رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به اینکه آمادگی ارائه گزارش سه ماه یک بار گزارش بودجه ای شهرداری تهران وجود دارد؛ تصریح کرد:‌ ما امسال برای اولین بار توانستیم با کمک هر چهار عضو دیگر کمیسیون از تمامی پروژه های عمرانی شهرداری تهران بازدید کنیم.

به گزارش خبرنگار مهر علیرضا دبیر با اشاره به اینکه از ۱۱۰۶ پروژه مستمر و غیر مستمر شهرداری بازدید میدانی انجام شده از شهرداری تهران خواست پروژه ها را در دقیقه نود به برنامه اضافه نکنند. وی تاکید کرد: بررسی علل شروع نشدن برخی از پروژه ها این است که امکان سنجی پروژه ها و ضرورت اجرای آنها به درستی انجام نمی شود. مثلا برخی از اعضای محترم شورا ما را تحت فشار قرار دادند که چند پروژه در برنامه سال جاری گنجانده شوند اما برخی از این پروژه ها هنوز شروع نشده است.

                        
رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران در ادامه گزارش نظارتي عملکرد شش ماهه اول سال ۹۳ پروژه‌هاي عمراني شهرداري تهران را در صحن علنی شورا ارائه کرد.

وی با انتقاد از عملکرد سازمان مشاور فنی و مهندسی اظهار داشت:‌هفت ماه از سال گذشته است و سازمان مشاور فنی و مهندسی هنوز نقشه ها را برای اجرا به مناطق نبرده است.

علیرضا دبیر همچنین از اعضای کمیسیون فرهنگی و اجتماعی خواست نظارت دقیق تری بر عملکرد شرکت توسعه فضاهای فرهنگی داشته باشند. وی در این باره گفت:‌ پروژه تالار شهر هنوز شروع نشده در حالی که این پروژه به توصیه کمیسیون فرهنگی و اجتماعی در برنامه این شرکت گنجانده شد.

وی همچنین با اشاره به پروژه شروع نشده باغات کن اظهار داشت:‌ بررسی ها نشان می دهد عدم برآورد صحیح و عدم مشخص بودن پهنه از مشکلات شروع نشدن این پروژه است. حتی معاونت شهرسازی هم هنوز پهنه ها را مشخص نکرده است.

رییس کمیسیون برنامه و بودجه اضافه کرد: ما برای پارک پردیسان ۴۵ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفتیم ولی سازمان محیط زیست همکاری نمی کند و کار هنوز انجام نشده است.

دبیر در این گزارش با اشاره به اینکه ۱۲ نفر از کارشناسان کمیسیون در ۲۸۸۰ نفرـساعت کاری این گزارش را تهیه کرده اند؛ خاطرنشان کرد: هر ۲۲ منطقه شهرداری تهران علاوه بر شش معاونت شهرداری در طی یک سال گذشته بازدید شده اند.

وی افزود: بررسی های انجام شده نشان می دهد ۲۹ درصد تاخیرهایی که در شروع پروژه ها وجود داشته به دلیل کمبود نقدینگی بود. علاوه بر آن علت تاخیر ۲۴ درصد پروژه های شروع نشده تامین زمین و ۱۶ درصد نیز مطالعات بوده است.

رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران از «تغییر نقشه و مشخصات» «معارض ملکی» «تعلل دستگاه اجرایی» «معارض تاسیساتی» «کسری اعتبار» «ضعف پیمانکار» و «جابه جایی پروژه» به عنوان دیگر دلایل شروع نشدن برخی از پروژه ها نام برد و گفت: تحلیل ها نشان می دهد پروژه هایی که شروع با تاخیر داشته اند اغلب دچار «مشکل خرید ساختمان» «عدم ابلاغ به موقع پروژه مصوب» و  «افزايش حجم كار» بود.

علیرضا دبیر همچنین در خصوص نحوه ارجاع کار پروژه‌های بازدید شده مناطق توضیح داد: ۴۶ درصد پروژه ها با مناقصه عمومی و ۳۳ درصد به شرکت ها و سازمان ها وابسته واگذار شده اند. ۴ونیم درصد پروژه ها نیز با مناقصه محدود به پیمانکار سپرده شده اند.

