به گزارش خبرنگار مهر، موج در خواست برای برگزاری کنسرت های پیاپی شاید از اواخر سال گذشته و روزهای ابتدایی سال جدید در کرمانشاه به شکلی باور نکردنی بالا گرفت.
اظهارات یکی از مسئولین حوزه موسیقی مبنی بر برگزاری هر هفته یک کنسرت در کرمانشاه نیز از مواردی بود که نشان می داد در خواست ها برای برگزاری چنین برنامه هایی زیاد شده است.
برگزاری چندین کنسرت موسیقی ظرف چند ماه در کرمانشاه پدیده ای بود که تقریبا می توان آن را بی سابقه خواند. تردد هوایی و زمینی خواننده هایی که دست مزد های میلیونی می گیرند و البته سودهای میلیونی هم نسیب برگزار کننده آن می کنند.
تردیدی نیست که برگزاری هدفمند، با تعداد مشخص و سازماندهی شده برنامه های موسیقی منطبق با ذائقه فاخر پسند ایرانی در ایجاد فضایی برای آرامش روانی و شادابی فکری جامعه موثر است اما در شرایطی که سودجویی از یک کار هنری هدف اول می شود تجربه ای ناموفق مثل کرمانشاه رقم خواهد خورد.
در این میان اما عملکرد اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در مدیریت شرایط بعد از فضایی که ایجاد شده بود را می توان مثبت ارزیابی کرد. نشست چند ساعته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی با نماینده خبرگزاری مهر در استان کرمانشاه و واکاوی ابعاد مختلف فضایی که به وجود آمده بود نمونه ای از این موضوع است.
توجه به موسیقی فاخر ایرانی یک ابزار برای مقابله با ضد فرهنگ های غربی است
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه در این نشست با اشاره به ضرورت عملکرد صحیح و ظریف در حوزه فرهنگ مخصوصا موسیقی اظهار داشت: در شرایطی که هجمه فرهنگی دشمن از هزاران کانال تلویزیونی و رادیویی با شدت خاصی دنبال می شود وظیفه ما چنگ زدن به دامان تولیدات فاخر و غنی بر اساس داشته های اصیل ایرانی اسلامی است.
ابراهیم رحیمی زنگنه اظهار داشت: یکی از ابزارهایی که می تواند به عنوان یک هنر با ظرفیت های بالا در خدمت اشاعه این فرهنگ و مقابله با تهاجم فرهگی قرار گیرد موسیقی فاخر است که البته در کارزار مقابله با تهاجم فرهنگی قطعا اولویت اول نیست اما به هر حال از ابزار های موثر است.
وی ادامه داد: موسیقی باید بستر و ابزاری باشد برای آنچه که آن را فرهنگ اصیل می دانیم. کما اینکه در بسیاری از موضوعات مختلف مانند موسیقی دفاع مقدس، موسیقی مقاومت آثار بسیار عمیق و خاطره انگیزی وجود دارد که هر گاه از هر رسانه و یا تریبونی به آن پرداخته شود جریان ساز است.
ارشاد یک ریال برای برگزاری کنسرت هزینه نکرده است
این مسئول فرهنگی با اشاره به انتقاداتی که در حوزه برگزاری کنسرت های موسیقی در کرمانشاه شنیده می شود، اظهار داشت: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی بر اساس شاخص هایی که در رابطه با اعطای مجوز دارد عمل کرده است اما هیچ نقش دیگری در برنامه ریزی و یا اجرای این کنسرت ها نداشته است.
وی گفت: از بودجه 800 میلیون ریالی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی بالغ بر 600 میلیون ریال برای فعالیت های قرآنی و مسجد محور هزینه شده به گونه ایی که بیش از 42 محفل انس با قرآن را داشتیم این در حالی است که حتی یک ریال بودجه برای موسیقی یا کنسرت ها هزینه نشده است.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کرمانشاه با اشاره به چند بعدی بودن وظیفه فرهنگ و ارشاد و شرایط ویژه امروز اظهار داشت: در این راستا در خواست های متعددی برای برگزاری برنامه های موسیقی محور و کنسرت ها داشتیم که از ابتدای سال تا کنون مجوز برگزاری 7 کنسرت موسیقی صادر شده است.
