به گزارش خبرنگار مهر، هر ساله به مناسبت روز خبرنگار مراسمی برای گرامی داشت تلاش های اهالی رسانه توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان برگزار می شود. امسال نیز همانند سال های گذشته این مراسم در استان برگزار شد اما اجرا و برنامه ریزی متفاوت این برنامه توسط ارشاد گلستان اعتراضات فراوانی را به دنبال داشت. اعتراضاتی که بیشتر آن ها به دنبال سهمیه بندی رسانه ها و در نظر گرفتن حداقل تعداد نفرات برای خبرگزاری ها و نماینده استانی نشریات ملی آغاز شد. رسانه هایی که بیشتر بار تولید محتوا در استان گلستان را به دوش می کشند ولی خبرنگاران و عکاسان آن ها فرصتی برای حضور در مراسم روز خبرنگار نداشتند.
اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، بعنوان متولی بخش رسانه و به نوعی پدر معنوی اهالی رسانه در شرایطی جایی برای حضور خبرنگاران فعال در مراسم تجلیلش در نظر نگرفت که به گفته معاون آن، وظيفه ارشاد گلستان حمايت از مطبوعات محلي است و اگر خدماتی به رسانه هاي منطقه اي و خبرگزاري مي دهيم چيزي اضافه بر وظيفه عمل كرديم.
عمده گلايه خبرنگاران نه از باب تجليل و دعوت درمراسم كه از ناديده گرفته شدن آنها از سوي پدر معنوياش يعني اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي بود كه تاكنون هيچ پاسخ منطقي و شفافي از سوي اين دستگاه متولي براي رسانه هاي معترض داده نشده است.
در شرایطی که رسانه های استانی شرایط سخت مالی و کاری را سپری کردند و از سویی جامعه خبرنگاری هم از نظر کیفی و کمی افت شدیدی پیدا کرده است، این انتظار وجود داشت که اداره کل ارشاد گلستان با نگاهی ویژه تر برای اهالی رسانه برنامه ریزی کند تا علاوه بر حفظ شان خبرنگاران که همواره مورد تاکید استاندار گلستان بوده، به پویایی و جهش کیفی این مجموعه کمک شود.
از ارشاد به عنوان متولي خبرنگاران انتظار ويژه اي داشتيم
مسئول خبرگزاري فارس در استان گلستان، ضمن ابراز نارضايتي از برپايي مراسم روز خبرنگار امسال، گفت: هركسي براي بزرگداشت روز خبرنگار هر تلاشي كند قابل تقدير است و هر دستگاهي هم كه اقدام به برپايي بزرگداشت كرده از آنها قدرداني مي كنيم اما از ارشاد به عنوان متولي خبرنگاران انتظار ويژه اي داشتيم.
غلامرضا رجايي در گفتگو با خبرنگار مهر، با بيان اينكه انتظار ويژه، بيشتر از جنبه معنوي آن است، افزود: انتظار داشتيم كه با برگزاري مراسمي يادي از خبرنگار كرده و خسته نباشيد به اين قشر زحمتكش بگويند و از طرفي اغلب خبرنگاران هم علاقمندند كه از لحاظ معنوي حمایت شوند.
وي ادامه داد: مدير كل ارشاد اعلام كرده بود كه مراسم روز خبرنگار امسال متفاوت تر از سالهاي گذشته برگزار خواهد شد، با انتشاراين خبر يك بارقه اميدي در دل خبرنگاران ايجاد شد كه امسال چيزي متفاوت تر از سالهاي گذشته را شاهد خواهند بود.
رجايي اظهار كرد: همه منتظر بودن كه اين متفاوت بودن به چه شكلي است اما ظاهرا تفاوت برنامه امسال با سالهاي قبل توهيني بود كه معاون فرهنگي ارشاد به جامعه خبرنگاري كرد.
