به گزارش خبرنگار مهر، استان های شمالی کشور از جمله گلستان به دلیل سرسبزی ظاهری طی سال های ابتدای انقلاب طبق مصوبه دولت از رشد صنعتی محروم شدند و این مهم دلیلی شد تا با دلار ارزان قیمت آن زمان، صنعت در استان های به ظاهر خشک و کویری رشد جهشی پیدا کرد و گلستان به دلیل یک مصوبه غیر کارشناسی و اصولی از این مهم محروم ماند. هم اکنون می بینیم چیزی به نام صنعت آن گونه که در استان های صنعتی کشور مشاهده می کنیم در گلستان محلی از اعراب ندارد!
در دولت های نهم و دهم مقرر شد موانع توسعه استان گلستان برداشته شود و محور صنعت دومین محور پیشرفت این استان قرار گیرد اما علیرغم برخی تلاش ها و رفع برخی موانع گلستان همچنان در رتبه 28 صنعت کشور قرار دارد و صنایع این استان چون چون اکثرا صنایع کوچک و متوسط هستند نتوانسته اند نقش خود را به طور شایسته در اقتصاد این استان ایفا کنند .
از طرفی استان گلستان همواره به عنوان قطب کشاورزی کشور مطرح بود و به دلیل کشاورزی بودن این استان و تامین کننده محصولات استراتژیک کشور کمتر صنعت آن مورد توجه بود اما صنایع تبدیلی این استان که در کنار کشاورزی بودن استان می توانست بسیار توسعه یابد که به دلیل فراهم نبودن بستر توسعه صنعتی این استان نتوانست رشد مناسبی داشته باشد. هم اکنون با وجود این که 50 درصد صنایع استان صنایع تبدیلی هستند اما نمی توانند نقش پررنگی در اقتصاد استان داشته باشند چون صنایع کوچکی هستند.
بهره بالای بانکی کمر تولید را شکسته است
مدیرعامل گروه صنعتی نسیم گلستان در گفتگو با مهر گفت: یکی از مهم ترین مشکلات ما این است که هنوز در کشور ما نگاه به تولید و صنعت عوض نشده است و نگاه به تولید هنوز سیاسی است . تا نگاه مسئولین به تولید عوض نشود نمی توان به حمایت از تولید امیدوار بود.
محمد کرد افشار با بیان این که بزرگترین پشتیبان تولید در دنیا بانک ها هستند گفت بهره بانکی امروز به 21 تا 27 درصد رسیده است و این بهره بالا کمر تولید را شکسته است.
این تولید کننده که در سال 91 نیز جزو تولید کنندگان نمونه استان معرفی شده بود در ادامه بیان کرد: تولید در این سال ها نه تنها حمایت نشده است بلکه وضعیت هر روز بدتر می شود . امسال 25 درصد حقوق کارگری افزایش یافته است که البته حق کارگر است و 25 درصد تامین اجتماعی به بیمه اضافه کرده است و افزایش 30 درصدی را نیز در بحث هزینه های انرژی داشتیم ، 25 درصد نیز هزینه های ترابری و حمل و نقل افزایش داشته است، که همه این ها موجب می شود نتوانیم به توسعه امیدوار باشیم و تولید روز به روز برای تولید کننده سخت تر شود.
کردافشار در ادامه با بیان این که اقتصاد مانند حلقه های یک زنجیر است گفت: برداشتن یارانه ها از صنعت به صورت یک باره و افزایش 30 درصدی پول برق و گاز فشار زیادی به صنعت وارد کرده است و حداقل امسال نیز در بحث یارانه باید به واحدهای صنعتی تنفس داده می شد.
ضرورت تدوین سند جامع برای صنعت گلستان
یک کارشناس صنعتی در خصوص مشکلات این صنعت در استان گفت: بخش صنعت، معدن و تجارت با توجه به سهم حدود 40 درصدی از تولید ناخالص داخلی مهم ترین بخش اقتصادی كشور است كه تعامل زیادی با سایر بخش های جامعه دارد ، لذا تدوین یک سند جامع راهبردی برای مشخص كردن مسیر توسعه این بخش یک ضرورت اجتناب ناپذیر است .
محمد اخوان اظهار کرد: پرداخت نشدن جوایز صادراتی، ارائه تسهیلات بانکی با سود بسیار بالا ، افزایش هزینه های تولید ودر پی آن افزایش نیافتن قیمت محصولات تولیدی و اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها از جمله مهم ترین مشکلاتی است که صنایع گلستان در حال حاضر با آن دست و پنجه نرم می کنند.
