به گزارش خبرنگار مهر، روزگاری نه چندان دور سینماها شاهد صفهای طولانی در مقابل گیشه ها و بازار سیاه بلیط فیلمها بودند، روزگاری شش سینما در اردبیل علاقمندان به صدای آرام اما پرهیجان آپارات را دلگرم می کرد، اما امروز صدای قیژ قیژ آپارات های دودکش دار و سوسوی نور پرده تنها دو سینما با قدمتی بالغ بر 40 سال دیده می شود.
براساس اطلاعات جامع سینماها، استان اردبیل با وجود دارا بودن حدود یک میلیون و 400 هزار نفر جمعیت و 10 شهرستان تنها هفت سالن سینما در سه شهرستان اردبیل، پارس آباد و مشکین شهر دارد یا بنوعی می توان گفت که داشته است. از این تعداد پنج سالن در اردبیل و دو سالن در شهرهای دیگر.
تصاویری از سینما انقلاب اردبیل
در عین حال شهرستان خلخال با بیش از 90 هزار نفر جمعیت و شهرستان گرمی با بیش از 85 هزار نفر جمعیت به عنوان شهرستانهای فاقد سالن سینما با توجه به گستره جمعیتی بالای 50 هزار نفر در استان اردبیل شناخته می شوند.
اما طی سالهای قبل چهار سینما از مجموع سینماهای استان اردبیل تعطیل و یک سینما نیز تخریب شد تا فقط دو سینمای قدس و انقلاب اردبیل همچنان پذیرای شهروندانی می شوند که هنوزم ذوق دیدن فیلم در سالنهای سینما را در خود دارند.
با این وجود حتی تلاش این دو سینمای فعال اردبیل نیز با دیجیتالی کردن امکانات و تجهیزات خود که سال گذشته محقق شد، در رونق سالنها تاثیری نداشته و به نظر می رسد با چنگ و دندان خود را سرپا نگه داشته اند تا علاقمندان به سینما را بر روی صندلیهای فرسوده و خالی خود بنشانند.
باید اشاره کرد در حالی استهلاک ساختمان به علت طول عمر زیاد آنها، مستهلک و غیرقابل استفاده بودن صندلیهای سینماها و مستهلک بودن سیستمهای پخش فیلم و صدای سینماهای تعطیل شده و... عمده مشکلات سینماها و سالنهای نمایش فیلم استان اردبیل اعلام شده که تعطیلی درازمدت برخی سالنها موجبات استهلاک بیش از حد را برای امکانات داخل سالن فراهم کرده و عملا راه اندازی مجدد آنها را با مشکل مواجه و یا غیرممکن کرده است.
در شرایط حاضر سکوت سینماهای اردبیل همانند سایر سینماهای بیشتر استانهای کشور در حالی سنگین تر می شود که زمانی نه چندان دور صفهای اکران فیلم های ایرانی و خارجی در مقابل آنها حتی به چند صد متر می رسید، کانی مانگا، دیوار و... از جمله فیلمهایی بود که هنوز نیز استقبال تماشاگران از آن از خاطره های نرفته است.
سینما قدس اردبیل
چنانچه به گفته یکی از سینماداران اردبیل در دوران اکران فیلمهای مقبول، فروش روزانه سینماها از چهار هزار بلیط نیز فراتر رفته و صفهای اکران برخی فیلم های خارجی از میدان سرچشمه و چهارراه تا میدان بعدی کشیده شده است. یا بازار سیاه بلیط فیلمهایی که برای بسیاری از جوانان منبع درآمد شده بود.
ولی امروز سینماهای اردبیل نیز به مانند سایر سینماهای کشور با کاهش تماشاگر مواجه شده و بسیاری از سانس های سینماها با کمتر از 10 تماشاگر اکران می شود تا زنگ خاموشی آخرین سینماهای استان را به صدا درآورده باشند.
همین سکوت سنگین سینما لاله و سینما حافظ اردبیل، سینما آزادگان مشگین شهر و سینما انقلاب پارس آباد را به تعطیلی کشاند و سینما ایران اردبیل نیز در سایه اختلاف های مالک، شهرداری و حوزه شاهد ویرانی است.
بسیاری از کارشناسان در تعاریف خود سینما را رسانه ای می دانند که پایه گذار احساسات رو به رشد بشری بوده و در بقای فرهنگ و تمدن جامعه بسیار تأثیر گذار است و هدف آن را بنیان نهادن صحیح ساختمان اندیشه و فکر انسان برمی شمارند، اما فعالیت تنها دو سینما و کم توجهی مسئولان، مخاطبان این هنر تاثیرگذار را به سوی استفاده از ابزارهای غیر قابل کنترل همچون اینترنت، وایبر، فیس بوک، تانگو و ... متمایل ساخته که طبعا آسیب های اجتماعی جبران ناپذیری را در جامعه استان منجر شده است.
آنها معتقدند متولیان امر فرهنگ سازی در استان اردبیل باید بسترهای لازم را برای این عرصه تاثیر گذار فرهنگی فراهم آورند، تا هنر استان در جهت تعالی روان و عاطفه انسان ها گام بردارد. تاکیداتی که حتی از سوی مسئولان شنیده شده ولی همچون بسیاری از مقوله های فرهنگی و هنری دیگر به عمل نرسیده است.
تا جایی که امروز سکوت خشک صندلی های 50 ساله سینماها و ویرانی روزانه سینما ایران به زبان بی زبانی گویای حال فرهنگ، رسانه و هنر اردبیل بوده و کسی نیست که در مقام متولی گری همهمه تولد دوباره سینما را جایگزین رکود موجود کند.