وی افزود در میان این برنامه ها تنها 2 مورد از مجوزها مربوط به موسیقی پاپ بوده است که فارغ از برخی نگرانی ها که از روی دغدغه و فرهنگ دوستی اظهار می شود می توان بقیه موارد را انقاداتی ناشی از بزرگنمایی ها عنوان کرد.
ارشاد از برگزاری کنسرتها منفعت مالی ندارد
رحیمی زنگنه درخواست ها را برای برگزاری کنسرت های موسیقی زیاد عنوان کرد و گفت: این موضوع که برگزاری این کنسرتها برای برگزار کننده آن می تواند سود آور باشد وجود دارد اما اداره کل ارشاد به هیچ وجه در برگزاری ها ذینفع نیست.
وی افزود: در مدیریت و برنامه ریزی برای مسائل فرهنگی اینگونه نیست که فقط و تنها به این دلیل که ارشاد مجوز را صادر می کند، هجمه ها را متوجه این مجموعه کرد، بسیاری از دستگاه های فرهنگی دیگر در استان باید در مدیریت و همفکری برای تبدیل یک تجربه خام به راهکار صحیح کمک کنند.
به گزارش خبرنگار مهر، برگزاری برنامه های مربوط به موسیقی و کنسرت ها در صورتی که ذائقه مردم کرمانشاه، نیاز روز، دغدغه های فرهنگی و البته زیرساخت های برگزاری آنها مهیا شده باشد و کار به دست کاردان سپرده شود قطعا موضوعی نیست که مورد مخالفت قرار گیرد.
اما با کمال تأسف دیده می شود که افرادی که سررشته چندانی از این موسیقی و هنر نداشته اند با تبدیل شدن به یک واسطه برای فراهم کردن زمینه حضور خواننده های مختلف به برخی نیاز های کاذب دامن می زنند و تنها سودجویی را هدف شمار یک خود قرار می دهند.
به عنوان مثال تبلیغات کاذب زیاد برای برگزاری یک کنسرت پاپ در مقابل یک سکوت معنا دار برای برگزاری کنسرت یک خواننده محبوب موسیقی عرفانی باعث می شود که در فضای عمومی استقبال از موسیقی سنتی کمتر شده و حتی به تعطیلی برخی سانس ها بیانجامد. این در حالی است که در صورت یک تبلیغات معمولی و انجام یک سوم پشتیبانی های کاذب از کنسرت های دیگر، برنامه موسیقی عای عرفانی و سنتی مثل همیشه مورد استقبال واقع می شود.
تعدیل اجرای موسیقی های پاپ در کرمانشاه و اعتراض واسطه ها
حتی برنامه تعدیل تعداد موسیقی های پاپ در برابر موسیقی اصیل ایرانی هم باعث می شود که صدای برخی واسطه های سود جو بلند شود و نسبت به این موضوع که در واقع نوعی حمایت از هنر ایرانی و فاخر است اعتراضات را آغاز کنند در حالی که بسیاری از اقشار هنری و فرهنگی از این اقدام استقبال کرده اند.
در رابطه با تعدیل برگزاری برنامه های موسیقی پاپ در کرمانشاه یکی از فعالان فرهنگی، روزنامه نگار و کارشناس ارشد رسانه و ارتباطات در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: گرچه هر محدودیت ناگهانی در این حوزه می تواند قابل نقد باشد اما تردیدی نیست که بر یک آغاز بی برنامه و بدون پیشنه هم نقد بیشتری وارد است.
لایه های اصلی برگزاری کنسرت ها اهداف مالی است
حامد پورجعفری اظهار داشت: پس از سالها که در کرمانشاه شاهد برگزاری کنسرت های موسیقی نبودیم به یکباره بدون توجه به اینکه چه کسی و برای چه مخاطبی می خواند کنسرتهای متعددی مجوز گرفت و اجرا شد که در لایه های زیرین کاملا احساس می شد که به جای دغدغه فرهنگی اهداف مالی مطرح است.
