به گزارش خبرنگار مهر، نشست رسانهای بازسازی مجموعه تئاتر شهر با حضور پریسا مقتدی رئیس مجموعه، عبدالخالق مصدق نماینده تامالاختیار هنرمندان تئاتر در بازسازی تئاتر شهر و مهندس مسعود معمار سرپرست دفتر طرحهای عمرانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی روز یکشنبه 27 مهرماه در سالن کنفرانس تئاتر شهر برگزار شد.
تئاتر شهر پیشانی تئاتر ایران با بازتابی بینالمللی است
در ابتدای این نشست سرپرست دفتر طرحهای عمرانی درباره نوع نگاهی که بازسازی مجموعه تئاتر شهر وجود دارد، گفت: دفتر با توجه به نابسامانی بنای تئاتر شهر و با توجه به مطالعات و بررسیهای 6 ماهه انجام شده، پیمانکار را انتخاب کرد و تخریب ظرف 20 روز انجام شد. حالا مرحله بازسازی شروع شده و تا جشنواره مجموعه تئاتر شهر آماده بهرهبرداری میشود.
معمار یادآور شد: با توجه به بازسازی سال 86 و نگرانی ایجاد شده در بابت این اتفاق ناشایست، طبق نظر آقای کاراندیش معاون وزیر ارشاد قرار شد از نظرات هنرمندان صاحبنظر در این امر استفاده کنیم تا نتیجه چیزی باشد که همه خانواده تئاتر راضی باشند. ما تنها برای کار عمرانی به تئاتر شهر نیامدیم زیرا کاری بسیار حساس و فوقالعاده است و ما باید مکانی را بازسازی کنیم که پیشانی تئاتر ایران است و بازتاب بینالمللی دارد.
وی در ادامه سخنان خود از برگزاری جلسهای 6 ساعته با هنرمندان تئاتر در روز شنبه 26 مهرماه خبر داد و نتیجه این جلسه را مفید دانست.
تئاتریها روی سنگفرش تمرین میکنند
سپس مصدق به عنوان نماینده تامالاختیار خانواده تئاتر در امر بازسازی مجموعه تئاتر شهر نیز به ارائه توضیحاتی پرداخت و گفت: در فضایی متعارف وقتی شاهد انتشار خبری مبنی بر بازسازی تئاتر شهر هستیم، این خبر خود هیجان ایجاد میکند چون پیش از این اتفاقهایی افتاده که اهالی هنر هر چه تلاش میکنند تا به تعریف جانبدارانهای از بازسازی دست پیدا کنند، این امر میسر نمیشود. نمیتوانم آرزویی داشته باشم و بگویم این آرزوها در جامعه تئاتر دست یافتنی هستند زیرا در 35 سال گذشته این آرزوها، آمال تمامی اهالی تئاتر بوده و هستند.
وی یادآور شد: در ایران در زمینه سالنهای تئاتر اتفاقهای متعددی افتاده و مجتمعهای فرهنگی و هنری در حال ساخته شدن هستند ولی در زمینه ساخت سالن تئاتر در تهران هنوز اتفاق ویژه و قابل توجهی نیفتاده است. مجموعه تئاتر شهر سال 50 برای تلویزیون ایران و با شکل سالن اجرای باله ساخته شده است و اصلا مناسب تئاتر نیست و میزانسن دادن در این سالن بسیار سخت است. بعدها سالنهای دیگر به مجموعه اضافه شد.
این متخصص طراحی فنی تئاتر و ساخت سالنهای نمایشی با بیان اینکه میخواهیم تشخص هنرمند و مخاطب در مجموعه تئاتر شهر رعایت شوند، متذکر شد: درست است که هنرمند تئاتر ما عادت کرده روی سنگفرش تمرین کند و با همین روی سنگفرش تمرین کردنها آثار بزرگی تولید شدهاند، اما هنرمندان تئاتر میتوانند روی یک فضای دکوراتیو و متشخص هم تمرین و کار کنند. ضمن اینکه ما میزبان جشنوارههای بینالمللی نظیر تئاتر فجر هستیم که طی آن مهمانان خارجی به تئاتر شهر میآیند و در تئاتر شهر حضور پیدا میکنند. البته باید 35 سال پیش این اتفاق میافتاد.
