ابوالفضل درخشنده مدیر انتشارات حدیث قلم در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره موضوع اخذ مالیات از ناشران گفت: ما طی سالهای گذشته مالیات ندادهایم چون بخش توزیع و پخش نداشتهایم. البته این از ضعف کار ماست. وقتی وارد بحث توزیع شویم، خود به خود بحث دوباره مجوز گرفتن مطرح میشود چون برای فعالیت در حوزه توزیع کتاب هم باید مجوز داشت. بنابراین با ورود به این حوزه، وارد حوزهای میشویم که پرداخت مالیات به آن تعلق میگیرد.
وی افزود: متاسفانه ما فعلا در حال هزینه دادن هستیم. کاری که تولید میشود، باید توزیع هم بشود. و همین توزیع است که گلوگاه مالیاتی است چون مالیات باید براساس ارزش افزوده حساب شود در حالی که در کار فرهنگی نباید چنین بحثی مطرح باشد. اما ما توجهی به این موضوع نداریم. در دنیا در زمینه کارهای فرهنگی، ابتدا متولیان امر به مجریان یعنی ناشران، سفارش میدهند و سپس مبلغش را پرداخت میکنند. مالیاتی هم در کار نیست و قرار نیست ناشران به خاطر کاری که از آنها خواسته شده، مالیات پرداخت کنند. بنابراین ناشر در مقابل سفارش و مبلغی که تعیین شده، کتابی چاپ میکند که بعدها تبدیل به فیلمنامه، سناریو و ... میشود. ولی کسی از او پولی طلب نمیکند، بلکه پول هم میگیرد.
این ناشر ادامه داد: آیا رسانهها از فعالیت من ناشر حمایت میکند؟ خیر. حمایتی از ناشران خصوصی انجام نمیشود. ناشر خصوصی نه مانند روزنامه، آگهی میگیرد، نه کاغذ دولتی دارد و نه هیچ امتیاز دیگر. طراحهای گرافیک هم اصطلاحا گران حساب میکنند. آیا با چنین شرایطی باید توقع داشت کار فرهنگی انجام شود؟ با چنین وضعی آیا من اگر بخواهم محصولاتم را توزیع کنم، نمایشگاه برپا کنم یا یک کتابفروشی باز کنم، باید مالیات بدهم؟ یعنی دقیقا دست روی بحث توزیع، به عنوان گلوگاه کار گذاشتهاند. در نتیجه بسیاری از ناشران در همین مرحله تولید کتاب متوقف شدهاند.
درخشنده گفت: این روزها هزینه تالیف زیاد است. بنابراین آسانترین راه کپی کردن است. به شخصه مجموعه کتابهای فرهنگ ادبیات داستانی را نوشته و چاپ کردم و سعی کردم مبانی آن را بومی کنم. اما چه کسی از این کار حمایت کرد؟ چه کسی از این مهندسی فرهنگی و بومیسازی حمایت کرد؟ حالا که همه کارها را بدون حمایت انجام دادهایم، باید به خاطر کتابی که هنوز نفروخته، مالیات پرداخت کنیم؟ پس مالیات هم یکی از هزینههای کار ماست که باید به طور معمول پرداخت کنیم.
مدیر انتشارات حدیث قلم گفت: همهجا برای کار فرهنگی و چاپ کتاب، سوبسید یا یارانه در نظر میگیرند؛ ناشران نویسندههای خودشان را دارند و ... . ما در انتشارات حدیث قلم برای موضوع حجاب جشنواره داستانی برگزار کردیم و همه کارها را هم خودمان به تنهایی انجام دادیم. مگر حجاب، بحث و چالش مسئولان نیست؟ حالا چرا باید به جای حمایت، برایش مالیات هم در نظر بگیرند؟ این رویه، درست کردن معارض به جای انجام دادن کار فرهنگی است. به جای تقویت و حمایت از چنین برنامههایی، گشت ارشاد ایجاد میشود و معارض ایجاد میشود.
این مدرس داستاننویسی همچنین گفت: آگهیها را میتوان به ناشران هم داد تا چاپ کنند. ماندگاری کتاب از مجله و روزنامه نیز بیشتر است و مدت بیشتری مورد استفاده قرار میگیرد. اینگونه حداقل 50 درصد هزینههای ناشر نیز بازخواهد گشت.