به گزارش خبرگزاری مهر، پوستر اصلی چهاردهمین دوره جشنواره «فلاهرتیانا» روسیه که از عصر دیروز در شهر «پرم» آغاز به کار کرد، با عکسی از مستند ایرانی «راننده و روباه» طراحی و منتشر شده است. سال گذشته مستند «راننده و روباه» از تولیدات مرکز سینمای مستند و تجربی به کارگردانی «آرش لاهوتی» موفق به دریافت جایزه نانوک طلایی جشنواره فلاهرتیانا روسیه شده بود.
در چهاردهمین دوره جشنواره بین المللی فلاهرتیانا هم دو فیلم مستند «نینجای ایرانی» مرجان ریاحی و «مشتی اسماعیل» مهدی زمانپور کیاسری در بخش مسابقه بین الملل حضور دارند. پاول پچنکین مدیر جشنواره فلاهرتیانا که سال گذشته بعنوان داور هفتمین دوره جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» به تهران سفر کرده بود، چهار فیلم مستند «خاطراتی برای تمام فصول» مصطفی رزاق کریمی، «سپیده دمی که بوی لیمو می داد» آزاده بیزار گیتی، «ملخی غول شد» محمدتقی فهیم و «میراث ناپدری» نیما مهدیان را برای بخش مرور «سینماحقیقت» در جشنواره فلاهرتیانا انتخاب کرد که در این جشنواره روی پرده می روند.
2 نماینده سینمای مستند ایران در بخش مسابقه بینالملل، برای کسب جایزه «نانوک طلایی» جشنواره فلاهرتیانا با کارگردانان فیلمهایی از روسیه، ایتالیا، لهستان، کانادا، هلند و فرانسه رقابت میکنند. داوران بخش مسابقه بین الملل جشنواره فلاهرتیانا عبارتند از ایکا وهکالاهتی از فنلاند، لابومیه گورگوف از بلژیک، والری سولومین از روسیه، دان ادکینز از آفریقای جنوبی و گالینا یانکوفسکایا از روسیه.
آیین اختتامیه این جشنواره عصر روز 6 مهرماه 1393 در شهر پرم برگزار خواهد شد.
نمایش فیلم و اجرای کنسرت در سالگرد استقلال آفریقای جنوبی
برنامههای فرهنگی سالگرد استقلال آفریقای جنوبی طی روزهای دوم و سوم مهر با اجرای موسیقی و نمایش فیلم در خانه هنرمندان ایران برگزار میشوند. در روز اول این برنامه که از ساعت 18 روز چهارشنبه دوم مهر در تالار شهناز برگزار میشود، بعد از سخنرانی مدیرعامل خانه هنرمندان ایران و سفیر آفریقای جنوبی در تهران، فیلم مستند «کشف آفریقای جنوبی» از ساعت 18:15 به نمایش گذاشته می شود.
در ادامه این برنامه، گروه موسیقی آفروتنورز از آفریقای جنوبی و گروه صهبای کهن از ایران در 2 سانس 18:45 و 20:45 به اجرای مشترک میپردازند.
در روز دوم این برنامه که پنجشنبه سوم مهر در تالار شهناز برگزار میشود، ساعت 16 فیلم «بخشش» و ساعت 18 فیلم «گریه کن سرزمین محبوب من» روی پرده میروند و از ساعت 20 هم فیلم «شکست ناپذیر» نمایش داده میشود.
محمد احسانی به پشت صحنه فیلم سیروس الوند رفت
معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی در ادامه بازدیدهای خود از پشت صحنه فیلم های سینمایی، از پشت صحنه فیلم «این سیب هم برای تو» به کارگردانی سیروس الوند بازدید و با عوامل این فیلم گفتگو کرد. در جریان این بازدید، سيروس الوند ضمن استقبال از حضور محمد احسانی در پشت صحنه فیلم جدیداش، از برخوردهاي دوستانه سازمان سينمايي، تشكر و از فضاي صميمانه به وجود آمده در سينما اظهار خرسندي كرد.
وي درباره ویژگی های فیلم جدید خود گفت: این فیلم، شبيه به هيچكدام از آثار قبلي ام نيست؛ ضمن اينكه شباهت كمي به فضای فيلم «زن دوم» و «پرتقال خوني» دارد. تلاش می کنم كه به جشنواره فجر امسال برسد و مخاطب نیز فيلم را دوست داشته باشد.
محمد احساني نيز ضمن مغتنم شمردن حضور مجدد سیروس الوند در عرصه سينماي حرفه اي پس از چند سال دوري، بیان کرد: ايشان از كارگرداناني هستند كه در حوزه سینمای اجتماعی و خانوادگی آثار قابل اعتنايي داشته و ضمن توجه به محتوا و ارزش هاي فيلم به مسئله جذب مخاطب نيز اهميت مي دهند.