بازسازی تئاتر شهر بدون اطلاع رسانی شروع نشده است
در ادامه این نشست رسانهای پریسا مقتدی رئیس مجموعه تئاتر شهر نیز با اشاره به اظهار نظر هنرمندان تئاتر مبنی بر شروع ناگهانی بازسازی تئاتر شهر بدون اطلاع رسانی قبلی، یادآور شد: زمانی که در اردیبهشتماه مسئولیت خود را در تئاتر شهر بر عهده گرفتم، از اخبار رسانهها مطلع شدم که قرار است سالن اصلی تئاتر شهر از نیمه دوم خردادماه بازسازی شود. بعد از بررسی متوجه شدم که تصمیم گیری درباره این بازسازی تنها به صورت شفاهی بوده و از سوی دیگر به دلیل تأخیری که در خرید و تهیه اقلام مورد نیاز برای بازسازی سالن اصلی و با در نظر گرفتن زمان 4 ماهه برای این امر از سوی دفتر طرحهای عمرانی، بازسازی سالن اصلی در آن مقطع زمانی را نپذیرفتم.
وی با بیان اینکه با هماهنگی دفتر طرحهای عمرانی و با توجه به تخصیص بودجه بازسازی تئاتر شهر، بازسازی از سالنهای بلکباکس آغاز شد، افزود: این اتفاق چیزی نبود که به شکل یکمرتبه انجام شده باشد. پیش از حضور بنده در مسئولیت جدید در تئاتر شهر، اتابک نادری مصاحبهای رسانهای گفته بود که وضعیت تئاتر به حالت انفجار رسیده و باید بازسازی این بنا هر چه سریعتر انجام شود. ضمن اینکه بازسازی در بخشهای زیرساختی تئاتر شهر از زمان ریاست آقای سیدصادق موسوی آغاز شده بود و دوستان طرحهای عمرانی مدتها است که در تئاتر شهر حضور دارند و کارهای خود را انجام میدهند.
سالنهای تئاتر شهر استاندارد لازم را ندارند
در بخش دیگری از نشست رسانهای بازسازی تئاتر شهر، سرپرست دفتر طرحهای عمرانی در خصوص چشمانداز مدنظر برای این دوره از بازسازی توضیح داد: سالنهای تئاتر شهر در شأن تئاتر ایران نیستند و به لحاظ آکوستیک، ایمنی، سیستم اطفاء حریق و برق اضطراری استاندارد لازم را ندارند. سعی ما این است که این سالنها را به امکانات و مواد مورد نیاز در بازسازی، به استاندارد روز دنیا نزدیک کنیم.
مقتدی نیز در ادامه این سخنان یادآور شد: آنچه اتفاق افتاده این است که سالنها به شکل اولیه بر میگردند و هیچکدام از فضاها از بین نرفتهاند. اگر قرار است این فضاها سالن یا پلاتو شوند ربطی به تخریب آنها ندارد. آقای مرادخانی تصمیم گیری درباره تعداد سالنهای مجموعه تئاتر شهر و ایمنی بخشیدن به سالنها را به خانواده تئاتر سپرده است.
وی با اشاره به برگزاری نشست هماندیشی با هنرمندان تئاتر درباره بازسازی مجموعه تئاتر شهر، توضیح داد: در این نشست هنرمندانی چون سیامک احصایی، جلال تهرانی، حمید پورآذری، آروند دشتآرای، رضا گوران و همایون غنیزاده به همراه مهندس معمار، آقایان مصدق، رضا دادویی رئیس شورای نظارت و ارزشیابی، سیداشرف طباطبایی مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی و همچنین آقای ایرج راد مدیرعامل خانه تئاتر و آقای بهزاد فراهانی از اعضای هیأت مدیره خانه تئاتر نیز حضور داشتند. ضمن اینکه نماینده سازمان میراث فرهنگی نیز در این نشست حضور داشت.
رئیس مجموعه تئاتر شهر با بیان اینکه ایرج راد و بهزاد فراهانی خیلی زود این جلسه هماندیشی را ترک کردند، افزود: دلیل این 2 عزیز این بود که جلسه با تأخیر 35 دقیقه شروع شده و به همین دلیل خیلی زود جلسه را ترک کردند و توضیحات کارشناسی را نشنیدند. این جلسه برای آن بود که تصمیم بگیریم اولویت بازسازی را به کدام بخش بدهیم.
سرپرست دفتر طرحهای عمرانی بعد از سخنان پریسا مقتدی، درباره تخریب انجام شده در مجموعه تئاتر شهر گفت: این تخریب در جهت ایمنسازی و امنیت تماشاگر انجام شده است. ضمن اینکه سنگهای چسبیده به دیوار نمای داخلی مجموعه که باری اضافی بر تئاتر شهر تحمیل کرده بودند، کنده شدند.
