تنکابن - خبرگزاری مهر: بروز خشکی و بارندگی کم، چایزارهای شمال کشور را روبه خشکسالی کشانده است و سبب نابودی نیمی از باغات چای مازندران شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، 11 درصد باغات چای کشور به وسعت چهار هزار هکتار در غرب مازندران واقع شده است و بخشی از تولید کشور را به خود اختصاص می دهد.
 
خشسکالی، تعطیلی کارخانجات چای، واردات بی رویه، پایین بودن نرخ خرید، کمبود تسهیلات، نبود سیاستهای حمایتی از جمله مشکلاتی است که اوضاع چای داخلی را در استانهای شمالی نابسامان کرده است.
 
مسئول انجمن صنفی کارخانجات چای استان مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر، از خرید بیش از 95 درصد برگ سبز چای درجه یک در فصل بهار و در چین اول از باغات چای استان مازندران خبر داد.
 
ولی شریعتی در این خصوص اظهار داشت:باغات چای شمال کشور و بویژه استان مازندران و شهرستانهای تنکابن وعباس آباد ورامسر در فصل بهار به دلیل بارش برف در بهمن ماه سال گذشته ونیز بارش باران در بهار امسال ، از شرایط بسیار مطلوبی بهره مند بودند چنانکه  چایکاران منطقه در نخستین برداشت یا همان چین بهاره خود حدود 95 درصد برگ سبز چای با کیفیت ودرجه یک را جهت فروش به کارخانجات چای استان عرضه نمودند.
 
تعطیلی کارخانجات چایسازی
 
وی ضمن اظهار تأسف از شرایط نیمه تعطیل و گاه تعطیلی کامل  کارخانجات چایسازی استان مازندران در تابستان امسال  خبر بیان داشت :عدم بارش باران و در نتیجه خشک شدن باغات چای شمال کشور وبویژه دراستان مازندران سبب  از بین رفتن برگ سبز چای در چین سوم یا تابستانه گشته و به همین جهت کارخانجات چایسازی  تابستان امسال را به دلیل عدم عرضه برگ سبز چای توسط باغدرارن به صورت نمیه تعطیل وحتی کاملا تعطیل سپری شد.
 
وی با بیان اینکه خشکسالی در تابستان امسال علاوه بر وارد نمودن زیان مالی فراوان بر کارخانجات چایسازی ؛بیشترین خسارت را بر کشاورزان و چایکاران مناطق شمالی کشور و بوِیژه استان مازندران تحمیل نموده است خاطر نشان ساخت:تنها 10 در صد از چایکاران باغات چای خود را در برابر حوادث و بلایای طبیعی بیمه کردند که این مهم ریشه در اوضاع نابسامان اقتصادی در این صنعت پایه و استراتژیک ونیز ناتوانی چایکاران در  پرداخت حق بیمه به شرکتهای بیمه گر دارد.
 
شریعتی خطاب به مسئولان مربوطه وذیصلاح ونیز مدیران شرکتهای بیمه ای وطرف قرار داد با چایکاران شمال کشور تصریح کرد:امروز صنعت چای کشور بیش از هر زمان دیگر نیاز به حمایت دارد و در غیر این صورت در سال آینده هیچ چایکاری توان و رغبت جهت ورود به باغات چای خود را نداشته ودر نتیجه کتاب قطور غم نامه چای بسته خواهد شد.
 
کارخانجات چای با 10 درصد ظرفیت کار می کنند
 
مسئول انجمن صنفی کارخانجات چایسازی استان مازندران ومدیر عامل کارخانه چای شریعت در تنکابن با اشاره به اینکه  دوازده کارخانه چای در استان مازندران وجود دارد افزود:متأسفانه از این تعداد کارخانه ، چهار واحد در مناطق، خوش آمیان شعیب کلایه ،تلار سر وقلعه گردن به صورت نیمه تعطیل بوده و 8 کارخانه فعال استان تنها با 10 درصد ظرفیت تولید خود فعالیت میکنند.
 
وی با بیان اینکه فعالیت کارخانجات چایسازی با 10 درصد توان تولیدی تفاوتی با تعطیلی آن ندارد  گفت:185 کارخانه چایسازی در استان گیلان و مازندران ،تابستان اسال را به صورت تعطیل سپری کرده که این شرایط برای کارخانه دارانی که بیش از 5 میلیارد سرمایه خود را صرف تولید این محصول استراتژیک وپایه نموده اند امری تأسف آور وغیر قابل جبران می باشد.
 
