به گزارش خبرنگار مهر، ماهنامه فرهنگی، اجتماعی «آزما» در جدیدترین شماره خود به مفهوم و تعریف ادبیات در قالب پروندهای با عنوان «ادبیات چیست؟» پرداخته و آورده است: «این پرسش میتواند پاسخی سهل و در عین حال ممتنع داشته باشد. معمولاً سادهترین پاسخی که میتوان شنید این است «ادبیات، ادبیات است و بعد در توضیح خواهند گفت: شعر و قصه و داستان. اما این پاسخ، پاسخ روشنی نیست و نه تنها تعریفی از ادبیات به دست نمیدهد بلکه پرسشهای دیگری را فراروی ذهن قرار میدهد که پاسخ دادن به هر یک از آنها هم به همان اندازه دشوار است که پاسخ دادن به پرسش اصلی شعر چیست؟ داستان چیست؟ و چه وجه تشابهی میان آنها وجود دارد که اجازه میدهد آنها را در یک قالب کلیتر به نام ادبیات قرار دهیم؟ آیا ادبیات فقط شعر و داستان است در این صورت، تکلیف بسیاری از متون کلاسیک ادبی که نه شعر است و نه داستان چه میشود؟
در پرونده «ادبیات چیست؟» این نشریه، با ابوالحسن نجفی، عبدالله کوثری، جواد مجابی، عبدالحسین فرزاد، جمال میرصادقی، ابوتراب خسروی، غلامرضا امامی، عبدالحسین فرزاد و... گفتگو شده است. به گفته مجابی، ادبیات به سمت روحیه دموکراسی میرود. چرا که شعر محصول تک صدایی است و در آن نوعی استبداد هست اما رمان چندصدایی است و دموکراسی در آن به چشم میخورد و حتی نمایشنامه از آن جلوتر میرود.
به گفته این شاعر و پژوهشگر ادبی، روشنفکر باید نقد کند اما این نقد باید خردورزانه باشد نه احساسی. باید دائمی باشد نه موقتی و این نقد دائمی خردورزانه باید درباره وضعیت بشری باشد که همه چیز را دربرمیگیرد و تنها به قدرتها و دولتها نمیپردازد.
«تکرار تفکرات دیگران، روشنفکری نیست» عنوان گفتگوی خسرو سینایی و بهرام دبیری است که در آن نگاهی شده به جریان هنر و ادبیات از مشروطه تاکنون.
«دنیای تو در تو و پر رمز و راز موراکامی» عنوان مطلبی از مریم شرافتی درباره آثار و افکار این نویسنده ژاپنی است.
«غزل به سوگ رفتن سیمین، سیاه پوشیده» نیز عنوان سلسله مطالبی است در سوگ سیمین بهبهانی و به قلم نویسندگان و شاعرانی مانند غلامرضا امامی و منصور اوجی و ....
جدیدترین شماره «آزما» ویژه مرداد و شهریور 1393 به مدیرمسئولی ندا عابد و سردبیری هوشنگ اعلم در 108 صفحه و به قیمت 10000 تومان مروی دکه رفته است.