وي از عدم حضور خبرگزاری فارس گلستان در مراسم روز خبرنگارامسال خبر داد و گفت: از مدير ارشاد خواستم توهيني كه معاون ارشاد انجام داده را اصلاح كند در غير اين صورت ما واكنش نشان خواهيم داد، قرار گذاشت تا يك روز قبل از برگزاري مراسم ملاقاتي با ايشان داشته باشيم اما براي اين ملاقات هيچگاه تماسي با من گرفته نشد به همين دليل ما تصميم بر اين گرفتيم تا در مراسم حضور پيدا نكنيم.
عضو هيات رئيسه خانه مطبوعات استان با بيان اينكه معاون فرهنگي ارشاد در مصاحبه اي كه با خبرگزاري مهر داشت دو توهين به جامعه خبري كرده، افزود: اول اينكه ايشان به دورغ گفتند ما نشست با مديران خبرگزاري داشتيم كه با پرس وجويي كه كردم اين اتفاق نيافتاده بود.
وي ادامه داد: مورد دوم اينكه اعلام كرده بود مراسم روز خبرنگار در سالهاي گذشته به صورت فردي تصميم گيري مي شد اين درحالي كه من با سابقه كاري كه از سال 70 در حوزه خبر دارم هرساله به عنوان فعال رسانه اي در جلساتي كه براي روز خبرنگار برگزار مي شد دعوت مي شدم.
رجايي خواستار حفظ شان و منزلت خبرنگار شد و افزود: نيازي به در نظر گرفتن هديه در اين مراسم نبود برپايي يك برنامه ساده و خداقوت به خبرنگاران به بهترين نحو خستگي اصحاب قلم را برطرف مي كرد.
با تاخير در انتصاب مدير ارشاد، تاخیر یک ساله در تحقق شعارهای دولت در استان را شاهديم
رییس انجمن صنفی روزنامه نگاران استان گلستان در باره عملكرد اداره كل فرهنگ و ارشاد گلستان به خبرنگار مهر، گفت: متاسفانه به علت تغییر دیرهنگام مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان شاهد یک تاخیر یک ساله در تحقق شعارهای دولت در استان هستیم.
احمد راییجی افزود: امیدواریم مسئولان جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان با سرعت و جدیت بیشتری در مسیر تحقق شعارهای دولت یازدهم در استان گام بردارند.
رییس انجمن صنفی روزنامه نگاران استان گلستان حفظ کرامت و شخصیت اهالی رسانه و احترام به حقوق مطرح در قانون اساسی و سایر قوانین را مهمترین رکن در توجه به حقوق خبرنگاران خواند و گفت: متاسفانه هنوز برخی مسئولان گمان می کنند که وظیفه خبرنگاران فقط تعريف و تمجيد است و هرگاه خبرنگاری نقدی را منتشر کند مذاق آقایان تلخ می شود.
راییجی خاطرنشان کرد: برخی مسئولان فکر می کنند که خبرنگاران کارمندان روابط عمومی آنان هستند که باید این نگرش را اصلاح کنند. البته در این مسیر بخش کوچکی از همکاران مطبوعاتی ما هم مقصر هستند که این توقعات بیجا را بین مدیران موجب می شوند.
مدیران رسانه ها و خبرنگاران باید آستین همت بالا بزنند
وی با اشاره به مشکلات صنفی خبرنگاران استان گفت: ابتدا مدیران رسانه ها و خبرنگاران باید آستین همت بالا بزنند و مشکلات این صنف را برطرف کنند.
راییجی خاطرنشان کرد: معتقدم که ظرفیت های نهادهای صنفی مطبوعاتی برای رفع مشکلات بسیار بالاست ولی فقط باید جدی تر وارد عرصه شوند.
رییس انجمن صنفی روزنامه نگاران استان گلستان حل مشکلات بیمه تامین اجتماعی را مهمترین مشکل خبرنگاران برشمرد و ازمسئولان ارشاد و تامین اجتماعی خواست نسبت به تسهیل در این زمینه بیش از پیش تلاش کنند.
