به گزارش خبرنگار مهر، ایمنی در مدرسه زمانی برای مسئولان آموزش و پرورش و مدیران مدارس نقش پررنگ تری پیدا میكند كه حادثهای سلامتی دانش آموزی را با خطر روبه رو كند و البته این ضربالمثل تایید میشود كه "علاج واقعه قبل از وقوع باید كرد."
حادثه هیچگاه خبر نمیكند و بی شك نبود ابتداییترین امكانات ایمنی در آموزشگاهها بر اهداف كلان آموزشی تاثیر منفی خواهد گذاشت و این ضرورتی است كه در ساختمانهای فرسوده مدارس خراسان رضوی باید به آن توجه بيشتری شود.
مشكل اصلی تامین بودجه برای ایمن سازی مدارس است
مدیر عامل سازمان آتشنشانی و ایمنی شهرداری مشهد در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار كرد: اخطارهای لازم برای ایمنسازی مدارس به مدیران مدارس و آموزشو پرورش داده شده اما با این حال باید توجه داشت که برای ایمنسازی مدارس و رفع مخاطرات بودجه نیاز است که تاکنون آموزش و پرورش نتوانسته این بودجه را تامین کند.
آتشپاد دوم حسن جعفری با بيان اينكه آتشنشانی اهرم قانونی برای برخورد با عدم رعايت ايمنی در مدارس را ندارد، گفت: در بازدید از مدارس، آیتمهای ایمنی زیادی در نظر گرفته شده که مهم ترین آنها شامل تعداد خاموش کنندههای دستی، سیستم آب آتش نشانی، سیستم اعلام اتوماتیک حریق، وضعیت سیمکشیها و حفاظ پلکان هاست.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و ایمنی شهرداری مشهد افزود: در سال گذشته از ١٣٠مهدکودک در سطح شهر مشهد بازدید شد و با پیگیریهای لازم ٤٦ مهدکودک رفع خطر شد.
وی تاكید کرد: در سه ماهه نخست سالجاری از ٣٥ مهد کودک بازدید و ١٩مهد از مکانهای بازدید شده رفع خطر شدند.
آتشپاد دوم حسن جعفری در توضیح اینكه یك مدرسه ایمن چه ویژگیهایی دارد، گفت: باید در هنگام احداث یك مدرسه راه فرار مناسب برای دانشآموزان در نظر گرفته شود.
وی توضیح داد: مدارس نباید در ساختمانهای معمولی و مسكونی راهاندازی شوند زیرا این اماكن معمولا ایمنسازی لازم برای حضور تعداد بیشتر افراد را ندارند و در هنگام بروز سیل، زلزله یا آتش سوزی حادثه ساز خواهند شد.
به گفته آتشپاد جعفری ساختمان مدارس بویژه مدارس ابتدایی باید یك طبقه احداث شوند و راههای خروجی مناسب در كلاسها و در راهروها به سمت حیاط مدرسه در نظر گرفته شود.
وی ادامه داد: باید این اصل در مدارس در حال احداث رعایت شود و در ساختمانھای فعلی نیز حداكثر دو طبقه بشرط داشتن راهرو و پلكان وسیع قابل قبول این سازمان است.
مصالح نسوز استفاده شود
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و ایمنی شهرداری مشهد عنوان كرد: در همه مقاطع تحصیلی شامل دبستان تا دبیرستان آنچه اهمیت دارد استفاده از مصالح با رعایت استحكام و مقاوم بودن در برابر زلزله است.
وی افزود: باید از مصالح نسوز استفاده شود؛ چوب، تخته، اكوستیك، پارچه و اجسام قابل اشتعال نباید در ساختمان هاي آموزشي بكار گرفته شود.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و ایمنی شهرداری مشهد به مشکلات ایمنی موجود در مدارس مشهد اشاره و ادامه داد: به دلیل آنکه اکثر این ساختمانها در گذشته ساخته شدند بسیاری از نکات ایمنی و ضروری ترین تجهیزات اطفاء حریق، کپسولهای آتش نشانی، موضوع دسترسی به خروجی ها نرده های راه پله ها، دور بندی پشت بام، خود راه پلها و غیره در نظر گرفته نشده است.
