به گزارش خبرگزاری مهر،در ادامه بررسی موضوع چگونگی تغییر کاربری میدان میوه و تره بار فرمانیه با محرز شدن پاسخگویی شهرداری تهران به ابهامات موجود در این موضوع، احمد حکیمی پور به نمایندگی از سوی تذکر دهندگان طرح سوالات را مطرح کرد.
احمد حکیمی پور: این معامله آیا به نفع و صلاح شهرداری بوده است؟
رییس کمیته میراث فرهنگی شورا با بیان اینکه کماکان خواهان تعیین مهلتی برای بحث و بررسی بیشتر موضوع هستیم گفت: من نکاتی را مطرح می کنم که اگر شهردار تهران آمادگی دارد در این جلسه پاسخ دهد. البته این را بگویم که اگر برای ما محرز شود که این کار به نفع و صلاح شهرداری بوده در جزییات آن سخت گیری نخواهیم کرد.
وی ادامه داد: به لحاظ قانونی و شکلی 3 اشکال عمده به این موضوع داریم ؛نخست آنکه در این معامله ثبت قانونی معاملات رعایت نشده است. این در حالی است که طبق قانون شهرداری ها، فروش اموال غیر منقول شهرداری فقط از طریق مزایده باید به فروش برسد و فروش آن غیر از این قانونی نیست.
وی ادامه داد: برای اینکه این موضوع را خارج از ضوابط قانونی و مزایده انجام دهند شرکت جهان به میان آمده است. شرکت جهان این مکان را گرفته اما شخصی که سند به نام او صادر شده شخص دیگری است . بنابراین اگر ملک به شخص واگذار شده باید از طریق مزایده بوده باشد و اگر به شرکت جهان واگذار شده است چرا در سند نام شخص آورده شده؟ بنابراین باید گفت تا اینجا معامله باطل است. یعنی قانون ثبت و معاملات رعایت نشده است.
وی افزود: در بحث بعدی کارشناسی این ملک مطرح می شود. قطعات این ملک 9 عدد بوده که باید طبق قانون دادگستری قطعه به قطعه و سند به سند کارشناسی شود نه یکجا. چرا که هر قطعه دارای قیمت خاصی است . این زمین باید از قبل تجمیع می شده که اینگونه نبوده است.
حکیمی پور با اشاره به یکی از پلاک های ثبتی گفت: به عنوان مثال پلاک ثبتی 405 با مساحت 950 متر در سال پیش از واگذاری متری 15 میلیون تومان به عنوان مسکونی خریداری شده است حال چگونه است که این ملک به صورت تجاری واگذار می شود آن هم با قیمت متری 8.5 میلیون تومان.
حکیمی پور تصریح کرد: در نکته بعدی به عدم رعایت سقف معاملات ایراد است. اگر همین قیمت 8.5 میلیون تومان را در نظر بگیریم ارزش زمین بالغ بر 131 میلیارد تومان خواهد شد که با در نظر گرفتن سقف معاملات باید گفت این معامله در شورا بررسی می شده است. شورا اختیار معامله 131 میلیاردی به شهرداری نداده و این رقم بالاتر از سقف رقم قراردادهای شهرداری می باشد. این 3 دلیل حقوقی بوده است که شورا باید در مورد آن تصمیم گیری می کرده است .
عضو شورای اسلامی شهر تهران همچنین افزود: نکته ی بعدی از نظر قانون شهر سازی است، این مکان در پهنه S214 است که پهنه ایی خدماتی است در این تعریف بخشی از زمین مربوط شهرداری بوده و بخشی مربوط به مالک حقیقی که بخش مربوط به شهردلری باید با کاربری خدماتی مورد استفاده قرار گیرد.
وی ادامه داد: نکته ی دوم اساس بار گذاری این زمین بوده که آیا بار گذاری تعریف شده برای زمین منطقه ای بوده یا کلان شهری که با توجه به تعریف منطقه ای برای زمین در آن بار گذاری کلان شهری صورت گرفته است.
