یکی از نویسندگان عامه‌پسند با انتقاد از عم نظارت بر ممیزی کتابهایی که بصورت الکترونیکی در فضای وب منتشر می‌شوند گفت: ما نویسنده‌های عامه‌پسند گاهی به نوشتن مسائل عاطفی متهم هستیم اما ما همیشه هم به خاطر حرمت قلم و هم ممیزی وزارت ارشاد، مسائل موردنظر را رعایت کرده و مطلب نامناسبی ننوشته‌ایم. در برخی از این کتاب‌ها که برای دانلود در اینترنت قرار داده می‌شوند،‌ مطالبی وجود دارد که باعث شرمندگی است.

مستانه فراهانی داستان‌نویس در گفتگو با خبرنگار مهر، این روزها علاقه‌ای به انتشار کتاب‌هایم ندارم چون به آثار هر ناشری که نگاه می‌کنم، آن‌قدر نام نویسنده جدید می‌بینم که فکر می‌کنم خواننده‌ها هم مبهوت می‌مانند که از چه نشری کتاب بخرند. چون همه کتاب‌ها هم شبیه هم شده‌اند. یعنی در یک فرایند دوطرفه، یکی فقط می‌خواهد بنویسد و به هر قیمتی اسم نویسنده روی خود بگذارد، و یکی دیگر هم می‌خواهد فقط کتاب چاپ کند. بنابراین در حال حاضر نمی‌خواهم داستان جدیدی منتشر کنم. چون با خود فکر کردم اگر چند کتاب بنویسم بهتر از این است که کتاب‌هایم زیاد ولی بی‌معنا باشند.

این نویسنده در پاسخ به این سوال که در مقابل مقایسه‌هایی که بین رمان ادبی و رمان عامه‌پسند می‌شود چه موضعی دارد، گفت: متاسفانه در ایران، همیشه سبک را نادیده می‌گیرند. ما سبک‌های مختلفی از جمله ژانر اجتماعی، جنایی، عاطفی و ... داریم. به همین شکل،‌ عامه‌پسند هم یک گونه از نوشتن است. جالب است که این تقسیم‌بندی در کشورهای دیگر و جهان جا افتاده است اما هنوز این تقسیم‌بندی در کشورمان وجود ندارد که این کتاب جنایی است و آن‌یکی عامه‌پسند.

وی ادامه داد: متاسفانه ما همه‌جا در حال تخریب یکدیگر هستیم. فریده شجاعی هم نویسنده‌ای است که به عامه‌پسند نویسی شناخته می‌شود، اما نویسنده خوبی است. تعدادی از نویسندگان جوانی که وارد عرصه عامه‌پسند نویسی می‌شوند، نویسنده عامه‌پسند نیستند بلکه مقلد هستند. یعنی آثارشان ویژگی داستان‌های عامه‌پسند را ندارد و فقط سعی دارند از این نوع نوشتن تقلید کنند. وقتی هم که آثارشان را می‌خوانید گویی 10 مطلب پاورقی‌ جدا را برداشته و به هم چسبانده‌اند و به این ترتیب، کتاب درست کرده‌اند.

فراهانی گفت: باید قدرت انتخاب را به مخاطب بدهیم تا ابتدا کتاب عامه‌پسند بخواند و بعد به سراغ کتابی مانند «من ِ او»‌ برود. آیا می‌توان به یک دانش‌آموز گفت تو فقط ریاضی یا فقط درس فارسی بخوان. یعنی باید در سبد کالایی خانوده همه کتاب‌های مختلف وجود داشته باشد. چون علاوه بر این‌ها، هر خانواده‌ای هم سبک خودش را دارد. یک مشکل دیگر هم این است که اینترنت آمده و بسیاری از کتاب‌ها به جای خریده شدن، به صورت آنلاین، دانلود می‌شوند. البته خیلی هم به دلیل این که کتاب‌هایشان به صورت مکتوب منتشر  نمی‌شود، به چاپ غیرقانونی آثارشان رو برو می‌آید. گفته می‌شود که چون خیلی‌ها این کار را می‌کنند، شما نیز خود را با شرایط وفق بدهید چون امروز همه این کار را می‌کنند.

این داستان‌نویس در ادامه گفت:‌ امروزه کتاب‌های زیادی به صورت الکترونیکی بارگذاری، و دانلود می‌شود. تعدادی از این کتاب‌ها، بدون نظارت و ممیزی خاصی در دسترس قرار می‌گیرند. و البته فوق‌العاده مورد استقبال مردم و به ویژه ساکنان آین سوی مرزها واقع می‌شوند. بسیاری از این کتاب‌ها مطالب باز و بی‌حد و مرزی را عرضه می‌کنند. ما نویسنده‌های عامه‌پسند گاهی به نوشتن مسائل عاطفی متهم هستیم اما ما همیشه هم به خاطر حرمت قلم و هم ممیزی وزارت ارشاد، مسائل موردنظر را رعایت کرده و مطلب نامناسبی ننوشته‌ایم. در برخی از این کتاب‌ها که برای دانلود در اینترنت قرار داده می‌شوند،‌ مطالبی وجود دارد که باعث شرمندگی است. یا مثلا کتابی 500 صفحه‌ای در یک فایل الکترونیکی، دانلود می‌شود.

فراهانی گفت: به دلیل دیدن این شرایط و متاسفانه اتفاقات دیگری از جمله این که ناشران، کتاب نویسندگان جوان و بی‌تجربه را با درصد کم چاپ می‌کنند، باعث شده تا فعلا انگیزه‌ای برای نوشتن یا چاپ آثارم نداشته باشم.