سیم كشی فرسوده مدارس
وی به سیمكشی فرسوده مدارس اشاره كرد و گفت: برخی مدارس 25 سال قدمت دارند و ساختمان و سیمكشیها فرسوده هستند كه آموزش و پرورش خوشبختانه رویكرد جدی تری را در پیش گرفته است.
وی در خصوص سیم كشی برق ساختمان مدارس تاكید كرد: باید با رعایت شرایط ایمنی و فنی سیم كشیهای مدارس زیر كار انجام شود و كلید و پریز در اتاقھای درس و راھروھا نصب نشود و از جعبه تقسیمھای فلزی قفل دار استفاده شود.
وی ادامه داد: در صورت ضرورت كلید و پریزھا در ارتفاعی بالا نصب تا دردسترس دانش آموزان نباشد.
به گفته جعفری راھروها در مدارس برای ھر صد نفر دانش آموز در یك طبقه 60 سانتیمتر باید باشد و در مدارسی كه طبقات بیشتر دارند یك متر محسوب میشود و عرض ھیچ یك از راھروھا و پلهھا نباید از٢متر كمتر باشد.
وی توضیح می دهد كه در ھر دو طرف پلكان باید حفاظت و دست اندازی به ارتفاع 80 سانتیمتر و با استحكام كامل پیش بینی شود تا از سقوط دانش آموزان پیشگیری شود.
وی همچنین نصب درب ایزوله ضد دود جلوی پلكان و ورودی ھرطبقه را برای پیشگیری از نفوذ دود به طبقات بالا در هنگام آتش سوزی را ضروری دانست.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و ایمنی شهرداری مشهد همچنین ایجاد پناھگاه در ساختمانھای جدید و پیش بینی دستگاه حرارت مركزی را نیز از دیگر ضرورتهای ایمنی مدارس بر شمرد.
به گفته جعفری وجود لوله كشی آب و نصب چند شیر مخصوص آتش نشانی به نسبت وسعت ساختمان در مدارس از خطر وسعت آتشسوزیها میكاهد و برای چاھھای فاضلاب مدارس باید تیرآھن و بتنریزی مناسب بكار رود.
وي تاكيد كرد: موارد نقص ايمني از طريق آتشنشاني به آموزش و پرورش اعلام شده است.
ايمنی مدارس از بقيه ساختمانهای شهر بهتر
مدیر ساماندهی و مهندسی بحران شهرداری مشهد نيز در پاسخ به مهر در خصوص ایمنسازی مدارس، بیمارستانها و اماكن عمومی در مشهد گفت: وضعیت مدارس و بیمارستانها در مشهد از بقیه ساختمان های این شهر بهتر است و در احداث بناهای جدید مقاومسازی صورت میگیرد.
ابوالقاسم باغباننژاد اعلام كرد: 75 درصد از ساختمان های مشهد در برابر زلزله مقاوم سازی نشده اند و باید قبل از وقوع حادثه برای مقاوم سازی اقدام شود.
وی افزود: مشهد از شهرهای آسیب پذیر در برابر زلزله و سیل است و درسال های گذشته با استراتژی هایی این شهر را در برابر سیلاب ایمن سازی كردیم.
برای ایمنی تک تک کلاسهای مدارس مسئولم
مدیر کل آموزش و پرورش خراسان رضوی نیز به مهر گفت: ایمنی مدارس را به صورت جدی در دستور کار داریم و در خصوص ایمنی تک تک کلاسهای مدارس استان خودم را مسئول میدانم.
جواد حسینی تاكید كرد: بهسازی و مقاومسازی مدارس آغاز شده است تا آسیبها در این زمینه به حداقل كاهش یابد و کمیته ایمنی مدارس نیز تشكیل شده و هدفگذاری شده تا 100 درصد از حوادث پیشگیری کنیم.
وی به ضرورت فراگیری فرهنگ استفاده از امكانات ایمنی برای معلمان و دانش آموزان تاكید و گفت: از تجربههای تلخ سالهای گذشته استفاده میكنیم تا حادثههای تلخ در مدارس خراسان رضوی تكرار نشود.
امید میرود تامین ابتداییترین امكانات ایمنی در مدارس اولویت آموزش و پرورش خراسان رضوی باشد و "علاج واقعه قبل از وقوع" بشود.
-----------------------------
گزارش: زهره رنگ آمیز