کرج خبرگزاری مهر: قائم مقام موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی با اشاره به مشاهده بیماری عفونی حاد پوستی در گاو به نام "لمپی اسکین" گفت: تاکنون 13 میلیون دز واکسن تولیدی موسسه رازی برای کنترل و پیشگیری این بیماری به سازمان دامپزشکی تحویل شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، همایون مهروانی ظهر یکشنبه در نشست با خبرنگاران در کرج با اشاره به فعالیتهای این موسسه در پیشگیری و کنترل بیماری دامی لمپی اسکین(LSD) گفت: موسسه رازی با 90 سال سابقه در خدمت بهداشت و سلامت جامعه است و با تلاشهای صورت گرفته در این موسسه از سال 2004 تا کنون موردی از بیماری فلج اطفال در کشور گزارش نشده است.

وی گفت: در حال حاضر این بیماری به کنترل درآمده و خوشبختانه در سالهای اخیر موردی از این بیماری مشاهده نشده است.

مهروانی اضافه کرد: خدمات انجام شده و محصولات موسسه رازی ارزش معنوی بالایی دارند.

وی در ادامه درباره بیماری حاد پوستی گاو گفت: اوایل خردادماه جاری همزمان با واکسیناسیون تب برفکی ضایعاتی روی پوست گاوها مشاهده شد که بلافاصله با ارسال نمونه ها به آزمایشگاه مرجع موسسه رازی وجود بیماری لمپی اسکین تایید شد.

مهروانی یادآور شد: در ابتدای امر حدود 400 راس دام معدوم شد که اگر ادامه پیدا می کرد خسارت سنگینی به کشور وارد می شد.

این مسئول افزود: به محض مشاهده بیماری (LSD) در برخی دمداری‌ها واکسیناسیون گاوداری‌ها در کشور و به ویژه در مناطق برخوردار از این ویروس آغاز شد.

مهروانی یادآور شد: با تلاش مسئولان و دست اندرکاران در موسسه رازی و با تولید بیش از20 میلیون دز واکسن آبله گوسفندی مازاد بر سقف تعیین شده طی دو ماه گذشته این بیماری در سطح کشور به تحت کنترل درآمده است.

وی ادامه داد: برای مهار بیماری ˈلمپی اسکین ˈ در بین گاوها باید از واکسن آبله گوسفندی با دز 10 برابری استفاده شود که این روش به کار گرفته شد.

معاون تحقیق و تولید فرآورده های بیولوژیک موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی یا اشاره به اینکه تعهد موسسه سرم سازی رازی به سازمان دامپزشکی کشور 50 تا 60 میلیون دز واکسن آبله گوسفندی درسال است، اظهار داشت: پیش بینی می شود تا آخر امسال 40 تا 50 میلیون دز دیگر از این نوع واکسن در کشور تولید و در اختیار سازمان دامپزشکی قرار گیرد.

به گفته وی تا کنون 13 میلیون دز از این واکسن برای پیشگیری از بیماری لمپی اسکین در یک ماه اخیر به سازمان دامپزشکی تحویل شده است.

وی با اشاره به اینکه این بیماری درمان به خصوصی ندارد و بهترین راهکار پیشگیری با واکسیناسیون است، گفت: برای پیشگیری از این بیماری تاکنون یک میلیون راس گاو در کشور واکسیناسیون شده اند.

گزش حشرات و باد عامل انتقال لمپی اسکین

رئیس بخش واکسن های ویروسی دام موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی نیز در این نشست در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه اگر این بیماری کنترل نمی شد خسارات اقتصادی جبران ناپذیر داشت، گفت: ایجاد لاغری در گوساله ها و نیز کاهش قابل توجه تولید شیر در گاوهای شیری از مهم ترین عوارض این بیماری است.

