سید محسن قمصری امروز در گفتگو با مهر درباره گزارش برخی از رسانه های بین المللی مبنی بر رقابت ایران و عربستان سعودی در بازار جهانی نفت و کاهش بهای طلای سیاه هر دو کشور در بازارها، اعلام کرد: عربستان سعودی با توجه به شرایط بازار، فرمول فروش قیمت نفت خود را تغییر داده است.
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران با تاکید بر اینکه ایران هم متناسب با شرایط بازار قصد دارد فرمول فروش قیمت نفت خود را تغییر بدهد، تصریح کرد: هدف ایران از تغییر فرمول فروش نفت خام به هیچ وجه رقابت با عربستان سعودی و سایر کشورهای عضو اوپک در بازار نفت نیست.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه الزامات بازار منجر شده است ایران تغییر فرمول قیمت فروش نفت خود را در دستور کار قرار دهد، اظهار داشت: پیش بینی می شود این تغییر فرمول به زودی در بازار فروش تک محموله نفت خام نیز تاثیرگذار باشد.
قمصری در پاسخ به این سئوال مهر که آیا ایران و عربستان با کاهش قیمت رسمی فروش نفت خود به نوعی جنگ کاهش قیمت نفت راه انداخته اند، بیان کرد: به هیچ وجه ایران برنامه ای برای جنگ کاهش قیمت نفت و یا رقابت با هیچ یک از کشورها از جمله عربستان سعودی را ندارد.
این مقام مسئول با یادآوری اینکه قیمت رسمی نفت عربستان در ماه جاری در همه بازارها نسبت به ماه گذشته کاهش یافته و طبیعی است که قیمت نفت ایران نیز متناسب با قیمت نفت عربستان کاهش پیدا می یابد که این موضوع دلایل فنی دارد و ارتباطی به رقابت میان دو کشور ندارد، تاکید کرد: هم اکنون وضعیت اقتصادی، عرضه و تقاضا بازار و قیمت فرآورده های که هم اکنون در بازار عملیاتی وجود دارد، برخی از عوامل این کاهش قیمت هستند.
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران، یکی از دلایل تغییر فرمول فروش نفت خام توسط ایران و عربستان را کاهش تقاضا در بازار جهانی نفت عنوان کرد و افزود: علاوه بر این؛ در شرایط فعلی وضعیت قیمت ها در بازار نفت بسیار شکننده بوده، حاشیه سود واحدهای پالایشگاهی کاهش یافته و عوامل تضعیف کننده قیمت نفت در بازار افزایش یافته است.
این مقام مسئول در پاسخ به این سئوال مهر که پیش بینی می کنید قیمت نفت تا چه سطحی سقوط کند؟ اظهارداشت: پیش بینی کاهش و یا افزایش قیمت جهانی نفت کار مشکلی است.
وی با یادآوری اینکه عوامل متعددی در کاهش قیمت فعلی نفت تاثیرگذار هستند، از عوامل ژئوپلیتیکی و سیاسی به عنوان یکی از دلایل کاهش بهای جهانی طلای سیاه یاد کرد و خاطرنشان ساخت: در شرایط فعلی بازار قدرت افزایش قیمت نفت را ندارد.
بیژن زنگنه وزیر نفت هفته گذشته در پاسخ به مهر با تاکید بر اینکه جنگ کاهش قیمت نفت هنوز در بازار راه نیفتاده است، اقدام یک کشور عضو اوپک برای کاهش یک دلاری قیمت نفت را "جنگ کاهش قیمت" ندانست و اعلام کرد: اوپک فعلا برنامه ای برای برگزاری نشست اضطراری برای بررسی کاهش قیمت طلای سیاه در بازار جهانی ندارد.
در همین حال اوگن ویبنبرگ رییس تحقیقات در کامرزبانک فرانکفورت امروز اعلام کرد: زمان کاهش قیمت نفت ایران وقوع جنگ قیمتگذاری در اوپک را بیش از پیش محتمل می کند. ایران کاملا از مسیر حرکت و شرایط موجود در بازار آگاه است و با توجه به این مساله ما شاهد کاهشهای پشت سر هم بودیم که به نظر می رسد یک کنش و واکنش از سوی اعضای اوپک باشد.
به گزارش مهر، همزمان با سقوط قیمت جهانی نفت خام در بازارهای جهانی، عربستان سعودی به عنوان بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده نفت سازمان اوپک، بهای نفت خود در بازارهای جهانی را یک دلار در هر بشکه کاهش داده است.
به اعتقاد کارشناسان بازار جهانی انرژی آمریکا با توسل به ذخایر مازاد نفت عربستان سعودی قصد کاهش قیمت جهانی نفت را دارد و یکی از دستاوردهای سقوط بهای طلای سیاه برای کاخ سفید ایجاد فشار بیشتر اقتصادی به کرملین است.
از این رو، شرکت آرامکوی عربستان سعودی به عنوان بزرگترین شرکت تولید کننده نفت در بین کشورهای نفت خیز جهان برای دامن زدن به کاهش بیشتر بهای جهانی نفت شعله ارزان فروشی و راه اندازی جنگ قیمت نفت در بازارهای آسیایی را در دستور کار قرار داده اند.
از سوی دیگر، برخی از رسانه های معتبر بینالمللی از اقدام عربستان سعودی در کاهش قیمت نفت به عنوان یک حراج تمام عیار طلای سیاه توسط سعودی ها در طول چند روز گذشته یاد کرده اند.
وال استريت ژورنال در گزارشي اعلام کرده است: عدم هماهنگي در سازمان کشورهاي صادرکننده نفت(اوپک) در حال تبديل شدن به يک جنگ قيمت و تضعيف سلطه اين سازمان نفتي روي بازار جهاني نفت و تشديد حراج اخير نفت اين سازمان است.