ارزیابی و  ‌بررسی و اصلاح آيين‌نامه داوری های موجود جوایز فرهنگی حوزه کتاب،  با حضور نجفقلی حبیبی، محمدرضا وصفی، حجت‌الاسلام و المسلمین محمدعلی مهدوی‌راد، حجت‌الاسلام و المسلمین رضا مختاری، نجفعلی میرزایی، مالک شجاعی جشوقانی، سیدمحمود حسینی، حجت‌الاسلام و المسلمین محمدتقی سبحانی، سیدفرید قاسمی، سعید عدالت‌نژاد، مرتضی کریمی‌نیا، جواد محقق، ابوذر ابراهیم ترکمان، علیرضا کرمانی، علی‌اصغر سیدآبادی و مجید غلامی جلیسه، تشکیل و در 12 جلسه کاری فشرده، و طرح مباحث مختلف در خصوص اهداف، و رویکرد و و عملیات علمی و  اجرایی جوایز و با بهره‌گیری از نقطه نظرات سایر کارشناسان، حسب مورد، در نهایت پشنهادات خود را در تاریخ دوشنبه 22/4/93 در 7 بند به شرح زیر، تهیه و به معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارائه کرد: 

1- جایزه کتاب خلیج فارس:

برابر آیین‌نامه جاری در دبیرخانه جشنواره فرهنگی خلیج فارس و همزمان با آن و با حضور پررنگ ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران و استان‌های مجاور خلیج فارس، همچنان با قوت لازم برگزار شود.

2- جایزه گام اول:

در ذیل جایزه کتاب سال مورد ارزیابی و تشویق قرار گیرد و به عنوان اثر ویژه در بخش جوانان معرفی و ارزش مادی جایزه به منظور تشویق جوانان، هم‌سنگ جایزه کتاب سال شود.

3- جایزه جلال آل‌احمد و جایزه پروین اعتصامی:

الف: اجرای عملیات دبیرخانه علمی و اجرایی دو جایزه یاد شده، از سوی وزارتخانه به بنیاد شعر و ادبیات داستانی انقلاب اسلامی تفویض شود.
ب: بنیاد شعر وادبیات داستانی، با تشکیل کارگروه کارشناسی، به بازخوانی آئین‌نامه‌های اجرایی پرداخته و پیشنهادات خود را به منظور بررسی در دوره دوم این کارگروه، تا پس از بررسی نهایی، به شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد شود.

4- جایزه کتاب فصل:

الف: تشریفات داوری علمی کتاب فصل، همچنان ادامه یابد، لکن مراسم و تشریفات اجرایی مراسم آن و جایزه مستقل آن حذف شود.
ب: آثار ارزشمند در هر فصل، به عنوان بهترین‌های فصل و یا نامزدهای احتمالی کتاب سال، روی میز داوری کتاب سالِ همان سال قرار گیرد و لیست کلیه بهترین‌ها و نامزدهای احتمالی کتاب سال در اختیار  افکار جمعی و رسانه های عمومی کشور قرار گیرد.
ج: از رسانه‌ها و صفحه‌ها و درگاه‌های تخصصی رسانه‌ها درخواست شود، به نقد و ارزیابی آن آثار پرداخته و نقد خود را نیز برای جشنواره نقد کتاب ارسال کنند.
ج: آئین‌نامه جایزه کتاب سال - که به آن در بند آخر نیز اشاره خواهد شد - به گونه‌ای بازبینی شود که زمینه رقابت گسترده‌تر از قبل را فراهم آورد و تعداد جوایز در دو بخش برگزیده و تشویقی افزایش یابد.

5- جشنواره نقد کتاب:

با توجه به ماهیت و کارکرد متمایز آن ، به کار خود با قوت ادامه داده و کارگروه ویژه ای به بازخوانی آیین نامه و ارائه پیشنهادات جدید به دور دوم این کارگروه تشکل شود.

6- جایزه جهانی کتاب سال:

با توجه به جایگاه جهانی جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی، فعالیت آن همچنان با قوت ادامه یافته و به منظور بهره بردن از نقش آن در عرصه دیپلماسی علمی و فرهنگی، گروه ویژه‌ای تشکیل تا روند دیدبانی علمی، ارزیابی آثار و اجرایی آن را  با مشورت اساتید، صاحبنظران و دست‌اندرکاران داخل و خارج از کشور، بازخوانی و برابر اهداف جهانی، پیشنهادهای مناسب را به دور دوم کارگروه جهت قرار گرفتن در فرآیند تصویب نهایی؛ ارائه کند.

7- دبیرخانه جایزه کتاب سال:

با تشکیل جلسات ویژه‌ای روندهای علمی و اجرایی کنونی را  با مشورت اساتید، صاحب‌نظران و دست‌اندرکاران، بازخوانی و پشنهادات مناسب را به دور دوم این کارگروه - به ویژه با عنایت به موارد بند دو و چهار آمده در اینجا - به منظور قرار گرفتن در فرآیند تصویب نهایی ارائه کند.

گزارش تکمیلی از این نشست رسانه‌ای متعاقبا ارسال می‌شود.