معاون دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به آیین نامه پوشش حرفه ای این دانشگاه گفت: ما معتقدیم که پوشش حرفه ای باید در دانشگاه به گفتمان غالب تبدیل شود و در این زمینه دانشگاه بنای برخورد با کسی که این آیین نامه را رعایت نکند، ندارد.

دکتر مصطفی محقق در گفتگو با خبرنگار مهر درباره Dress cod و آیین نامه اجرایی پوشش حرفه ای که از سوی دانشگاه علوم پزشکی تهران منتشر شده است گفت: ما فکر می کنیم محیط تعلیم و تربیت مقدس است و کلاس درس و محیط درمان هم به همان ترتیب مقدس است. امروزه بسیاری از بزرگان جامعه پزشکی ما با وضو بر بالین بیمار حاضر می شوند و طهارت ظاهری دارند البته اصل و محور طهارت باطنی است که این بزرگان دارند.

وی یادآور شد: تاکید می کنم که پوشش حرفه ای مقوله جدایی از رفتار حرفه ای نبوده و در واقع مقدمه آن است. پوشش حرفه ای نمادی از طهارت و پاکی یک پزشک است و در کنار آن تلاش حداکثری برای سلامت بیمار است. ضمن آنکه اهمیت رفتار حرفه ای نه تنها کمتر از پوشش حرفه ای نیست. در واقع پوشش پوسته و ظاهری است که در بطن آن رفتار حرفه ای همه شاغلان گروه پزشکی را شامل می شود. 

محقق اظهار داشت: پزشک علاوه بر اینکه باید در رفتارش متین و موقر باشد، باید بتواند اعتماد بیمار را جلب کند. ضمن اینکه اول از همه قبل از اینکه وی را یک بیمار بداند با او به عنوان یک هم نوع و یک انسان نگاه کند.

همه دانشجویان علوم پزشکی باید تلاش کنند اصول حرفه ای را یاد بگیرند

وی اضافه کرد: همه دانشجویان علوم پزشکی در همه رشته ها هم باید تلاش کنند این اصول را حتی اگر به صورت واحد درسی به آنها آموزش داده می شود، یاد بگیرند. اساتید هم باید تلاش کنند در تئوری و عمل این مسئله را به دانشجویان آموزش دهند و بدانند که رفتار حرفه ای تنها در برابر بیمار نیست بلکه رفتار با بیمار، با استاد، با دانشجو، با همراه بیمار را هم شامل می شود.

معاون دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطرنشان کرد: از همین رو ما تاکید می کنیم که قرار است با این آیین نامه پوشش حرفه ای ایجاد کنیم نه پوشش یکسان و دانشجویان را به سمت رعایت اصول هدایت کنیم. تجربه نشان داده است هرچه سن و تجربه افراد بیشتر می شود اصول و رفتار حرفه ای و رعایت پوشش حرفه ای در آنها بیشتر انجام می گیرد و ضرورت اش بیشتر برای افراد آشکار می شود. 

وی افزود: تاکید می کنم که حتی اگر هیچ آیین نامه ای هم وجود نداشته باشد رعایت پوشش حرفه ای جزء اصول رفتاری همه گروه های پزشکی است. ما معتقدیم که یک شاغل به حرفه پزشکی در مواقع غیرکاری هم باید حداقل اصولی را رعایت کند، پوشش موجه اصل است و رعایت بهداشت فرع آن. 

اگر کسی به فضای تعهد حرفه ای کمک کند به عنوان فرد منتخب جشنواره ابن سینا معرفی می شود

محقق گفت: دانشجویان سال های پایین تر ممکن است به این موضوع چندان توجهی نداشته باشند و نیاز است که آموزش ببینند و ما اگر از ابتدا بحث های ایجابی داشته باشیم ممکن است مفید نباشد. از همین رو در ابتدا راهکارهای تشویقی در پیش گرفته ایم. دراین باره در آذرماه امسال نخستین جشنواره دانشجویی ابن سینا را برگزار می کنیم که علاوه بر بخش های مختلف آموزشی و پژوهشی، در بخش کیفیت خدمات سلامت اگر کسی به فضای تعهد حرفه ای کمک کند و اقدام شایسته ای در این زمینه انجام داده باشد به عنوان فرد منتخب جشنواره معرفی می شود. 

وی تاکید کرد: این مسئله یک ابزار تشویقی است از همین رو فعلا دانشگاه بنای برخورد با کسی که این آیین نامه را رعایت نکند ندارد. البته این به معنای این نیست که دانشگاه روال عادی شوراهای انضباطی و تخلفات در زمینه حجاب را تعطیل کند. بلکه موضوع این است که با فردی به خاطر این آیین نامه برخورد نمی شود چرا که برداشت ما این است که این آیین نامه باید حداقل دو ترم اجرا شود و با گفتمان سازی به گفتمان غالب مسئولان بدل شود. 

