اهر – خبرگزاری مهر: کاهش 15 درصدی ازدواج و افزایش پنج درصدی آمار طلاق در شش ماه نخست سالجاری موضوعی است که زنگ هشدار کاهش جمعیت و پیری جمعیت را در شهرستان اهر به صدا در آورده است.

به گزارش خبرنگار مهر، بدون شک نیروی انسانی جوان و کارآمد یکی از اساسی ترین مولفه ها در توسعه و آبادانی هر کشوری است و برخورداری از این منابع انسانی می تواند موتور محرکی برای رشد و حرکت چرخه های تولیدی و اقتصادی باشد، موضوعی که بخوبی در حرکت شتابان کشورهایی مانند چین به سمت تبدیل شدن به بزرگترین اقتصاد دنیا در سایه بهره گیری از نیروی انسانی عظیم خود کاملاً مشهود است.

کشور ما نیز به عنوان کشوری جوان بشمار می رود که با برخورداری از منابع انسانی کارآمد و البته مستعد، از ظرفیت های لازم برای بهره گیری از این امتیاز ارزشمند در مسیر دستیابی به اهداف توسعه ای خود برخوردار است اما مدتی است که این روند با سیر نزولی روبرو شده و با توجه به برخی سیاست های جمعیتی اتخاذ شده در دهه 60 اکنون کشور جمهوری اسلامی ایران با مشکلی به عنوان پیری جمعیت روبرو شده و این موضوع تا جایی پیش رفته که رهبر معظم انقلاب اسلامی با ابراز نگرانی از این روند خواستار اقدامات جدی مسوولان و تلاش همگانی برای ازدیاد نسل در کشور شده اند.

با این وجود کاهش جمعیت و افزایش آمار طلاق چند سالی است که زنگ خطر را در این خصوص برای کشور به صدا در آورده و با توجه به اهمیت پیری جمعیت در آینده کشور، مقام معظم رهبری در سیاست های جمعیتی ابلاغی به سران سه قوه همواره بر این موضوع تاکید داشته اند و در این میان از جمله عللی که امروزه در کاهش جمعیت نقش دارد تمایل به تک فرزندی است چرا که خانوده ها معتقدند با وجود درآمد کم و مشکلات اقتصادی نمی توان تعداد جمعیت خانواده را افزایش داد و همین امر منجر به افزایش آمار تک فرزندی در خانواده های ایرانی شده است.

افزایش سطح تحصیلات، اشتغال زنان در جامعه، گسترش شهرنشینی و رواج فرزندسالاری از دیگر علل و عوامل کاهش جمعیت در ایران از سوی کارشناسان مطرح شده اما باید این واقعیت را پذیرفت که دلایلی همچون مشکلات اقتصادی و افزایش آمار بیکاری در جامعه نیز بر کاهش آمار ازدواج و به تبع آن رشد جمعیت تاثیری غیر قابل انکار داشته است.

نماینده مردم اهر و هریس در مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص دلایل اصلی روند کاهش و پیری جمعیت در کشور اظهار داشت: آمار بیکاری شهرستان اهر نشان می دهد که این شهرستان 12 هزار نفر بیکار تحصیل کرده و تحصیل نکرده دارد اما هیچ گاه این موضوع مورد توجه قرار نمی گیرد که آیا برای حل مشکل این جوانان چاره ای اندیشیده شده و در جهت پیشبرد فرمایشات رهبر معظم انقلاب حماسه اقتصادی را رقم زده ایم و این موضوعی است که باید مقامات و مسئولان پاسخگوی آن باشند.

عباس فلاحی باباجان با اشاره به مشکلات اقتصادی جوانان و تاثیر آن در نرخ جمعیتی شهرستان اهر تصریح کرد: تاکنون هیچ اقدام جدی از سوی دولت و مجلس برای رفع مشکل کاهش جمعیت و رواج فرزند آوری صورت نگرفته به گونه ای که اجرای طرح هایی همچون ارایه وام ازدواج به زوج های جوان نیز در سال گذشته بنا به دلایلی همچون کمبود اعتبار متوقف شده است.

