همدان – خبرگزاری مهر: در حالی مهرماه و آغاز فصل علم و دانش به روی دانش آموزان همدانی آغوش می گشاید که برخی مدارس همدان به ویژه مدارس موجود در مناطق نزدیک به سایت های مسکن مهر در همدان به علت تراکم زیاد دانش اموزان دوشیفته شده اند که این موضوع مشکلاتی را به همراه خواهد داشت.

به گزارش خبرنگار مهر، زمانی که طرح مسکن مهر برای خانه‌دار کردن افراد بدون سرپناه به مرحله اجرا درآمد، تلاشها برای ساخت مسکن در نقاط خارج از شهر یا در شهرکها قوت گرفت بطوری که مساکن مهر در نقاط مختلف اجرا شد.

جدای از بحث خوبی‌ها و بدی‌هایی که این پروژه در طول این مدت داشت آنچه هم اینک پس از احداث این واحدها مشهود به نظر می‌رسد آن است که در ساخت این شهرکها، آماده‌سازی زیرساخت‌هایی چون مرکز خرید، مجتمع‌های آموزشی و تفریحی آنچنان که باید و شاید مد نظر قرار نگرفته است.

به همین دلیل در برخی موارد مردم از نبود زیرساخت و امکانات لازم در این شهرکها گلایه دارند به ویژه آنکه در بحث ساخت واحد‌های آموزشی که نیاز اولیه مردم ساکن در این واحد‌هاست احساس می‌شود چندان که لازم است برنامه‌ریزی ویژه‌ای در این زمینه صورت نگرفته است.

در این میان با فرا رسیدن مهرماه و نوروز علم و دانش، بار دیگر مدارس درهای خود را به روی میلیون‌ها دانش‌آموز در کشور باز می‌کند و دانش‌آموزان نیز برای فراگیر شدن علم و دانش پس از تابستانی گرم با اشتیاق به سمت مدارس می‌روند.

 150هزار دانش‌آموز ابتدایی در هزار و 400 مدرسه تحصیل می کنند

در این زمینه حدود 150هزار نفر دانش‌آموز ابتدایی در هزار و 400 مدرسه و شش هزار و 728 کلاس در 19 ناحیه و منطقه همدان مشغول تحصیل خواهند شد.

اما مدارسی به ویژه در مناطق نزدیک به سایت های مسکن مهر در همدان به علت تراکم زیاد دانش اموزان مجبور به دوشیفته برگزار شدن شده اند بطوری که این موضوع مسایلی را مطرح کرده کمااینکه در آخرین جلسه شورای تأمین مسکن استان همدان، استاندار همدان با بیان اینکه مسکن مهر ضرورتی با شیوه اجرایی اشتباه بود، افزود: مسکن مهر ایجاد شد تا مشکلات اقشار آسیب‌‌پذیر در بخش مسکن حل شود اما شتاب در اجرای آن مانع از برنامه‌ریزی درست آن شد.

محمدناصر نیکبخت با تأکید بر اینکه خدمات پیش‌بینی شده از زیربنا باید در نظر گرفته می‌شد، اظهار کرد: بسیاری از این مساکن مهر فاقد درمانگاه، مسجد، مدرسه و سایر امکانات رفاهی هستند که این اشکالات خدمت را به کام مردم تلخ می‌کند، افزود: پیشرفت مساجد و مدارس در پروژه مسکن مهر، مناسب نیست و فرمانداران باید در این زمینه کمک کنند.

نیکبخت با بیان اینکه احداث مدارس در مسکن مهر را با نوسازی هماهنگ کنید، یادآور شد: همت خیرین مدرسه‌ساز قابل تقدیر و تحسین‌برانگیز است و بر این اساس باید از همه افراد خیر تلاشگر در عرصه‌های مختلف تشکر کرد.

اما صحبت های استاندار همدان در خصوص وضعیت نامناسب امکانات زیرساختی در سایت های مسکن مهر استان همدان ما را برآن داشت تا با مدیرکل آموزش و پرورش استان همدان به گفتگو بنشینیم.

