به گزارش خبرگزاری مهر، حسن آقاکریمی یکی از کارگردانان سینمای ایران در حوزه سینمای کودک، سالهاست در این حوزه فعال است و در تهیه و تولید فیلمهای کودک نقشی موثر داشته است. او که فعالیت خود را با مدیریت تولید در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آغاز کرده است، گفت: سی سال در کانون پرورش فکری فعالیت داشتهام. زمانی که کانون تاسیس شد، کارگردانان دغدغههای خود در سینمای حرفهای را به سینمای کودک آوردند و فیلمهایی درباره کودک ساختند، اما اساسا تعدادی از فیلمسازان به جای این که به دنبال دغدغه دنیای کودک باشند مسایل خود را وارد دنیای کودک کردند و این امر در سالهای اخیر شیوع بیشتری داشته است.
وی ادامه داد: امروزه با توجه به دسترسی خانوادهها به فیلمهای خارجی سطح توقع بیننده به مراتب بالا رفته اما متاسفانه تکلیف فیلمسازها با این سینما مشخص نیست. گروهی از فیلمسازان به دنبال ساخت آثار سرگرم کننده برای کودکان نیستند و بیشتر معتقد هستند پیامی در خلال فیلم به این گروه سنی بدهند که فیلم نظر بزرگسالان را جلب کند. گاه مفاهیمی در برخی فیلمها گنجانده میشود که فهم آن برای کودک سخت است چرا که جنبه سرگرمی و آموزشی در این دست فیلمها کمتر مورد توجه است. در واقع هنوز نمیدانیم چه نوع فیلمی را باید برای کودک بسازیم.
فیلمهای سرگرم کننده سطح پایین تلقی نشود
برنده دیپلم افتخار کارگردانی دوره بیست و ششم جشنواره برای فیلم «آقای مدیر» یادآور شد: دنیای کودکان در تمام جهان وجه مشترک بیشماری دارد و اشکالی ندارد که ما بیش از این، از تجربیات کشورهای دیگر استفاده کنیم. ما در حوزه محتوایی، تکنیکی و صنعت سینما در این سینما مشکل داریم. توان مقابله و هماوردسازی با سینمای هالیوود و غرب را نداریم و از سوی دیگر به لحاظ محتوا هم آثارمان، آنقدر جذابیت ندارد که بتوانیم با آثار کشورهای غربی رقابت کنیم. از سوی دیگر در ارتقای سینمای بومی هم تلاش خاصی نکردهایم و در بخش کودک، فضای سرگرم کنندهای برای بچهها به وجود نیاوردهایم. به عبارتی دیگر بیشتر آثار به سمت محتوا گرایش دارد تا سرگرمسازی و اگر فیلمسازی به سمت سرگرمی حرکت کند، دیگران او را به پایین بودن سطح کار متهم میکنند.
مدیرتولید «کارآگاه 2» و مشاور تولید «خمره» با اشاره به این که باید روزی این معضل حل شود، گفت: مشکل دیگر اینجاست که داورانی هم که در جشنوارهها انتخاب میکنیم، از فیلمسازان و دستاندارکاران حوزه کودک هستند و اکثرا به دنبال یافتن مفهوم در فیلم هستند که این نگاه و قضاوت، یک نوع خط دادن به فیلمساز به شمار میآید.
به خواسته سینماگران کودک توجه شود
آقاکریمی گفت: در سالهای گذشته سینماهای گروه کودک در طول سال فعال بود و در همه اوقات سال، فیلمهای کودک به نمایش درمیآمد و مخاطبین این گروه هم میدانستند که باید به کدام سینماها مراجعه کنند. متاسفانه در طول سالهای گذشته تلاش بر این بود که تعدادی فیلم در موعد معین به جشنواره برسد اما اکثر فیلمها رنگ پرده به خود نمیدیدند. اگر مدیران فرهنگی امکان نمایش مناسب برای فیلمهای برگزیده را فراهم کنند، به عقیده من بیشتر میتواند برای سینمای کودک مثمرثمر باشد و و خواست سینماگران این حوزه هم این است.
او ادامه داد: متاسفانه پخشکنندگان فیلمهای کودک و نوجوان نیز مایل به سرمایهگذاری و تبلیغ برای این دسته از فیلمها نیستند و این فیلمها از امکان اکران در شرایط مطلوب برخوردار نمیشوند که باید برای رفع آسیبهای این قضیه فکری شود.
آقاکریمی درباره نقش جشنواره در روند رو به رشد سینمای کودک، گفت: جشنواره کودک و نوجوان در تشویق سینماگران برای تولید آثار در این حوزه بسیار موثر است.
تهیه کننده فیلم «قفلساز» اضافه کرد: جشنواره ویترینی برای فیلمهای کودک به شمار میرود و هر چه زیرساخت نمایش و عرضه فیلمهای کودک را تقویت کنیم، به چشماندازی خواهیم رسید که در آن جشنواره تنها به یک مهمانی جهت نمایش اثر و تشویق بدل نخواهد شد.
او با اشاره به رونقی که دورههای برگزاری جشنواره در همدان به وجود آورد، گفت: در آن دورهها انگیزههای مسئولین استان برای برگزاری جشنواره بسیار بالا و سالنهای نمایش مملو از بچههای مشتاق بود. یکی از اهداف جشنواره برگزاری جشنی برای بچهها است که در همدان این جشن بسیار با شکوه برگزار شد. البته اصفهان هم همواره در یک سطح استاندارد میزبان جشنواره بوده است.
بیست و هشتمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان از 11 تا 14مهر ماه در اصفهان و همزمان در 21 استان برگزار خواهد شد.