سینمای تعطیل شده آزادگان مشگین شهر
البته این انتظار بسیار زیادی است، وقتی خبر رسید که حتی ارشاد اسلامی استان اردبیل به عنوان متولی امور سینماها توان و نای برگزاری جشن روز سینما را نداشت و به بهانه اعتبار از برگزاری جشنی که تدارک و برنامه آن چیده شده بود، سرباز زد. جشنی که قرار بود از فعالان، دست اندرکاران، پیشکسوتان و... 50 سال گذشته این صنعت در اردبیل تجلیل شود، اما نشد.
شاید در منطق زمانی یک هفته از روز سینما گذشته باشد ولی سکوت و بی نام نشانی این روز در اردبیل هرگز از اذهان سینما دوستان و فعالان این عرصه فراموش نخواهد شد، شاید متولیان نیز باور کرده اند که سینما در این استان خاموش شده و دو سینمای یاقی مانده نیز محکوم به تعطیلی است.
با این حال نگاهی گذرا به سینماهای این استان در قاب تصویر و تشریح می تواند مروری بر خاطرات تلخ و شیرین برای سینما دوستان اردبیلی باشد، سینماهایی که روزگاری برای خود رونق داشتند و پرده هایشان چشمها را خیره می کرد.
سینما "انقلاب" اردبیل
این سینما با بیش از 51 سال قدمت قدیمی ترین سینمای استان اردبیل است، ساخت سینما انقلاب در سال 1342 در زمینی به مساحت 800 مترمربع توسط فردی بنام فریدون صادقیه نوین آغاز شده و در سال 1346 با ظرفیت 544 و یک سالن به بهره برداری رسیده است.
این سینما هم اکنون با نوسازی تجهیزات و ساختمان به عنوان یکی از دو سینمای دیجیتالی و درجه یک مطلوب استان شناخته می شود و مجهز به سالن انتظار، بوفه، بالکن، شوفاژ و... است. سینما انقلاب هم اکنون با نمایش فیلمهای اکران شده در شش سانس به فعالیت خود ادامه می دهد.
سینمای تعطیل شده لاله اردبیل
سینما "قدس" اردبیل
این سینما نیز دومین سینمای اردبیل به لحاظ قدمت است، تاریخ احداث سینما قدس سال 48 و تاریخ بهره برداری آن در سال 50 توسط مسیح محمدی ثبت شده است. ظرفیت این سینما با هزار و 217 مترمربع 591 نفر بوده و جزو سینماهای دیجیتالی و درجه کیفی محسوب می شود.
سینما قدس اردبیل به همراه سینما انقلاب تنها سینماهای فعال استان اردبیل بوده و روزانه در شش سانس فیلمهای روز ایران را به نمایش در می آورد. این سینما سال گذشته میزبان فیلمهای جشنواره فیلم فجر استانی بود که توانست تاحدودی علاقمندان به سینما را پذیرا باشد.
سینماهای غیرفعال استان اردبیل؛ سینما "آزادگان" مشگین شهر
سینما آزادگان توسط شهرداری مشگین شهر در سال 71 با زیربنای 500 مترمربع و با ظرفیت 410 صندلی به بهره برداری رسیده و هم اکنون به عنوان سینمای مستهلک شناخته می شود.
این سینما از یک سالن نمایش بهره مند بوده و در زمان فعالیت از سیستم نمایش آپارات 35 میلی متری بهره می گرفته است.
سینما "انقلاب" پارس آباد
سینما غیرفعال انقلاب پارس آباد
دومین سینمای غیر خصوصی استان اردبیل سینمای غیرفعال انقلاب پارس آباد به عنوان دومین شهر پرجمعیت استان پس از اردبیل است، این سینما با درجه دو مطلوب توسط سازمان آب مغان در سال 53 احداث شده و 500 صندلی داشته است.
سینما انقلاب که مالکیت آن در خال حاضر در اختیار شهرداری این شهرستان است، به دلیل عدم استقبال مخاطبان طی سالهای گذشته اقدام به برگزاری کنسرت موسیقی می کرد.
مجتمع فرهنگی و سینمایی "لاله" اردبیل
مجتمع فرهنگی و سینمایی آرتانور "لاله" اردبیل توسط بخش خصوص و در سال 76 فعالیت خود را آغاز کرده و تنها سینمای استان اردبیل بوده که از سه سالن نمایشی برخوردار بوده است. سالن اصلی این سینما 300 صندلی و دو سالن جنبی نیز هر کدام 200 و 180 صندلی ظرفیت داشته اند.
این سینما در دو هزار و 850 متر مربع بزرگترین سینمای استان بوده و علاوه بر امکانات و تجهیزات معمول سینمایی از رستوران تریا، قسمتهای تجاری و... برخوردار بوده است، بخش خصوصی جهت ساخت سینما لاله در آن زمان 112 میلیون تومان تسهیلات بانکی دریافت کرده بود. سینما لاله کمتر از 10 سال فعالیت کرده است.
سینما حافظ اردبیل
سینما "حافظ" اردبیل
کار احداث این سینما نیز توسط بخش خصوصی مشارکتی و در مساحتی بالغ بر هزار و 100 مترمربع در سال 76 آغاز و در سال 80 به بهره برداری رسیده است. سینما حافظ جزو سینماهای درجه یک محسوب شده و مجموعه از خدمات سینمایی و خدماتی را شامل می شده است. این سینما دارای یک سالن نمایش بوده و پس از مدت کوتاهی غیرفعال شد.
سینما حافظ اردبیل هم اکنون با تعطیلی کامل اکران فیلم به مجموعه تالار و رستوران تبدیل شده است. با این وجود در سالهای اخیر میزبان برنامه ها و جشنواره های سینمایی فیلم کوتاه و نیز برگزاری متینگ های سیاسی و اجتماعی از جمله همایش های انتخاباتی بوده است.
...................................
محمد میرزایی ناطق