مدارس همدان در شیفت بعدازظهر نیز برقرار می‌شوند

مدیرکل آموزش و پرورش استان همدان در این زمینه با بیان اینکه به منظور جبران کمبود کلاس و کاهش تراکم دانش آموزی در نقاط پر جمعیت استان، مدارس در شیفت بعدازظهر نیز برقرار می‌شوند، گفت: تراکم کلاس‌ها تاثیر مستقیمی بر کیفیت آموزشی دارد.

عبدالرضا فولادوند اظهار کرد: وزارت آموزش و پرورش سقف تراکم دانش آموزی در کلاس درس را به صورت میانگین 36 نفر اعلام کرده اما در استان همدان تراکم دانش آموز در مدارس روستایی زیر 19 نفر و در مدارس شهری 24 دانش آموز معین شده است.

وی افزود: در سنوات گذشته به دلیل یک شیفته شدن مدارس میزان تراکم دانش آموزی در کلاس درس افزایش یافت و همچنین با توجه به کمبود فضای آموزشی در محدوده پروژه های مسکن مهر تصمیم بر آن شد که در نقاط پرجمعیت استان که تراکم دانش آموزی زیاد است نوبت بعدازظهر نیز در مدارس فعال شود.

مدیرکل آموزش و پرورش استان همدان از برقراری 58 کلاس درس با کمتر از پنج دانش آموز خبر داد و گفت: برای کاهش تراکم دانش آموزی و جبران کمبود مدرسه خرید صندلی خالی مدارس غیردولتی در دستور کار قرار گرفت.

وی بیان کرد: امسال وزارت آموزش و پرورش تشکیل کلاس‌های مختلط را جایگزین اجرای طرح برون سپاری مدارس کرده که البته در مدارس غیردولتی برقراری کلاس‌های دو جنسیتی و مختلط ممنوع است و این دستورالعمل در مدارس دولتی ضمانت اجرایی دارد.

مديركل آموزش و پرورش همدان با بیان اینکه در شهرستان هاي ملاير، اسدآباد، بهار، تويسركان و نهاوند و ناحيه 2 شهر همدان با مشكل عدم وجود فضاي آموزشي در محدوده هاي مسكن مواجه هستيم، عنوان بيان كرد: احداث مدارس در نقاطي كه مسكن مهر وجود دارد از اولويت هاي ايجاد فضا‌هاي آموزشي جديد است.

تراکم بالای دانش آموزی در نهاوند سبب نامطلوبی وضعیت فضاهای آموزشی شده است

اما در همین خصوص رئیس آموزش و پرورش شهرستان نهاوند با بیان اینکه بیشتر فضاهای آموزشی در مرکز شهر نهاوند قرار گرفته است، گفت: تراکم بالای دانش آموزی در این محدوده سبب نامطلوبی وضعیت فضاهای آموزشی مرکز شهر نهاوند شده است.

علیرضا تکلو اظهار داشت: در شرایطی که میانگین تراکم استانی87 درصد است اما در شهرستان نهاوند تراکم دانش آموزی 96 درصد است که این مسئله نیاز شهرستان به فضای آموزشی را بیشتر نشان می دهد.

تکلو گفت: 140 واحد آموزشی مربوط به دوره ابتدایی، 73 واحد آموزشی مربوط به دوره متوسطه اول و 44 واحد آموزشی مربوط به دوره متوسطه دوم در شهرستان نهاوند فعال است که 20 درصد از فضاهای آموزشی موجود دارای بافت فرسوده و فاقد استانداردهای لازم است.

وی افزود: نهاوند دارای 241 فضای آموزشی در سه مقطع تحصیلی ابتدایی، راهنمایی و متوسطه است که از این تعداد مقاوم سازی و مرمت 80 درصد فضاهای آموزشی به پایان رسیده است.

رئیس اداره آموزش و پرورش شهرستان نهاوند عنوان کرد: بدون حضور و مشارکت خیران، آموزش و پرورش به تنهایی قادر نیست همه خواسته‌های آموزشی و پرورشی این نهاد مهم و گسترده را مهیا کند، بنابراین بهره‌گیری از توانمندی خیران در این بخش ضروری است.