سال تحصیلی 94- 93 بحث اصلی رفتار و پوشش حرفه ای است

معاون دانشگاه علوم پزشکی تهران یادآور شد: سال تحصیلی 93 - 92 گفتمان غالب را احترام تعیین کرده بودیم و در سال تحصیلی 94- 93 هم بحث اصلی رفتار و پوشش حرفه ای است. این موضوع مورد تاکید همه مسئولان دانشگاه است. 

وی درباره امکان اجرای این آیین نامه در سایر دانشگاه های علوم پزشکی گفت: وقتی یک آیین نامه در سطح دانشگاه بزرگی مانند دانشگاه علوم پزشکی تهران اجرا می شود خود به خود جوی را ایجاد می کند که سایر دانشگاه ها هم از آن استقبال می کند و وزارت بهداشت هم به دنبال این است که آن را به گونه ای در سطح کشور اجرا کند. البته این به این معنی نیست که در دیگر دانشگاهها کاری انجام نمی شود بلکه نوع کارها متفاوت است. 

محقق اظهار داشت: راهنمای پوشش حرفه ای علی رغم یک صفحه بودن اما چندین ماه کار روی آن انجام شده است. آیین نامه همواره یک اعلام مقطعی است و هدف این است که افراد خودشان به این نتیجه برسند که شئونات خود را رعایت کنند.

به گزارش مهر، راهنمای پوشش حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی تهران در یک صفحه برای اطلاع همه اعضای هیات علمی، کارکنان، دستیاران و دانشجویان دانشگاه منتشر شده است.

در این راهنما آمده است : اعضای هیات علمی، کارکنان، دستیاران و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران ضمن رعایت شئونات اسلامی و آیین نامه پوشش دانشجویان دانشگاهها به منظور حصول اهداف ذیل ضوابطی را در پوشش حرفه ای خود در محیط دانشگاه و واحدهای وابسته لحاظ کرده و منتهای تلاش خود را در رعایت و ترویج آن در جامعه پزشکی به عمل خواهند آورد:

- حفظ شأن و حرمت حرف پزشکی و محیط علمی دانشگاه

- برانگیختن حس احترام، آرامش و اعتماد در دردیافت کنندگان خدمت

- جلوگیری از انتقال عفونت و حفظ ایمنی خود و بیماران

در ارزیابی مناسب بودن انواع دیگری از ظاهر و پوشش که در این راهنما اشاره نشده است، رعایت اهداف پیش گفت مورد استناد خواهد بود.

لباس :

1. لباس ها باید ساده، تمیز و مرتب باشند.

2. لباس ها باید ضمن رعایت حدود شرعی، متناسب با اندام و آزاد باشند و نباید جلوی حرکات آزادانه بدن را بگیرند.

3. لباس ها باید به رنگ های متعارف باشند و نباید حاوی تصاویر، علایم تبلیغاتی نامتعارف و حاوی پیام باشد.

4. رعایت ضابطه بخش در پوشیدن لباس فرم پاکیزه و جلو بسته ضروری است. خارج از محیط هایی که اسکراب جزء ضوابط بخش استف نباید اسکراب بر تن داشت و یا پوشیدن روپوش سفید روی آن لازم است.

5. در محیط بالینی نصب کارت شناسایی عکس دار در محل قابل رویت همگانی روی لباس الزامی است.

6. پوشیدن کفش و جوراب مناسب الزامی است.

7. پوشیدن مقنعه یا روسری باید ضمن تامین پوشش شرعی، به نحوی باشد که مداخله ای در معاینه و اقدامات بالینی ایجاد نکند.

8. در محیط بالینی نباید پوششی روی لباس فرم پوشید که مزاحم کار بالینی شود.

آرایش و زیورآلات :

1. ظاهر افراد در محیط دانشگاه و محیط بالینی باید ساده، مرتب و در عین حال بدون آرایش باشد.

2. به استثنای یک حلقه یا انگشتر ساده استفاده از زیورآلات آشکار مجاز نیست.

3. ناخن ها باید کوتاه، مرتب و تمیز باشند. داشتن لاک و ناخن مصنوعی مجاز نیست.

بهداشت :

1. بهداشت فردی شامل پاکیزگی موها و بدن الزامی است.

2. استعمال عطر و ادکلن با بوی تند در محیط دانشگاه و محیط بالینی مجاز نیست.