تبریز - خبرگزاری مهر: خانه های تاریخی و قدیمی یکی از نشانه های هویتی مردم به حساب می آیند که به علت معماری های ویژه و جایگاه اجتماعی از اهمیت خاصی برخوردار هستند، در شهر تبریز که یکی از شهرهای تاریخی کشور به حساب می آید صدها خانه از گذشتگان به یادگار مانده که به توجه، حفظ و مرمت نیاز دارند.

به گزارش خبرنگار مهر، بناهای تاریخی به جا مانده از دوران زندیه، قاجار و پهلوی نماد تاریخی و فرهنگی مردم آذربایجان شرقی محسوب می شود و بدون شک برای حفظ و نگهداری آنها مشارکت های مردمی نیاز است.

بر اساس این گزارش، در آذربایجان شرقی 300 خانه قدیمی وجود دارد که تاکنون 60 مورد آن توسط سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان ثبت شده است و هم اکنون این خانه ها به صورت موزه میزبان شهروندان و گردشگران داخلی و خارجی هستند.

بی اعتنایی ها و عدم توجه به این اماکن باعث فراموشی خانه های قدیمی در شهر تبریز شده است، خانه بهادری ها یکی از بناهای تاریخی شهر تبریزمحسوب می شود که در حال حاضر در خیابان دانشسرای تبریز در حال نابودی است و نیازمند توجه جدی مسوولان و متولیان امر است.  

برخی از شهروندان تبریزی از متروکه بودن و تخریب شدن خانه های تاریخی و بی توجهی وارثان این خانه های ارزشمند که هویت ما محسوب می شود، گلایه مند هستند.  

اعتبارات مالی سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی پاسخگوی هزینه های کلان حفظ، نگهداری و مرمت خانه های قدیمی نیست و نیاز به مشارکت مدیریت شهری و شهروندان دارد.

معماری خانه های قدیمی و تاریخی می تواند الگویی برای ساخت و سازهای جدید باشد

رئیس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه معماری خانه های قدیمی و تاریخی می تواند الگویی برای ساخت و سازهای جدید باشد، اظهار داشت: خانه های تاریخی و قدیمی به ما اجازه می دهند تا به عنوان یک الگو از آنها در ساخت و ساز های جدید استفاده کنیم و همچنین در خصوص هویتی و غنی بودن بافت های آنها تحقیق کنیم.

فرزین حق پرست خانه های تاریخی را منبع موثق و به جا مانده از معماری های غنی و بافت شهرسازی اسلامی دانست.  

وی همچنین در ادامه با اشاره به اقدامات سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی در خصوص حفظ، نگهداری و مرمت خانه های تاریخی و قدیمی گفت: این سازمان کمر همت بر حفظ بناهای قدیمی بسته است تا بناهایی که نشانه اصالت مردم این استان هستند را حفظ، نگهداری و مرمت کند.

رئیس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: برخی از مالکان خانه های تاریخی و قدیمی دولتی یا حقوقی هستند که آنها برای حفظ و نگهداری این خانه ها تصمیمات خاصی دارند.

حق پرست همچنین در ادامه ازمردم خواست تا برای حفظ و نگهداری خانه های تاریخی که هویت خودشان است برای احیای این بناها با سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی مشارکت داشته باشند.  

مالک خانه های تاریخی در زمان تملک با شهرداری به توافق نمی رسند

سخنگوی شورای اسلامی کلانشهر تبریز نیز به خبرنگار مهر اظهار داشت: مالک های بناهای تاریخی در زمان تملک با شهرداری به توافق نمی رسند.

سعید حاجی زاده همچنین در ادامه گفت: زمانی که اعلام می شود که شهرداری حفظ، تملک و خریداری خانه های قدیمی را دارد مالک ها با شهرداری به توافق نمی رسند.

وی خاطرنشان کرد: شهرداری در صورت عدم توافق مالکان در زمینه تملک خانه های تاریخی با مشکل مواجه می شود.

ایجاد امکانات تفریحی، خدماتی و رفاهی در خانه های قدیمی نیازمند احیای خانه ها توسط مالکان است  

شهردار منطقه هشت تبریز ایجاد امکانات تفریحی، خدماتی و رفاهی در خانه های قدیمی را نیازمند احیای خانه ها توسط مالکان دانست و به خبرنگار مهر افزود: خانه های تاریخی و قدیمی که مستعد امکانات تفریحی، خدماتی و رفاهی هستند آماده دریافت مجوز برای آنها هستیم در صورتی که مالکان این خانه های قدیمی اقدام به احیای خانه ها کنند.

مدبر اضافه کرد: شهرداری منطقه هشت تبریز حدود چهار سالی است که در زمینه حفظ و نگهداری خانه های قدیمی به صورت جدی وارد عمل شده است و تا به حال توسط شهرداری منطقه هشت سه خانه های تاریخی در شهر تبریز احیا شده است.

وی همچنین در ادامه خانه نیکدل، خانه علی میسو و خانه خطایی ها را خانه های تملک یافته توسط شهرداری دانست.  

شهردار منطقه هشت تبریز تصریح کرد: در حال حاضر خانه خطایی های تبریز به خانه هنرمندان تحویل داده شده است.

بی رغبتی وارثان و سکنه خانه های تاریخی باعث رها شدن بناهای قدیمی می شود

مدیر پایگاه شهر تاریخی تبریز با اشاره به اینکه بناهای تاریخی شناسنامه و هویت فرهنگی کشورها محسوب می شود، به خبرنگار مهر گفت: خانه های تاریخی و قدیمی همواره در تمامی کشورهای دنیا به عنوان شناسنامه و هویت فرهنگی کشورها محسوب می شود.

اسماعیلی با اشاره به علت های نابسامانی خانه های تاریخی و قدیمی گفت: در نابسامانی خانه های قدیمی برخی از عوامل دست در دست هم داده اند و باعث نابسامانی این بناها شده اند.

وی خاطرنشان کرد: بی رغبتی وارثان و سکنه خانه های قدیمی باعث می شود که این خانه ها مورد تملک متولیان امر قرار نگیرد.

مدیر پایگاه شهر تاریخی تبریز همچنین در ادامه رهایی خانه های تاریخی را از سوی مالکان را از دیگر عوامل نابودی این بناها دانست.  

اسماعیلی همچنین در ادامه با اشاره به مزیت های احیای بناهای تاریخی و قدیمی گفت: با احیای بناهای تاریخی و قدیمی همانند دیگر کشورهای دنیا می توان به صورت های مختلف به خصوص مراکز اقامتی در خدمت گردشگران قرار داد.

در حال حاضر برخی از خانه های تاریخی و قدیمی شهر تبریز در حال نابودی هستند و نیاز به توجه جدی متولیان امر دارند و سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان به علت کمبود اعتبارات مالی در حفظ و نگهداری بناهای تاریخی به کمک و مساعدت مدیریت شهری نیاز دارد.

امید است با مشارکت مالکان و وارثان خانه های قدیمی تبریز با مسوولان و متولیان امر جهت تملک، حفظ و نگهداری هر چه بهتر هویت اصیلی مردم شهر تبریز را حفظ کنیم و همچنین با تبدیل خانه ها به موزه شاهد افزایش حضور شهرندان و گردشگران داخلی و خارجی باشیم.

...........................................

گزارش از زهرا ناصران