به گزارش خبرنگار مهر، این روزها رفتن به مهد کودک برای کودکان به مسئله ای اجتناب ناپذیر تبدیل شده چراکه کودک را از انزوا طلبی رها کرده و به سمت اجتماعی شدن سوق می دهد که در این راستا مهد کودک ها باید از استانداردهای لازم برخوردار باشند و نظارت کافی بر مهدها صورت گیرد تا تخلفات در مهدهایی که آینده سازان کشور را در خود جای داده اند رخ ندهد.
افزایش دور از نظارت شهریه های درخواستی برای ثبت نام کودکان در مهدکودک خود نشان دهنده کمرنگ بودن این نظارت هاست و حال آنکه بهزیستی باید بر این مسئله نظارتی ویژه داشته باشد.
آنچه مسلم است نقش مهد کودک در رشد اجتماعی کودکان در ارتباط با محیط همسالان در هر سنی لازم و ضروری است به همین دلیل باید فرصتی را برای کودکان فراهم کرد که در سنین پیش از دبستان با همسالان خود ارتباط داشته باشند، بازی کنند و رفتار شایسته سن خود را بروز دهند.
کودکان در مهدکودک بازی می کنند، اجتماعی می شوند و راحت هستند، آنها در کنار شادی و بازی کمی از والدین دور می شوند که این خود درس هایی برای آنان دارد.
مهدکودک تأثیر زیادی در اجتماعی شدن، قانون مند شدن و مستقل بار آمدن کودکان دارد و آموزش ها و ارتباطاتی که کودکان در مهدکودک می بینند باعث توانمندی و رشد فکری و ذهنی آنها می شود اما نظارت بر مهد ها نباید فراموش و به حلقه مفقوده ای تبدیل شود، کمااینکه در ماه اخیر حادثه ای در یکی از مهدکودکهای کشور سبب ایحاد بدبینی نسبت به مهدکودک ها شد.
12 هزار و 934 کودک در مهد کودک های شهری و روستایی استان همدان وجود دارد
در همین زمینه مدیرکل سازمان بهزیستی استان همدان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه حدود 12 هزار 934 کودک در مهد کودک های شهری و روستایی زیرنظر سازمان بهزیستی استان همدان هستند، اظهار داشت: دفتر کودکان سازمان بهزیستی به تامین بخشی از شهریه مهد کودک کودکان کم بضاعت کمک می کند.
اکبر سوری با بیان اینکه دفتر کودکان سازمان بهزیستی سال گذشته 145 میلیون تومان شهریه به مهدکودک ها کمک کرد، ادامه داد: همچنین 40 میلیون توان به ایجاد مهد کودک ها در حاشیه شهر ها کمک شد.
وی با بیان اینکه طرح تامین یک وعده غذای گرم در مهد کودک ها حدود چهار یا پنج سال است که اجرا می شود، بیان کرد: در مهد های روستایی که حدود 110 مهد است سازمان بهزیستی یک وعده غذای گرم کمک می کند.
مدیرکل سازمان بهزیستی استان همدان با بیان اینکه نظارت بر فعالیت مهد کودک ها بر عهده دفتر کودکان سازمان بهزیستی است، افزود: مهد کودک هایی که فعالیت آن براساس آموزه های اسلامی و ایرانی نیست متخلف هستند و در صورت گزارش، تذکر داده می شود و در صورت تکرار درب مهد کودک بسته می شود.
سوری با بیان اینکه بیش از 10 نوع مهد وجود دارد که با کودکان نیز متفاوت برخورد می کنند، اظهار داشت: مهدهای تمام وقت، نیمه وقت، شبانه روزی، مهد آدینه، قرآنی، تعاونی، دولتی، خصوصی، مساجد، پیمان، سیار و غیره از جمله مهد های هستند که براساس وظایف خود فعالیت می کنند.
وی با بیان اینکه برخی از مهد ها تفکیک جنسیتی انجام می دهند اما جزو دستورالعمل های سازمان بهزیستی نیست که زیر سن شش سال و قبل از پیش دبستانی کودکان را از هم جدا کند، عنوان کرد: سازمان بهزیستی آیین نامه هایی دارد که مهد کودک ها اگر تخلفی انجام دهند شاکی باید با مدرک مراجعه کند تا بتوان با مهد متخلف برخورد کرد.
مدیرکل سازمان بهزیستی استان همدان با بیان اینکه شهریه مهد کودک ها براساس ستاره ای که مهد کودک گرفته تعیین می شود، ادامه داد: شهریه مهد کودک ها در استان از 86 تا 120 هزار تومان بسته به ستاره مهد متغیر است ولی برخی مهد کودک ها خدمات جنبی ارائه می دهند بدون اینکه به صورت قانونی باشد و یا موافقتی از سازمان بهزیستی داشته باشند که اخیرا با این مهدها برخورد شده است.
اکبر سوری با بیان اینکه برخی از مهد ها کلاس های خاص همانندحرکات موزون، سفال سازی و غیره برگزار و شهریه اضافی از والدین طلب می کنند.، بیان کرد: در فصل تابستان برای پرکردن اوقات فراغت کودکان مهد ها زیر نظر کارشناس مربوطه در سازمان بهزیستی کلاس های شنا، اسکیت، نقاشی و غیره برگزار می کنند و اگر مهدی بیشتر از شهریه اعلام شده خواستار شود این مهد متخلف است.