وي توضیح داد: در فضاي اعتماد متقابل هنرمندان و مديران و فعاليت افراد حرفهای و كساني كه براي نام و سابقه خود اعتبار قائلند، مهمترين ضمانت براي توليد آثار مطابق با ارزش هاي فرهنگي كشور، شأن و جايگاه حرفه اي افراد است؛ چرا كه اين گروه از هنرمندان حاضر نمي شوند براي جذب مخاطب يا جلب توجه از آن سوي مرزها دست به هركاري بزنند و براي خود اصولي دارند كه بدان ها پايبند هستند.
«این سیب هم برای تو» داستان 2 دختر جوان است که با هم دوست هستند و در حالی که یکی از آنها نامزد دارد، رابطه عاشقانه ای بین نامزد دختر با دوست او برقرار شده است.
«این سیب هم برای تو» جدیدترین ساخته سیروس الوند پس از 4 سال دوری وی از سینماست که همراه نازنین فراهانی فیلم نامه آن را نوشته و در آن پژمان بازغی، رعنا آزادي ور، پريناز ايزديار، اميرعلي دانايي و چنگيز جليلوند بازی دارند.
روایتی متفاوت از انقلاب و دفاع مقدس در مستند «زهرا»
40 درصد از تصویربرداری فیلم مستند «زهرا» به کارگردانی مهدی اسدی با موضوع شهدای ترور تمام شد. مهدی اسدی درباره انگیزه ساخت مستند «زهرا» گفت: اتفاقی که قرار است در این مستند به نمایش درآید از کودکی دغدغه ذهنی من بود، چرا که موضوع فیلم برای یکی از همسایههای ما اتفاق افتاده و من را تحت تاثیر قرار داده بود. این ماجرا با گم شدن دختری در محله ما شروع شد.
وی ادامه داد: در این سالها نمیدانستم چطور میتوانم این ماجرا را نشان دهم. به هر حال باید از این اتفاق غبار روبی میشد تا فیلم سر و شکل بگیرد و روایتی داشته باشیم که با واقعیت منطبق باشد. برای ساخت «زهرا» باید سراغ بستگان خانوادهای که قرار است فیلم درباره آنها ساخته شود و همچنین مسئولان گذشته و فعلی در شهرداری و بخشهای مختلف میرفتیم. این فیلم بیشتر بر پایه اطلاعاتی که این افراد میدهند، جلو میرود و تحقیق کار هم در بستر همین آدمها شکل میگیرد.
اسدی با تاکید بر اینکه در مستند «زهرا» بازسازی صحنههای گذشته صورت نمیگیرد، توضیح داد: با اینکه تصاویر آرشیوی نداریم اما صحنهای هم بازسازی نشد. البته تصاویری از گذشته وجود دارد که در قوه قضاییه است و ضمیمه پرونده شد. به همین خاطر دسترسی به آن دشوار است.
وی با بیان اینکه «زهرا» فیلمی دفاع مقدسی و مربوط به انقلاب است، توضیح داد: اصل ماجرا به شخصی مربوط است که در دفاع مقدس خیلی کارها انجام داده و بعد از آن هشت سال هم از تلاشهای مخلصانه خود دست برنداشته است. ما از این گونه افراد زیاد داریم که همه زندگیشان را برای انقلاب و دوران دفاع مقدس گذاشتهاند.
این مستندساز یادآور شد: البته به نظر من دسته بندی فیلمهای مستند به موضوعات مختلف خیلی درست نیست و در بعضی فیلمها انسانیت اهمیت بیشتری پیدا میکند. موضوعی که مرزبندی نمیشود و در همه ادیان هم بر آن تاکید شده است. انسانیت مفهومی کلی و اصلی است که باید در همه حال رعایت شود. حالا در هر فیلم میتوانیم لایههای این مساله را باز کنیم و آن را به نمایش بگذاریم. انسانیت به عنوان ویژگی مثبت در فیلم «زهرا» و شخصیت اصلی آن وجود دارد. این ویژگی مشمول زمان نشده و از آنجایی که استوانه این شخصیت به درستی بنا نهاده شده، از بین نرفته است.
مستند «زهرا» به کارگردانی و تهیه کنندگی مهدی اسدی در مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی تولید میشود. این مستند که تاکنون ۴۰ درصد از فیلمبرداری آن پایان گرفته، به زندگی خانوادهای میپردازد که فرزند آنها جزو شهدای ترور است.