وی همچنین درباره نحوه واگذاری پروژه ها توسط شرکتها و سازمانهای وابسته تشریح کرد: ۲۶ درصد پروژه ها با مناقصه عمومی و ۷۰ درصد به مناقصه محدود واگذار شده اند.

رییس کمیسیون برنامه و بودجه افزود: شرکت جهان یا تعاونی کارمندان خصوصی هستند و شرکت و سازمان شهرداری محسوب نمی شوند. در این گزارش ما شرکت کارگزاری بانک دی و بانک شهر را به عنوان بخش خصوصی در این گزارش محسوب کرده ایم.

به گفته دبیر مقایسه روند ارجاع کار پروژه های بازدید شده نسبت به سال گذشته نشان می دهد این روند بسیار بهتر شده اما هنوز به شرایط ایده آل نرسیده است.

دبیر  تاکید کرد:‌ سال گذشته ۴۰۰ پروژه عمرانی غیرمستمر در شهر اجرا شده اما امسال با افزایش تعداد پرژه ها حدود ۶۱۹ پروژه عمرانی غیرمستمر در شهرداری اجرا شده است.

رییس کمیسیون برنامه و بودجه همچنین درباره مشكلات عمومي اجرايي پروژه های عمرانی شهرداری اظهار داشت: عدم برآورد صحيح و دقيق اعتبار كل مورد نياز اجراي پروژه‌ها از عمده مشکلات عمومی پروژه های عمرانی بوده است. در برخی موارد شهرداری منطقه دو برابر اعتیار پیشنهادی خودشان را مطالبه می کنند.

وی افزود: همچنین یک مشکل عمده این است که روش تأييد قراردادها توسط معاونت فني و عمراني مركز همواره با صرف زمان زيادي همراه است. از سوی دیگر تأمين اعتبار جهت پروژه‌هايي كه فاقد طرح و برنامه اجرايي مشخص هستند و  اعمال تغييرات مكرر در نقشه‌هاي اجرايي، احجام كار و مشخصات تعدادي از پروژه‌ها از مشکلات اجرا هستند.

رییس کمیسیون برنامه و بودجه همچنین بیان داشت: فقدان برنامه زمانبندي دقيق براي اجراي پروژه‌ها؛ عدم پرداخت به موقع مطالبات پيمانكاران؛ عدم اجراي پاركينگ در برخي از پروژه‌ها؛اجراي تعدادي از پروژه‌ها در اراضي غيرملكي شهرداري و عدم احصاء آن به عنوان دارايي‌هاي شهرداري از دیگر مشکلات عمومی است.
دبیر با بیان اینکه فروش پروژه به پيمانكاران براي پرداخت بدهي آنان در برخی موارد فاقد توجيه كارشناسي است؛ یادآور شد: پروژه‌هاي تعريض معابر به علت وجود معارضين ملكي، مشكلات برآورد، وضعيت تأمين اعتبار و مشكل در تعيين زمان نهايي رفع معارضين، اغلب چندين سال به طول مي‌انجامد.
وی ادامه داد: اختصاص مكرر اعتبارات نقدي به پروژه‌هاي بزرگ موجب كاهش تخصيص نقدينگي به ساير پروژه‌ها می شود. همچنین مشكلات پرداخت اعتبارات غيرنقدي؛ اختصاص اعتبارات غيرنقدي به پروژه‌هاي كوچك؛ تأمين اعتبار چند پروژه با مكان‌هاي مختلف در قالب يك شماره طبقه‌بندي؛ عدم توجه كافي به تملك زمين، مكان‌يابي نامناسب، معارضين ملكي، تأسيساتي و غيره قبل از شروع برخي از پروژه‌ها؛ عدم پيش‌بيني و يا اجرا نكردن همزمان و برنامه‌ريزي شده پروژه‌هاي مكمل؛ تراكم جلسات كميسيون مناقصات و محدوديت تعداد كارشناسان نماينده معاونت‌هاي مربوط به مركز در كميسيون؛ تغيير مديريت‌ و اعمال تغييرات در نقشه‌ها و مشخصات فني پروژه‌ها توسط مديريت‌هاي جديد؛ ناهماهنگي سازماني در اجراي پروژه‌هاي عمراني بويژه در پروژه‌هاي عمراني معاونت اجتماعي و فرهنگي؛ ناهماهنگي بين معاونت فني و عمراني و سازمان پاركها در خصوص استفاده از فضاي روي برخي از پلها جهت اجراي فضاي سبز؛ ناهماهنگي بين معاونت فني و عمران و سازمان زيباسازي در خصوص استفاده از فضاي زير پل و بدنه ستونها جهت اجراي طرح‌هاي زيباسازي و همچنین تغيير واحد اجرايي و بلاتكليف بودن ادامه عمليات اجرايي برخي از پروژه‌ها از مهم ترین مشکلات عمومی اجرایی است.