فرماندار شهرستان اهر نیز در همین خصوص به خبرنگار مهر گفت: این شهرستان با وجود معادن سرشار بیش از 10 هزار نفر جوان تحصیل کرده دارد که بسیاری از آنها با مشکل بیکاری مواجهند و این آمار برای اهر زنگ هشداری است که در کاهش جمعیت و میزان ازدواج نقش غیر قابل انکاری دارد.

رضا صدیقی با شاره به آثار سوء مشکلات اقتصادی و معضل بیکاری اظهار داشت: بیکاری تبعات و نتایج مخربی مانند اعتیاد، ناتوانی در ازدواج به موقع و بسیاری ناهنجاری های فردی و اجتماعی دیگری برای جامعه با خود به همراه دارد و منجر به بحران های اجتماعی و کاهش و پیری جمعیت می شود.

رئیس اداره ثبت احوال شهرستان اهر نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به آمار وقایع حیاتی چهار گانه ثبت شده در شش ماهه نخست سال جاری و مقایسه آن با مدت مشابه سال قبل اظهار کرد: در حالی که میزان ازدواج نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته، آمار ولادت و طلاق در این شهرستان افزایش داشته است.

ابراهیم نیک نظر در ادامه افزود: آمار ولادت در شش ماه نخست سال جاری یکهزار و 418 نفر است که از این تعداد 240 مورد در فروردین، 216 مورد در اردیبهشت، 225 مورد در خرداد، 258 مورد در تیر، 242 مورد در مرداد و 237 مورد مربوط به شهریور بوده که نسبت به آمار مشابه سال گذشته 16 مورد افزایش نشان می دهد.

وی در ادامه خاطر نشان شد: از مجموع ولادت های صورت گرفته در این شش ماه، تعداد 734 مورد پسر و 683 مورد دختر بوده اند که در مجموع یکهزار و 34 مورد از این وقایع در مناطق شهری و 380 واقعه در روستاهای شهرستان اهر به ثبت رسیده است.

رئیس اداره ثبت احوال شهرستان اهر ادامه داد: آمار وفات هم با 340 مورد فوت ثبت شده شامل 60 مورد در فروردین، 66 مورد در اردیبهشت، 49 در خرداد، 47 مورد در تیر، 52 مورد در مرداد و 62 مورد در شهریور امسال بوده است که از نظر جنسیت نیز 191 واقعه وفات مربوط به مردان و 149 واقعه فوتی مربوط به زنان بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 17 مورد کاهش نشان می دهد.

نیک نظر به کاهش آمار ازدواج در شهرستان اهر نیز اشاره کرد و گفت: آمار ازدواج در شهرستان اهر با ثبت 841 مورد نسبت به شش ماهه مشابه سال گذشته 151 مورد کاهش یافته که به ترتیب در فروردین 185 مورد، در اردیبهشت 173 مورد، در خرداد 147 مورد، در تیر 79 مورد، در مرداد 135 مورد و 122 مورد ازدواج در شهریور به ثبت رسیده در حالی که سال قبل 991 مورد ازدواج در اهر صورت گرفته است.

 وی با بیان اینکه میانگین سن ازدواج برای بانوان در نیمه اول امسال 21 و برای مردان 28 درصد بوده است، تصریح کرد: در شش ماهه نخست سال جاری 157 مورد طلاق در شهرستان اهر ثبت شده که البته باید در نظر داشت که به علت نبودن دفترخانه ثبت طلاق از شهرستان های هوراند، کلیبر و ورزقان، آمار این مناطق نیز در شهرستان اهر ثبت می شود.

رئیس اداره ثبت احوال شهرستان اهر در پایان ابراز داشت: آمار ثبت طلاق نسبت به شش ماهه مشابه سال قبل پنج درصد افزایش داشته که در این بین میانگین سن طلاق برای بانوان در نیمه نخست امسال 25 تا 35 و برای مردان 30 تا 45 درصد بوده است.

در پایان گفتنی است شهرستان اهر بر اساس شاخص های فقری که چندی پیش منتشر شد، با ۴۶/۲ درصد جمعیت زیر خط فقر رتبه نخست استان آذربایجان شرقی را از این حیث به خود اختصاص داده و با وجود چنین مشکلات اقتصادی به نظر می رسد که نباید انتظاری بیش از این برای حل مشکلات بیکاری و ازدواج جوانان داشت.

-----------------------------------

گزارش از: مهدی دایلاری

برچسب‌ها