محمد حقانی نیز در ادامه گفت: من خودم شخصا امروز متوجه شدم که این موضوع در دوره سوم مطرح شده بنابراین درخواستم این بود که در فرصت بعدی به آن رسیدگی کنیم. با این وجود من تفاوتی در S 214 ای که در مقیاس محله ای بوده و S 214 ای که واگذار شده می بینیم و آن بحث انتفاعی و غیر انتفاعی است . سازمان میوه تره بار از جمله سازمان های شهرداری است که به استناد قانون تشکیل شده است . سازمان میادین مالک بخشی از این زمین است و حق فروش کل آن را ندارد. این زمین در سال 91 معامله شده و در شهریور سال 92 دوباره 1500 متر را پس گرفتند و قیمت از متری 7 میلیون شده 8.5 میلیون تومان این وجوهی است که باید بررسی شود.
محمد باقر قالیباف: شهرداری جلوی مفسده را گرفته است/ میدان میوه تره بار را حفظ خواهیم کرد
شهردار تهران در ادامه این جلسه و در مقام پاسخ به سوالات اعضای شورا گفت: در ابتدا از بحث معاملات شروع می کنم؛ شهرداری در دوره های قبل بالغ بر 20 کار گزار داشته که در مقاطعی این تعداد به 30 کار گزار هم می رسیده و می دانید این تعداد کارگزار استعداد خوبی برای مفسده دارد، ما آمدیم کار گزارها را محدود به یک و دو کار گزار کردیم که البته فشار سنگین سیاسی هم متحمل شدیم با این کار ما جلوی مفسده را گرفتیم.
وی ادامه داد: آقای حکیمی پور، شرکت جهان هم یک کار گزار است و با شهرداری خرید دین می کند نه معامله ای که بخواهیم سند به نام بزنیم . در این مورد شرکت جهان خرید دین کرده است. شهرداری تهران در بخشی از موارد بابت طلب هایی که دارد به صورت غیر نقدی عمل می کند که در زمان فروش این دیون اعتبار به خزانه شهرداری واریز میشود.
قالیباف در ادامه یادآور شد: در گذشته کارگزارها تا 40 درصد سرانه می گرفتند اما امروز این میزان به زیر 3 درصد رسیده که از طریق بانک شهر هم انجام می شود. پس این گونه نبوده که دین مال شهرداری را به غیر بفروشیم.
شهردار تهران همچنین افزود: در بحث قطعات باید بگویم که تلاش مجموعه مدیریت شهری هم شهرداری و هم شورای شهر این بوده است که قطعات را تجمیع کنیم. در این خرید دینی که انجام شده شرط این بوده همه پلاک ها تجمیع شود و به یک پلاک تبدیل شود و الان هم برای آنجا یک سند صادر می شود و پروانه ای که بر اساس طرح تفصیلی و پهنه مورد بحث است برای یک پلاک است.
قالیباف افزود: در مورد خرید قطعه زمین که آقای حکیمی پور اشاره داشتند باید بگویم ما زمین بدون کابری را 8.5 میلیون تومان واگذار کردیم و کارشناسی آن هم توسط کارشناسان شناخته شده انجام شد. آن زمین بر اساس قیمت کارشناسی بدون قیمت بار گذاری بوده، ولی چرا آن را خریدیم ؛ زمین 14 هزار متری که فروختیم تنها یک معبر دسترسی داشته که همین ملک بوده و به تعبری آن 14 هزار متر یک زمین بن بست بوده است. از این زمین هم به عنوان معبر برای میدان میوه و تره بار استفاده کردیم.
قالیباف گفت: آن روز قیمت این زمین متری 15 میلیون بود چرا که این ملک سر گذر بوده است. گرچه زمین دیگری هم بود که بخواهیم تملک کنیم اما این زمین برای ستاد اجرایی امام بود که به هر نحو به ما ندادند.
