به گزارش خبرنگار مهر، نلو وینگادا سرمربی تیم فوتبال امید ایران اسامی 20 بازیکن نهایی این تیم برای حضور در بازیهای آسیایی اینچئون کرهجنوبی را درحالی اعلام کرد که در این فهرست نام نفرات جدید دیده شد، بازیکنانی که حضورشان وعدههای قبلی در مورد این تیم را تحت الشعاع قرار داد.
آنچه پیش از این و از زمان آغاز فعالیت وینگادا با تیم امید در برنامههای آمادهسازی این تیم قرار داشت، استفاده از بازیکنان زیر 21 سال در بازیهای آسیایی اینچئون بود تا نفرات تیم امید با کسب تجربه بیشتر در مسابقات انتخابی المپیک 2016 ریو حاضر شده و طلسم 40 ساله ناکامی فوتبال ایران در رسیدن به المپیک را بشکنند.
حتی نلو وینگادا هم در صحبتهایش به این موضوع اشاره کرده بود:" هرچند موفقیت در بازیهای آسیای اینچئون برایمان بسیار مهم است، اما هدف اصلیمان بازیهای مقدماتی المپیک ۲۰۱۶ برزیل بوده و کسب سهمیه حضور در آن رقابتها بسیار مهم است."
اما نگاهی گذار به فهرست جدید تیم امید نشان میدهد که حدود یک سوم از بازیکنان جدید دعوت شده، بازیکنانی هستند که نمیتوانند تیم امید را در رقابتهای انتخابی المپیک همراهی کنند. حال این پرسش پیش میآید که دلیل این تغییر ناگهانی درحالیکه تیم امید اردوهای قبلی و 4 بازی خارجی خود را با نفرات زیر 21 سال انجام داده، چه میتواند باشد؟
در شرایط فعلی از دو منظر میتوان به پاسخ این پرسش رسید. ابتدا بحث هدف مسئولان کمیته المپیک برای نتیجهگیری و کسب مدال توسط تیم فوتبال امید در بازیهایی آسیایی و دوم ایجاد یک زمینه مناسب برای بازیکنان جوانی که قرار است در آینده نزدیک در فهرست نفرات تیم ملی بزرگسالان قرار گیرند.
رسول دانشجو با تایید این موضوع به خبرنگار مهر، گفت: "در جلساتی که با مسئولان کمیته ملی المپیک داشتیم، آنها معتقد بودند مدال فوتبال، گل سرسبد مدالهای بازیهای آسیایی است، به همین دلیل قرار شد تیمی به مسابقات اعزام شود که روی سکو برود. بر این اساس، 7 بازیکن زیر 23 سال به نفرات قبلی این تیم اضافه شد."
البته نلو وینگادا این 7 بازیکن به نامهای کاوه رضایی، مرتضی پورعلیگنجی، محمدرضا خانزاده، شهریار شیروند، محسن مسلمان، مهدی شریفی و یعقوب کریمی را به نحوی انتخاب کرده که هم اسکلت اصلی تیمش برای حضور در مقدماتی المپیک 2016 ریو حفظ شود و هم بتواند در بازیهای آسیایی به مدال برسد.
وی در این مورد اینگونه توضیح میدهد:" اگر تیم فوتبال در اینچئون نتواند از گروهش صعود کند، اتفاق جالبی نیست، به همین دلیل جلسات متعددی را با وینگادا برگزار کردیم تا درنهایت 7 بازیکن زیر 23 سال به این تیم اضافه شوند، نفراتی که با درخشش در این مسابقات، هم به موفقیت تیم امید کرده و هم شانس حضور خود را در تیم بزرگسالان افزایش دهد."
صحبتهای سرپرست کمیته جوانان، بحث دیگری که در فوتبال ایران در حال شکل گیری است، را هم تایید میکند، یعنی تعامل بین کارلوس کیروش و نلو وینگادا. در دو جام جهانی جوانان 1989 عربستان و 1991 پرتغال، وینگادا دستیار کیروش بود که اتفاقا هر دوی آن جامها با قهرمانی پرتغال به پایان رسید.
امروز در فوتبال ملی کشورمان این ارتباط کاری به شکل دیگری بین این دو مربی پرتغالی شکل گرفته و حتی این بحث نیز مطرح شده که کیروش از وینگادا خواسته است نفراتی همچون کاوه رضایی، مهدی شریفی، مرتضی پورعلیگنجی، محمدرضا خانزاده و ... را به همراه خود به بازیهای آسیایی ببرد تا این بازیکنان را در مسابقات مهم اینچئون بهتر و بیشتر مورد ارزیابی قرار دهد و شانسشان برای حضور در جام ملتهای 2015 استرالیا افزایش یابد.