وی تصریح کرد: از اين رو به نظر می رسد بايد سیاستگذاری های استانی به نحوی مدیریت شود که محیط کسب و کار استان دارای جذابیتهای اختصاصی برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی گردیده و زمینه رشد سریع این بخش فراهم شود.
استان در حوزه اشتغال صنعتی بسیار ضعیف است
استاندار گلستان نیز در گفتگو با مهر اظهار کرد: در حوزه اشتغال صنعتی در استان ضعیف هستیم و در اشتغال 100 نفر به بالا ظرفیت بنگاه های صنعتی ما سه و چهار دهم درصد است.
صادقلو افزود: در اشتغال 49 نفر به بالا در صنایع استان ظرفیت اشتغال بخش صنعت ما 5 درصد است و تقریبا اکثر کارخانجات ما در استان با نیمی از ظرفیت خود مشغول فعالیت هستند!
از سویی استان گلستان علیرغم پتانسیل بالا ، دارای رتبه صنعتی مناسبی در کشور نبوده و برای دستیابی به رشد مناسب دراین زمینه نیازمند رویکرد جهادی در تمامی حوزه های مرتبط بخش دولتی و خصوصی است.
کوچک بودن صنایع از مشکلات صنعت گلستان است
رییس سازمان صنعت ، معدن و تجارت گلستان در خصوص وضعیت صنعت استان گفت: از مهم ترین مشکلات صنعت استان ما کوچک بودن صنایع است و ما در استان یه دنبال ایجاد صنایع بزرگ هستیم که بتواند ارزش افزوده بیشتری برای استان ایجاد کند.
حسینقلی قوانلو برنامه های بلند مدت برای حل مشکل صنعت استان را احداث صنایع بزرگ در استان ذکر کرد و افزود: احداث صنایع بالادست و پایین دست پتروشیمی از اقداماتی است که در نظر داریم در استان صورت گیرد و قابلیت هایی که استان در ایجاد یک شهرک پتروشیمی دارد را گسترش دهیم .
ایجاد صنایع بزرگ ارزش افزوده استان را افزایش می دهد
وی احداث صنایعی مانند فولاد در قسمت تولید شمش و مواد اولیه فولاد را در استان گامی مهم در جهت ارتقاء صنعت استان ذکر و افزود: با ایجاد این صنایع بزرگ ما می توانیم ارزش افزوده صنعت را در استان ارتقا دهیم .
این مدیر بخش صنعت استان، تحقق رشد اقتصادی و توسعه سرمایه گذاری و اشتغال صنعتی و معدنی استان با تاکید برحفظ محیط زیست و توسعه پایدار از طریق بسیج کلیه امکانات و منابع در دسترس ، توسعه صادرات کالا و خدمات و مدیریت واردات ، بهبود محیط کسب و کار و روان سازی فعالیتهای اقتصادی در بخش های صنعت، معدن و تجارت استان را جمله مهمترین اهداف توسعه صنعت ، معدن و تجارت استان برای تدوین سند جامع راهبردی این بخش عنوان کرد.
جهش 100 درصدی در صادرات غیر نفتی با فعال شدن سوهاپ نفتی بندر خواجه نفس
قوانلو اظهار امیدواری کرد امسال بتوانیم در بخش تجارت خارجی نیز جهش زیادی را داشته باشیم و این محقق نمی شود مگر این که زیرساخت ها را در بخش حمل و نقل و دیگر بخش ها در استان گسترش دهیم.
وی تصریح کرد: امسال خط آهن ما به آسیای میانه متصل می شود و تا پایان امسال در بندر خواجه نفس حداقل یک سوهاپ نفتی فعال می شود و اگر این امر محقق شود 100 درصد امسال در صادرات غیر نفتی در استان جهش خواهیم داشت.
قوانلو بیان کرد: یک فوریت لایحه خروج از رکود در مجلس مصوب شده است که در صورت تصویب کامل این لایحه مفاد آن ابلاغ و در دستور کار دولت قرر می گیرد و این لایحه دارای 42 ماده و 7 تبصره است که در صورت تصویب این لایحه می توان به رشد تولید در کشور با اجرای مفاد این بسته حمایتی امیدوار بود.
-----------------------------------
گزارش از زهرا خورشیدکلائی