شهردار تهران همچنین تصریح کرد: این زمین در پهنه M قرار داشته که کاربری تجاری مسکونی دارد نه کاربری خدماتی و همچنین دارای گذر دو نبشی است و به هر روی با خرید این زمین دهانه 13 متری ایجاد کردیم برای گذر خوردو و ورود به زمین 14 هزار متری.
قالیباف افزود: اینکه دوستان می گویند شما سقف معاملات را رعایت نکردید باید توضیح دهیم که ، این ملک جز لیست املاکی بوده که باید واگذار کنیم و چهارچوب آیین نامه املاک در خرید دین باید 51 درصد بودجه تبدیل به بودجه نقدی شود خب کجا باید این تبدیل انجام می گرفت؟
شهردار تهران خاطر نشان کرد: در حوزه شهر سازی به هیچ عنوان قصور نکرده ایم. در این زمین هیچ تغییری نه در پهنه و نه در پلاک صورت نگرفته است از اول پهنه S 214 بوده و امروز هم همین پهنه را دارا می باشد، بار گذاری اضافی هم نشده و مصوبه کمیسیون ماده 5 را هم دارد.
شهردار تهران یاد آور شد: در بحث مربوط به قیمت گذاری هم باید بگویم کارشناس قیمت 7.5 میلیون تومان را گذاشته بود و من به عنوان شهردار آن موقع بر این باور بودم که اینجا نیاز مبرم به میدان میوه تره بار و فروشگاه شهروند دارد و بهترین جا برای این امر هیمن مکان بود چرا که بالای یک هکتار مساحت داشت. از اینرو گذرگاه 6 هزار متری را جدا کردیم و بهترین معبر هم برای آن انتخاب شد که سبب گران تر شدن زمین شد. این امر حتی سبب اعتراض مالک هم شد.
در ادامه جلسه علیرضا دبیر نیز گفت: بر اساس قانون زمین هایی که شهرداری به فروش می رساند باید به تصویب کمیسیون تلفیق رسیده باشد و آن طور که من بررسی کردم در سال 91 این مورد به تصویب کمیسیون تلفیق رسیده است.
محمد مهدی تندگویان: توضیحات شهردار منطقی و متین بود اما چرا سیستم این طور پاسخ نمی دهد
نایب رییس کمیسیون شهر سازی و معماری شورا به عنوان یکی از اعضای تذکر دهنده گفت: انصافا توضیحات شهردار منطقی و متین بود که البته جای بحث و بررسی بیشتر را برای ما باز می کند اما من یک گلایه هم دارم.
وی ادامه داد: اگر آقای قالیباف با من بنشینند و پاسخ هایی که از سوی معاونت های شهرداری به اعضا داده شده را بررسی کنند، متوجه خواهند شد که با پاسخ های ارائه شده به هیچ عنوان امکان اینکه به جمع بندی برسیم وجود نداشته است.
وی ادامه داد: چرا سیستم باید اینگونه پاسخ دهد در حالی که شهردار تهران اینگونه صریح و منطقی می تواند پاسخ دهد.
تندگویان گفت: چرا در پاسخ های ارسال شده یکبار گفته نشد این موضوع در شورای سوم هم بررسی شده است؟ چرا کسی نگفت این موضوع به تصویب کمیسیون تلفیق رسیده است؟ این تنها یک مورد را در ذهن متبادر می کند و آن یک مدل ناهماهنگی در پاسخ دادن است.
در ادامه مهدی چمران نیز اظهار کرد: به نظر من در پاسخ شهردار مواردی بیان شد که 10 برابر پاسخ های ارسالی بود و من امیدوارم مسائل با منطق حل و فصل شود.
علی صابری نیز گفت: این عادت ما ایرانی ها است که در پاسخ های شفاهی بهتر موارد را توضیح می دهیم اما در مکتوبات نه ، عزیزان باید توجه داشته باشند در پاسخ های مکتوب باید جواب ها مستدل و قانع کننده باشد.