سپس مصدق به عنوان نماینده تامالاختیار خانواده تئاتر در بازسازی تئاتر شهر نیز درباره ایمنی این بنای هنری، متذکر شد: در ضریب ایمنی و استانداردهای سالنهای تئاتر 2 موضوع مدنظر است. ضریب استاندارد جهانی تخلیه سالن تئاتر، 9 نفر در 16 ثانیه است ولی ضریب تخلیه سالنهای بلک باکس مجموعه تئاتر شهر 10 نفر در یک دقیقه است. سیستم آتشنشانی کشور نیز اعلام کرده هیچ مسئولیتی را در قبال تئاتر شهر پذیرا نیست. اینکه تا حالا اتفاقی در تئاتر شهر رخ نداده، لطف خداوند است.
وی ادامه داد: ما سالنهایی در تئاتر شهر داشتیم که استاندارد نبودند ولی چون ما در ایران سالنهای استاندارد بلکباکس نداریم، فکر میکردیم که این سالنها بهترین هستند.
بخش دیگری از این نشست رسانهای به ارائه توضیحات مهندس معمار درباره تضمین انجام بازسازی تئاتر شهر در زمان مقرر و با استانداردهای بینالمللی ارتباط داشت. وی در این باره گفت: سالنهای بلکباکس مجموعه تا آغاز جشنواره بینالمللی تئاتر فجر آماده میشوند. ما به عنوان سیستم دولتی میتوانیم ضمانتنامه بگذاریم و تا انتهای کار، جوابگوی بازسازی خواهیم بود. از پیشکسوتان تئاتر دعوت کردیم که فعالیتهای ما را ببینند و نکات مدنظرشان را بیان کنند تا تغییرات لازم ایجاد شوند.
معمار تنظیم صورت جلسهای با مصدق به عنوان نماینده تامالاختیار هنرمندان تئاتر در امر بازسازی و استفاده از نظرات این متخصص تئاتری در تمام مراحل بازسازی اعم از ساخت و تهیه مواد و امکانات فنی، از خانواده تئاتر خواست تا سعه صدر داشته باشند تا نتیجه بازسازی را که رضایت بخش خواهد بود، ببینند.
در ادامه پریسا مقتدی بخشی از این صورت جلسه را قرائت کرد.
مصدق درباره این احتمال کنار گذاشته شدن خود در مراحل بالاتر بازسازی تئاتر شهر از سوی دفتر طرحهای عمرانی وزارت ارشاد، تأکید کرد: تا ساعت 3:30 روز شنبه 26 مهرماه تصورم این بود که دفتر طرحهای عمرانی و شرکت «پیکر نهاد» در مقابل من قرار دارند. بعد از جلسه هماندیشی آن روز و بعد از خلوتی که با خود داشتم، متوجه شدم که اشتباه میکردم. من در زندگی خود شاید شکستهایی خورده باشم ولی هیچگاه متوقف نشدهام و درباره موضوع بازسازی تئاتر شهر نیز اینگونه خواهد بود.
وی یادآور شد: نظر شخصی من این است که در طبقه زیرزمین تئاتر شهر اگر سالنی نباشد بهتر است اما به خاطر نیاز جامعه تئاتری، 3 سالن را حفظ میکنیم و یک سالن حذف میشود که البته هنوز این طرح به قطعیت نرسیده است. شاید ما در سال اجرای 24 نمایش را از دست بدهیم ولی در ازای آن سالنی چندسویه به دست میآوریم.
نماینده تامالاختیار خانواده تئاتر در بازسازی تئاتر شهر، تصریح کرد: آنقدر پول هست که کارهایی در حد استانداردهای بینالمللی سالنهای تئاتر در مجموعه تئاتر شهر انجام دهیم.
سرپرست دفتر طرحهای عمرانی در وزارت ارشاد در بخش دیگری از این نشست، در پاسخ به طرح موضوعی مبنی بر سابقه نامناسب دفتر طرحهای عمرانی و همچنین شرکت «پیکر نهاد» به عنوان پیمانکار در امر بازسازی تئاتر شهر، توضیح داد: در سال 86 اعتباری حدود 3 میلیارد و 500 هزار تومان به بازسازی تئاتر شهر اختصاص پیدا کرده بود. طی صحبتهایی که با آقای بهروز غریبپور داشتم، توضیح داد که قرار بود آقای غریبپور بازسازی را انجام دهد ولی کنار گذاشته شد. سپس گروهی آمد که باید صادقانه بگویم، هیچ سابقهای در دفتر طرحهای عمرانی از آن بازسازی و گروه وجود ندارد. گویا در آن مقطع بازسازی توسط بنیاد فرهنگی هنری رودکی بوده و سر سوزنی نظارت از سوی دفتر طرحهای عمرانی وجود نداشته است.
