مراسم رونمایی از آلبوم موسیقی «کجاست خانه باد» به آهنگسازی پیمان خازنی و روایت الهام پاوه‌نژاد شنبه سوم آبان در عمارت مسعودیه تهران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، الهام کردا بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون در ابتدای این مراسم گفت: اتفاقی که امروز شاهد برگزاری آن هستیم به اعتقاد من اتفاق کوچکی نیست چرا که سازندگان آن در حد و اندازه های خود تلاش کرده اند که به شعور و آگاهی مردم کشورمان اضافه کنند.

وی افزود: ما در جایی هستیم که احساسات و حالمان دائم خوب و بد می شود و به نظر من اکنون لحظه خوشی است که در برگیرنده یک اتفاق جریان ساز در عرصه ادبیات و موسیقی است و می تواند گامی موثر در جهت افزایش شعور و وآگاهی ما مردم این سرزمین باشد.

شعر هنرمندانه ترین شکل حقیقت است

سید فرهاد سجادی استاد دانشگاه هم در این مراسم گفت: ایرانیان همواره در تاریخ مردمی خلاق و توانمند بودند و ما اگر نگاه تاریخی به کشورمان داشته باشیم می بینیم که در هر زمانی که مجالی برای مردم ما فراهم بوده خلاقیت های خود را بروز داده اند که آثار ماندگاری چون تخت جمشید، پاسارگاد و معماری شهر اصفهان نشانی از توانمندی های مردم کشورمان است. ایرانیان همواره فکر و اندیشه ناب خود را در همه عرصه های عملی نشان داده اند.

وی ادامه داد: این نکته پرافتخاری است که هرگاه شرایط و امکانات از آنها گرفته شده اما مردم سرزمین ما ناامید نشدند و با تمام وجود نسبت به بروز خلاقیت خود فعالیت‌های ارزشمندی را انجام دادند. مردم ما هر گاه می دیدند از بروز توانمندی های آنان دریغ شده است ساکت نماندند و این بار تمام اهداف خود را در زبان ریخته و خلاقیت های خود را به اوج رساندند و ما می بینیم در این مجال این شعر است که به عنوان بزرگترین تکنولوژی روز مطرح می شود به نوعی به عنوان هنرمندانه ترین شکل حقیقت تجلی پیدا می کند.

سجادی افزود: من با مطرح کردن این مبانی نظری است که می خواهم به این نکته تاکید کنم که ما در زمانی هستیم که دوباره خوانی آثار بزرگانی چون نیما یوشیج، مهدی اخوان ثالث و فروغ فرخزاد امری لازم و ضروری است بنابراین با در نظر گرفتن این مساله است که کار خانم الهام پاوه نژاد و پیمان خازنی را ارج می نهم که با این منطق نظری اتفاق نویی را در شعرخوانی انجام داده اند.

« کجاست خانه باد» کار بزرگی در عرصه روایت های موسیقایی است

این مدرس دانشگاه تصریح کرد: در شرایطی که رابطه نسل جوان با گذشته بنا به دلایلی قطع شده این خوانش های موسیقایی می تواند پلی میان گذشته و آینده باشد. به نظر من کار الهام پاوه نژاد و پیمان خازنی کا بزرگی است که در میان خوانش های تقلیدی و کلیشه ای نگاه نویی به مقوله شعرخوانی دارد و این موضوع بسیار ارزشمندی است که باید آن را ستود.

پیمان خازنی  آهنگساز این آلبوم موسیقایی نیز در ادامه مراسم توضیح داد: این مجموعه حاصل چند سال زحمت و تلاش دوستانی است که لحظه لحظه با آنها در یک تعامل دو جانبه بودیم و در نهایت اثری را ارائه دادیم که حرف خودش را دارد و به نظر من اثر متفاوتی است که نگاه تازه ای به اشعار فروغ فرخ زاد داشته است. به هر حال امیدواریم این اثر موسیقایی آلبومی هم برای امروز و هم برای فردای مردم این سرزمین باشد.

سپیده گلچین بازیگر تئاتر و سینما هم در در این مراسم با اشاره به حوادث اسیدپاشی هفته های گذشته تصریح کرد: روزهایی که گذشت روزهای بسیار تلخی برای ما بود. این روزهای تلخ روی الهام پاوه نژاد هم تاثیر زیادی داشته است و من می دیدیم که تا همین چند لحظه پیش تحت تاثیر این اتفاقات بد با چشمانی گریان از شما مهمانان پذیرایی می کرد به همین خاطر من به او و همکارانش در تولید این آلبوم یک دست مریزاد ویژه می گویم که امروز در میان شماست و کار فرهنگی را به شما ارائه داده که به نظر من اخلاق فرهنگی هم در آن جریان دارد.

روایت تولد « کجاست خانه باد» با یک یادداشت غم انگیز

الهام پاوه نژاد تهیه کننده و راوی آلبوم موسیقایی «کجاست خانه باد» نیز در این مراسم با قرائت یادداشتی ادبی در نکوهش حوادث اخیر اسیدپاشی اصفهان بیان کرد: این اثر با تمام عشق و احتیاج و رنجی که در آن نهفته است تقدیم به زنان دیروز و امروز و فردا، مادران، خواهران و دخترانم می شود.

