خبرگزاري مهر - گروه اجتماعي: در حالي كه بسياري از مردم و دلسوختگان ميراث كهن ايران زمين، دلشان از غارت هويت سرزمين شان به درد آمده و از نبود عزم جدي براي مقابله با پديده قاچاق ميراث فرهنگي گله دارند ، رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري قبيح نبودن اين عمل در نزد مردم و كمبود نيروي حفاظت و امكانات كافي را از جمله موانع موجود براي مقابله با قاچاق اشياء تاريخي و ملي كشور عنوان مي كند .

به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، اسفنديار رحيم مشايي معتقد است همان طور كه در گذشته تلاش هاي زيادي براي جلوگيري از قاچاق ميراث فرهنگي صورت گرفته ، اين امر همچنان ادامه دارد تا بتوان جلوي غارت ميراث ملي را گرفت .

وي در عين حال با اظهار تاسف از عدم مراقبت كامل از گنجينه هاي تاريخي و ملي كشور، علت اين موضوع را وسعت و پراكندگي مكانهاي تاريخي عنوان مي كند و مي گويد : از يك سو وسعت اماكني كه گنجينه هاي كهن در آن دفن شده بسيار زياد است و تقريبا در اكثر نقاط كشور با اين مساله مواجه هستيم و از طرف ديگرهنوز سازمان ميراث فرهنگي در بسياري از شهرهاي ايران هيچ پايگاه ، دفتر و اداره اي ندارد.

به گفته مشايي، برخي از مردم قاچاق ميراث فرهنگي را به تاسي از سوابق قبل از انقلاب ، قبيح نمي دانند در حالي كه اين كار بر اساس مقررات جمهوري اسلامي و فرمايشات صريح مقام معظم رهبري خلاف قانون است .

معاون رييس جمهور معتقد است براي جلوگيري از قاچاق اشياء تاريخي و ملي، مي بايست دو كار صورت گيرد و آن گاه توضيح مي دهد : افزايش توان حفاظتي و يگان حفاظت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كه اين امر محتاج توجه جدي تر دولت و مجلس است و در حال حاضر نيز برنامه ريزي هايي براي تقويت يگان حفاظت صورت گرفته است .

وي اقدام دوم را كار فرهنگي براي آگاه سازي مردم در جهت حفظ و نگهداري از هويت تاريخي سرزمين شان دانسته و مي افزايد : از سوي ديگر در صدد تحرك بين المللي هستيم تا با كسب  اطلاعات لازم در مورد حراجي هاي سطح دنيا به لحاظ حقوقي با غارتگران ميراث ايرانيان برخوردهاي مناسب صورت دهيم .

مشايي بر اجراي راهكار دوم تاكيد مي كند و مي گويد : اگر اين بخش را جدي بگيريم تا حد زيادي انگيزه ها براي خروج ميراث تاريخي و فرهنگي كاهش مي يابد ، چون ريسك اين كار بالا مي رود و توجيه اقتصادي ندارد .

وي ضمن تاكيد بر اينكه تلاش ها در زمينه استرداد اموال انتقال داده شده به خارج از مرزهاي كشور ضعيف نيست، مي افزايد: اگر آثاري به هنگام حراج در بازارهاي دنيا پيدا كنيم ، آن را به طور قطع مسترد مي كنيم .

به گزارش خبرنگار مهر، رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ، برخورد قهري با قاچاقچيان ميراث فرهنگي را مستلزم داشتن نيروي حفاظتي كافي مي داند و مي افزايد : نيروي انتظامي در اين زمينه همكاري خوبي دارد ولي متاسفانه يگان پاسداران سازمان توان پوشش دادن تمام كشور را ندارد .

وي اضافه مي كند : يگان پاسداران بايد به لحاظ عملياتي بسيار چابك و آماده باشد تا در سريع ترين زمان ممكن خود را به محل برساند.

معاون رييس جمهور در جواب اين سئوال كه " شما قول مي دهيد در چه مدت زماني روند خروج اشياء و ميراث فرهنگي و تاريخي از كشور را در حد قابل قبولي كاهش دهيد "، پاسخ مي دهد: ما تلاش خود را مي كنيم اما كار فرهنگي هم لازم است ، زيرا اين امر به مانند قاچاق مواد مخدر نيست . چون فروش مواد در نزد مردم بسيار قبيح است ولي متاسفانه قاچاق عتيقه جات با توجه به سوابق قبل از انقلاب ، كار قبيحي در بين افكار عمومي محسوب نمي شود .

وي در اين خصوص كه " آيا درگير بودن برخي از مسئولان و صاحبان قدرت در اين رابطه علت رشد فزاينده قاچاق ميراث تاريخي است؟ "، مي گويد : من اين مساله را تاييد نمي كنم زيرا شايعه است ولي در خصوص برخورد با عوامل قاچاق، هيچ گونه اغماض و ملاحظه اي در كار نخواهد بود و اين از خصيصه هاي دولت احمدي نژاد است .