مشهد - خبرگزاري مهر: مشهد دومين شهر كشور در وقوع حوادث و حريق است و با وجود گسترش آموزش‌ها و تجهيز ايستگاه‌هاي اين شهر هنوز هم در ايمني انبارها، بازارها و مدارس در اين شهر غفلت می‌شود و جان و مال مردم به دليل عدم رعايت نكات ايمني هر روز در معرض خطر است.

به گزارش خبرنگار مهر، مشهد بعد از تهران دومين شهر حادثه‌خیز كشور است و آتش‌نشانان اين شهر از پرتلاش‌ترين‌ها هستند. هر چند زمان رسيدن به محل حادثه كاهش یافته و آتش‌نشاني‌ها نسبت به گذشته تجهيز شده‌اند اما آمار وقوع حوادث و مصدومان و كشته شدگان همچنان روند صعودي دارد.

مديرعامل سازمان آتش‌نشاني شهرداري مشهد در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار كرد: در شش ماهه نخست سال جاري 3 هزار و 196 مورد آتش سوزي در مشهد اطفا شد كه افزايش 10 درصدي نسبت به سال  92 داشته است.

حسن جعفري با تاكيد بر اينكه با توجه به متوسط رشد سالانه این شاخص طی سال‌های گذشته رشد 10 درصدی تا حدودی قابل قبول است، افزود: افزایش جمعیت شهری در افزایش فراوانی حریق و حوادث موثر بوده و آنچه اين سازمان قادر به انجام آن براي كاهش فراوانی حریق و حوادث است، توسعه اقدامات آموزشی و پیشگیرانه است.

وي با بيان اينكه آتش‌نشاني به ياري دستگاه‌ها و ارگان‌هاي مختلف براي دستيابي به كاهش حوادث نياز دارد، تاكيد كرد: اين سازمان با شناخت عوامل موثر، ارگان های دخیل را شناسایی و دست یاری به سویشان دراز كرديم و خوشبختانه با برگزاري جلسات مشترك مصوباتي نيز در اين خصوص داشته ايم.

مدیرعامل آتش‌نشانی شهرداري مشهد با اشاره به افزايش به طور متوسط 30.8 درصد تعداد كل عمليات نجات در شش ماهه اول 93 نسبت به مدت زمان مشابه در سال 92 تصريح كرد: افزايش در تعداد عمليات نجات از مواردي است كه نياز به بررسي كارشناسانه و مشخص شدن عوامل بوجود آورنده آن است.

افزایش حوادث شهری

جعفري گفت: افزایش حوادث شهری در شش ماهه نخست سال را داشته‌ايم و تعداد کل عملیات نجات در شش ماهه نخست سال 93 برابر  4 هزار و 530  مورد بوده است که نسبت به مدت زمان مشابه سال 92 با 3 هزار و 461 عمليات افزايش نشان مي دهد.

مدير عامل سازمان آتش نشاني شهرداري مشهد در ادامه  افزود: در شش ماهه نخست سال 92 نسبت به مدت زمان مشابه سال 91 در رابطه با فراوانی حوادث شهری از 14 درصد افزایش برخوردار بودیم و اين افزایش 30.8 درصدی قابل تامل است كه در دستور کار قرار مي گيرد.

جعفری بر ضرورت همراهي برخي سازمان‌ها و نهادها براي كاهش برخي حوادث در مشهد اشاره كرد و گفت: به دليل افزايش آمار حوادث مربوط به آسانسور در مشهد هم انديشي و برسي اين موارد با اتحاديه آسانسور نيز در دستور كار قرار دارد.

وي در ادامه توضيح داد: محبوس شدن افراد و گیر کردن حلقه انگشتری و زیورآلات و حادثه آسانسور بیشترین فراوانی حوادث شهری را در سال 93 به خود اختصاص داده اند.

منطقه 2 مشهد بيشترين فراواني حریق و حوادث شهری

جعفري منطقه 2 مشهد داراي بيشترين فراواني حریق و حوادث شهری دانست و گفت: بررسی‌ها نشان مي‌دهد كه دليل اصلي اين فراواني تراكم و رشد جمعيتي بالا در اين منطقه است.

وي گفت: آتش زدن توسط شخص و اشخاص و اتصال سيم برق و كشيدن بار اضافي و  انتقال حرارت به علت مجاورت علل اصلي حوادث در اين شهر است.

