ساری - خبرگزاری مهر: سال‌هاست که عصای سپید، هم تکیه گاه و هم رازدار تنهایی‌ها و بی‌مهری هایی‌ست که نسبت به آنان روا داشته می‌شود و ای کاش بجای دیدن عصای دستشان و ترحم، آنان را می‌دیدیم و درک می‌کردیم.

به گزارش خبرنگار مهر، سالهاست که دیگر ندیدن و از دست دادن بینایی، دردشان نیست بلکه از دیده نشدن، نابرابری، تبعیض و فراموشی رنج می‌کشند و از وعده های تحقق نیافته، دلسرد شده اند.

سه هزار و 500 نابینا و کم بینا در استان مازندران بسر می برند که بسیاری از این توانجویان دارای استعدادها و توانمندیهای خارق العاده ای هستند که شکوفایی آن نیازمند این است که به جای ترحم، حمایت شوند.

ملک جهان دری کنده، مدیر موسسه نابینایان توانمند قائم که 130 نفر عضو این موسسه هستند، به خبرنگار مهر می‌گوید: این موسسه با هدف آموزش و ارائه خدمات به معلولان تشکیل شده که امروزه خدماتی همچون آموزش خط بریل، سفال، گلیم، بازیگری و تئاتر را در اختیار نابینایان  قرار می‌دهد.

وی شعار امسال را "چشمانم در دایره تفکر جهان را می‌پیماید" دانست و ادامه داد: اعضای این موسسه کار جدیدی را با عنوان "عمو صفا و خاله دریا"  که طنزی اجتماعی است را شروع کردند که تاکنون دو بار اجرا شده است.

دری کنده در ادامه به مشکلات نابینایان اشاره کرد و گفت: متاسفانه در جامعه قوانین بدرستی اجرا نمی شود وگرنه قانونگذار تمام مشکلات را پیش بینی کرده که اگر آن را اجرا کنیم دیگر جای مشکلی وجود ندارد .

خیابانهای شهر نامناسب است

وی با اشاره به نامناسب بودن خیابان ها شهر برای نابینایان ، بیان داشت: پیاده روهای شهر باید با دو ردیف موزایک زرد رنگ و شیاردار موزایک کاری شود تا نابینا بتواند مسیرش را پیدا کند.

دری کنده با بیان اینکه چراغ های راهنمایی نیز باید با علایم صدا دار مجهز شوند ، گفت: متاسفانه مناسب سازی در شهرها رعایت نمی شود و در چند ماه گذشته برخی شهرداران اقدامات اولیه را انجام دادند که این کارها نیز در حد استاندارد نیست.

زمانی دانشجو رشته مدیریت دولتی که از کم بینایی رنج می برند نیز می گوید: علاوه بر تحصیل در رشته های مختلف ورزشی نیز فعالیت می کنم و منبع درآمدم کشاورزی است.

تصور نادرست نسبت به افراد معلول

زمانی در ادامه از نگاه و تصور نادرست جامعه نسبت به افرادی همچون خودش گفت و بیان داشت: همه معلول را فردی ناتوان می دانند که نیازمند کمک است، درحالی که اگر گذری بر سایت‌ها و روزنامه‌ها داشته باشیم می‌بینیم که معلولان در تمام عرصه های اجتماعی فعال هستند و از توانمدی بالایی برخوردارند.

اشتغال مشکل معلولان است

وی عمده‌ترین مشکل معلولان را نداشتن شغل دانست و افزود: از جامعه انتظار داریم که ما را درک کند و افراد معلول را دست کم نگیرند و از مسئولین می‌خواهم توانایی‌های ما را ببینند و نگویند بدلیل معلولیت نمی تواند در جامعه فعالیت کنید.

وی در ادامه گفت: کسی که دیگران را معلول خطاب می کند بدلیل نداشتن درک درست از جامعه خودش معلول است.

سمانه بزرگ نیا دیگر توانجوی مازنی که با کم بینایی رنج می‌برند، نیز نداشتن شغل را از مشکلات اصلی معلولان دانست و افزود: مهمترین مشکل جامعه معلولان نداشتن شغل که سبب وابستگی آن ها می شود و مسئولان باید در این زمینه فکری کنند.

وی نامناسب بودن مبلمان شهرها را از دیگر مشکلات عنوان کرد و افزود: متاسفانه نامناسب بودن خیابان‌ها سبب شده تا معلولان نتوانند کارهای روزمره خود را به راحتی انجام دهند.

ربابه زارع، رئیس موسسه خیریه و مدیرعامل کانون نابینایان مازندران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: این موسسه امکاناتی که ازبهزیستی و خیرین دریافت می کند در اختیار نابینایان قرار می دهد.

وی با بیان اینکه نابینایان از سوی بهزیستی به عنوان معلولیت شدید محسوب نمی شوند، بیان داشت: تنها افراد خاصی مستمری دریافت می کنند که مابقی که مستمری بگیر نیستند تنها از امکانات توانبخشی استفاده کنند.

95 درصد نابینایان بیکارند

زارع با بیان اینکه در استان 3500 نابینا و کم بینا وجود دارد ، گفت : 380 نفر دانش آموز و دانشجو هستند که از این تعداد 90 دانشجو بالای فوق لیسانس هستند که 95 درصد بیکار هستند.

مدیرعامل کانون نابینایان مازندران به قولهای برآورده نشده مسئولان اشاره کرد و گفت: برخی مسئولان تنها در مراسم های مختلف مسولینی یک سری قولهایی می دهند که برآورده نمی شود که امیدواریم به قولهای خود عمل کنند.

وی به قانون حمایت از معلولین اشاره کرد و بیان داشت: نمایندگان و مسئولان در صحبتهای خود از افزایش 5 درصدی سهم معلولان در استخدام ها اشاره می کنند در حالی که اگر به صد درصد برسد سودی ندارد.

زارع افزود: در قانون حمایت آمده نابینایان به صورت موردی بدون آزمون می توانند استخدام شود در حالی که در ماده دیگر استخدامی آمده که هر کسی در آزمون شرکت می کند، باید از سلامت کامل برخوردار باشد که شامل من نابینا نمی شود.

مدیرعامل کانون نابینایان مازندران با بیان اینکه مشکل اصلی ما ندیدن نیست، دیده نشدن است، گفت: مشکل ندیدن ما حل شدنی است ولی دیده نشدن ما هیچوقت حل شدنی نیست و درتصورات مردم، نابینا فردی ناتوان تلقی می شود، در حالی که نابینا فردی با نیازهای ویژه است.

زارع خاطرنشان کرد: شغل برای نابینا را فقط به اپراتوری محدود کردند درحالی که نابیناهای ما دکترای حقوق و روانشناسی دارند .

آذر ملکی نیز که تحصیلات خود را در رشته کودک یاری به اتمام رسانده ، وضع پیاده رو ها را نابسامان دانست و گفت: با وجود مستقل بودنم در بسیاری از امور روزمره ولی بدلیل نامناسب بودن اماکن شهری در برخی موارد با مشکل مواجه می شوم.

مادر یکی از معلولان نیز در گفتگو با ما با بیان اینکه در خانه فرزندم تمام کارهایش را انجام می دهد و هیچ مشکلی ندارد گفت : متاسفانه بدلیل و عدم مناسب سازی شهر ها برای معلولان فرزندم نمی تواند براحتی کارهای اداری خود را انجام دهد.