راییجی افزود: در سالهای گذشته شعارهای فراوانی برای رفع مشکل مسکن خبرنگاران از سوی مسئولان طرح شده که هیچکدام عملی نشده و ما انتظار داریم که مسئولان جدید در این خصوص هم با تعاونی مسکن روزنامه نگاران همکاری لازم را داشته باشند.
راییجی با تاکید بر همکاری بیشتر ارشاد و نهادهای صنفی با هم برای برون رفت از وضعیت فعلی مطبوعات و خبرنگاران افزود: تنها با همکاری نهادهای صنفی, مدیران مسئول و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی می توان برای این قشر زحمت کش گامهای اساسی برداشت.
رییس انجمن صنفی روزنامه نگاران استان گلستان با بیان اینکه در سالهای اخیر صنف خبرنگاران استان دچار آسیب های جدی شدند, تصریح کرد: متاسفانه مجموعه شرایط سیاسی و اقتصادی کشور موجب شده که خبرنگاران و رسانه های مکتوب بیشترین آسیب را ببینند که موجب خروج بخش مهمی از دوستان از این حرفه شده است.
احمد راییجی افزود: امروز شاهدیم که بسیاری از حرفه ای های مطبوعات و رسانه های استان یا سکوت کردند و یا اینکه شغل دیگری را انتخاب کردند که آسیب این مساله به مردم و توسعه استان می رسد.
به گفته وی, تا زمانیکه مطبوعاتی شاداب و نقاد در عرصه فعال نشود نمی توان چندان به اصلاح امور دلبست.
در چند سال اخير افرادي به اسم خبرنگار وارد عرصه كار خبر شدند
يكي از خبرنگاران باسابقه استان وجود افرادي به ظاهر خبرنگار را در عرصه رسانه يكي از مشكلات جدي اعلام كردو گفت: متاسفانه در چند سال اخير افرادي به اسم خبرنگار وارد عرصه كار خبر شدند كه دغدغه هاي يك خبرنگار را ندارند.
نغمه عقيلي با بيان اينكه اين مشكل در سراسر كشور وجود دارد، افزود: اين افراد در تمام استانها هستند در جلسات حضور پيدا مي كنند اهل قلم نيستند و براي كار خبرنگار مشكل ايجاد مي كنند به عنوان مثال در يك نشست مطبوعاتي كه خبرنگار توانسته مسئولي را به صورت مستقيم ببيند و سوالات خود را جويا شود عده زيادي در جلسه به اسم خبرنگار مي آيند و جلسه را مختل مي كنند واجازه نمي دهند تا خبرنگار به كار اصلي خود كه همان مطالبات مردمي است، بپردازد.
وي ادامه داد: برخي مواقع واكنش هايي از سوي اين افراد ديده مي شود كه شان خبرنگار با اين رفتار پايين مي آيد؛خوب است كه سازمان ها در اين راستا به نوعي قدم بردارند تا به آن دسته از افرادي كه به واقع خبرنگار هستند و دغدغه مشكلات مردم را دارند، فرصت بيشتري داده شود.
وي كه سالهاست در روزنامه ايران قلم مي زند يكي از راههاي رفع اين مشكل را ورود پيدا كردن دستگاههاي اجرايي استان به خصوص اداره كل فرهنگ و ارشاد، خانه مطبوعات و ساير اصناف مرتبط با خبرنگاران دانست و افزود: براي رفع اين مشكل ارشاد و يا خانه مطبوعات به تنهايي قادر به ساماندهي در اين بخش نيست.
اين فعال عرصه خبري يكي ديگر از مشكلات عمده رسانه هاي استان را مشكلات اقتصادي اعلام كرد و گفت: بسياري از خبرنگاران اهل قلم استان به دليل مشكلات اقتصادي و نبود درآمد كافي با توجه به تمام تلاشي كه براي توسعه وبهبوداستان كردند، به ناچار از جرگه كارخبر خارج شدند.