مدیرعامل آتش نشانی شهرداري مشهد با بيان اينكه بررسی های انجام شده بر روی دو علت اصلي حریق يعني آتش زدن توسط افراد و اتصال سيم برق و كشيدن بار اضافي مناطق 3، 9 و 7 شهری مشهد را در اولويت بر شمرد و گفت: اين مناطق از مناطق حاشیه ای مشهد هستند كه آموزش های صحیح شهروندی و اقدامات پیشگیرانه در کاهش حوادث شهری موثر است.

جعفري در مجموع عملكرد سازمان آتش نشاني در مشهد را  رو به رشد و توسعه دانست و گفت: كاهش مدت زمان رسيدن به حريق و حادثه نشان از بهبود عملكرد نيروهاي اين سازمان است.

وي با بيان اينكه ساخت و گسترش ایستگاه ها و دومنظوره کردن  آنها در كاهش زمان رسيدن به حريق و حوادث موثر بوده است؛ اعلام كرد:  شش ثانیه کاهش در متوسط زمان رسیدن به حریق و  متوسط زمان رسیدن به حادثه با هفت ثانیه کاهش در شش ماهه 93 نسبت به مدت زمان مشابه سال 92 از موفقيت هاي اين سازمان است.

500 بازدید پیشگیرانه

همچنين معاون پيشگيري سازمان آتش نشاني مشهد در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار كرد: 500 بازدید پیشگیرانه از مساجد و حسینیه ها، مهدکودک، شهربازی، انبار ها و کار گاه ها در سال 93 انجام شد.

غلامحسين حاجي‌زاده ادامه داد: در اين شش ماهه تعداد بازدید های اصناف برابر با 2300 مورد و 980 تاییدیه ایمنی صادر شد.

وي از افزايش دو برابر ي تعداد ایستگاه ها، افزايش  از 2.7 برابري تعداد خودرو های عملیاتی و افزايش دو و نيمي برابري نيروهاي آتش نشان  در مشهد نسبت به سالهاي گذشته  خبرداد.

حاجي‌زاده با بيان اينكه زمان اطفا حريق25  ثانیه کاهش داشته است، افزود: آمار مصدومان حوادث در مشهد افزايش نشان مي‌دهد و تا پایان شهریور 93 تعداد متوفیان حریق برابر با 5 نفر و تعداد متوفیان حوادث نیز برابر با 71 نفر بر اساس سامانه حریق و حادثه ناجی گزارش شد كه نسبت به سالهاي گذشته افزايش داشته است.

تلاش شبانه‌روزي آتش‌نشانان در  مشهد در تابستان گذشته يك مصدوم را به همراه داشت كه در گفتگويي با فرماندار مشهد در خصوص اين آتش‌نشان فداكار و سختي كار اين نيروها و عدم قرار گرفتن اين حرفه را در فهرست مشاغل سخت و زيان آور را به بررسي نشستيم.

آتش نشانان به دنبال مدال شجاعت و پول نيستند

حسن موحديان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار كرد: آتش نشاناني مانند سعيد ويراني براي دريافت مدال شجاعت يا پول با جان خود بازي نمي كنند بلكه اين افراد هدف والاتري در زندگي دارند اما مسئولان نيز در قبال اين افراد وظايفي دارند كه بايد به آن عمل كنند.

وي با تاكيد بر اينكه آتش نشانان در شهر امام رضا(ع) با اين وسعت و سختي كارشان به نوعي ايثارگر هستند؛ افزود: من نيز مانند برخي معتقدم اين فداكاري يك آتش نشان درجه جانبازي را دارد اما در قوانين كشور اين لحاظ نشده است و حتي اينكه اين افراد ايثارگر در صورت از دست دادن جانشان در زمره شهدا قرار بگيرند نيز بايد از سوي مسئولان بنياد شهيد بررسي شود.

فرماندار مشهد گفت: قرار گرفتن شغل آتش نشاني در فهرست مشاغل سخت و زيان آور نيز موضوعي است كه از طريق استانداري و نمايندگان مجلس پيگيري خواهيم كرد.

*****

در خراسان رضوي بسیاری از شهرها مانند چناران، تایباد، خواف، فریمان و کلات حتی تجهیزات اولیه و نیروی کافی در اختیار ندارند و سازمان آتش نشانی مشهد اين مناطق را نيز پوشش مي‌دهد.

آتش نشانان مشهدي معتقدند؛ شاغلان در آتش نشانی عمر طولانی ندارند و حتی برخي به بازنشستگی هم نمیرسند و این دلیلی بر زیان‌آور بودن اين حرفه است و البته امیدوارند با توجه به اینکه آنها کمبودها را با عشق به خدمت به مردم تحمل می‌کنند؛ مسئولان دولتی نیز به آنان توجه بیشتری کنند.

..................................

گزارش : زهره رنگ آميز