مجتبی گهِستونی در گفتگو با خبرنگار مهر، به برگزاری جشنواره پدران و مادران قصهگو در سطح استان اشاره و بیان کرد: قصه را میتوان بخش مهمی از ادبیات شفاهی در هر فرهنگی بهشمار آورد که به فراخور نوع زندگی و روحیات مردم از لحاظ ریختشناسی متفاوت است.
به گفته او، قصهها بخش مهمی از میراث فرهنگی یک سرزمین را تشکیل میدهند که سینه به سینه از پدران به نسل حاضر رسیدهاند و نوجوان و جوان امروز باید قصهها را بشناسد و در حفظ آن کوشا باشد. از سوی دیگر، مادر و پدرها، نقش بسیار مهمی در انتقال قصهها به نسل جوان دارند. پدری و مادری که خود قصه را نمیشناسد و زمان نمیگذارد تا برای کودکش داستان بگوید چگونه میتواند راوی فرهنگ و ادبیات شفاهی سرزمین خود باشد؟
گهستونی با اشاره به اینکه نمیتوان تاریخ درست و روشنی برای قصه و قصهگویی در نظر گرفت، ادامه داد: قصهها به رویدادهای تاریخی، رزمها، بزمها، قهرمانیها، عشق ومحبت، شادی و اندوه، آموزههای دینی و اخلاقی و خلاصه بگویم به وجوه گوناگون زندگی انسان توجه میکنند، اما شاید نتوان تاریخ دقیقی برای اولین قصه و قصهگو در نظر گرفت. قدر مسلم اینکه قصهگویی در فرهنگ سنتی ما قدمتی چند هزارساله دارد.
به گفته دبیر انجمن تاریانا، قصهها در گذر زمان، کارکردهای خاص خود را داشتهاند از جمله مهمترین کارکردهای قصه، جنبه سرگرمی و آموزنده بودن آن بوده است و افسانهها و قصهها هواره، روایتگر ادبیات شفاهی این مرزوبوم و تاریخ و فرهنگ آن بودهاند.
دبیر نخستین جشنواره پدران ومادران قصهگوی خوزستان به اینکه تغییرات روزافزونی که بهواسطه وجود تکنولوژی و رواج مدرنیته درزندگی مردم رخ داده کلیت و هویت فرهنگ را دگرگون ساخته است، اشاره و بیان کرد: بسیاری آداب و رسوم و سنتهای کهن ما ازمیان رفته و به فراموشی سپرده شدهاند. بخشی از این آداب و رسوم، ادبیات شفاهی ماست که قصه را نیز دربرمیگیرد.
هدف از برگزاری جشنواره پدران و مادران قصهگو که در سطح استان خوزستان و استانهای همجوار برگزار میشود، معرفی ورواج فرهنگ قصهگویی، جمعآوری و حفظ بخشی ازسنتهای شفاهی برای آیندگان و ترغیب و تشویق عموم مردم به پاسداشت ازمیراث فرهنگی کهن خود است.
گهستونی با اشاره به بخشهای مختلف جشنواره پدران و مادران قصهگوی خوزستان گفت: رضا فیاضی، بازیگر سینما و تئاتر کودک که اهل خوزستان است و قصهگویی میداند و مصطفی رحماندوست، شاعر و قصهنویس خوب کودکان از کسانی هستند که در این جشنواره حضور مییابند و سخنرانی میکنند. مهرانگیز قلاوند و اردوان دیردانی، نخستین زوج نقال هم داستانهایشاهنامه را به صورت نقالی اجرا میکنند؛ بخشی ازبرنامه هم به قصهگویان برگزیده استان تعلق دارد.
در حاشیه جشنواره مادران و پدران قصه گوی خوزستان که به همت انجمن دوستداران میراث فرهنگی استان خوزستان(تاریانا) و با حمایت اداره کل ارشاد و میراث فرهنگی استان برگزار میشود نمایشگاه صنایع دستی برپاست؛ همچنین مراجعهکنندگان میتوانند با گونههای جانوری خوزستان که در حال انقراض هستند آشنا شوند.
پیش از این سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نیز در سالهای 89 تا 92 ویژه برنامه مادران قصه گوی شهر تهران را در سراسر پایتخت برگزار کرده بود که مورد استقبال گسترده خانواده های تهرانی قرار گرفته بود.