وی افزود: باید این سوال را پرسید وقتی دوستان ادعا می کنند برگزاری کنسرت های پاپ موجب ایجاد یک فضای شاد برای اقشار جامعه می شود تا کنون اندیشیده اند که چند درصد از این اقشار توانایی خرید بلیط های 70 هزار تومانی موسیقی پاپ را دارد؟ پاسخ این سوال روشن است و باید گفت که این دست موسیقی ها بیشتر به درد قشر مرفه جامعه می خورد.
این فعال فرهنگی تصریح کرد: برخی هم با مطالبه برگزاری متعدد کنسرت های پاپ ادعا می کنند که این رویه باعث تولید فرهنگ می شود. این نکته قابل بحث است که این دوستان با برگزاری کنسرت های دو ساعته و در چند سانس چه فرهنگی را می خواهند تولید کنند؟
نظارت بر قیمت بلیط ها ضروری است
پروجعفری با اشاره به عدم نظارت بر قیمت بلیط های کنسرت ها در کرمانشاه اظهار داشت: این روشن است که باید قیمت گذاری بلیط ها بر اساس یک شاخص و مبنای مشخص باشد موضوعی که کاملا پیش پا افتاده است اما رعایت نمی شود. من با تجربه ای که در این زمینه دارم عرض می کنم که در گران ترین حالت موسیقی ها یک خواننده با گروهش 18 میلیون تومان هزینه دارد. هزینه های جانبی مثل هتل و بلیط هواپیما هم با اسپانسر های مالی و تبلیغاتی قابل جبران است.
وی ادامه داد: در یک حالت خوب از برگزاری یک کنسرت سودی حدود 20 میلیون تومان در یک سانس متصور است. آیا نباید این کار سود آور یک قاعده و حساب و کتابی داشته باشد؟ کدام فعالیت اقتصادی چنین سودآوری دارد. اگر واقعا آقایان دغدغه فرهنگی دارند اعلام می کردند که ما به جای 20 میلیون 5 میلیون سود را برمی داریم و مابقی را به صورت یارنه به اقشار مختلف برای دیدن این برنامه های فرهنگی اختصاص می دهیم. کاری که می شد با همکاری دانشگاه ها، بهزیستی و... انجام داد.
این روزنامه نگار خاطر نشان کرد: اگر حقیقتا قصد برخی از آقایان فرهنگ سازی است چرا برای اقشار کم درآمدی که اهل فرهنگ هستند سهمیه و جایگاهی را برای حضور در این برنامه های فرهنگی در نظر نگرفتند؟ ورود خبرنگاران که در بسیاری از این برنامه ها باید جایگاه ویژه داشته باشند ممنوع بود.
پورجعفری گفت: در کار اقتصادی سودآوری و درآمد زایی هیچ اشکالی ندارد و خوب هم هست اما من خواهش می کنم در این مسیر صداقت داشته باشیم و در پوستین دغدغه های فرهنگی برای سود خود به میدان نیاییم.
وی در پایان پیشنهاد تشکیل یک صندوق ذخیره عایدات فرهنگی را ارائه کرد و گفت: بهتر است از برنامه هایی مثل موسیقی پاپ که این سطح از سودآوری را دارند و با قشر مرفه جامعه در ارتباط هستند درصدی از درآمد ها صرف اقدامات اثر گذار فرهنگی مثل حمایت از موسیقی اصیل شود و یا با تشکیل خانه های فرهنگ در مناطق حاشیه ای و کم درآمد شهر فرصتی برای علاقمندان فراهم شود تا در عرصه های مختلف فرهنگی فعالیت کنند.
به نظر می رسد موج برگزاری بی رویه کنسرتها بدون توجه به نیاز جامعه و مخاطب در کرمانشاه یک تجربه ناموفق بود که به هر حال گذشت اما واقعیت این است که برای پاسخ دادن به نیاز های جامعه هم باید دغدغه فرهنگی داشت و هم این نیاز ها را به خوبی شناخت.