رییس کمیسیون برنامه و بودجه با تاکید بر اینکه شهرداری تهران باید نظارت را به عنوان فرصت ببینند نه تهدید؛ تشریح کرد:  از معیارهای مهم ما نحوه ارجاع پروژه ها به پیمانکاران بوده و به واحدهایی که پروژه ها را به صورت مستقیم به بخش خصوصی بدهند امتیاز بیشتری قائل هستیم.

وی عملکرد شهرداری را نسبت به سال ۹۲ بهتر دانست و گفت:‌ با این حال هنوز واحدهای شهرداری از انتظار شورا بسیار عقب تر هستند. خوشبختانه امسال اولین سالی است که مناطق شهرداری تهران هیچ پروژه فاقدی را در سال ۹۳ شروع نکرده اند.

رییس کمیسیون برنامه و بودجه در ادامه پیشنهادات زیر را به شهرداری تهران ارائه کرد و گفت:
۱. نسبت به؛ انجام مطالعات توجيهي، تعيين مشخصات، برآورد كل، حجم عمليات، زمانبندي اجرا و ميزان اعتبار مورد نياز براي هر يك از اجزاء پروژه براي درج در موافقنامه قبل از شروع عمليات اجرايي مربوطه اقدام شود.
۲. ضروري است هرگونه تغيير در كاربري، بهره‌برداري و عنوان پروژه‌هاي مصوب با ارائه مستندات لازم و گزارش توجيهي به تصويب شوراي اسلامي شهر تهران برسد.
۳. مهندسي ارزش جهت پروژه‌هاي عمراني شاخص انجام پذيرد و گزارش آن پيوست موافقتنامه گردد.
۴. لازم است طراحي بوستان‌ها، سرويس‌هاي بهداشتي و ساختمان‌هاي اداري با نياز ذينفعان اعم از معلولين و سالمندان همخواني داشته باشد.
۵. مناطق از ورود به اجراي پروژه‌هاي بزرگ، پيچيده و نيازمند توان تخصصي بالا منع گردند.
۶. هرگونه افزايش اعتبار پروژه‌ها، حجم عمليات و يا زمانبندي اجرا بيشتر از ميزان مندرج در بودجه مصوب، مستلزم ارائه اصلاحيه به شوراي اسلامي شهر تهران خواهد بود.
۷. روابط شوراياري‌ها با مناطق و همينطور احصاء وظايف شوراياري‌ها به نحوي كه از آفات احتمالي و تداخل و ناكارآمدي جلوگيري نمايند.
۸. در اجراي پروژه‌هاي عمراني، شهرداري تهران بايستي وجود الگوي استانداردي را در جهت تجهيز كارگاه، نوع سازه، ايجاد حريم كارگاه و رعايت نكات ايمني تدوين نمايد تا الگويي براي شهروندان گردد.
۹. اخذ پروانه ساختماني براي پروژه‌هاي عمراني از واحدهاي شهرسازي براي شهرداري اجباري گردد.
۱۰. دستورالعمل ضوابط اجرايي و نحوه واگذاري پروژه‌هاي عمراني به پيمانكاران رعايت گردد.
۱۱. به اسناد فرادستي مثل چشم‌انداز و طرح‌هاي جامع و تفصيلي و برنامه پنج ساله دوم شهر تهران توجه شود.
۱۲. داشتن برنامه زمانبندي براي اجراي پروژه‌هاي غيرمستمر و الحاق به اسناد قرارداد باشند.
۱۳. تخصيص نقدينگي متناسب با پيشرفت فيزيكي، وضعيت اجرا و وضعيت كارگاه و زمان مناسب اجراي كار پروژه‌ها