به گزارش خبرنگار مهر، با رشد روزافزون جمعیت و توسعه سریع زندگی در شهرها و روستاها، متأسفانه روند تجاوز به برخی اراضی از جمله بستر و حریم رودخانه ها و دخل و تصرف غیرمجاز در این اراضی افزایش یافته است.
رودخانه های موجود در شهرستان بهارستان که در گذشته از سد لتیان جریان می یافت، بدلیل بسته شدن دریچه های سد، معضلات فراوانی را برای شهرهایی که در حاشیه این رودخانه وجود دارند به وجود آورده است.
رودخانه های شادچای و سیاه آب از جمله رودخانه هایی است که به دلیل بسته شدن دریچه های سد و همچنین جاری شدن فاضلاب های خانگی، معضلات زیست محیطی فراوانی را به وجود آورده و بوی تعفن ناشی از آن مردم را با مشکل مواجه کرده است. این در حالی است که حاشیه این رودخانه ها محلی برای متصرفان زمین به محلی برای ساخت و ساز آلونکهای یک شبه تبدیل شده است.
برغم اینکه قانونگذار برای صیانت از حریم رودخانه ها مطابق ماده 2 و 3 قانون توزیع عادلانه آب، سازمان آب منطقه ای را مسئول رسیدگی و بازرسی های پی در پی از این مناطق مشخص کرده ولی متاسفانه عملا اقدام درخوری در این زمینه مشاهده نشده و همین عامل باعث شده تا شهرداری ها یک تنه در مقابل برخی سودجویان و متصرفان به حریم مقابله کنند.
خوشبختانه طی مدت اخیر شهرداری های گلستان و نسیم شهر و صالحیه با تمام محدودیت های مالی که داشتند، توانستند اقدامات خوبی در بستر این رودخانه ها از جمله احداث دیوار ساحلی و سرپوشیده کردن آن انجام دهند، اما در شهر صالحیه متاسفانه بدلیل مشکلات تقسیمات، حاشیه رودخانه پس از سرپوشیده شدن به محل ساخت و ساز غیرقانونی آنهم با صدور پروانه ساخت از سوی دهیاری مناطق روستایی تبدیل شد.
الحاق دو روستای حسین آباد و علی آباد به بهارستان الزامی است
از طرفی مشاهده می شود که روستای حسین آباد و علی آباد بدلیل واقع شدن در نقطه ای مطلوب، بیشترین اشرافیت را به شهرستان بهارستان دارد اما هم اکنون جزو حریم شهرستان اسلامشهر به شمار می آید و به دلیل مسافت زیاد و دورافتادگی از مرکز شهر، توجه چندانی به آن نمی شود.
دوری از مرکز شهر و شهرستان موجب شده که این دو روستا مورد هجمه زمین خواران قرار بگیرند. در این زمینه الحاق دو روستای مذکور به شهرستان بهارستان و شهر صالحیه امری ضروری است چرا که ادامه این روند می تواند در حاشیه رودخانه که در نزدیکی این دور وستا واقع شده است، موجب افزایش احداث سکونتگاه های غیرمجاز شود.
در این زمینه عده ای از سودجویان در اقدامی به بهانه اقدامات عمرانی از سوی دهیاری، زمین های روی رودخانه ای که توسط شهرداری صالحیه سرپوشیده شده و همچنین حاشیه آن را با جدولگذاری غیرکارشناسی، تبدیل به زمینهای دو نبش و سه نبش کرده و این زمین ها را با مبلغ هنگفتی فروخته اند.
احداث ساختمان چندین طبقه بدون ناظر برای کنترل استحکام بنا از جمله این اقدامات بود که با هماهنگی مسئولان قضایی شهرستان خوشبختانه از هرگونه تصرف احتمالی بر روی حاشیه رودخانه سیاه آب جلوگیری شد.
شهردار صالحیه وضع موجود را بسیار تاسف بار خواند و گفت: متاسفانه تعدادی از سودجویان با اقدامی غیرقانونی قصد تصرف حریم رودخانه را داشتند که این اقدام آنان کاملا بر خلاف مقررات قانون صیانت از حریم رودخانه ها به شمار می رود.