حمیدرضا با اشاره به اینکه این بیماری، مشترک بین انسان و دام هم نیست در عین حال گفت: برای پیشگیری از شیوع بیماری باید دامداریهایی که این بیماری در آن مشاهده شده قرنطینه شوند.

ورشویی با تأکید بر اینکه ضایعات پوستی، تب بالا، آبریزش از بینی و چشم، عدم تعادل در راه رفتن از مهمترین عوارض ظاهری این بیماری است، گفت: کاهش شدید تولید شیر، ایجاد نازایی موقت و دایمی، سقط جنین و کاهش افت لاشه از دیگر عوارض این بیماری است.

این مسئول عامل انتقال این بیماری را حشرات گزنده و به ویژه پشه‌های خونخوار عنوان کرد و ادامه داد: با توجه به اینکه این بیماری توسط حشرات انتقال داده می‌شود گسترش بسیار بالایی نیز دارد و در این زمینه ستادی ویژه نیز در کشور تشکیل شده است.

وی یادآور شد: لمپی اسکین با گزش پشه به گاوها انتقال می یابد که در گاوهای باردار سقط جنین به همراه دارد و حتی منجر به ناباروری در گاوهای نر و ماده می شود.

تولیدات رازی با تمرکز بر تامین نیاز داخلی است

وی همچنین از واکسینه شدن دام ها با واکسن هترولیک تولیدی موسسه رازی خبر داد و گفت: مؤسسه رازی با داشتن واکسن آبله بزی با ایجاد تغییراتی در این واکسن و ارتقای دوز آن واکسن بیماری تورم حاد پوستی یا لمپی اسکین گاوی را تولید کرد و تولید این واکسن مانع بروز خسارات سنگین به کشور شد.

ورشویی با بیان اینکه بیشترین تمرکز موسسه رازی تامین نیازهازی داخلی است، گفت: برنامه ای برای صادرات این واکسن نداریم اما به صورت موردی به قرقیزستان، افغانستان و تاجیکستان که تقاضای واردات واکسن آبله گوسفندی از ایران هستند، صادر شده است.

رئیس بخش واکسن های ویروسی دام موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی در باره معادل فارسی این بیماری گفت: این بیماری قبلا در ایران مشاهده نشده و به همین علت نام خاصی برای آن درنظر گرفته نشده است و لمپی اسکین به معنای پوست متورم شده استفاده می شود.

وی درباره پیشینیه این بیماری گفت: بیماری لمپی اسکین ابتدا در سال 1929 در زامبیای افریقا شناسایی شد و تا سالها محدود به قاره افریقا بود اما بتدریج به سایر کشورها نیز نفوذ کرد و سال گذشته موارتدی از مشاهده این بیماری در ترکیه و عراق به سازمان بهداشت جهانی گزارش شد.

 وی افزود: در ایران نیز این بیماری ابتدا در کردستان و ایلام مشاهده شد و پس از ان در استانهای کرمانشاه، آذربایجان غربی و شرقی، اردبیل و به تدریج در نواحی مرکزی ایران مواردی از بتلای دام به این بیماری گزارش شد.

به گفته وی تا کنون در استانهای شمال شرقی کشور موردی از بتلای دام به لمپی اسکین مشاهده نشده است.

در سه هفته اول بیماری، از مصرف شیر دام خودداری شود

رئیس بخش واکسن های ویروسی دام موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی با بیان اینکه در دوره ابتلای دام به بیماری نباید از شیر دام مصرف کرد، تاکید کرد: در سه هفته نخست بیماری به هیچ وجه مصرف شیر دام توصیه نمی شود اگرچه مشکلی برای انسان به وجود نمی آورد اما به لحاظ جلوگیری از سرعت انتشار بیماری از مصرف فراورده های دام بیمار خودداری شود.

 وی گفت: دامداریهای دارای دام بیمار حتما باید قرنطینه شوند.

به گفته ورشویی دوره شیوع بیماری دامی لمپی اسکین فصل های تابستان و پاییز است.