وی تصریح کرد: در خصوص بازسازی 86 اگر کسی مدرکی مبنی بر حضور دفتر طرحهای عمرانی در پروژه دارد، ارائه دهد. دفتر طرحهای عمرانی طی چند سال گذشته بسته به بودجه و اعتباراتی که در اختیار داشته، سرویسهای بهداشتی و اتاقهای گریم را بازسازی کرده است. متأسفانه در ایران در بخش دولتی کارها سلیقهای انجام میشوند. بنده از زمانی که در دفتر طرحهای عمرانی حضور پیدا کردم، سلیقه شخصی خود را اعمال نکردم. البته من به دولت قبلی کاری ندارم و قصدم نبش قبر نیست، بلکه هدفم این است کاری انجام دهم که در آینده عملکردم زیر سؤال نرود.
ما وارث یک بازسازی ناقص هستیم
پریسا مقتدی نیز درباره سابقه دفتر طرحهای عمرانی وزارت ارشاد و بازسازی سال 86 تئاتر شهر، تأکید کرد: ما بار منفی یک بازسازی ناقص را به دوش میکشیم. ما وارث آن اتفاق هستیم و نمیتوانیم قدمها را بدون در نظر گرفتن تیرهگیهای آن بازسازی، برداریم و همین تیرهگیها باعث نگرانی خانواده تئاتر شدهاند. یکی از کارهایی که برای جلوگیری از اتفاقات ناخوشایند بازسازی سال 86 آقای مصدق را به عنوان نماینده تامالاختیار هنرمندان تئاتر انتخاب کردیم. قدم دیگر برگزاری جلسات هماندیشی با کارگروهها و خانواده تئاتر است.
وی ادامه داد: خواهش میکنم که تعامل خانه تئاتر و نخبگان تئاتری با ما برای بازسازی تئاتر شهر بیشتر باشد. از آقای بهروز غریبپور هم از اینجا به صورت رسمی دعوت میکنم و حتما تماسی تلفنی هم با ایشان خواهم گرفت، تا تمام ناملایماتیهای گذشته را فراموش کند و با سعه صدری که جامعه تئاتری از ایشان سراغ دارند، در کنار ما باشند و نظرات کارشناسانه خود را برای بازسازی هر چه بهتر تئاتر شهر ارائه دهد.
سرپرست دفتر طرحهای عمرانی نیز در ادامه این سخنان، یادآور شد: من از آقای بهروز غریبپور خواهش و تمنا کردم که به ما کمک کند ولی گفت به دلیل تراکم کاری نمیتواند در کنار ما باشد.
مهندس معمار درباره تأخیر دفتر طرحهای عمرانی و شرکت «پیکر نهاد» برای خرید امکانات لازم برای بازسازی سالن اصلی در نیمه اول سال جاری به عنوان یکی دیگر از کمکاریهای صورت گرفته در بازسازی مجموعه تئاتر شهر، توضیح داد: اگر خریدی به موقع انجام نشد به دلیل این بود که تأمین اعتبار نشده بود. اما وقتی اعتبار را تأمین کردم خریدهای لازم را انجام دادیم. من دوباره کاری نخواهم کرد و از بهترین مواد برای بازسازی تئاتر شهر استفاده میکنیم.
وی تصریح کرد: شاید دیدگاهها نسبت به گذشته دفتر طرحهای عمرانی مثبت نیست ولی مطمئن هستم که دولت تدبیر و امید، همانگونه که از نامش برمیآید در کارش صادق است. کارشناسان ما هم با اساتید دانشگاهی در ارتباط هستند که البته من نام این اساتید را از آنها نپرسیدهام و لزومی ندارد که به این موارد وارد شوم.
در بخش دیگری از این نشست بودجه تخصیص یافته به بازسازی سالنهای بلکباکس تئاتر شهر 12 میلیارد اعلام شده است. این در حالی است که سالن اصلی مجموعه تئاتر شهر برای بازسازی علاوه بر 12 میلیارد تومان برای امکانات داخلی سالن، نیازمند بودجه 15 میلیارد تومانی برای تعمیر و بازسازی سیستم ماشینری است.