وی در یادداشتی پیرامون تولید این آلبوم موسیقایی گفت: «از سال 73 که ایده اولیه این کار بعد از یک تحقیق دانشگاهی به فکرم رسید تا سال 78 که اولین بار مجوز اشعار فروغ صادر و به دستم داده شد اما بعد از یک سال به دلایل مختلف نسخه ابتدایی کار در کشو قرار گرفت و خاموش ماند، فکر نمی کردم این آلبوم سرانجامی داشته باشد چون بر این باور بودم دیگر فرصتش گذشت و تمام شد... سال 89 هنگام تمرین و اجرای نمایشی در تالار وحدت با آهنگساز اجرا پیمان خازنی آشنا شدم و از کارهای ناتمام حرف به میان آمد و پیشنهادش نسخه قدیمی را از کشو بیرون کشیدم. پس از شنیدن شعرهای ضبط شده چنان اشتیاقی در او شکل گرفته بود که انگیزه راه اندازی مجدد پروژه در من بیدار شد.

از آن سال تا امروز با این نیت که نتیجه باید حاصلی والا و درخور نام شاعر اثر داشته باشد راه افتادیم و پیش رفتیم. بی هیچ عجله ای و نگاه سودجویانه ای. سرانجام من توانسته بودم با آهنگسازی به گفتگو بنشینم که هوش و توانش برای درک آنچه موسیقی اندیشه و ذهن مرا از اجرای شعر فروغ می خواست به خوبی دریافت کند. این مجموعه منتخبی از شعرهایی است که ویژگی تصویری حتی به نوعی دراماتیک در آنها بیش از دیگر شعرهای فروغ دیده می شود. به این ترتیب نوع خوانش و موسیقی با هم درجهت به تصویر کشیدن اشعار و در موارد لازم روایتی نمایشی قدم بر می دارند و این نتیجه امکان پذیر نبود مگر با تلاش ، اتودهای متعدد، جلسات طولانی تحلیل و گفتگو درباب  فضای شعرها، تحلیل های شخصی من و صبوری و همراهی ما...

امروز بعد از گذشت نزدیک به 15 سال سپاسگزار کسانی هستم که به شکلی مانعی برای به انجام رسیدن این اثر در آن سال شدند چون بر این باورم که طی این پانزده سال و به خصوص چهار سال اخیر آن بذر نشسته و در جانم چنان ذره ذره رشد کرد و قامت کشید که در بهترین و به وقت ترین فصل به بار نشست.»

محمد جعفریان استاد نقاشی نیز در صحبت‌هایی کوتاه گفت: روزگاری در موزه ای در مواجهه با محمود دولت آبادی سه کلمه را از زبان او برای پیشرفت در یک کار هنری شنیدم که شوق، بی تابی و پرکاری عنوان این کلمات بود و حالا که سالها از آن دیدار می گذرد دوباره این چند خط در ذهن من برای بیان آن در این مراسم بازگو شد و من امشب از همین کلمات برای تقدیر از الهام پاوه نژاد و پیمان خازنی استفاده می کنم.

هرگز نمیرد آن که دلش زنده شد به عشق

محمود دولت آبادی هم به عنوان سخنران پایانی مراسم رونمایی از آلبوم موسیقایی «کجاست خانه باد» گفت: همین که دیده می شود توسط هنرمندان جوان این سرزمین تلاشی صورت گرفته امیدبخش است گرچه سن ما دیگر از امید گذشته است. از سوی دیگر نکته ای که دکتر سجادی در ابتدای مراسم درباره بازخوانی آثار بزرگان شعر معاصر اشاره کرد نکته بسیار مهمی بود که به من تلنگر زد. دو اینکه ما برای احساس زنده بودن ضرورت دارد که به زبان توجه بیشتری داشته باشیم و همانطور که گفته شد اهل نظر به آن بی توجه نبودند البته به نظر می رسد در طول تاریخی که چپاول و غارت بوده تنها میراثی که باقی مانده زبان است.

این نویسنده افزود: زبان توانسته زیر خرابه های ناشی از غارت و چپاول این سرزمین زندگی کند. دقیق تر آنکه زبان ما از زیر آوارها و خرابه ها بود که بیرون آمد و اتفاقا در این دوران بود که سخنورانی پدید آمدند که یکی درخشان ترین آنها فروغ بود که مدت ها فراموش شده بود اما من می گویم «هرگز نمیرد آن که دلش زنده شد به عشق»

محمد علی بهمنی، علیرضا شجاع نوری، ناصح کامگاری، شاهرخ دولکو، هوشنگ گلمکانی، آریا عظیمی نژاد، مهدی سلطانی، شبنم مقدمی، سینا رازانی، امیرحسین رستمی، منصور ضابطیان، آناهیتا نعمتی، ناصر وحدتی، امیرکاوه آهنین جان، کامران رسول زاده، علی بوستان، کیوان کثیریان، حمید اسفندیاری، آوا مشکاتیان از مهمانان ویژه مراسم رونمایی آلبوم « کجاست خانه باد» بودند.