به گزارش خبرنگار مهر، اگر چه پخت آجر توسط کوره های سنتی در ایران زمین از دیرباز رواج داشته و سابقه ای دیرینه دارد اما درحال حاضر توان رقابت با مصالح نوین و سبک ساختمانی را ندارد.
با این وجود کوره داران شهرستان بشرویه همچنان اصرار بر پخت این نوع آجر در شهرستان دارند که البته افزایش قیمت سوخت کورهها و عدم گاز رسانی به واحدهای آجرپزی سبب شده تا از 65 کوره بشرویه 40 کوره غیر فعال و تنها 25 کوره به فعالیت خود ادامه دهند.
مشکل اصلی کوره داران افزایش 20 برابری قیمت سوخت
محمد حمامی یکی از کوره داران شهرستان بشرویه که فعالیت کوره اش متوقف شده بود در گفتگو با خبرنگار مهر مشکل اصلی کوره های آجرپزی شهرستان بشرویه را قیمت سوخت دانست و افزود: پس از هدفمندی یارانه ها قیمت سوخت کوره ها حدودا 20 برابر شده است.
وی به پیگیری های انجام شده برای رفع مشکل و راه اندازی مجدد کوره خود اشاره کرد و گفت: قرار شد در سال 89 از سوی فرمانداری شهرستان وام 30 میلیون تومانی با تسهیلات ویژه و کارمزد کم به کوره داران داده شود که متاسفانه تنها 15 میلیون تومان آن با کارمزد 17 تا 18 درصد تحقق یافت.
حمامی تاکید کرد: اگر در همان سال 89 این وام به ما تعلق می گرفت با عنوان سرمایه در گردش اولیه خود که برای پخت یک کوره نیاز بود مورد استفاده قرار می گرفت وهم اکنون شاهد تعطیلی کوره های آجرپزی این شهرستان نبودیم.
مسئولین کمک کنند تا مشکل گازرسانی به کوره ها حل شود
حمامی با اشاره به اینکه قیمت افزایش یافته سوخت غیرقابل تغییر است، گفت: از مسئولین می خواهیم تازمینه گاز رسانی به کوره ها را فراهم کنند به طوری که شرایط و اقدامات گازرسانی را خود آنها فراهم نمایند.
وی افزود: باتوجه به اینکه کوره هایی با فاصله دو تا سه کیلومتری تا انشعاب اصلی گاز در شهرستان وجود دارند لذا امیداست باهمکاری دولت و مسئولین و تسهیلاتی که با کارمزد کم در اختیار کوره داران قرار می دهند بتوان مشکلات را حل کرد.
این کوره دار بشرویه ای با بیان اینکه ما تاکنون در خصوص گازرسانی به کوره های خود اقدامات زیادی انجام داده ایم، اظهار داشت:متاسفانه با برآورد هزینه های صورت گرفته در سال 91 تقریبا متوسط 20 تا 35 میلیون تومان تنها برای نصب علمک نیاز بوده است و گاز کشی به داخل کوره ها نیز هزینه های سرسام آوری دارد.
با خریداری سرمایه های هزینه شده در کوره ها به سمت صنعتی شدن خواهیم رفت
حمامی ضمن اشاره به اینکه مسئولین از ما می خواهند تا به سمت صنعتی شدن برویم بیان کرد: صنعتی شدن شرایطی را می طلبد از جمله این شرایط مکانی است که نزدیک انشعاب گاز باشد.
وی ادامه داد: هر یک از کوره داران در کوره خود با خاک و امکاناتی چون برق و آب حدود 80 تا 100 میلیون تومان سرمایه هزینه کرده اندلذا اگر کسی بخواهد این سرمایه را از ما خریداری نماید تا به سمت صنعتی شدن برویم ما نیز موافق هستیم اما این امکان نیست.
دولت در گاز رسانی کوره داران را کمک کند
حمامی اظهار داشت: اگر با همکاری دولت کوره های ما گازرسانی شود می توانیم آنها را فعال نماییم.
وی افزود: به علت گرانی سوخت و گرانی آجر نهایتا بازار خرید آجر نیز افت کرده است لذا ما قادر به فروش آن نمی باشیم بنابراین باید شرایطی فراهم گردد تا حدود 200 هزار آجر در طی یک ماه فروخته شود که هزینه های آن از قبیل نفت و... جایگزین شود.
حمامی بابیان اینکه پس از گازرسانی به کوره ها، سوخت کوره به نصف کاهش پیدا می کند، گفت: به طور تقریبی قیمت آجر در حدود 20 تا 30 درصد کاهش خواهد یافت و فروش آن در شهرهای همجوار مقرون به صرفه خواهد بود و سبب افزایش 20 برابری فروش آجر می شود.
وی کیفیت آجر بشرویه را نسبت به آجرهای شهرهای همجوار بسیار بالا دانست و اظهارداشت: سرمایه اولیه اکثر کوره داران به علت کم توجهی های مسئولین در ابتدای امر ازبین رفت و بیشتر کوره ها به تعلیلی کشیده شد.
