عبدالرضا سالمینژاد مدیر انتشارات نیلوفران در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره موضوع بایستههای تبلیغ کتاب در رسانه ملی، گفت: یکی از دلایلی که کارشناسان هر حوزه، شبکههای رسانهای از جمله رادیویی و تلویزیونی را برای آن حوزه راهاندازی میکنند، این است که معمولاً به علاقه و گرایش مخاطبان توجه دارند و بر اساس آن علاقه به تامین برنامه و پاسخگویی به نیاز و علاقه مخاطبان میپردازند. یعنی در ابتدا مردم به موضوعی علاقه زیادی دارند که برایش شبکه رادیویی یا تلویزیونی تاسیس میشود.
وی افزود: اما در حوزه کتاب، مسئله فرق میکند و اینگونه نیست. بلکه باید برای مردم ایجاد علاقه کرد. اگر این علاقه وجود داشت که دیگر دغدغه این را نداشتیم که به دنبال تبلیغ کتاب باشیم و شما هم چنین مصاحبههایی را با اهالی نشر انجام دهید.
این مدیر نشر در ادامه گفت: به نظرم چاره وضعیت فعلی این نیست که یک شبکه اختصاصی تلویزیونی برای کتاب به راه بیفتد. علیرغم اینکه چنین کاری، فواید بسیار خوبی دارد و میتواند مخاطب را جذب کند اما برای عموم مردم ایجاد مشکل میکند و حتی میتواند مضر هم باشد. دلیلش هم این است که وقتی شبکهای به راه بیفتد، باقی شبکهها از پرداختن به موضوع اصلی و مورد نظر آن شبکه سر باز خواهند زد و فقط آن شبکه است که باید به طور متمرکز درباره موضوع مورد نظر برنامه پخش کند. مانند اتفاقی که برای شبکه 2 افتاد و تبدیل به شبکه کودک شد و یا شبکه سلامت که موجب شد، حضور اخبار و برنامههای سلامت در دیگر شبکهها کمرنگ شود.
سالمینژاد گفت: به نظرم، کاری که صدا و سیما میتواند در این زمینه انجام دهد، این است که با کمک ناشران و فعالان حوزه نشر، به اندازه ظرفیت و توان یک شبکه برنامه تولید کند اما برنامهها را نه در یک شبکه اختصاصی که در شبکههای مختلف تلویزیون پخش کند. فرض کنید از فردا یک شبکه اختصاصی برای کتاب راهاندازی شود. خُب بدیهی است که کسی از عموم مخاطبان تلویزیون، تماشای برنامههای این شبکه را به تماشای فوتبال یا فیلم سینمایی ترجیح نخواهد داد. بنابراین با پخش برنامههای مربوط به کتاب در شبکههای مختلف تلویزیونی میتوان عموم مردم را به این حوزه علاقهمند کرد و بعد از آن فکری برای این علاقه کرد.