نغمه عقيلي تصريح كرد: نياز است كمك مالي ارشاد به رسانه اي كه درست و حرفه و با كيفيت بالاي توليد كار مي كند، باشد تا آن دسته از نشرياتي كه كار حرفه اي انجام نمي دهند و به صرف چاپ آگهي منتشر مي شوند نيز به تكاپو بيافتند.
به گفته اين خبرنگار باسابقه، حمايت مالي با توجه به كيفيت كار توليدي ازهر رسانه بهترين و عادلانه ترين نحوه توضيح كمك هاي مالي از سوي ارشاد است.
حمايت از سوي ارشاد گلستان انجام شده اما كافي نيست
در ادامه رئيس خانه مطبوعات استان گلستان حامي اصلي رسانه هاي نوشتاري و سايت هاي خبري را وزارت ارشاد دانست و به مهر گفت: در استانها رسانه و خبرنگاران از سوي اداره كل فرهنگ و ارشاد هر استان حمايت مي شوند.
علي منصوري رضي با بيان اينكه تاكنون حمايت از سوي ارشاد گلستان انجام شده اما كافي نيست، افزود: حمايت ارشاد از خبرنگار و رسانه هاي استان به اعتقادم در سه بخش مي تواند اتفاق بيافتد؛ بخش اول ارتقاي كيفي حرفه خبرنگاري است كه برای بالا بردن سطح فرهنگ جامعه تاثيرگذار است.
مدير مسئول هفته نامه گلستان مهر، با اعلام اينكه كمك مادي به رسانه هاي گلستان دومين حمايت ارشاد مي تواند باشد، گفت: استان به لحاظ اقتصادي با مشكل مواجه است به همين دليل حمايت مالي ارشاد مي تواند در رشد و پيشرفت رسانه ها تاثيرگذار باشد.
رئيس خانه مطبوعات گلستان تشكيل صنف هايي از رسانه ها را يكي از عوامل حمايت از خبرنگاران دانست و اظهار كرد: صنف خانه مطبوعات قانوني است، دردو سال گذشته تشكل شده و به ثبت رسيد. در ساير صنف ها ثبت قانوني اتفاق نيافتاده به اعتقادم ساير صنف ها را مدير كل بايد تشكيل دهد.
منصوري ضمن يادآوري اين نكته كه ممكن است برخي از صنف ها در دهه 80 تشكيل شده باشد، گفت: اولين گامي كه مدير ارشاد مي تواند بردارد تشكيل صنف ها با يك نگاه همه جانبه است نه يك نگاه يك سو نگرانه ؛ ضرورت دارد كه نگاه ارشاد نگاه جمعي باشد نه حزبي تا بتواند كمك لازم را به جامعه رسانه داشته باشد.
مدير مسئول هفته نامه گلستان مهر، در توضيح حمايت هاي خانه مطبوعات و ساير تشكل ها، گفت: اين صنف ها مي توانند كمك هاي رفاهي، مسكن، بيمه را انجام دهند همچنين در بحث آموزش مي توانند قدم هاي بلندي را بردارند.
وي با بيان اينكه بخش هاي مختلفي از آموزش اتفاق افتاده اما وحدت رويه كلي صورت نگرفته، افزود: آموزش ها با اين شرايط نتوانسته آن نتيجه دقيق را حاصل كند به دليل اينكه خانه مطبوعات، ارشاد به صورت جداگانه كلاس هاي آموزشي برگزار كرد.
به گفته رئيس خانه مطبوعات گلستان، بهتر است تمام موارد تجميع شود و با يك برنامه مدون مشخص شود كه خبرنگاران در چه سطحي آموزش ديده اند تا آنهايي كه آموزش ابتدايي را ديدند دوباره همين دوره را نگذرانند.