علیرضا تکلو بیان داشت: عدم احداث فضاهای آموزشی در بخش مسکن مهر و شهرک شهید حیدری که بیش از 15 هزار نفر جمعیت دارد از دیگر مشکلات شهرستان در زمینه فضاهای آموزشی است.

مدیر آموزش و پرورش شهرستان ملایر نیز کمبود بودجه را عامل راکد ماندن دو مدرسه مسکن مهر ملایر عنوان کرد و با اشاره به آغاز سال تحصیلی جدید در مهرماه سال جاری از حضور 37 هزار و 500 دانش‌آموز ملایری در مدارس این شهرستان در سال تحصیلی جدید خبر داد.

یکی از چالش‌هایی فضاهای آموزشی مدارس ملایر انتقال و جابه جایی فضای مدارس است

حجت الله چهاردولی با بیان اینکه این تعداد دانش‌آموز در 257 فضای آموزشی شهرستان ملایر مشغول به تحصیل می‌شوند، به مشکلات مدارس شهرستان ملایر اشاره کرد و گفت: یکی از چالش‌هایی فضاهای آموزشی مدارس ملایر انتقال و جابه جایی فضای مدارس است.

چهاردولی افزود: در این زمینه باید هر چه زودتر این مشکل رفع شود تا دانش‌آموزان با آسایش بیشتری به تحصیل بپردازند.

.

وی با بیان اینکه در شهرک ولی‌عصر و مسکن مهر ملایر با کمبود فضای آموزشی مواجه هستیم گفت: بسیاری از فضاهای آموزشی نیز بافت فرسوده دارند.

مدیر آموزش و پرورش ملایر با اشاره به حضور تعداد زیادی از شهروندان در محدوده مسکن مهر ملایر گفت: با توجه به این مسئله در زمان ساخت مسکن مهر ملایر قرار بر این شد که دو مدرسه برای تحصیل دانش‌آموزان محدوده مسکن مهر احداث شود.

وی اضافه کرد: کمبود اعتبارات و نبود بودجه باعث راکد ماندن این دو مدرسه شده و در حال حاضر ساخت این دو مدرسه به صورت نیمه‌کاره باقی مانده است.

چهاردولی با  بیان اینکه مسافت زیاد مسکن مهر به سایر مدارس شهر ملایر باعث بروز برخی مشکلات برای دانش‌آموزان این محدوده شده است از  خیرین خواست نسبت به ساخت و تکمیل این مدارس اقدام کنند.

مدیر آموزش و پرورش ملایر با اشاره به اینکه کار تعلیم و تربیت کار سنگینی است گفت: تعلیم و تربیت تنها از عهده آموزش و پرورش بر نمی‌آید و خانواده‌ها و همه دستگاه‌های جامعه نیز باید آموزش و پرورش را در این رسالت سنگین یاری کنند.

در همین خصوص کارشناس مسایل آموزشی نیز لازمه توفیق در مدیریت و خصوصا مدیریت شهری را برخورداری از برنامه دانست و گفت: مهمترین سرمایه در مدیریت، وجود منابع انسانی و منابع مالی و غیرانسانی است و با بهره‌گیری درست و دقیق از این منابع است که می‌توان، برنامه‌ها را محقق کرد.

در سایت مسکن مهر همدان با کمبود فضای آموزشی مواجه هستیم

محمد انوری با بیان اینکه در سایت مسکن مهر همدان با کمبود فضای آموزشی مواجهیم به‌طوری که مدارس محلات قدیمی یا فاقد دانش‌آموز هستند یا با حداقل دانش‌آموز کلاس‌ها برگزار می‌شود، گفت: این در حالی است که تراکم دانش‌آموز در مدارس همجوار سایت مسکن مهر بسیار بالاتر از متوسط‌های استاندارد است.

انوری با بیان اینکه امکانات باید در فضای شهری به‌صورت متوازن توزیع شود، یادآور شد: عدم توجه به این مهم باعث می‌شود که توازن امکانات آموزشی، رفاهی، خدماتی و تفریحی به هم خورده و به همان نسبت رضایت شهروندان نیز کمتر جلب شود.

_______

پروین قادری دانشمند