علیرضا دلیری، در خصوص سیاست های ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری توضیح داد و گفت: این سیاست ها، جامعیت خوبی دارد و اگر ما بتوانیم این بندها را به صورت کمی اجرا کنیم و سازمان های مرتبط را برای اجرایی شدنشان مشخص کنیم، قادر به ایجاد تحولات در زمان کوتاه، در زمینه علم و فناوری و تولید داخل هستیم.
معاون توسعه و مدیریت منابع در این خصوص توضیح داد: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به عنوان یک مرجع سیاست علمی، به کمی کردن سیاست ها می رود تا تکالیف خود را در قالب این سیاست ها عملیاتی کند.
وی با بیان اینکه با کمی شدن می توانیم در همه حوزه ها ورود پیدا کنیم اذعان داشت: معاونت علمی و فناوری تا حدودی در بسترهای سیاست های ابلاغی ورود پیدا کرده است و باید برای نتیجه گیری صحیح سایر سازمانها هم در اجرایی شدن این سیاست ها ورود پیدا کنند.
دلیری گفت: البته ما با تجاری سازی طرح ها، ایجاد شرکت های دانش بنیان در کارگروه، ایجاد صندوق نوآوری و شکوفایی، ایجاد خطوط اعتباری برای شرکت ها توسط بانک ها و مواردی از این دست تا حدودی در این بندها وارد شده ایم و به صورت کامل عملیاتی شده اند.
وی در خصوص بند ارتقاء جایگاه جهانی کشور در علم و فناوری و تبدیل ایران به قطب علمی و فناوری جهان اسلام یادآور شد: وجود این بند الزامی است چرا که ارتباطات بین ارگان های مختلف علمی به اجرایی شدن این بند کمک می کند و معاونت علمی نیز نظارت خود را در این زمینه دارد.
ایجاد صندوق زمین و ساختمان برای توسعه پارک های علمی و فناوری
دلیری در خصوص اینکه باید زیرساخت های ایجاد پارک ها و مراکز رشد در کشور ایجاد شود اظهار داشت: سرعت ساخت و ساز پارک ها و مراکز رشد به کندی پیش می رود و باید از سوی دولت بودجه ای برای استقرار پارک ها وجود داشته باشد. از این رو معاونت پیشنهادی برای ایجاد صندوق زمین و ساختمان را داده است تا از این طریق زمینه ایجاد تسهیلات برای توسعه پارک ها به وجود بیاید. این موضوع میان پارک ها و وزارت علوم تحقیقات و فناوری در حال بررسی است.
باید بانک اطلاعاتی قوی در حوزه پژوهش ها ایجاد شود
معاون توسعه و مدیریت منابع در خصوص دیگر بندهای سیاست ابلاغی که در مورد پژوهش در کشور است توضیح داد و افزود: باید برای اینکه پژوهش مورد نیاز جامعه مورد بررسی قرار گیرد یک انسجام و هماهنگی میان بخش های مختلف برقرار باشد تا از موازی کاری در این زمینه جلوگیری شود. معاونت علمی و مراکز پژوهشی و همچنین وزارتخانه ها باید در این زمینه با هم تعامل داشته باشند.
وی با بیان اینکه هنوز یک بانک اطلاعاتی قوی در خصوص پژوهش ها نداریم، اظهار داشت: اگر یک بانک اطلاعاتی درستی وجود داشته باشد تا از موازی کاری ها جلوگیری شود و در آن موقع بر اساس نیاز جامعه طرح های پژوهشی مورد پیگیری قرار می گیرد. اجرایی کردن پژوهش های مورد نیاز جامعه، نیاز به هماهنگی بین وزارتخانه های مربوطه و معاونت علمی دارد.
ارتباط اساتید در دانشگاهها با صنعت ضعیف است
وی در مورد تشویق دانشگاهیان برای ورود به تجاری سازی و صنعت خاطرنشان کرد: ما باید به ترغیب دانشجویان و اساتید برویم تا به تجاری سازی برسیم که یکی از این طرح ها تشویقی اعطای 5 درصد از فروش به دانشگاه جهت تولید محصول است تا از این طریق دانشگاه بتواند طرح ها را به مرحله عملیاتی برساند. از این رو باید اساتید و دانشگاهیان ارتباط خود را برای تجاری سازی طرح ها با صنعت قوی کنند.
معاون توسعه و مدیریت منابع با بیان اینکه ارتباط صنعت و دانشگاه ضعیف است افزود: دانشگاه باید در کنار آموزش ها، در صنعت هم ورود داشته باشد چرا که این موضوع در سراسر دنیا به همین روال پیش می رود. کسب تجربیات، مسیر شغلی دانشجویان را ترسیم می کند تا ارتباط دانشگاه با صنعت شکل گیرد.
وی خاطر نشان کرد: اگر ارتباط صنعت و دانشگاه بیشتر شود و اساتید دارای تجربیات عملی شوند، اثرگذاری پژوهش افزایش مییابد.
دلیری تاکید داشت: مراکز پژوهشی باید خروجی داشته باشند و منجر به رفع نیازهای جامعه شود که این مسائل را در حال حاضر شاهد نیستیم یعنی ساختار پژوهش کشور براساس نیاز جامعه شکل نگرفته است. معاونت علمی در این زمینه گامهای خوبی برداشته و در این زمینهها ورود پیدا کرده تا مسیر حرکتی سازمانهای پژوهشی اصلاح شود.
دلیری گفت: برای ارتباط دانشگاه با صنعت باید فرهنگ سازی صورت گیرد که فعالیت های معاونت علمی در این زمینه مورد استقبال اساتید و دانشگاهیان قرار گرفته است. ارتباط و یکپارچگی میان دانشگاهها، مراکز علمی و وزراتخانه ها باید صورت گیرد و این بند مربوط به زیر ساخت های معاونت علمی و فناوری می شود و زمانیکه زیر ساخت ها ایجاد شود تا حدودی به هدف اصلی که تولید و تجاری سازی است می رسیم.
وی افزود: در این زمینه تجاری سازی طرح ها های کلان اتفاق افتاده و تا حدودی زیرساخت ها برای این بند اجرایی شده است. برای ارتباط یکپارچه نیاز به پشتیبانی در شورایعالی انقلاب فرهنگی، دولت، مجلس که در راستای یک سیستم یکپارچه در علم و فناروی ایجاد شود.
معاون توسعه و مدیریت منابع با بیان اینکه اکنون در معاونت علمی چارچوب ها تعیین شده اند توضیح داد: پس از ابلاغ سیاست های علم وفناوری از سوی مقام معظم رهبری، به دستور معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، هریک از معاونت های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به مدت یک ماه فرصت دارند تا مسیر عملیاتی سیاست ها را شفاف کنند و مسیر را در جاهایی که خلا وجود دارد مشخص کنند. برای کمی سازی این بندها معاونت سیاست گذاری معاونت علمی چارچوبی را مشخص کند و به معاونت ها ابلاغ می کند تا در دوره کوتاهی مسیر عملیاتی را شفاف شود .