متولیان امر صیانت از حریم رودخانه ها باید سریعا وارد عمل شوند
علیرضا قربانی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار نگرانی از چنین اقدامی اظهار داشت: اگر بررسی اجمالی بر ساخت و سازهای بی رویه در گذشته در بستر حریم رودخانه ها داشته باشیم متوجه خواهیم شد که این اقدام تا چه میزان توانسته تبعات منفی در آن محل به همراه داشته باشد.
وی ادامه داد: در مناطق شهری که روند صدور پروانه تا مراحل پایانی کار ساختمانی، شهرداری نظارت جدی و کافی را دارد معلوم نیست که چه ارگانی و با چه مجوزی توانسته در بستر رودخانه سیاه آب مجوز ساخت 4 طبقه آن هم بدون ناظر ساختمانی به منظور استحکام بنا صادر کرده است.
این مسئول با اعلام اینکه متولیان امر صیانت از حریم رودخانه ها باید سریعا وارد عمل شوند، گفت: انتظار می رود مسئولان مربوطه در راستای صیانت از بستر و حریم رودخانه ها در راستای جلوگیری از تصرف غیرقانونی بستر رودخانه سیاه آب وارد عمل شوند چون هرگونه کوتاهی می تواند فرصتی دوباره برای متصرفان محسوب شود.
بر اساس این گزارش، استاندار تهران چندی پیش در جمع فرمانداران شهرستانهای استان نسبت به جلوگیری از هرگونه ساخت و سازهای غیرقانونی در شهرستانهای استان تهران هشدار داده بود و خواستار برخورد قاطع با عوامل اینگونه تخلفات در استان شد.
صیانت از حریم رودخانه ها امری ضروری است
رئیس شورای اسلامی شهر صالحیه شهرستان بهارستان در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر با ابراز تاسف از چنین روندی اظهار داشت: مطابق ماده 2 و 3 قانون توزیع عادلانه آب و تبصره های آن بستر و حریم تالاب ها، رودخانه ها و مسیل ها متعلق به دولت است.
محمدرضا دهقان نیری افزود: صیانت از حریم و بستر رودخانه ها که چندی پیش نیز مورد تاکید استاندار تهران بود، امری ضروری است. هرگونه دخل و تصرف غیرمجاز در بستر رودخانه ها که سبب تغییر شرایط مورفولوژیکی و انحراف سیلاب و فاضلاب خانگی و در نهایتاً بروز خسارات جبران ناپذیر شود، کاملا غیرقانونی است.
وی ادامه داد: متاسفانه اگر بر اساس درخواست و توجیح قانونی مسئولان شهرستان مسئله تقسیمات و الحاق روستای حسین آباد و علی آباد به حریم شهر صالحیه سریعا عملیاتی می شد، امروز با چنین چالشهایی مواجه نبودیم.
به گفته این مسئول، شهرداری توان مقابله با برخی سودجویان را دارد و اجازه نخواهد داد تا حریم رودخانه مورد تصرف برخی افراد واقع شود.
دهقان نیری ضمن مهم خواندن این موضوع و تبعات ناخوشانید آن خواستار اعمال ماده 9 لایحه قانونی رفع تجاوز حریم رودخانه سیاه آب شد.
وی همچنین در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه مسئولیت جلوگیری و صیانت از حریم رودخانه ها بر عهده چه ارگانی است، اعلام کرد: صیانت و حفاظت از حریم و بستر رودخانه ها بر اساس قانون بر عهده شرکت آب منطقه ای به نمایندگی از وزارت نیرو است که آنان نیز موظف هستند با مشاهده هرگونه تعرض و تجاوز به حریم و بستر رودخانه اقدامات قانونی و قضایی را انجام دهند.
ادامه پیگیری خبرنگار مهر و گفتگو با برخی متصرفان احتمالی که بستر رودخانه را مورد تصرف خود قرار داده بی نتیجه ماند.
--------------
گزارش از ذبیح الله اصغری