حتی نلو وینگادا هم تلویحا بر این موضوع تاکید کرده:" فکر میکنم با دعوت از این 7 بازیکن، میتوانیم تعامل و تعادل خوبی بین بازیکنان امید و بزرگسال برقرار کنیم. هدف کلی تیم امید پشتوانهسازی برای تیم ملی بزرگسالان و آینده فوتبال ایران است و مطمئنم بعد از بازیهای اینچئون، کیروش از بین همین بازیکنان چند نفر را به تیم ملی اضافه میکند و این میتواند فرصتی مناسب برای سرمربی تیم ملی بزرگسالان باشد که عملکرد بازیکنان را در این مسابقات ارزیابی کند."
همه میدانند تیم ملی ایران بعد از جام جهانی 2014 برزیل نیاز به پوستاندازی و جوانگرایی دارد و قطعا این تعامل میتواند به معرفی چهرههای مطرح و برتر جوان فوتبال کشور به تیم ملی تاثیر بسیار مثبتی داشته باشد، همان اتفاقی که در بازیهای آسیایی 1998 رخ داد و کریم باقری و علی کریمی با ارائه تواناییهای خود در آن مسابقات، خود را به تیم ملی بزرگسالان تحمیل کردند.
هرچند تعامل بین کارلوس کیروش و نلو وینگادا میتواند به هدف آیندهنگری فوتبال ایران کمک کند اما آیا این تعامل نگرانی علاقمندان به فوتبال ایران برای موفقیت تیم امید در مسابقات مقدماتی المپیک 2016 ریو را هم کاهش میدهد تا فوتبال ایران طلسم ناکامی 40 ساله المپیکی شدن را بشکند؟
امسال قرار است رقابتها مقدماتی المپیک 2016 ریو به شکل جدیدی برگزار شود. این رقابتها در قالب مسابقات قهرمانی زیر 22 سال آسیا برگزار میشود و 4 تیم برتر به المپیک صعود میکند. البته اگر AFC با میزبانی ایران در این جام موافقت کند، شانس صعود تیم امید کشورمان به این رویداد مهم افزایش مییابد اما در غیر اینصورت آیا دعوت از 7 بازیکن زیر 23 سال به تیم امید ضربه نمیزند؟
وینگادا که میگوید در تیم امید پرتغال هم این تجربه را داشته، در این خصوص میگوید:" تیم امید ایران 40 سال است در المپیک حضور نداشته و این چالش جالبی برای من است. زمانی که سرمربی تیم امید پرتغال بودم، نیز وضعیت به همین شکل بود و تیم امید پرتغال مدتها نتوانسته بود به المپیک صعود کند. در همان زمان پیشنهاد بسیار خوبی از تیم الهلال عربستان داشتم اما در تیم امید پرتغال ماندم و این تیم را به مسابقات المپیک آتلانتا رساندم. امیدوارم با حمایتهای مسئولان فدراسیون و مدیران باشگاهها در فوتبال ایران هم به این موفقیت دست یابم."
البته درکنار اضافه شدن علیرضا جهانبخش و سردار آزمون به تیم امید در مسابقات مقدماتی المپیک که قدرت این تیم را افزایش میهد، کادرفنی تیم امید شالکه اصلی دفاعی تیمش را در بازیهای آسیایی اینچئون حفط میکند، یعنی محمد ناصری گسترش فولاد تبریز، حجت صدقی مس کرمان و محمدرضا اخباری سایپا البرز دروازهبانان تیم امید اعزامی به این مسابقات همگی زیر 21 سال هستند.
همچنین یوسف و کیا مدافع راست از فولاد خوزستان، محمد دانشگر از فجرسپاسی، محمدحسین کنعانیزادگان از ملوان و وحید حیدریه از تیم پیکان تقریبا ساختار دفاعی تیم امید را تشکیل میهد و شاید محمدرضا خانزاده که زیر 23 سال است، به این ترکیب اضافه میشود.
روزبه چشمی هافبک دفاعی از صبای قم، آرش رضاوند هافبک راست از راهآهن، فرشید اسماعیلی از فجرسپاسی، احسان پهلوان از ذوبآهن، مهدی مهدیپور از سپاهان هافبک وسط و علی کریمی مهاجم سپاهان هم شانس حضور در این بازیها را دارند تا با کسب تجربه بیشتر خود را برای حضور موفق در مسابقات مقدماتی المپیک به تیم امید کمک کنند.
ضمن اینکه پس از پایان مسابقات قهرمانی جوانان آسیا در میانمار، برخی از بازیکنان آن تیم شانس حضور در تیم امید را بدست میآورند. همچنین ستارههایی همچون علیرضا رمضانی و ... هم با درخشش در لیگ فرصت اضافه شدن به تیم امید را بدست میآورند.
مسئولان فدراسیون فوتبال معتقد هستند، درنهایت در کنار استفاده از این بازیکنان و توجه به تواناییهای و تجربه کادرفنی تیم امید، باشگاهها هم باید در این زمان باقیمانده با تیم امید همکاری لازم را داشته باشند تا این تیم بتواند با برگزاری مناسب اردوها و دیدارهای تدارکاتی خود، پس از 40 سال با صعود به المپیک، به ناکامی بزرگ فوتبال ایران در این بخش پایان بخشد.