کوره داران خواهان سفر استاندار به شهرستان بشرویه
کوره داران بشرویه خواهان سفر استاندار به شهرستان و پاسخ گویی به مشکلات آنان شدند.
علی زارع نماینده صنف کوره داران و عضو هیئت مدیره اتحادیه صنف مصالح ساختمانی شهرستان در گفتگو با مهر بیان کرد: در شهرهای مجاور با هزینه رایگان گازرسانی به کوره ها انجام شده است لذاما نیز خواستار آن هستیم تا هزینه قانونی برای گازرسانی را از ما بگیرند.
وی با بیان اینکه تولید این نوع آجر صرفه اقتصادی دارد، گفت:ما سالیانه 58 میلیون تولیدداشته ایم در حال حاضر نیز با این وجود که میزان تولیدات به 25 تا 30 میلیون کاهش خواهد یافت اما با عرضه آجر درجه یک به بازار برای ما توجیه اقتصادی دارد.
دریافت با تاخیر هزینه سوخت خواسته دیگر کوره داران
کوره دار دیگری در گفتگو با خبرنگار مهر خواست تا هزینه هایی را قول آن را در سال 91 برای ارتقا کوره ها داده بودند را عملی نمایند و افزود:هزینه های اعلام شده در سال 91 تغییر کرده لذا هزینه های اصلاح شده را باید پرداخت کنند تاکنون دوبار هزینه های اعلام شده اصلاح شده است اما متاسفانه هیچ اقدامی برای واریز وجه انجام نشده است.
رضایی ادامه داد: تاکنون بخاطر از دست ندادن شغل خود با اندک سود این کوره فعالیت خود را ادامه داده ایم به طوری که برای تامین هزینه سوخت کوره از پس انداز ها و سرمایه های اولیه خود استفاده کرده ایم.
این کوره دار اظهار داشت: قول مسئولین که گفته اند بعد از سال 89 وام به ما تعلق خواهد گرفت محقق نشد لذا از سرمایه های اولیه خود استفاده کنیم به همین خاطر ادامه فعالیت کوره نیز برای ما سودی نداشته است که بتوانیم این کار و فعالیت را ادامه دهیم.
وی مشکل اصلی را مشکل سوخت که بسیار هزینه آن بالا می باشد دانست و گفت: هزینه سوخت هر کوره حدود 35 تا 40 میلیون تومان است که در همان ابتدا از ما اخذ می کنند اما پس از پخت آجر مشخص نیست که چه تعداد آجر و در چه دوره زمانی به فروش برسد.
این کوره دار خواهان حمایت و کمک مسئولین برای گازرسانی به کوره خود شد تا بتواند شغل خود را حفظ کند.
وی بیان کرد: ادامه فعالیت کوره ها به این دلیل که تمامی مواد اولیه آن از قبیل خاک و... موجود می باشد صرفه اقتصادی دارد.
کوره دار معترض ادامه داد: اگر حداقل پول سوختی که دولت از ما دریافت می کند همان ابتدا نباشد و پس از گذشت یک سال آن را بگیرد ما بتوانیم در طول سال با فروش آجر هزینه سوخت را نیز تامین کنیم.
اتحاد كوره داران و صنعتي كردن اين محصول تنها راه نجات
محمد حسن زاده رئيس صنعت و معدن تجارت شهرستان بشرويه نيز در گفتگو با مهر طي گزارشي اعلام كرد: امروزه و باتوجه به تكنولوژي هاي روز و ايجاد آجر هاي سبك و بلوك هاي ساختماني مي طلب تا كوره داران شهرستان بشرويه با اتحاد با همديگر و در زميني كه در سال 89 به اين اتحاديه پيش نهاد شد براي احداث مجتمع كوره دران و آجر هاي صنعتي و توليد بلوك هاي سبك كه مي بايست در مجاورت خطوط انتقال گاز باشد اقدام به كوره هاي هافمن كنند تا در سوخت نيز صرفه جويي شود و توليد آجر هاي و بلوك هاي سبك را جايگزين آجر هاي سنتي كنند.
وي همچنين افزود: سرمايه اوليه براي توليد آجر هاي سنتي اين شهرستان با نرخ سوخت امروزي بسيار است و تنها سوخت مصرفي اين كوره نفت سفيد است.
وی عنوان کرد: برخی از كوره داراني كه توانستند با نقدينگي و سرمايه سوخت تهيه كنند آجر خود را پخت اما تعداد زیادی که كه نقدينگي نداشته اند و نتوانسته اند سوخت مورد نياز را تهيه كنند.
حسن زاده گفت: هزينه هايی كه از سوي شركت گاز اعلام شده براي كوره داران در سال 91 را تك تك كوره داران پرداخت كنند تا طبق ضوابط و شرايط شركت گاز اين سوخت به پاي كوره ها برسد.