مهدها موظفند شهریه سازمان بهزیستی را در ورودی ها نصب کنند
وی با بیان اینکه متاسفانه افراد وقتی که مبلغ زیادی از آنها گرفته می شود و یا به آنها ظلم و زوری می شود حال و حوصله شکایت ندارند و یا اینکه دنبال شکایت خود را نمی گیرند، اظهار داشت: مهد ها موظفند شهریه سازمان بهزیستی را در درب های ورودی نصب کنند.
مدیرکل سازمان بهزیستی استان همدان با بیان اینکه حدود 850 ان جی او در کنار سازمان بهزیستی کار می کنند، ادامه داد: 585 ان جی او از سازمان بهزیستی مجوز دارد و هر کدام از این ان جی او ها یک بهزیستی محسوب می شوند که در کنار سازمان بهزیستی و با اهداف سازمان کار می کنند.
سوری با بیان اینکه اگر مهد کودک ها از سوی سازمان بهزیستی مورد مواخذه قرار نمی گیرند به علت نداشتن شاکی است، افزود: پس از دهه نخست انقلاب که بحث خصوصی سازی براساس ماده 44 قانون اساسی انجام شد خدمات سازمان بهزیستی بهتر شده و حجم زیاد تری از خدمات انجام گرفته است.
وی با بیان اینکه 380 مهد کودک در استان همدان زیر نظر سازمان بهزیستی فعالیت می کنند، بیان کرد: از این تعداد 179 مهد روستایی و ما بقی مهد کودک های شهری است.
مهدهای روستایی و حاشیه در معرض ضرر هستند
مدیرکل سازمان بهزیستی استان همدان مهد کودک ها و مراکز روزانه فلورانس زیادی دارد، ادامه داد: سود دهی مهد کودک ها در برخی مناطق بسیار کم است و فقط برخی مهدهای شمال شهر همدان خوب کار می کنند اما مهدهای روستایی و حاشیه در معرض ضرر هستند.
اکبر سوری با بیان اینکه نظارت، بازرسی، پایش، آمایش و غیره هرچه بیشتر انجام شود تخلف کمتر می شود، اظهار داشت: با توجه به اینکه فرهنگ همدان فرهنگ خوبی است و خانواده ها خوب مهد کودک ها را کنترل می کنند نظارت نسبت به استان های دیگر بهتر بوده است.
فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان نیز در این خصوص با بیان اینکه پایه شخصیت اجتماعی کودکان در مهد کودکها شکل میگیرد، بیان کرد: کودکانی که به مهد کودک میروند به نسبت سایر کودکان آموزشپذیری بالاتری دارند، فعالیتهای گروهی را بهتر درک و آمادگی بیشتری برای ورود به مدرسه پیدا میکنند.
امیر سنایی با بیان اینکه پرکردن اوقات کودکان در مهد کودک همانقدر که میتواند باعث تقویت نظام شناختی و اجتماعی آنان شود اگر به صورت اصولی و برپایه روشهای علمی نباشد مضر و آسیب زننده است، ادامه داد: مربی یک مهد کودک باید از توانمندی های لازم بهره مند باشد.
مربی مهد کودک اگر تخصص نداشته باشد اهداف آموزشی مهد محقق نمی شود
وی با بیان اینکه مربی مهد کودک اگر تخصص نداشته باشد اهداف آموزشی مهد محقق نمی شود، ادامه داد: مربی باید تربیت صحیح داشته و مثبتنگر باشد و بتواند نگاه مثبت را به کودکان منتقل کند.
فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان با بیان اینکه عامل اجتماعی بچهها در محیط خارج از خانه نظیر مهدکودک ها بسیار بیشتر از محیط خانه است و بچهها در مهدکودک در تعامل با همسالان خود تجارب مختلفی کسب میکنند که در آینده به نفع آنهاست، عنوان کرد: بهتر است کودکان را بعد از سن سه سالگی به مهد فرستاد.
سنایی با بیان اینکه بخش عظیمی از آموزش و پرورش و راهکارهایی که در مهد کودک ها اعمال می شود برای پیشبرد همه جانبه رشد عاطفی، جسمانی، ذهنی، اخلاقی، ذهنی، هنری و خلاقیت کودکان است و آنان را برای ورود به دبستان آماده می کند، عنوان کرد: تحقیقات روان شناسی در سال های اخیر بیشتر درباره این مرحله از زندگی کودک انجام شده و ثابت کرده اند که منش و هوش، تا آن درجه که در گذشته فکر می کرده اند، ذاتی و ارثی نیست، بلکه متاثر از شرایط محیط است.
وی با بیان اینکه مهد کودک میتواند به عنوان یک ابزار قدرتمند در کنار والدین، فرزندان را برای حضور موفق در مدرسه و بعدها در محیط دانشگاه، محل کار، زندگی آینده آماده کند، اضافه کرد: مهد کودک میتواند در تقویت روحیه کار گروهی و تیمی نقش مهمی ایفا کند.