حجت الاسلام والمسلمین محمد محسن سادات فخر در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن تبریک سالروز میلاد امام رضا(ع) بیان کرد: حضرت ثامن الحجج(ع) در 11 ذی القعده سال 148 هجری در مدینه دیده به جهان گشودند که در 25 شوال همان سال جد بزرگوارشان امام صادق(ع) به شهادت رسیدند.
وی اظهار داشت: ایشان از سال 183 هجری که به امامت رسیدند و تا سال 203 در ولی امر شیعیان و امت عصر خود بودند که دوره امامت ایشان معاصر با سه خلیفه عباسی، هارون الرشید، محمد امین و مامون شد.
این پژوهشگر علوم و معارف قرآنی تاکید کرد: برجستگی علمی آن حضرت ایشان را ملقب به عالم آل محمد(ص) کرد که لقبی بسیار شگفت است که این لقب را پیش از آن درخور امام صادق(ع) میدانستند.
حجت الاسلام سادات فخر عنوان کرد: پس از امیرالمومنین(ع) ایشان دومین امام با نام علی بودند که نامی در خور و شأن ایشان است و محبان بسیاری دارند.
وی تصریح کرد: گرایش حب و علاقه و محبت و پیروی و الگوگیری از امامان دو شاخصهای است که ریشه در قرآن و وحی دارد و از جانب خداوند در وجود شیعیان و مسلمین قرار گرفته است.
عضو شورای علمی مرکز فرهنگ و معارف قرآن پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با شاره به گرایش نخست اظهار داشت: خداوند در آیه 23 سوره شورا به پیامبر(ص) میفرماید که به مردم بگو در قبال خدماتم چیزی جز محبت و علاقه شما به اهل بیتم نمیخواهم و این پاداش رسالت اعلام شده که براساس این آیه گرایش به حب و محبت به اهل بیت در انسان ریشه گرفته است.
هرکس با داشتن علاقه به اهل بیت(ع) بمیرد مرگ او شهادت گونه است
حجت الاسلام سادات فخر عنوان داشت: مفسران اهل سنت و مجموع مفسران شیعه محبت را از امامان شیعه دانستند و قرب را به خاندان پیامبر تفسیر کرده و ذکر کردند هرکس با داشتن علاقه به اهل بیت(ع) بمیرد مرگ او شهادت گونه است.
وی تأکید کرد: گرایش دوم یعنی پیروی و الگو گیری کامل شده گرایش اول است که محبت توام با تعامل است یعنی علاقه و عمل.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: آنچه اینجا مطرح است این است که آیا تفکیکی میان محبت قلبی و لفظی هست یا خیر؟ که باید گفت خداوند به این سئوال در آیه 31 سوره شورا پاسخ داده و میفرماید اگر خدا را دوست دارید سنت پیامبر را پیروی و محبت ایشان را درنظر داشته باشید.
وی بیان کرد: محبت خداوند 2 جانبه بوده میان محب و محبوب که هرچه رتبه محبوب بالاتر باشد تلاش محب نیز باید بیشتر شود تا نظر او را جلب کند.
حجت الاسلام سادات فخر ادامه داد: محبت باید پیروی از پیامبر و سنت و عمل به دستوراتش را به همراه داشته باشد و رابطه سنت نبوی با اظهارات افراد و اشخاص دارد و زمانی اظهار محبت نتیجه دارد که در عمل نمایان شود.
این پژهشگر علوم قرآنی گفت: در روایتی از امام رضا(ع) نقل شده که ما محبان زیادی داریم ولی شیعیان ما کم هستند؛ زیباییهای شخصیت امام بسیار است و آنچه باعث علاقمندی میشود زیاد است ولی در مقام عمل صفات کمال، راستیها و محبت و رافت و دوستی به همنوع و دیگر مخلوقات در وجود تمام انسانها کم است.
وی تصریح کرد: امام به این دلیل این جمله را عرض کردند چرا که ارادتمند به ایشان زیاد است و پیرو واقعی که به دستورات و راهکارهای ایشان عمل کند کم است.