مدیر عامل و رئیس کارخانه چای شریعت در مثالی به  به واحد تولیدی خود اشاره نموده و بیان داشت: این کارخانه با ظرفیت 50 تن تولید چای در حال  با 10 درصد توان تولیدی خود فعالیت میکند  که 20 کارگر بیمه ای بصورت مستقیم و بیش از این تعداد کارگر نیز بصورت غیر مستقیم از این محل امرار معاش می کنند.
 
وی گفت: حال تصور کنید که اگر این کارخانه نیز همانند بسیاری از کارخانجات چای در شمال کشور ویا بسیاری از واحد های تولیدی در این مناطق تعطیل شود چه شرایطی در انتظار کارگران زحمت کش و خانواده های آنان خواهد بود؟
 
ولی شریعتی در ادامه اظهارات رئیس اداره چای شهرستان تنکابن را مبنی بر خرید تضمینی برگ سبز چای  امری در جهت حمایت دولت از کارخانه داران را رد نموده واظهار داشت:دولت با تعیین نرخ  خرید برگ سبز چای در عمل حس رقابت  درمیان تولید کنندگان  چای  را از میان برده و به عبارتی دیگر بازار را در انحصار کامل  خود گرفته است.
 
وی افزود:در شرایطی می توان به آینده صنعت چای  کشور  امیدوار  بود که دولت ضمن واگذاری کامل وظایف خود به بخش خصوصی تنها در جایگاه نظارت ،اعمال نظر نموده و هیچ دخل وتصرفی  در تعیین قیمت  خرید و نرخ فروش چای نداشته باشد.
 
نابودی چایکاری با واردات بی رویه در سالهای اخیر
 
نصیری از کشاورزان و چایکاران با سابقه روستای شعیب کلایه تنکابن نیز گفت:  طی سالها تغییر رویه و سیاست دولتها تنها سبب نابودی کشاورز و بوِزه چایکاران شده است.چراکه دولت هرگاه واردات چای را ممنوع اعلام کرد در حقیقت  زمینه را برای قاچاق چای خارجی و افزایش بهای ان ودر مقابل انبار شدن چای تولید داخل فراهم ساخت.
 
وی گفت: سیاست هایی همچون  واگذاری تولیت سازمان چای به بخش خصوصی و به عبارتی بی بزرگتر ماندن چای شمال،  طرح اصلاح ساختار چای از سوی سازمان مدیریت وبرنامه در سال 79 ،انحلال سازمان چای شمال در سال 82 ،ممنوعیت ورود چای به داخل کشور در سال 80 و 81 ومتعاقب آن آزاد شدن واردات چای در سال 82، برف سنگین در بهمن ماه 83 و ویرانی انبارهای چای و نابود شدن هزاران تن برگ سبز چای انبار شده،پرداخت وامهای بلا عوض در ازای عدم ورود به باغات و برداشت  نمودن برگ سبز چای توسط چایکاران به مدت 5 سال به منظور تقویت بوته های چای و افزایش کیفیت محصول تولید داخل همه و همه سیاستهایی بود که در ادوار گذشته توسط دولتها اتخاذ شد.
 
وی بیان داشت: به دلیل ضعف مدیریتی وعدم نظارت بر اجرای صحیح این طرحهها نتیجه ای جز انبار شدن بیش از 200 هزار تن چای در انبارهای شمال کشور وبدهی 300 میلیارد تومانی صنعت چای به بانکها وواریز سود 200 الی 300 میلیارد تومانی باد آورده به جیب مافیای چای کشور و فقر و بدبختی و ناتوانی در خرید نان شب برای چایکاران به همراه نداشته است.
 
محمد کهنسال کارشناس بازنشسته چای در کارخانجات چای  غرب مازندران گفت: در سال های اخیر چرخه صنعت و تجارت چای دچار پیچیدگی ها و مشکلات فراوانی شده است و بازار داخلی را انبوهی از چای های مرغوب وحتی نامرغوب و چه بسا تقلبی خارجی پرکرده است.
 
وی اظهار داشت: از سویی دیگر تغییر ذائقه و کاهش تقاضای مردم موجب تنزل مرغوبیت چای داخلی، در نتیجه کاهش قیمت و تولید این محصول استراتژیک کشور شده است.
 
