پنجاه‌ و یکمین جشنواره منطقه‌ای سینمای جوان «تیژ» با نمایش فیلم مستندی از زندگی محمدرضا شفیعی‌کدکنی از تاریخ 22 تا 25 شهریورماه در زادگاه این شاعر معاصر در تربت حیدریه برگزار می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، رضا حسن‌زاده دبیر پنجاه‌ و‌ یکمین جشنواره منطقه‌ای سینمای جوان «تیژ» - تربت حیدریه در توضیح جزئیات برگزاری این جشنواره گفت: تربت حیدریه یکی از قدیمی ترین شهرهای استان خراسان است و نام خود را از قطب‌الدین حیدر شاعر قرن 6 هجری که در این شهر دفن شده، گرفته است. البته تربت حیدریه مفاخر دیگری چون ابوسعید ابوالخیر، عطار و ابوالقاسم بورکانی نیز دارد.

وی با اشاره به نامگذاری «تیژ» برای پنجاه‌ و‌ یکمین جشنواره منطقه‌ای سینمای جوان گفت: واژه «تیژ» برگرفته از محصول ملی این منطقه یعنی زعفران است. تربت حیدریه امروزه بزرگترین تولیدکننده زعفران در جهان محسوب می شود حال اینکه «تیژ» به زبان محلی یعنی زعفران.

حسن زاده افزود: زمانی که زعفران قرمزی خود را نشان می دهد کشاورزان به اصطلاح می‌گویند که زعفران تیژ زده است به همین دلیل تصمیم گرفتیم با توجه به موقعیت جغرافیایی برگزاری این جشنواره نام این جشنواره را تیژ بگذاریم.

دبیر پنجاه‌ و‌ یکمین جشنواره منطقه‌ای سینمای جوان متذکر شد: متاسفانه امروزه جوانان همشهری من در تربت حیدریه هیچ سینمایی برای فیلم دیدن ندارند. در واقع تنها سینمای تربت حیدریه 9 سال پیش به دلایل متعددی مانند نا امنی‌های موجود تخریب شد و متاسفانه از زمان تخریب تنها سینمای این شهر، هیچ سالن سینمایی ساخته نشده است.

وی درباره آثار ارائه شده به جشنواره «تیژ» گفت: یک‌ هزار و 786 اثر در حوزه های مختلف همچون فیلمنامه، عکس و فیلم به دبیرخانه جشنواره ارسال شدند که در بخش فیلم 451 اثر ارسال شده داشتیم. از این تعداد 261 اثر در حوزه فیلم کوتاه داستانی، 106 اثر در حوزه مستند، 54 فیلم در حوزه سینمای تجربی و 27 اثر در حوزه پویانمایی مورد ارزیابی قرار گرفتند که در مجموع 29 فیلم از فیلمسازان تربت حیدریه به جشنواره معرفی شده است.

حسن زاده با بیان اینکه از استان های آذربایجان شرقی، ایلام، گلستان، بوشهر، تهران، سیستان و بلوچستان و خراسان رضوی برای حضور در این جشنواره اثر فرستاده‌‌اند، ادمه داد: در حوزه عکس 1008 اثر داشتیم که از این میان997 تک عکس شرکت کردند. در حوزه فیلمنامه 245 اثر مورد ارزیابی قرار گرفتند که از این تعداد 224 اثر در حوزه فیلمنامه های آزاد با موضوعات آزاد و 23 اثر در بخش اقتباسی توسط هیات انتخاب مورد بررسی قرار گرفتند.

مدیر پنجاه‌ و‌ یکمین جشنواره منطقه ای سینمای جوان با اشاره به این مطلب که مردم تربت حیدریه همکاری های لازم را با ستاد برگزاری جشنواره انجام دادند، بیان کرد: مردم تربت حیدریه زمانی که متوجه برگزاری این جشنواره در شهر خود شدند، به اشکال مختلف علاقه‌مندی خود به میزبانی مهمانان این رویداد سینمایی را نشان دادند. به عنوان مثال تربت حیدریه هتل ندارد، اما افراد علاقه مندی وجود دارند که خانه های خود را برای پذیرایی مهمانان در اختیار ستاد جشنواره قرار دادند و همین مهمان نوازی نشانه علاقه مندی حمایت و همکاری مردم تربت حیدریه با ستاد برگزاری جشنواره است.

حبیب ایل بیگی رئیس پنجاه‌ و‌ یکمین جشنواره منطقه ای سینمای جوان «تیژ» - تربت حیدریه نیز در ادامه صحبت‌های حسن زاده گفت: جشنواره منطقه ای فرصت مناسبی برای گردهمایی فیلمسازان جوان است تا در سایه جشنواره‌هایی از این قبیل، به تبادل نظر با یکدیگر در حوزه های فیلم، فیلمنامه و عکس بپردازند.

وی با اشاره به برگزاری کارگاه‌های آموزشی در این دوره از جشنواره «تیژ»، ادامه داد: قرار است در نخستین کارگاه این جشنواره احمد الستی در یک کارگاه یک روزه، بحث سینمای تجربی و تجربه گرایی در حوزه فیلم کوتاه را مطرح کند. همچنین در حوزه عکس علی فریدونی از عکاسان دوران دفاع مقدس نیز درباره عکاسی جنگ، کارگاه برگزار می کند.

ایل بیگی با اشاره به نمایش فیلمی درباره محمدرضا شفیعی کدکنی شاعر معاصر ایران، گفت: استاد شفیعی کدکنی در تربت حیدریه و در روستای کدکن به دنیا آمده و قرار است به یمن این تولد ارزنده در مراسم افتتاحیه جشنواره، مستند این شاعر نمایش داده شود. این فیلم مستند شفیعی کدکنی توسط سیدجواد میرهاشمی ساخته شده است. یکی دیگر از برنامه های مهم این جشنواره ادای احترام به شهدای تربت حیدریه در گلزار شهدای این شهر است. به این معنا که قبل از افتتاح جشنواره، در صبح روز شنبه 22 شهریورماه با مسئولان تربت حیدریه به گلزار شهدا خواهیم رفت.

وی در پایان با اشاره به برگزاری بزرگداشت ابراهیم اصغرزاده مستندساز در این دوره از جشنواره «تیژ» گفت: ابراهیم اصغرزاده از مستندسازان مطرح سینمای ایران است که در خراسان متولد شد و متاسفانه در یک سانحه هوایی از دنیا رفت. این مستندساز، فیلم های قابل توجهی در طول حیات خود ساخته که قرار است در این دوره از جشنواره ضمن نمایش مستندهای این فیلمساز، مراسم گرامیداشت یاد و خاطر او را نیز به جا آوریم. «سکوت طولانی»، «وقایع‌نگاری یک فیلمنامه ناتمام» و «ابراهیم در آتش» از جمله آثار ابراهیم اصغرزاده است که در این جشنواره به نمایش درخواهند آمد.