مجله مهر: غلامعلی حدادعادل، مشاور عالی رهبر انقلاب و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفت وگو با ویژه نامه پایان سال روزنامه همشهری در سال 87 درباره علائق فرهنگی رهبری گفته بود: رهبری از فیلمهایی که تهیه و پخش می شوند آگاهی دارند و میبینند و دقت دارند که از ابزار فرهنگی به خوبی استفاده بشود، به همین خاطر ایشان برای سازندگان فیلم توصیههایی هم میکنند.
حداد عادل همچنین گفته بود: زمان دیدن فیلم «کودک و فرشته» با ایشان در یک مجلسی بودیم و آقا گفتند حس میکنم صحنههایی از این فیلم از کتاب «دا» الهام گرفته شده است. میدانم رهبری، فیلم «به کبودی یاس» را هم دیدهاند و تحلیل جالبی هم درباره آن فیلم و فیلم درباره الی داشتند. این نشان دهنده دقت نظر ایشان است.
بدوک مجیدی
«بدوک» ساخته مجید مجیدی داستان یک برادر و خواهر به نام های جعفر و جمال است که بعد از مرگ پدرشان، در روستا توسط یک راننده ربوده شده و با فروخته شدن جعفر به عبدالله، از هم جدا می شوند. جعفر به همراه دیگر بچه های ربوده شده برای عبدالله کار کرده و جمال نیز به مدرسه اعراب در پاکستان منتقل می شود. جعفر برای یافتن خواهر خود راهی پاکستان می شود. او پس از یافتن دخترهای ربوده شده به گمان اینکه خواهرش جمال همراه بقیه با لنج در حال خروج از پاکستان هستند مخفیانه همراه آنها سوار لنج می شود و ...
بدوک که اولین بار در سال ۱۳۷۰ در دهمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد سر و صدای بسیار به پا کرد و توانست در نخستین نمایش خود در سال ۷۰، سیمرغ بلورین بهترین فیلم اول را برای مجیدی به ارمغان آورده و در بخش اصلی آن دوره از جشنواره، در حالی که بزرگانی چون بهرام بیضایی برای فیلم مسافران، رخشان بنی اعتماد برای فیلم نرگس، مرحوم علی حاتمی برای فیلم دلشدگان،مهدی صباغ زاده برای فیلم خانه خلوت، علیرضا داوودنژاد برای فیلم نیاز و عزیز الله حمیدنژاد برای هور در آتش حضور داشتند، دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه را از آن خود کند.
ماجرای ساخت این فیلم به بیت رهبر معظم انقلاب هم میکشد. مجیدی در گفتگوی مشهوری این واقعه را این طور تعریف میکند: «اولین دیدار من با آقا بر می گردد به سال ۷۰ و فیلم بدوک. این فیلم برای من منشا اتفاقاتی هم شد و البته مصداق بسیار خوبی است که تفاوت نگاه آقا را با مسئولین فرهنگی نظام برای شما عرض کنم. این فیلم را به همراه جمعی از هنرمندان و مسئولین در جلسه ای که اقا هم حضور داشتند دیدیم. فیلم که تمام شد آقا به شدت برافروخته و ناراحت شدند. این عین عبارت آقاست: اگر فیلم مبتنی بر درام است که حرفی نیست ولی اگر مبتنی بر واقعیات است من حرف دارم.
آسید مهدی شجاعی که نویسنده فیلمنامه بود گفت متاسفانه مبتنی بر واقعیات است و من هم ادامه دادم که این فیلم فقط گوشه ای از واقعیت است و اگر می خواستیم همه آن را نشان دهیم فیلم ظرفیت این همه تلخی را نداشت. و باز این عین عبارت آقاست که خطاب به مسئولینی که آنجا بودند گفتند: «اگر چنین است چرا به ما نمی گوئید؟ چرا به ما گزارش داده نمی شود؟» با همین لحن که بعدها از ما گزارش خواستند و ما هم گزارش هایمان را مکتوب کردیم و فرستادیم و اولین نتیجه آن این بود که کل مسئولین آن منطق عوض شد.»
طلا و مس اسعدیان
فیلم سینمایی «طلاومس» که در جشنواره فیلم فجر سال 88 به سینمای کشور معرفی شد، از جمله فیلم هایی است مورد توجه رهبر انقلاب اسلامی قرار گرفته است.
فیلم طلا و مس روایت طلبه ای است به نام سیدرضا که به تازگی به خانواده اش به تهران آمده و متوجه بیماری خاص همسرش زهرا می شود و به ناچار برای تهیه هزینه درمان او تغییراتی در شیوه زندگی اش می دهد. او ضمن درس خواند به قالیبافی می پردازند تا از پس مخارج بیماری همسرش بربیاید. بهروز شعیبی- پسر سیدکاظم در آژانس شیشه ای- در این فیلم نقش سیدرضا و نگار جواهریان نقش زهرا سادات همسر او را بازی می کند.
این فیلم به کارگردانی همایون اسعدیان در جشنواره بیست و هشتم فیم فجر علاوه بر کسب جایزه ویژه بخش «راه انبیاء» در بخش بینالملل «به خاطر آشکار ساختن باورهای عمیق دینی و تجلی آن در جامعه»، در 7رشته چهرهپردازی، موسیقی، تدوین، نقش اول زن، فیلمنامه، کارگردانی و بهترین فیلم، نامزد دریافت سیمرغ بلورین شد.
رهبر انقلاب درباره این فیلم سینمایی نظراتی را بیان کرده اند که جالب توجه است. ایشان مضمون طلا و مس را «عالی» خطاب کرده اند و با بیان اینکه کارگردانی این فیلم سینمایی خوب بوده است از بازی دو بازیگر اصلی این فیلم که نقش یک روحانی و همسرش را بازی می کردند تمجید فرموده اند. رهبر انقلاب بازی شعیبی و جواهریان در این نقش را برای مخاطب «خیلی خوب» و «باورپذیر» دانسته اند و طلا و مس را نمایش کاملی از زندگی یک طلبه عنوان کرده اند.