وی بیان داشت: قیمت برگ سبز چای در سالهای اخیر کمترین روند رو به رشد را نسبت به سایر محصولات کشاورزی داشته وکارخانجات فرسوده با بهره گیری از ابتدایی ترین تجهیزات وماشین آلات اقدام به استحصال وتولید چای می کنند، چراکه در سالهای اخیر کمترین و به عبارتی فقدان توجیه اقتصادی و یا حتی تضمین در برگشت پذیری اصل سرمایه موجب آن شده تا هیچ سرمایه گذاری قدرت ریسک جهت  ورود به آشفته بازار تولید وتجارت چای داخلی را به خود راه ندهد.
 
خسرو سیاسر نژاد رئیس اداره چای شهرستانهای تنکابن وعباس آباد نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، از پرداخت کامل مطالبات چایکاران توسط دولت خبر داد و اظهار داشت :آخرین قسط از بدهی دولت در قبال خرید برگ سبز چای از چایکاران شمال کشور در تاریخ 15 شهریور ماه به حسابشان واریز شد.
 
وی خرید تضمینی برگ سبز چای از چایکاران شمال کشور از سوی دولت را یک سیاست اثر بخش و مفید دانسته وافزود: این اقدام دولت موجب شد تا کشاورزان با امنیت وآرامش خاطر وعدم نگرانی از فروش محصولات خود تنها به تولید کیفی و کمی برگ سبز چای توجه داشته باشند. 
 
وی تصریح کرد:دولت در راستای حمایت از چایکاران و اجرای سیاست خرید تضمینی برگ  سبز چای از تولید کنندگان چای در  شمال کشور هر کیلو برگ سبز چای درجه یک را به بهای 1800 تومان و نیز هر کیلو برگ سبز چای درجه دو را به بهای 1000 تومان  از باغداران خریداری کرده است.
 
این مقام مسئول شرایط حاکم بر فضای تولید و کارخانه داران چای شمال را در سالهای اخیر مطلوب دانسته وگفت: دولت در راستای اجرای سیاست خرید تضمینی برگ سبز چای از چایکاران ؛ با پرداخت 67 درصد به عنوان سوبسید، برگ سبز چای را تنها با 33 درصد از بهای واقعی در اختیار کارخانه داران قرار می دهد تا تولید کننده با آسودگی خاطر بیشتر وکمترین دغدغه ،تمام توان خود را به بالا بردن کیفیت تولید ومرغوبیت محصول متمرکز نماید.
 
کاهش 50 درصدی تولید چای. خطر نابودی باغات چای
 
سیاسر نژاد در ادامه گفتگو ضمن اشاره به کاهش 50 درصدی تولید چای کشور در سال 93 تصریح کرد:عدم بارش بران در فصل تابستان  موجب خشک شدن منابع تأمین آب ،و در نتیجه بروز خشکسالی در زمیهای کشاورزی وبویژه باغات چای منطقه شده است.
 
وی افزود: خشکسالی و کمبود آب بیشترین خسارات را بر بوته های چای وارد نموده که این امر محصول باغات چای استان مازندران را به میزان 50 درصد کاهش  و در سطح  وسیعی از باغات چای منطقه ، بوته های چای را با خطر نابودی کامل مواجه ساخته است.
 
این مقام مسئوال بیان داشت :در شرایطی  باغات چای شمال کشور باخطر نابودی کامل مواجه می باشند که باغداران وچایکاران در این مناطق بیش از هر زمان دیگر به همیاری و مساعدت دولتمردان وبویژه  وزارت کشاورزی نیاز دارد.
 
رئیس ادراه چای تنکابن و عباس آباد با اشاره به اینکه اوضاع  نابسامان اقتصادی چای بر هیچ فرد مسئول ودلسوزی پنهان نیست افزود :عدم استطاعت مالی  چایکاران و ناتوانی در پرداخت حق بیمه   مانع از بیمه کردن باغات چای آنها شده است.
 
وی در همین راستا  خطاب به  مسئولان و مدیران شرکتهای بیمه گر کشور خاطر نشان ساخت :صنعت چای و به تبع چایکاران شمال کشور در حالی به مساعدت شرکتهای بیمه نیازمندند که این صنعت استراتژیک در صورت عدم همکارای شما مسئولان ومدیران محترم شرکتهای بیمه با نابودی کامل فاصله ای ندارد.
..................................
گزارش: صالح دادخواه