به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، مذاکرات ایران و کشورهای 1+5 در وین در حالی روز گذشته پایان یافت که طرفین ضمن تاکید بر برخی پیشرفت ها از وجود نقاط اختلاف اساسی خبر دادند. دو طرف همچنین ابراز امیدواری کردند که تا پایان مهلت تعیین شده برای این دور از مذاکرات در بیست و چهارم نوامبر (سوم آذر) و با وجود اختلافات موجود به یک توافق جامع برای پایان دادن به یک دهه منازعه بر سر برنامه هسته ای ایران دست یابند.
"جان کری" وزیر خارجه آمریکا روز پنج شنبه پس از دیداری شش ساعته با "محمد جواد ظریف" همتای ایرانی خود که با حضور "کاترین اشتون" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا انجام شد، وین را ترک کرد اما معاونان وی برای شرکت در ادامه مذاکرات ماندند. ظریف پس از این دیدار به خبرنگاران گفت: گفتگوها فشرده و جدی بود با این حال ما به جای تمرکز بر نقاط اختلاف، راه حل ها را مورد بحث قرار دادیم. به گفته وی مذاکرات وین در تمام زمینه ها پیشرفت هایی داشته است.
در همین حال طرف آمریکایی نیز از دستیابی به پیشرفت هایی در این مذاکرات خبر داد. بر این اساس در فرصت باقی مانده تا پایان مذاکرات احتمال دیدار مجدد ظریف با کری و اشتون وجود دارد. مذاکرات روز پنج شنبه با دیدار مقامات بلندپایه ایران و شش کشور حاضر (آمریکا، فرانسه، انگلیس، چین، روسیه و آلمان) ادامه یافت. به گفته "مایکل مان" سخنگوی اشتون این مذاکرات در مرحله ای حساس قرار دارد، با این حال دو طرف با تمام توان برای حرکت رو به جلو و دستیابی به توافقی جامع می کوشند. وی در عین حال از احتمال دیدار کارشناسان دو طرف طی روزهای آینده برای گفتگو در خصوص موارد فنی خبر داد.
در حالی که تحلیلگران رسیدن به نتیجه مطلوب تا بیست و چهارم نوامبر را دور از دسترس عنوان می کنند، زمزمه هایی از امکان تمدید این مهلت از سوی طرفین شنیده می شود. این مطلب نخستین بار هفته گذشته توسط "عباس عراقچی" معاون وزیر خارجه ایران مطرح شد. به دنبال آن نیز "سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه با بیان این که مهلت تعیین شده "وحی منزل" نیست بر این اظهارات صحه گذاشت.
این در حالی است که تا کنون این موضوع رسما تایید نشده است. ظریف در گفتگو با تلویزیون ایران تاکید کرده هیچ یک از طرفین از تمدید مذاکرات حرفی به میان نیاورده است. یک مقام ارشد آمریکایی نیز گفته است تمدید مذاکرات موضوع مورد بحث نیست. وی در عین حال اذعان کرده است: هیچ وقت نمی توان از قطعی بودن چیزی سخن گفت اما در حال حاضر ما روی تاریخ بیست و چهارم نوامبر تمرکز کرده ایم.
در ادامه گزارش رویترز آمده است در خصوص موضوعات مورد مذاکره در وین نیز طرفین اظهار نظرهایی داشته اند. محور اصلی مذاکرات در مورد خواسته غرب برای کاهش توان غنی سازی ایران است تا از این طریق امکان دستیابی ایران به اورانیوم غنی شده برای ساخت احتمالی بمب اتمی را ضعیف تر کند که کاهش سانتریفیوژ ها به کمتر از 19 هزار در این چارچوب قرار می گیرد.
این رسانه غربی آورده است مقامات آمریکایی می گویند احتمال کاسته شدن از میزان اختلافات در صورت "اطمینان بخشی از این طریق که راه دستیابی به ساخت سلاح اتمی بسته می شود" وجود دارد. همانگونه که "سرگئی ریابکوف" معاون وزیر خارجه روسیه عنوان می کند موارد اصلی اختلاف حول سه محور است: غنی سازی اورانیوم، سرنوشت رآکتور تحقیقاتی اراک و چگونگی رفع تحریم ها که تا کنون به راه حل قابل قبول دو طرف منتهی نشده است.