به گزارش خبرنگار مهر، معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به تازگی آئیننامهای را برای خرید تازههای نشر از ناشران سراسر کشور به تصویب رسانده که به گفته سیدعباس صالحی، هدف از آن راهاندازی نمایشگاه دایمی از تازههای نشر در مراکز استانها و آشنایی جامعه مخاطبین با جدیدترین آثار منتشرشده در کشور است.
در پی اعلام این خبر از سوی معاون فرهنگی وزیر ارشاد، خبرنگار مهر جزئیات بیشتری از این موضوع را از مشاور اجرایی این معاونت جویا شد. به گفته امیرزاده، طرح مذکور مسبوق به سابقه بوده و در واقع احیای طرحی است که اجرای آن، بیش از دو سال پیش متوقف شده بود.
بنا بر اعلام، در دوره جدید اجرای این طرح به همان تعداد (۵۰ نسخه) کتاب از ناشران سراسر کشور و البته این بار با مشارکت دادن خود پدیدآورندگان و ناشران آنها، بلافاصله پس از انتشار در سبد خرید معاونت فرهنگی وزارت ارشاد قرار میگیرد.
این مقام مسئول در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، اعتبار اختصاص یافته برای اجرای طرح یادشده را در سال جاری «مناسب» خواند اما رقم دقیق آن را اعلام نکرد و در عین حال گفت که اعتبار مورد اشاره «با صرفهجویی در هزینهها و مدیریت مناسب منابع مالی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد» تامین شده و «جدا از اعتبارات هیئت انتخاب و خرید کتاب وزارت ارشاد است و اعتباری افزون بر اعتبارات جاری و فعلی معاونت فرهنگی برای این امر اختصاص نیافته است».
این طرح اما ابعاد مختلفی دارد که هنوز جزئیات آنها اعلام نشده است؛ اینکه مگر اعتبار مربوط به اجرای طرح مذکور چقدر است که رقم آن اعلام نمیشود؟ سرنوشت کتابهای خریداری شده بعد از قرار گرفتن در نمایشگاه دائمی تازههای نشر، چه خواهد شد؟ این سوال از این جهت مطرح است که طبیعتاً نمایشگاههای مذکور، فضای مشخص و محدودی خواهند داشت و به ناچار میبایست کتابهای چاپ اول را با کتابهای جدیدتر جایگزین کرد.
خبرنگار مهر تلاش کرده است به برخی از این ابهامات بپردازد: بر اساس آمار خانه کتاب سالیانه بیش از ۶۰ هزار عنوان کتاب در کشور منتشر میشود که نیمی از این تعداد یعنی بیش از ۳۰ هزار عنوان، کتابهای چاپ اول هستند. اگر همین تعداد را در ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومان (میانگین قیمت کتاب در ایران بر اساس آمار همین موسسه) ضرب و عدد به دست آمده را هم در ۵۰ (تعداد نسخ مصوب برای خرید) ضرب کنیم، به عدد تقریبی ۲۰ میلیارد تومان میرسیم.
همچنین از آنجا که «آشنایی جامعه مخاطبان با تازههای نشر» - که به عنوان هدف اصلی این طرح اعلام شده است - نیز مثل هر طرح مشابه دیگر، مشمول مرور زمان است، طبیعتاً بعد از گذشت زمانی مشخص، تاریخ مصرف و به عبارت بهتر زمان استفاده از این کتابها در این نمایشگاهها به پایان خواهد رسید و باید برای کتابها، فکری شود. شاید یکی از این گزینهها، تجهیز کتابخانههایی در کشور باشد که فاقد این آثار هستند. قطعاً راههای دیگری هم در این زمینه هست که شاید پیشبینی هم شده است اما دست کم تا این لحظه، این راهها اعلام نشده است.